Как да се престраша за второ дете?

• 24 829
  • 574
  •   1
Отговори
# 510
  • По света и у нас
А мъжа? Той какво прави докато ти отговорничиш напред назад?

И защо сте се заринали със състезания?

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 07:23 от PrimaDonna

# 511
  • Пловдив
Децата са три, единия родител е по точните науки, другият по хуманитарните. Поне едно дете има въпроси вечер.

# 512
Защо е това заяждане? Аз съм разведена с бащата на по-големите си три деца и нямам идея какво прави баща им, когато те са с мен например. Разбира се, те си се виждат и с него и тогава аз съм свободна от грижи за дадения момент. Но баща им не е част от постоянните ми ежедневни планове и не мога да разчитам какво би успял да свърши за тях и какво не. Тоест доста неща планирам и осъществявам сама. Защото дори да имаш нов партньор, по отношение на децата, които отглеждаш от предишна връзка, винаги си оставаш и някакъв вид самотен родител. Взимаш понякога съвсем сам решения, носиш си последствията от тях и т.н.

Един ден, след 30+ год. отглеждане на деца (дано доживея дотогава Simple Smile ) ще искам да си почивам възможно повече и внучетата да са ми за радост и веселие, а не за ежедневни грижи, домашни и т.н. Това няма да ми е задължение, а удоволствие, когато мога и искам. Това да влача крака, но да помагам, както се писа по-горе, не е за мен.

# 513
  • По света и у нас
Не съм се заяждала днес Бянка. Нещо си травмирана явно.

# 514
Просто къде е мъжа няма пряка връзка с това един ден коя жена ще гледа / няма да гледа внуци.

# 515
  • По света и у нас
О има. Защото сега, когато децата са при татко им през седмица - съм си отпочинала и не си представям как никога няма да гледам внуци.
Но сега това си е моята нагласа за нещата. Ти си горкинствай ако искаш.

# 516
  • Пловдив
Ние живеем заедно, мъжът ми е бащата и на трите деца. И ги гледа, отглежда, възпитава, грижи се за тях.

# 517
Хич не си горканствам, просто възрастта си казва думата. На 45+ изобщо нямам сили като на 35 примерно. Това са си чисто физически неща, от които няма как да се скриеш Simple Smile ПЪк на 55 хех не знам Simple Smile

# 518
  • София
Има разлика дали си гледаш децата 24/7 или през седмица. Във втория вариант разбирам нуждата от компенсация чрез внуците.

# 519
Мнението на Aisha например е валидно, защото вече е баба и проявява желание да отглежда внучето - има сили, може изобщо да не работи и т.н. Това дали майката иска си е отделен въпрос, но вижда се, бабата е навита и има възможност и желание.

Но с малки деца, още дори не в училищна възраст, да си сигурна, че искаш да отглеждаш след 20+ години евентуално и нероден Петко е в сферата само на предположенията Simple Smile Колко ще си здрава, как ще живееш безработна и кой ще осигурява парите, за да гледаш внуците, това са много въпросителни. И хич не са ясни отсега.

Аз затова се надявам въобще да доживея дотогава, а другото ще го мислим като се случи.

# 520
  • някъде в орбита...
О има. Защото сега, когато децата са при татко им през седмица - съм си отпочинала и не си представям как никога няма да гледам внуци.
Но сега това си е моята нагласа за нещата. Ти си горкинствай ако искаш.
Радвам се за теб. Супер. Ама не всички сме като теб. Това си е лично решение, за което може и да няма обективни причини, едно "не искам" е достатъчно. Не се дължи обяснение, извинение, или причина. Не искам Rolling Eyes

# 521
  • София
Не видях Айша с какво възмути толкова присъстващите, изтрила го е, но явно има идеята периодично да гледа някое внуче в България.
Зависи от възрастта на детето, но в някой момент за него може да е приятно разнообразие.
Против съм децата да са лепнати  за родителите и това да е повод за гордост.
Що се отнася до почивката след пенсиониране - имах колежка, която чух да казва: "Изчистих къщата, наспах се, видях се с всички приятелки, ходих на гости на децата в чужбина... и в един момент взех да скучая вкъщи". И на 60 се върна на работа след половин година пенсионерски живот.

# 522
  • София
Не периодично. Идеята й е да си гледа изцяло внучето в България и да го води на гости, когато му домъчнее за мама.

Аз започнах втора година на "ранно пенсионерство". Изобщо никакво желание нямам да се връщам на работа.

# 523
  • София
Fever Ray, имаш деца около себе си + бременността. Зависи и от отношенията със съпруг, дали той работи, т.е. по цял ден го няма... и други обстоятелства.
У вас вуйчо/вуйна ще бъде само с няколко години по-голям от племенник/ца.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 15:18 от Cuckoo

# 524
Аз, пък, съм против децата да бъдат отглеждани и възпитавани от баби. После става много неприятно, когато родителите се усетят, че детето е възпитано по начин, различен от техния или е прекалено разглезено. Затова е добре всеки родител да си прецени силите, когато планира колко деца да има, а не да разчита на родата.

Вече за периодична помощ от бабите, мисля че е добре за всички. Хем бабите се разнообразяват и си виждат внуците, хем и децата прекарват време с бабите. Но по този начин детето е наясно, че времето с баба му е отделно време, в което дори и малко поглезване му се отразява добре.

Така че, за мен, двете неща са съвсем различни. Едното е детето да поддържа контакт с бабите си и да се разнообразява. Другото е бабата да му стане майка.

А когато са две деца, според мен, е грешка едното да бъде отритнато някъде си, едва ли не, за да може на родителите да им бъде по-лесно само с едно. Децата трябва да растат заедно, да изграждат здрава връзка като братя и сестри, а не едното да страда заради другото. На мен колкото и да ми е било трудно с бебе и малко дете, навсякъде си ходех и с двамата, а когато е идвала баба им да ги погледа за малко, пак съм ги оставяла и двамата. Това им се отрази много добре и са много привързани един към друг. Така че за мен е абсурдно да се разделят деца, още повече в отделни държави.

Общи условия

Активация на акаунт