Седмокласници 2020/2021 - Тема 10

• 29 732
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Допреди няколко години за всеки 1 юни, 24 май и рожден ден купувах книга.
Е как не възпитах любов към книгата, как не стана от четящите. Разбрах, че си давам парите на вятъра и спрях Laughing
До преди 2-3 години книгата беше най-желания подарък за всякакъв повод, а и без повод. Дъщеря ми следеше поредиците на любимите си книги и като излезе нов том, веднага се купуваше. Библиотеката й прелива. По едно време така се бях унесла, че за подарък й купувах сборници по математика.... още ми го натяква 😂
Добре че сега брат й се възползва, иначе ще ме е яд.

# 586
  • София
Скрит текст:
Идея за подарък е и осиновяване на слонче Simple Smile https://www.facebook.com/120805694888/

Хм, тогава подаръкът би следвало да е сума в карта, примерно, и брошура... така че дареният да избере дали иска да има подарък за себе си, или да направи на свой ред дарение...

# 587
Пробният изпит на Регалия по мат.има ли го някъде?

# 588
  • София
Едва днес имах време да разгледам внимателно графика на ротациите и всъщност го намирам за доста добър - нашите деца започват веднага след ваканцията (12-23.04), после вероятно ще имат още една (26.05 до 4.06). Тя приключва на 4.06, което е 12 дни преди първото НВО и е направена така, че да са ДО в дните около НВО и за максимално дълъг срок преди това. За всяка от тези ротации или за част от нея, ние имаме право да поискаме ОЕСР за своето дете за желан от нас период, според посочените от Дидева Преходни и Заключителни разпоредби КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ОБН. - ДВ, БР. 82 ОТ 2020 Г.)
§ 15. През учебната 2020 - 2021 г. обучението по чл. 115а, ал. 4 и 5 може да се извършва независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка.
Ал. 4 включва обучение от разстояние по желание на ученика ( родителя).

Единствената друга възможност би била да са на училище 10-21.05, но това значи само една присъствена ротация за толкова важния 7 клас и то за 8 дни (19 и 21.05 са неприсъствени заради ДЗИ). А има училища, в които ДО не е много на ниво и тези присъствени дни са много важни за техните деца.

От друга страна, 12 клас за първи път не са в същата ротация със 7 клас,  а в следващата, така че те последно са на училище на 7.05 и после са у дома до ДЗИ и така който иска, може сериозно да се изолира.

Не коментирам тук трябваше ли да има разпускане на мерките и т.н., но предвид че те са разхлабени, този график на МОН ми се вижда доста разумен.

# 589
  • София
Министърът не каза ли, че нашите ще се върнат пак от 17 май? Ако е така, това са последните 2 седмици на май и излизат онлайн до матурите, което е добре наистина. Въпросът е с новото правителство (ако изобщо има такова) какви ще са решенията.

# 590
  • София
Има и нещо друго. Тези училища, в които има само по една паралелка на клас, ще си продължат в ПО, без да се съобразяват с ротацията.

# 591
  • София
Ех, ще минем и без благоволението на експертите за изпитите, децата ще се справят и с двете последни произведения. Наистина никого не интересува, че часовете са доста намалени и съответно материалът не се преподава подробно. Добре, че ходят на допълнително обучение. Иначе, наистина, ДО ще бъде отчетено като супер успешно.
За РД винаги подарявам нещо, дали каквото той пожелае, дали изненада - винаги има. Да не говорим, че в последните години и той не знае какво точно иска. Книгата и на мен ми беше един от подаръците, но и ня нея ѝ мина времето, колкото и да не ми се ще да го кажа и то точно така. Надявам се отново да прояви  интерес.
Няма лабаво, от понеделник в училище. И хубаво за децата, и не толкова - заради непрекъсанатите тестове и изпитвания. Но, каквото - такова, не можем нищо да проминем, за съжаление.
Днес решавахме малко задачи, не ни е по вкуса, но... Simple Smile

# 592
  • София
Министърът не каза ли, че нашите ще се върнат пак от 17 май? Ако е така, това са последните 2 седмици на май и излизат онлайн до матурите, което е добре наистина. Въпросът е с новото правителство (ако изобщо има такова) какви ще са решенията.
За седми клас наистина казаха, че ще се завъртят и с шести и девети от 17 май.

# 593
  • София
Все още книга е от най-желаните подаръци вкъщи, чете си някакви поредици фентъзи в момента и това искаше за Коледа и за РД. Този РД обаче подарихме картина за рисуване по номера и се оказа голямо попадение и за нея, и за нейна близка приятелка. По-подходящо е за момичета сигурно.
Никога не обвързвам подаръци или каквато и да е бонусна система с оценки и представяне в училище - за  мен едното няма общо с другото. Отдавна знае, ме представянето в училище си е нейна отговорност и грижа, още когато във 2 клас ме попита дали няма да й купим смартфон като на нейна съученичка, на която й обещали при завършване с 6 на годината. Казах й да завършва с колкото желае, оценки не ме интересуват, важно ми е да учи заради самото учене и заради самата нея, пък тя ако иска да го прави. Резултатът от моето отношение е, че отдавна знае, че отговорността си е нейна и си я поема - тя много повече се притеснява от мен как ще се представи. Дори и в момента си налага аз да успокоявам при недобри резултати при ПИ или тестове в училище. Не знам дали това работи при всички деца, при моето работи, но съм убедена, че мотивацията е смислена само, когато е собствена, а не външна.
Със сигурност обаче при неприемливо поведение има някакви последствия, няма как да се правя, че нищо не се е случило.

# 594
  • София
То стигне ли се до успокояване за петица, значи детето си учи и само. Обаче има такива, дето не се трогват от лоши резултати. Обикновено се случва с момчета. Такива ги заплашваме с какво ли не, само и само да си седнат на д-то и да учат.

Кажете, при 4 000 болни на ден, не ви ли е страх да си пускате децата на училище? Нещо почнах да се притеснявам. Постоянно чувам за тежко болни и за липса на места по болниците.

# 595
  • София
Да, явно мотивацията при момичетата е друга, което донякъде ме успокоява, че другото дете е девойка и няма да го имам този проблем като е 7 клас 😁😁😁 , пък тогава сегашният седмокласник ще е 12 клас и пак ще има матура.

Честно казано страх ме е в сегашната ситуация и абсурдните мерки или по-точно липсата на такива, но ще го пусна на училище, защото смятам това за по-добро за него, от друга страна всички го изкарахме декември, децата имаха най-много антитела, а аз след 2 дена съм на 2 втора игла ваксина. Не че последното ме успокоява много, но все пак.

Днес сме на друг ПИ, да видим как ще се представи. Призна си, че ми е правил на пук на ПИ на Регалия. 🙄🙄🙄

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 16:11 от catty m

# 596

Кажете, при 4 000 болни на ден, не ви ли е страх да си пускате децата на училище? Нещо почнах да се притеснявам.
Да много се притеснявам, но не виждам изход конкретно за нашето училище. Не разбирам как при 4000 бр на ден (и това според мен е някъде1/3 от реалните бройки) училищата отварят, магазините отварят, заведенията работят на пълна пара. За мен слаба учебна година с пропуски, които за желаещите могат да се наваксат е за предпочитане пред реална възможност в периода от следващите три месеца да изкараме ковид всички накуп.

# 597
  • Varna
Може и да се повтарям, но не, не се притеснявам, защото никога няма гаранция и в другото. През декември, след 4 седмично онлайн обучение, през което време моите деца не са излизали по-далеч от терасата ни, аз пазарувах веднъж седмично с изключително високи мерки за дезинфекция и предпазване, защото ме беше страх да не пренесем по Коледа вируса на дядо им и баба им, при по-малко от 1000 болни на ден, точно в деня след Коледа аз се разболях и няколко дни по-късно всички останали възрастни. Ако наистина никой не излиза за нищо, може и да ги предпазя, но мъжа ми ходи на работа, аз ходя до магазин... просто никога не знаеш кога и как ще се заразиш. За това вече не ме е страх. Единственото което леко ме притеснява е точно да не се зарази 10тина дни преди изпита.
И ние днес сме на ПИ, но по БЕЛ към СМБ... да видим този път резултатите, че последния такъв беше плачевен.
Иначе определено мотивацията си я има При момичетата, но аз обратно на catty m от сега се притеснявам, че номер 2 е момче и от 1ви клас нищо не го мотивира да учи...
Благодаря за идеята с картините по номера, определено много ще се хареса и на двамата.

# 598
catty m, сега четем за разумните и съвестни момичета и се надяваме след пет години ние да пишем такива постове в темата за седмокласниците Smiley
Ако са ни останали сили разбира се от борбата с дванадесетокласниците.

Страхът ми е постоянен, и като излиза с приятели и като пътува с градски транспорт за тренировки и т.н., но не мога да го затворя вкъщи. Правя всичко по силите си да засилвам имунитета, говоря непрекъснато за спазване на хигиена и гледам да не чета излишна информация, която да ме натоварва допълнително. Няма как да знаем и да се предпазим от всичко.
В класа на второкласничката има едно момче, което родителите изолираха на вилата още от началото на учебната година. Стоенето само и пред компютъра обаче явно се отрази зле на детето. В момента, в който го изведоха да играе на вън и се разболя от ковид. Толкова за изолацията и ефекта от нея.

# 599

Кажете, при 4 000 болни на ден, не ви ли е страх да си пускате децата на училище? Нещо почнах да се притеснявам. Постоянно чувам за тежко болни и за липса на места по болниците.

Всяко излизане от вкъщи ми носи еднакъв страх. Това изобщо не значи, че не ги пускам навън. Днес набора пътува за Русе с отбора, има мач. Коремът ми е свит от страх как ще мине пътуването, дали няма да се контузи (вратар е, има голяма опасност). За ходенето на училище е същото. Знам, че е най-доброто за тях и няма да обвинявам никого, дори и себе си, ако се донесе тази болест в къщи. Надали и ще има как да разберем това, де, защото те и досега ходеха на тренировки всеки ден, мачове в други градове, ние сме на работа, пазаруваме...така че се налага да преборим страха. А майките винаги ще се тревожим за нашите деца!

Аз не от опит, че съм с две момчета, но мисля че както има сериозни и отговорни момчета, така има и несериозни момичета Simple Smile Та какъвто ни е късмета! Simple Smile

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 11:06 от MollyBy

Общи условия

Активация на акаунт