На море в Гърция 2021 - I

• 63 113
  • 763
  •   1
Отговори
# 645
Трябва ли в qr кода да попълваме всички плажове, на които ще ходим, някой беше споменал по-напред подобна тези. Май няма там място за подобно изброяване на плажове.
Не.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 11:07 от Фран

# 646
Здравейте, колебая се между Паксос и Милос на Цикладите за почивка. На Цикладите сме били и знам какво да очаквам, харесва ми и е проверена опция. За Паксос чувам страхотни неща от брат ми, но все пак ще се радвам да видя и други мнения!

# 647
Здравейте, имам 2 въпроса:

1. Имате ли представа при връщане в България  след едноседмична почивка трябва ли да се представи ПСР тест?

2. Бихте ли ни препоръчали приятни места с хубав плаж, места за разходка и възможно по-близо до София, тъй като сме с детенце на годинка и половина и дългото пътуване с кола не е опция?

Благодаря предварително на всички!

Хубав ден Simple Smile

# 648
  • София
1. Имате ли представа при връщане в България  след едноседмична почивка трябва ли да се представи ПСР тест?

Да, или PCR, или бърз антигенен, или сертификат за ваксина с минали поне 14 дно от втората доза.
Ако нямате нито един документ, ви поставят под карантина, от която можете да се освободите, ако до 24 часа представите отрицателен тест. Него трябва да изпратите на областното РЗИ според мястото на влизане в България.
Важи за всички над 5 годишна възраст.

2. Бихте ли ни препоръчали приятни места с хубав плаж, места за разходка и възможно по-близо до София, тъй като сме с детенце на годинка и половина и дългото пътуване с кола не е опция?
Не мога да помогна.

Аз вече планирам следващото пътуване. Вероятно ще е Южна Евия, все още не сме били там.

# 649
  • София

Благодаря предварително на всички!

Хубав ден Simple Smile

Малко е банално, но пък покрива всичките ви изисквания. Паралия Офринио, най-близо до София, дълга плажна ивица, има и къде да се разхождате с малко дете. Чува се повече българска реч,ама няма драма. Вмъквам че съм ходила средата на септември когато е полу-празно, но съм чувала че лятото си е доста натъпкано с хора.

# 650
Здравейте, колебая се между Паксос и Милос на Цикладите за почивка. На Цикладите сме били и знам какво да очаквам, харесва ми и е проверена опция. За Паксос чувам страхотни неща от брат ми, но все пак ще се радвам да видя и други мнения!
Двата острова са много различни.
По-добре си изкарах на Паксос, но за това има значение и сезонът на нашето посещение и "нареждането на звездите". Милос го видях смазан под туристическото нашествие през септември 2019 г., а съм посещавала всички най-комерсиални дестинации в Гърция и не е като да не съм срещала тълпи (или пък да съм отишла август, нали). На Паксос отидохме през пролетта и си бяхме само ние, местните и няколко яхтаджии, беше приказка.

Ако става дума за плажна почивка и по-активно прекарване на времето обаче, предимствата на Милос са много. Далеч по-разнообразен ландшафт, много фотогеничен, интересни разходки с корабче около острова и до съседните Кимолос и Полиегос (Кимолос е нещото, което най-много ми хареса на Милос! Препоръчвам горещо, за предпочитане с поне 1 нощувка). Само плажовете му са около 70, дето се вика, човек не може за една почивка и половината да обходи.

На Паксос пък има само два малки пясъчни плажа (при това единият е на отсрещния о. Антипаксос), останалите са каменисти и също неголеми. Като цяло островът е миниатюрен и се обикаля за два дни. Зелен, спокоен, през лятото в обедните часове столицата Гайос и плажовете на Антипаксос се пренаселват от екскурзионните корабчета, идващи от Парга и Корфу, но по-встрани не е така. Синьото на Вутуми и Еримитис е незабравимо. Ако почивката ви е повече от 5-7 дни, почти със сигурност ще ви стане скучно.

Назад в темата съм писала и подробните си впечатления от двата острова, както и други потребителки са споделяли своите.

Няколко снимки за ориентация
https://www.flickr.com/photos/78710182@N06/albums/72157694608566214
https://www.flickr.com/photos/182857952@N07/albums/72157710885879858

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 14:37 от Параход

# 651
Благодаря за подробното и информативно мнение!

# 652
  • София

Да, или PCR, или бърз антигенен, или сертификат за ваксина с минали поне 14 дно от втората доза.
Ако нямате нито един документ, ви поставят под карантина, от която можете да се освободите, ако до 24 часа представите отрицателен тест. Него трябва да изпратите на областното РЗИ според мястото на влизане в България.
Важи за всички над 5 годишна възраст.

Не мога да помогна.

Аз вече планирам следващото пътуване. Вероятно ще е Южна Евия, все още не сме били там.

А бърз антигенен задължително ли трябва да се направи в лаборатория?

# 653
  • София

Не знам как по друг начин може да получиш официален документ с резултата.

# 654
  • София
бръз антиген задължително в лаборатория както и теста трябва да е в списъка от последната заповед на МЗ, както и да е включена информацията която е описана в заповедта, всичко това се предава принтирано на границата. Вчера минавахме с антиген тест границата за детето ( не от към Гърция, но все пак)

# 655
Каква е цената на антигенен тест в лаборатория и за колко време става? Пак ли на следващия ден като ПСР и може ли резултата да се свали от сайта, или трябва на място в лабораторията да се принтира и подпечата от тях? (Последно с ПСР така пътувахме, те ни го извадиха и с мокър печат и подпис, казаха, че правят проблеми).

# 656
  • София
Различно, аз платих 30лв, но не в България, да с мокър печат беше, веднага беше готов. Към Гърция се признава само ПСР, за връщане от там към България до колкото разбирам има варианти също, около 20-30 евро четох че е. Вчера имаше драма на границата, не разбрах само кое не е спазено, според РЗИ е че текста е бил на гръцки, други казват че марката теста не е в списъка.

# 657
  • София

Не знам как по друг начин може да получиш официален документ с резултата.

Визирах тези от аптеките, но явно не може.

# 658
  • Бургас/София
Чакахме 1 час на Кулата за влизане в България току-що. Не са ми искали копие от сертификата за ваксиниране. Погледнаха го и ми го върнаха. Ако не се налага да минаваш на опашката за карантината общо взето става бързичко.

# 659
Да разбираме, че има отделна опашка за ваксинирани/пътници със сертификат?
Чакахме 1 час на Кулата за влизане в България току-що. Не са ми искали копие от сертификата за ваксиниране. Погледнаха го и ми го върнаха. Ако не се налага да минаваш на опашката за карантината общо взето става бързичко.

Общи условия

Активация на акаунт