Фентъзи и фантастика - 21

• 22 858
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • Майничка
Гърците другояче са разбирали хомосексуалността - при тях бракът и потомството са били "граждански дълг", а любовта са търсели и намирали там, където могат (стига да не закачат чуждите съпруги). Смятали са, че стремежът да притежаваш красотата не е бил обвързан с пола на този, който я носи.
Любовта между мъжете, по-точно между млади мъже (докъм 40) и малки момчета (12-15), преди да се окосмят, се е считала за част от обучението и възпитанието на "гражданите", защото младежите са следвали съветите и наставленията на покровителя си. След порастването на момчетата сексът обикновено не е продължавал, защото те са започвали да се интересуват от жени, но връзката е прераствала в преданост и приятелство, безценни по време на битки.
Впрочем, подобни връзки и отношения (шодо) е имало и при самураите докъм епохата Мейджи.

# 586
Също четох Сапиенс миналата година - много ми хареса Simple Smile

Като жанр освен фантастика, много харесвам латиноамериканската литература, магически реализъм или просто реализъм Simple Smile
Но чета най-различни книги, като ако стила на автора е добър и е написана с хумор може да е всякаква.

# 587
Понеже вече няколко пъти се споменава кой е този Сапиенс и какво е написал? първоначалната ми асоциация бе с Хомо Сапиенс, но не би

# 588
Ювал Харари - книгите му не са романи, а научно-популярни : https://www.ozone.bg/author-yuval-noa-harari/

# 589
Започнах вчера "Станция единайсет" на Емили Сейнт Джон Мандел и за сега съм запленена... Да видим как ще е до края...
Много ми хареса на мен, дори тези дни я загледах и се чудех дали да не я препрочета, но ми е много прясна в съзнанието и се отказах.

# 590
Вчера се чудех дали да.започна Станция 11:)).
Единствената книга, която ми беше толкова противна, че така и не можах за я прочета, е "Страх от летене". Много ми я препоръчаха, много се борих, но така и не успях да я дочета.
Като изключим това, всякакви жанрове ми се услаждат по принцип...

# 591
На мен много популярни книги не биха ми харесали. Ето, например Шантарам - от много хора чух похвали, майка ми я чете тази година и страшно я хареса; тя ми разказа горе-долу за какво е, но не ми изглежда като нещо, което би ме заинтересувало и изобщо не ми се чете.

# 592
Гърците другояче са разбирали хомосексуалността - при тях бракът и потомството са били "граждански дълг", а любовта са търсели и намирали там, където могат (стига да не закачат чуждите съпруги). Смятали са, че стремежът да притежаваш красотата не е бил обвързан с пола на този, който я носи.
Любовта между мъжете, по-точно между млади мъже (докъм 40) и малки момчета (12-15), преди да се окосмят, се е считала за част от обучението и възпитанието на "гражданите", защото младежите са следвали съветите и наставленията на покровителя си. След порастването на момчетата сексът обикновено не е продължавал, защото те са започвали да се интересуват от жени, но връзката е прераствала в преданост и приятелство, безценни по време на битки.
Впрочем, подобни връзки и отношения (шодо) е имало и при самураите докъм епохата Мейджи.
Това за масовите хомосексуални връзки не може да е вярно,просто защото гейовете са нищожен процент от хората навсякъде по света. Разбира се,че е имало такива хомосексуални отношения в Елада и вероятно са били толерирани от обществото,но са били редки изключения. То след хиляда години някои историци може да решат,че сред днешните хора се е ширила джендърска идеология,инцест и педофилия сред католическите свещеници,но това не е вярно,дори приблизително.

# 593
При самураите е известен факт (освен това го има много в арабския свят - чела съм някъде, че бащата на Сюлейман Великолепни е имал харем от мъже). В Римската империя е било много разпространено, особено сред елита. 
Май за Сократ пишеше, че е имал такива взаимоотношения с учениците си.
За Херкулес и Ахил се знае и от древността не се е приемало за нещо особено. Но и двамата са проявявали силен интерес и към жени (въпреки че в съвременни произведения, като "Песен за Ахил", Ахил се представя като гей).

# 594
Ох моята майка ми подари Шантарам, ама нещо не ми се чете ... засега и така вече 2 години седи.

"Страх от летене" и "Страх от умиране" са страхотни за мен, ама аз имам някакво психологическо и терапевтично образование (2 год университетско и 6-7 год в школа ).

п.п. Вчера много се смях във фейса, някаква неизвестна мене дама се възмущаваше, че имало само две жени в служебното правителство и един приятел беше писал, че е още по-възмутен как няма цветнокож, ром и трансджендър (на шега нали).
Така де в странно време живеем.

# 595
в интерес на истината когато се дават примери с Елада те не са особено представителни, защото засягат един елит, който е около 1 процент от населението. Та в този смисъл този елит, може да е практикувал хомосексуалност (в световен план хомосексуалността също е 1 процент), но това не значи че тя е била масова сред елините.
В прочем когато говорим за ранна демокрация от елинското разбиране трябва да изключим робите (около 300 000 души), обикновените граждани (около 30 000 души), жените, вторите, третите и пр. синове, т.е. всички които не са имали право да гласуват и да включим в имащите право на глас и в правото да бъдат сенатори само едрите чифликчии и първите синове - т.е. около 500-1000 души в един близо половин милионен полис.

# 596
Но тези процеси не са се случвали точно както сега. То и много хора са ставали доброволно евнуси, защото е била доста добра възможност за кариера, хубаво, традиции, избор някакъв...то пък като се замисля, наистина човечеството какво ли не е видяло и направило...малко черни в киното само леко ме дразнят и дотам...

# 597
@ Hаppy
Скрит текст:
Мен ме дразнят първо защото никак не са малко черните, а като прибавиш и латиносите - още повече. Второ защото те получават роли по квоти, а не за достойнства. Решават, че ще има черен ОРфей и не се съобразяват с историческата реалност. Решават, че някой герой ще е черен и няма значение, че авторът на книгата го описва бял. решават, че десет малки негърчета е обидно и променят името на книгата*. Сега съгласен съм, че навремето в литературата е имало малко представители на малцинствата, ама да се променя със задна дата е супердразнещо пък и е юридическо неправилно. Бъдещето е пред вас - променяйте го, но не пипайте миналото. Или ако пипате - дайте да има един принцип. може черен Орфей, но не може бял Мандела или бял Мохамед Али, така ли? Що? някакъв проблем ли има?
И какво значи това "твърде малко цветнокожи хора има в жури" Някаква квота ли се изпълнява? Не е имало достатъчно хора с качества- не са ги взели.
А после Холивуд ще се чуди защо им падат приходите. Когато бях дете се бях наситил на СССР-ско кино и с кеф започнах да гледам американско. От четири -пет години почти не гледам американско кино, а руско и френско. То филмите на американците и аз мога да ги напиша- един Рамбо, един негър  с мускули, който да е спътник на героя и да го убият в предпоследната сцена, а в последната да се окаже, че е жив, една едногърда блондинка и един супер-злодей...останалото са ефекти , кръв и сринати небостъргачи. Лошите най-често са руснаци, нацисти или араби.
В същото време чернокожите използват цвета на кожата като оправдание за най-невероятни неща. Хамилтън се блъска като подивял,във всеки който не му дава път, все едно е на картинг. Наказват тук"Сегрегация. Аз съм черен". Винъс Уиялмс троши ракета като побесняла, крещи на съдията държи се като някоя горила пусната от зоопарка. наказват я. Първото оправдание "аз съм жена" (леле, сигурно срещу нея е играл мъж Stuck Out Tongue Winking Eye А то - една чехкиня игра.), Второто оправдание "аз съм черна, това е сегрегация". И к''во, като си черна не трябва да те барат с пръст? Който  не се държи както трябва следва да го наказват, но в САЩ явно напоследък мислят другояче. И всички начело с Гал Гадот скачат да защитават Винъс Уилямс, защото е черна, а не гледат как се е държала срещу съдията и срещу другата жена. Много искам да съм черен/циганин - ще пребивам всекиго, няма да плащам сметки, ще живея за сметка на държавата и някой като ми каже нещо ще викам "сегрегация"
*Дайте да променим името на Нигерия,  Нигер, р. Нигер и на цвета "бланк", че са обидни Joy

Съжалявам, че се отклонявам от темата но тъпата политкорекност е вбесяваща, а специално в САЩ тя взима застрашителни размери и влияе пряко на културата

Едит -
Хайде отново по темата https://www.segabg.com/category-culture/disni-predlaga-za-emi-uv … ano-dzhina-karano - От компанията „Дисни“ са изпратили на организаторите на наградите „Еми“ предложение да разгледат кандидатурата на Джина Карано за номинация за най-добра поддържаща актриса за ролята си на Кара Дюн в телевизионен проект на Междузвездни войни, се казва в прессъобщение на компанията - Е, не е ли смешно?

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 13:58 от Лорд Сняг

# 598
  • София
По принцип има брожение, че от Дисни ще върнат Джина, защото явно не са очаквали такава масивна фенска реакция срещу безумното им решение и това за Емито е знак в тази насока.

# 599
Да, Джина я уволниха, защото не е либерална. Сега явно я ухажват Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт