Фентъзи и фантастика - 21

• 22 901
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Аз и Катнис харесвам. Чак пък смотана не е. По-скоро си е наистина с типично тинейджърско поведение, тип вътрешни драми и "не знам какво точно искам". Достоверна си ми беше. Не е била, нито е искала да бъде топ героиня, просто другите ѝ насложиха този образ.

# 466
Аз не мисля, че е смотана, просто обикновена - момиче, което иска да живее нормално и не иска да участва в никакво приключение, но е принудено от обстоятелствата. И в хода на сюжета не се разви кой знае колко. Но поне Катнис не е дразнеща и не точи лиги по разни мъже наоколо. Не мисля, че имаше кой знае какви чувства към Гейл, а и тези към Пийта се появиха на доста късен етап и не бяха много бурни (за разлика от това, което се случва на героините в типичните тийн романи).

# 467
Катнис за мен беше нормална тийнеждърка, която иска нормален живот - да не гладуват, братчето й да живо и здраво(или беше сестричето?) и е готова да се пожертва заради него и пр.
Целият любовен роман не й дойде отвътре, тя по-скоро осъзна, че като са тандем шансовете им нарастват, а накрая не искаше да убива Пийта,  към него изпитваше симпатия и известни емоции, но не искаше и да умира тя самата.
Израстването й не е забележимо,  нито изключително, но е логично, персонажът не е характерен с нелепо развитие, като при много други адулт героини.

# 468
Сестриче е Прим.
Мисля, че Катнис осъзна, че е влюбена в Пийта, едва след като той загуби спомените си (след промиването на мозъка), но не беше някаква силна любов. И е по-нормално при нейните стресиращи обстоятелства. Отколкото при разни други девойки от романи, които полудяват от страст, докато светът наоколо пропада Joy

# 469
В "Игрите на глада" любовната история беше съвсем ненатрапчива и чувствата на Катнис се развиваха бавно. На мен много ми хареса тази трилогия, нямаше почти нищо, което да ме подразни, нито в сюжета, нито в героите.

# 470
  • България
Изчетох половината от Хиперион.
Много завладяваща дотук.
Обичам такъв вид истории.
Виждам, че са четири свързани книги, дано са все така интересни.

# 471
На мен ми се отмени пътуването и най-после започнах Клара и слънцето - тя е по-скоро драма, отколкото сай-фай, но все пак си е и фантастика (макар че тази концепция за децата с изкуствени придружители и въобще така представеният свят на бъдещето не биха изглеждали адекватно при по-детайлно обсъждане). Красиво написана е, дано да се задържи силна до края.

# 472
образът на катнис е голяма скука Sleeping

малазан ми е Heart - многопластова и реалистична - успявала е за 10 минути да смаже най-ведрото ми и слънчево настроение

дочитам "размяната" на зелазни - мъча я вече пет дни - няма такава досада, може би наистина е за хлапета, а не за фенове на малазана и песента Grinning - до довечера мисля да я приключа (дори правенето на козунак ми е развлекателно на фона на четенето й, а аз хич не съм фен на кулинарията, красота намирам само в консумацията й) и да започна 'жокерите' на мартин

снощи "преговорих" "матрицата" - доволна съм, сега я гледам с други очи

# 473
  • България
Хрониките на Амбър от предпочитаните четива ли ти е?
Зелазни май не се харесва на всеки.
Ако кажеш, че и Амбър не ти допада, ще отложа новите опити с Малазана за някой друг път. Sweat Smile

# 474
харесвам амбър, а аззи ми е любим Grinning

# 475
Няма как един автор/книга да се хареса на всички.

# 476
Аз чета "Смъртоносни машини". На третата книга съм вече, филмът не ми хареса особено, надявах се книгите да са по-добри, но не би. Те не са тийнейджърски, ами са си направо детски. Едва в последната книга има описан военно-диктаторски режим, който може да бъде разбран само от по-големи "деца".

След като доизбутам последната книга мисля да започна "Стъкленият трон". Купих си и прочетох първата книга преди години, когато излезе. После разбрах, че е начало на много дълга поредица и се отказах, даже книгата я дарих. Но сега виждам, че всичките 7 книги ги има на български. Дано да не се разочаровам.

# 477
В "Смъртоносни машини" има и нелоши теми, как едни градове поглъщат други градове, как превръщат загубилите битката в свои роби и т.н....но това минава между капките, като цяло е доста адулт.

# 478
В "Смъртоносни машини" има и нелоши теми, как едни градове поглъщат други градове, как превръщат загубилите битката в свои роби и т.н....но това минава между капките, като цяло е доста адулт.

Да, съгласна съм, има добри теми. След една опустошителна война човечеството вместо да се обедини и да си извади поуки, води още войни, битки и битчици ...И героите не са толкова черно-бели, Хестър е интересна личност например. А описаните машинарии са направо супер, на мен направо не ми достига въображението да си ги представя.
И въпреки това цялостно нещо ѝ липсва на тази поредица. Може би защото няма централна обединяваща тема, или защото на главните герои нещата им се получават малко на магия, като в приказките.

# 479
Христос возкресе!

Да, липсва й, защото героите се държат твърде наивно, не порастват истински, не се учат от грешките си, въпреки времето което минава.

Общи условия

Активация на акаунт