Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фентъзи и фантастика - 21

 • 14 216
 • 739
 •   1
Отговори

Анкета

Кой е вашият любим фентъзи писател/фантаст

Опции:

* Може да изберете максимум 3 опции.

# 555
 • Мнения: 9 869
Аааа, не е истина! нито в Рулит, нито в Замунда са пуснали Косачи 3! Какво да се прави, ще търся други книжки и ще чакам.

Едит - в Замунда най-накрая има двете книги на Наоми Новик за поредицата Темерер. Смъкнах си ги веднага и започвам с Драконът на  негово величество

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 20:09 от Лорд Сняг

# 556
 • Мнения: 44
Какво ще ми препоръчате на Сара Маас - цяла поредица - дето мога да изтегля за киндъл? Нищо не съм чела досега.

В момента чета "Стъкленият трон", завърших четвърта книга и не мога да се отлепя. Цялата поредица я има електронно, с третата книга в rulit има някакъв проблем, само откъс е, но я изтеглих от Читанка. Другата поредица на Маас, "Дворовете", не знам дали е завършена.

Някой чел ли е "Смъртоносна академия" на Наоми Новик? Кажете две-три думи за нея, моля. Уж я купих за подарък, поради което не ми се иска да я разлиствам много, но изкушението е голямо... Innocent
Загледах я и аз, даже в Дневник имаше някакво откъсче публикувано, но ще изчакам да излезе поне втора част, трилогия е.

Аз я четох на английски и няколко страници по-напред писах за нея. Не е нещо супер-супер, забавна е, има потенциал и намеци да се развие добре историята. Но ако не четеш на чужди езици, може би е добре да изчакаш да излезе поне втора книга, за да си сигурна, че издателството няма да се откаже да я издава.

Аааа, не е истина! нито в Рулит, нито в Замунда са пуснали Косачи 3! Какво да се прави, ще търся други книжки и ще чакам.

Да не казвам и аз откога я чакам ... първата я имам на хартия, втората се появи електронно много бързо, след като излезе, но третата я няма и няма. Явно Ориндж са започнали да следят да не им се публикуват нещата. Лошото е, че минава много време и вече започнах да забравям съществени части от историята.

# 557
 • Мнения: 500
Дворовете не е завършена, само "Стъкленият трон".
Дворовете, обаче може да се чете спокойно до трета част и тази, която се води 3.1 май. Излезе скоро и четвърта, ама тя е малко с изместен фокус към сестра и Неста, така че може и да се каже, че е може да се мини и тя, ама за мен е най-добре да се започне с трона. В началото е малко скучен, обаче послееееееее ...... Simple Smile Компенсира яко.

# 558
 • Мнения: 40 030
Е как да не е завършена. Завършена е. Продълженията са си с други истории,за сестра й, за приятелите му и т.н. Може изобщо да не се четат.

# 559
 • Мнения: 1 073
"Стъкленият трон" тогава Simple Smile. Почвам ги след 1 книга.
Мерси хора, мислех че покрай страстите с Олд Шетърхенд никой не е ме е прочел.

п.п. дочетох Инспекцията - мнението ми е че може спокойно да не се чете Grinning

# 560
 • Мнения: 4 615
Снощи довърших "Среднощната библиотека" на Мат Хейг. Хареса ми определено по-малко отколкото "Как да спрем времето". Не знам книгата ли имаше някакъв смисъл, който аз не успях да разбера, очакванията ми ли бяха завишени, не беше точното време за нея или просто книгата не е добра. Спрях да чета скандинавските автори, защото ми писна от депресираните им герои, тук попаднах на депресирана англичанка. Обичам книги за паралелни вселени и за пътуването в тях, но тук нещо не ми беше достатъчно. Ако някой от вас си е сложил в списъка за четене "Утрото идва навреме" на Анджи Стантън, задраскайте я. Много, ама много нескопосано написана книга. Бързо я зарязах, дори не си направих труда да видя какъв е края, толкова ми беше все едно.

# 561
 • Мнения: 9 869
Прочетох първите 2 книги на Наоми Новик от поредица Темерер - Драконът на негово Величество и Нефритеният трон и чак сега виждам, че книгите били общо 9. Леле, дано някой се сети да преведе и останалите.

Сега на Въпроса - Дракона на негово величество е сред първите книги на Новик, и си личи че стила й е по-особен. Тук няма фолклор като в Зимна приказка или Дървото.... Не, тук става дума за  действие което се развива по времето на Наполеоновите войни - английски кораб, пленява френска фрегата, която превозва драконово яйце което се излюпва, а яйцето е подарък за Наполеон. Капитан Лорънс е принуден да се жертва и да  се обвърже с дракона. В интерес на истината като огромен плюс на първата книга отчитам, че са разгърнати  отношенията човек -дракон, че е обяснено какви огромни жертви прави ездача на дракон (например не може да има нормално семейство, освен с друг ездач), че ако убият дракона му се превръща в обикновен пехотинец и може никога да не  се прегоди обратно към живота; представени са множество характери на Ездачи и на Дракони в Академията. В известен смисъл има много далечна прилика с Ерагон - поне що се отнася до отношенията човек-дракон, които се развиват с времето. Като цяло обаче книгата, а и поредицата са много нестандартни и не искам да правя сравнения. Това което не ми хареса обаче е, че книгата се превръща в един голям локум, почти до края действието са развива в Драконовата Академия, като има няколко битки - например Трафалгарската и Дувър. Тук разбира се в тях участват и дракони
Множеството персонажи също ми пречат да концентрирам върху съдбата на Лорънс и Темерер

Втората книга - Нефритеният трон започва на практика без въведение, което ме подразни.  На Края на първа книга се съобщава че, че ангиличаните откирват, че драконът е Селестиял, характерен само за китайския императорски двор, и втора книга започва с пет реда, че те са изпратили  дипломати с протестна нота, след което изведнъж сме въведени как държат Лорънс разделен от дракона. Няма обяснение как са разбрали китайците, как са се появили и толкоз. Това определено ме подразни.
Второ - никога не съм харесвал как англичаните набиват канчетата с прослувутата си гордост и имперско мислене, но това как лягат дипломатите им като бити кучета пред Китай още повече ме подразни.
Втора книга като цяло ми хареса повече от първа, в нея има повече интриги, отколкото битки, има и сблъсък на култури. Драконът пораства, той се образова, вижда света и другаде освен в Англия. Осъзнава че съществува робство, че в Англия драконите се използват само за война, а хората имат жестоко отношение към тях; че те са зависим от ездачите, а дори ездачите не винаги са добри хора, някои дори измъчват драконите си; че в Китай драконите се радват на почести и привилегии т.е. така може да бъде по целият свят. Осъзнава, че съществуват дракони, които не се подчиняват на правилата на хората, а убиват само за да се нахранят и тези дракони биват убивани или в най-добрия случай- затваряни (както робите са оковавани)Осъзнава, че дракон може да бъде наказан за действията на ездача и ако убият изменник, запазват дракона жив за разплод. Темерер сравнява драконите с роби, той осъзнава че те нямат пари, нито своя собственост в Англия. Същевременно тъй като навлиза в пубертета от една страна (и му се качва тестостерона), а от друга  - тъй като вижда много смърт и несправедливости става нервен и опасен.
В същото време трябва да отбележим сблъскът на китайската култура с английската, различията на моряците и летците по ред въпроси (за жените, за робството и пр.), които се нагнетяват допълнително, че ездачът е на Темерер е бивш морски капитан. Любопитно е че дори капитанът на кораба - Райли - който е бивш заместник на Лорънс и е препоръчан от него  има различия  по ред въпроси; и тези различия все по-ясно проличават с времето. Няма да разказвам книгата, но отдавна не ми е била толкова увлекателна книга, като Нефритеният трон. И ако на моменти съжалявах, че действието е мудно, то на края определено съжалявах че то свърши. Но то всъщност не свърши, защото както казах поредицата е дълга - предълга, Темерер се завръща в Англия с революционни идеи.

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 13:21 от Лорд Сняг

# 562
 • София
 • Мнения: 177
Едно въпросче да задам. То е ясно, че всички обичаме фентъзи, фантастика и тн., но случва ли ви се да се преситите понякога от жанра? Да ви се иска с нещо да разтоварите, например някой трилър или  нещо друго, но различно от фентъзито. Какви други жанрове предпочитате?

# 563
 • Мнения: 1 872
Да се преситя - не,но за комедии винаги имам настроение.

# 564
 • Мнения: 23 945
Чета и други жанрове от време на време. В момента чета Сапиенс на Ювал Харари, харесва ми, но ми доскучнява понякога (ще започна още някоя успоредно с нея). Все пак е много вероятно да си потърся и други негови книги.

Чудех се дали да започна поредицата за Страйк на Роулинг, но току що изгледах сериите, не съм убедена, че ми се чете същото. Може би след няколко месеца, като ми поизбледнеят спомените (а и книгите сигурно не са точно като сериала).

# 565
 • България
 • Мнения: 4 668
Едно въпросче да задам. То е ясно, че всички обичаме фентъзи, фантастика и тн., но случва ли ви се да се преситите понякога от жанра? Да ви се иска с нещо да разтоварите, например някой трилър или  нещо друго, но различно от фентъзито. Какви други жанрове предпочитате?
Не, не ми се случва за съжаление.
Харесвам фентъзи като това на Толкин, а не попадам на много подобни.
Затова започнах да гледам китайски фентъзи сериали. Попълвам липсите.
Други жанрове, които предпочитам са класика и митология.
Без съвременна класика, предпочитам Балзак, Мопасан, Дикенс, Дрюон, Остин, Бронте.

# 566
 • Мнения: 40 030
И аз чета Сапиенс Joy,пак така, на хапки Hug

# 567
 • Мнения: 3 042
Едно въпросче да задам. То е ясно, че всички обичаме фентъзи, фантастика и тн., но случва ли ви се да се преситите понякога от жанра? Да ви се иска с нещо да разтоварите, например някой трилър или  нещо друго, но различно от фентъзито. Какви други жанрове предпочитате?
Аз съм от "всеядните". Жанрът не е определящ, стига историята и героите да ми станат интересни.

# 568
 • Мнения: 9 869
Въпросът е некоректно зададен. Аз например не чета само фентъзи и фантастика, понякога прави паузи, например чета психарии като Ричард Леймън или Хауърд Лъвкрафт, но това не значи, че съм се преситил, в смисъл че не ми се чете повече фентъзи, а просто че обичам и да разнообразявам. Скоро след това се връщам обратно към темата.

Чета много дистопии и утопии, чета хубави уестърни, добре написани любовни романи (е понякога не са добре написани). Чета дори приключенски романи. иначе казано всеяден съм, а това че предпочитам фантастиката или фентъзито е друг въпрос. По същия начин бих отдал предпочитания  и на хубава историческа книга, например Филипа Грегър, просто това е вид сетинг.

Понякога чета по 5-6 дистопии, 2-3 фентъзита  и още няколко други книги - желателно исторически, приключенски или мистерии.

# 569
 • Мнения: 53
"Стъкленият трон" тогава Simple Smile. Почвам ги след 1 книга.
Мерси хора, мислех че покрай страстите с Олд Шетърхенд никой не е ме е прочел.

п.п. дочетох Инспекцията - мнението ми е че може спокойно да не се чете Grinning

Аз като луд фен на Маас ще ти кажа да почнеш с Дворовете, после с Трона, но въпрос на избор, и започни с Острието на асасина и после Трона, имам 1 файл на цялата поредица, ако искаш ще ти го пратя Blush

Общи условия

Активация на акаунт