На море в Гърция 2021 - I

• 63 222
  • 763
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
Divi_86, малки закътани плажчета с тюркоазени води сигурно има из целия Корфу, но ние спирахме на такива след Rovinia Beach на долу на юг, буквално са един след друг, на гугъл мапс се виждат като увеличиш картата, но са трудно достъпни, примерно за Ровина се ходи пеша около 15мин, паркиранга беше за няколко коли, ние бяхме там рано и успяхме да паркираме, слиза се по една пътека, плажа е с камъни, не е пясъчен и ако нямате от твърдите постелки си е мъчение. Иначе заливчето е много красиво с малко хора. До повечето такива се стига по стръмни пътеки и доста ходене пеша, а някои са достъпни само по вода, аз ги тагвах на картата и пусках навигацията, през такива тесни пътища минахме, че аз не бих шофирала, имайте предвид, че това е изморително и отнема доста време.

Предполагам, че тези мерки са си за гърците.
Ние много сме пътували и преди ковид, много. Нито един път полицаи не са ни спирали за проверка. Полицейска кола да дебне по магистралата и да спира коли не съм видяла.
Така, че не бих пътувала с маска при вашето положение.
Да си призная и нас до сега не са ни спирали полицаи в Гърция, а пътуваме по техните пътища от 17г. интензивно, но винаги спазваме наложените ограничения. Мисля че писах в темата, за познати, които този януари пътуваха по работа - 4 колеги и са били глобени по 600евро на човек, 300, че са без маска и 300, че са повече от трима в колата. А преди две години на наш приятел взеха книжката за шофиране с несъобразена скорост, не помня с колко км беше превишил, но факт, че не си поплюват.

# 526
Не разбирам какво общо имат различните постоянни адреси, фамилиите нали са ви еднакви след като сте семейство? Носете си акта за граждански брак тогава.

# 527
  • София
Не разбирам какво общо имат различните постоянни адреси, фамилиите нали са ви еднакви след като сте семейство? Носете си акта за граждански брак тогава.

Ако имат брак, обаче ако нямат, наистина става интересно как се доказва, че са заедно?

# 528
Употребяват думата "мъжа ми", от което оставам с впечатление, че са семейство, а не съквартиранти. А как доказват на границата, че са майки на децата си, когато не са в брак с бащата?

# 529
Специално при нас - фамилиите ни също не са еднакви, нищо че имаме граждански брак.😄 Детето, че е наше- го пише в паспорта му и в акта му за раждане. Надявам се това да е достатъчно. Теоретично двамата може да сме разведени и да не живеем заедно и пак да имаме общо дете и да ходим заедно на почивка- имам такива случаи в обкръжението си!😃 Не сме спирани от полиция също, но и нямаме вашия стаж там! За това се чудя- някои хора казват, че гръцките полицаи са безпощадни към българите, други точно обратното- че не създават проблеми- за това се чудядо колко могат да се формализират за това. Все пак не мисля да сме с маски- дано не се налага да се разправяме.

# 530
само дето май ваксинационните паспорти не дават никакви предимства.., освен защита, де..., за този, който го е направил по такава причина...
Ами то по принцип ваксината се прави за защита от вирус, не за да ходиш на море.

Разбира се - предимства има: извън известен шанс да отнесеш безплатен антигенен при влизане в Гърция, сертификатът ти отваря вратите за свободно пътуване между островите, за обратно връщане в България и т.н. без никакви други грижи (влизащите с тест ги цакат на всяка точка).

именно, че би трябвало да се прави за защита.., аз честно казано съм против да се слага ваксина(ако не вярваш в нея) за пътуване..., дори това да означава, че ще се лишиш от пътуване. може да изглежда глупаво за някои, защото видиш ли живота си минава..., но това е мое мнение - 2020 го преживях много тежко.., сега само гледам кой докъде ще стигне... И все пак се надявам, че един ден всичко ще свърши и ще се пътува без всичките тези недомислици, свързани с пътуванията

# 531
  • София
Употребяват думата "мъжа ми", от което оставам с впечатление, че са семейство, а не съквартиранти. А как доказват на границата, че са майки на децата си, когато не са в брак с бащата?
С паспорта на детето, за по-сигурно в тези случаи се носи и акта за раждане.

# 532
Ето това е, всички които си имат дете си пътуват като семейство без маски, останалите несемейни двойки с маски. Пък и става въпрос за 2-3 часа път в кола. Тук на работните си места по 8 часа как издържате с маски? Едва ли всички сте хоум офис айтита.

# 533
  • София
Носиш акта за раждане на детето+паспорта

# 534
  • Варна
Носиш акта за раждане на детето, но той нали е на български? На нашата граница като излизате може и да го проверят нашите граничари, но като ви спрат гръцките полицай едва ли очаквате да знаят български. В този смисъл, може би трябва да се носи и превод на английски или гръцки на акта за раждане?

# 535
  • София
Ми до сега не са ни правили проблем Simple Smile Ние носихме паспорта и ни се запънаха, че не сме донесли първия път акта за раждане. За втория вече знаехме, че и него трябва да мъкнем Simple Smile

# 536
# 537
Носиш акта за раждане на детето, но той нали е на български? На нашата граница като излизате може и да го проверят нашите граничари, но като ви спрат гръцките полицай едва ли очаквате да знаят български. В този смисъл, може би трябва да се носи и превод на английски или гръцки на акта за раждане?

Никъде  извън България не ти искат преведен акт за раждане на дете това са глупости и го пише на сайта на външно. Иска се преведено и завередно от нотариус ако детето пътува само с 1 родител - писмено , че е съгласен  пътиващият родител с дето да напусне държавата - без такъв документ детето не може да напусне страната без 2-ма родители, а кои са родителите се удостоверява с акт за раждане и това е работа само на нашите граничари.
Отговорност да допуснат детето да излезе от българска граница носи гранична полиция на България, а не другите страни.

# 538
  • София
Не разбрах за островите какво се иска.Напр.за Корфу- PSR тест до 72ч.от влизането в Гърция ли? След това за слизането на сушата иска ли се нещо.Някой ако е наясно, моля да ми пише.Благодаря!

# 539
  • София
Змия, и аз четох сутрунта за този случай само че на гръцки сайт. Определено, ако имаш щастието да видиш на живо тюлен, в никакъв случай не трябва да го приближаваш и безпокоиш, нито да се опитваш да го храниш. Все пак това е диво животно и не знаеш как ще изтълкува действията ти. Освен това е и доста едро. В youtube има и гръцки клипчета с указания какво да правим ако срещнем тюлен. Аз, макар и с известен страх, се надявам да видя това лято, но със сигурност ще спазвам дистанция.

savina123, за качването на ферибота можете да минете с PCR теста, с който сте влезли в Гърция, ако не са минали 72 часа от взимането на пробата. Иначе трябва нов тест, който може да е антигенен или тест от аптеката за самотестуване. Тестовете, разбира се, са за хора без ваксини. За връщане от острова към сушата все още не е много сигурно какво ще се изисква, предполагам, че скоро ще има повече яснота.

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 13:49 от миленка_д

Общи условия

Активация на акаунт