Фентъзи и фантастика - 21

• 22 838
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • София
За набелязване, съм набелязала, аз винаги чакам Панаира на книгата, за да се заредя с книжки. Друго си е да пипна, да разлистя, че така да купя Simple Smile 
Оформил ми се е цял списък:
-  "Проектът Аве Мария" на Анди Уеър (Бард);
- един китайски фантаст, Лиу Цъсин, ми е привлякъл вниманието с трилогията "Земното минало", но се чудя дали сега да я купувам (2 са излезли) или да изчакам и третата, че така (Колибри);
- трилогията "Разбито море" на Абъркромби, ако са налични и трите (Колибри);
- "От кръв и пепел" на Дженифър Арментраут (издателството за пръв път го чувам - Анишър)
- "Жокерите", ако Сиела успее до панаира да издаде третата
- "Кръвта на мага" и "Алени приливи" на Дейвид Хеър (Артлайн)

# 661
Аз имам Разбито море, не е лоша, но втората книга е най-добрата от трите. Щеше да е хубаво ако третата беше по-добра...
Трите тела ми хареса, сега може би ще взема Тъмна гора. Чудя се откъде и кога ще е най-изгодно...

# 662
От 31 май ще е Пролетния панаир на книгата
https://www.abk.bg/news/view/286

Йееее, значи моя рожден ден, ще се открие с Панаира. Какъв по-хубав подарък! Аз го бях отписал вече. (Панаира, не рождения ден.)

# 663
И Сиела утре пак ще имат 50 процента намаление, а предполагам и другите издателства ще имат промоции. Набелязахте ли си неща? Simple Smile
Набелязала доста книги, те моите списъци са безкрайни, но този път ще пропусна промоциите. "От кръв и пепел" и аз я загледах, а "Кръвта на мага" и "Алени приливи" на Дейвид Хеър на мен ми харесаха много. Надявам се Артлайн да довършат поредицата.

# 664
Аз съм хвърлил око на някои неща на Артлайн също но...да видим. За Дръзки 3, е рано, Чудя се за ОРденът на люспестите. Не знам дали е трилогия, завършено ми изглежда. Децата на Безименните е другото ми колебание. Иглежда интересно, но там е излязъл само том 1
Другото за което се чудя е Батман - Нощният хищник на Сиела. и разбира се, съм готов да си купя Малори на Малерман Ще преценявам на място.

# 665
"Проектът Аве Мария" много ми хареса, чудя се дали да я купувам обаче, щото разбрах, че били превели Роки - Камен. Тъпо ми се струва.

# 666
Роки, може да се преведе Скалата, но ми се се струва тъпо, при положение, че имаме Роки Балбоа. И друг път съм казвал, не трябва сляпо да се следва превода, а да се преценява спрямо ситуацията
Вероятно авторите са целели побългаряване. Принципно няма лошо, въпроса е как се прави. Едно е да превеш Маргарит, като Маргарита (тук става дума за една буква), а друго - Роки като Камен. Но нека не избързвам с оценките,все пак не аз ще чета книгата. Прецени както сметнеш за добре

# 667
Вероятно значението на името е важно, за да го преведат
Може ли, ако някой я има, да ми я прати

# 668
  • София
Така. Свърших вчера "Смъртносна академия" на Наоми Новик и да си кажа впечатленията.
Сравнително приятно, макар и доста повърхностно романче, големият му плюс е, че върви бързо и гладко, стилът е четивен, наборът изразни средства - скромен,  така че се поглъща наведнъж, без особено замисляне.  Поне в моя случай, прогнозата ми е, че ще забравя след около максимум седмица за какво иде реч.
Интересна идея за учебно заведение за магьосници на самообучение,  пълно с гадини, които ядат студенти, но е сервирана в доста суров и необработен вид, без особен бекграунд и без някаква вътрешна логика. Протагонистката е гневна тийнейджърка, вариациите на тема колко е гневна на всичко и всички са към половината от книгата. Финалът ми хареса, като в епизод от крими сериал "To be continued", но не съм сигурна, че докато No.2 от поредицата излезе на български, ще си го спомням.
Че книгата е YA-фентъзи, ясно, ама малко твърде алангле ми беше дори за YA. Или съм станала прекалено претенциозна към фентъзитата вече, не знам. Все пак за плажно четиво например си е напълно ок.

# 669
Аз днес ходих до Сиела за намалени книжки, но в крайна сметка не я взех (чудех се дали не е прекалено младежка за мен).

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 17:22 от bubanka

# 670
  • София
Ооо, виждам любима книга - "Сътворението" на Видал! (обаче корицата е покъртителна, като на  детска книжка...)

# 671
Но пък изданието е луксозно Simple Smile

# 672
  • България
Започнах третата книга за Хиперион - "Ендимион" от Дан Симънс.
Увлекателно пише авторът. Очаквах да се е изчерпал, предвид че историята се развива след двеста и няколко години от първата.
Най-вероятно ще имам фантастична поредица за номинациите.

# 673
Понеже наближихме края на темата. Аз да предупредя - този път няма да правя темата. Ако щете го отдайте на умора, ако щете на мързел, в последните 3-4 пъти все аз отварям темата, време е да има промяна. Нека някой друг се заеме с това. Казвам отсега, за да не се окаже в последния момент, че ще ни заключат.

Едит - Аз напоследък поизчетох доста книги, но нищо не може да ме грабне за номинация - незавършени поредици, (Темерер са издадени само 2 книги от 9), политкоректни книги, дистопии и пр.
Пък и е още рано за номинации, не е минал нито един от двата Панаира.

Втори едит  в момента текат номинациите за Еврокон. https://fandombg.org/eurocon/?t=be0bed35e7690cd8615d2574#content

Аз  в графата цялостен принос съм номинирал за най-добър писател 1. Сандърсън и 2. Наоми Новик,
най добър популяризатор на фантастика отново Сандърсън и най-добро издателство - Артлайн
останалите графи оставих празни.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 22:03 от Лорд Сняг

# 674
  • София
Ох, така ми се иска някога да имам късмета да попадна на Еврокона... В някой друг живот, може би. Тази година е в Италия, няма да се изненадам, ако италиански фантаст вземе наградата Best Writer, както миналата година наградиха Милена Бенини (хърватска авторка при Еврокон в Хърватия). Впрочем, това ми напомня, че още не съм чела "Луна" на Иън Макдоналд, а третата ѝ част взе наградата миналата година...

Общи условия

Активация на акаунт