Фентъзи и фантастика - 21

• 22 841
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • България
Преди години казвахме, че "Глупавият помни. Умният си записва."
Сега съм си актуализирала поговорката на "Глупавият помни. Умният си рови в търсачката." Stuck Out Tongue Closed Eyes
   Даже няма да се засрамя, че не помня тази дума, въпреки че е от любимо мое фентъзи.
Имената на героите не помня, какво остава за разни артефакти.
Да не издавам повече, в случай че някой честно се опитва да си спомни.

# 646
  • Майничка
Е, не, как ме нацели!🤣🤣🤣
Тъкмо следобед приготвих трилогията на Гарт за щерката и не можах да се въздържа да не я попрехвърля... вече четвърти час... а утре съм от 6 на работа.🤔

# 647
хаха, и аз следобед рових тази трилогия, остава си една от любимите в жанра. В нея има всичко което обичам - героично държане, обрати, основно две-три гледни точки, забавни диалози и пр.

# 648
  • София
Какво е Астарел? някой знае ли? И  кое фентъзи се появява тази дума?
Май някакъв звънец беше, от "Старото кралство". Не съм се сещала за Гарт Никс от години.

# 649
Трилогията Троя на Гемел я четох преди година-две. То е исторически роман, не митологичен или фентъзи - опит да се представи реалистично Илиада. Не прилича много на оригиналното произведение. Има война, същите герои, но всичко е различно. Освен това е доста трагично.
Добри книги, но на мен ми харесва да има богове, замесени в сюжета.

Троя на Фрай ми харесва повече, но трябва да се има предвид, че аз харесвам оригиналните истории - както поемите, така и митовете - харесвам ги с детайлите, а не версиите за деца. Това, което не ми допада, са по-късните римски допълнения (това е древен фанарт, често некадърен).

# 650
На мен Историческите събития са ми по-интересни от митологията, разбира се, доколкото има някаква достоверност след толкова години.

# 651
Няма достоверност; въобще не се знае дали нещо от това се е случило. Нито пък дали откритата от Шлиман Троя е истинската Троя. Гемел просто си е измислил исторически роман.
Между другото, по Хистори рекламираха документален филм за троянската война (мисля, че се казва Загадката на троянския кон) - ще се излъчи в неделя вечер, обаче аз няма да съм вкъщи тези дни, за да го гледам... Любопитно ми е какво са измислили, ще следя за повторения.

# 652
За Троянската война:
https://www.forumnauka.bg/topic/19373-троянската-война/

# 653
Не се отваря. П.п. отворих го с ръчно търсене. Аз тези неща ги знам, всъщност. Коментирахме романа на Гемел, защото някой го спомена по-горе.

Просто исках да кажа, че за мен поначало фентъзито (към което се числи и митологията) е по-интересно от историческите романи. Чета ги от време навреме, но не са ми любими. А специално за този период нищо не е достоверно.

П.п.2 А това в тази тема е някакво свободно съчинение по ключови точки...

Последна редакция: пт, 21 май 2021, 13:25 от pppqqq

# 654
В историята също има доста митове. Уви някои от тях са се вкоренили дълбоко  и е трудно да бъдат "изкоренени" -
Скрит текст:
например в нашата историята това е за името Аспарух - съвършено неправилно, в Именника е ИСперих, а в апокрифите Испор или Испериг. На гроба на владетеля също има статуетка с орел и надпис Испор. Всичките неща - Исперих /ИСпор значат едно нещо - "Орел"
Друга легенда, която комунизма ни набиваше е за Ивайло Селският цар.
Чел съм много смислени тези, на проф. Йорданов и проф. Пл. Павлов, че вероятно Ивайло е предвождал войници които пазят проходите. Друга възможност е била, да е бил отшелник и да е постел, затова да е ял основно марули.

Разбира се, аз също предпочитам фентъзи

Последна редакция: пт, 21 май 2021, 18:10 от Лорд Сняг

# 655
Дами ,Господа
С вашите очи ни гледа. Да ,брат.Фентъзето е света на 7ветовете ,дабълю  дабъл ю  на трипъл  ,на въображението ми големия черпак е сипъл.
Фентъмазето блести и грее ,тучно ,когато ми е скучно - и ме чака да му влезна на гърлена засилка на жилка и в засилка. Фентъзиран още от раждането, с неговата помощ откачен от речетатива и целия свят ми е качен на статив,а ти Лорде си Ру и Гуру на фолклора, ъъ  жанров отблясък на халогена,втъкан в гена ,и на едно коляно обляно момчето с ЛЕГена. Та така фентъзито ми е кадифето сутрин с капучиното от него ставам ал Пачиното.

# 656
В стара тема спорихме за това - в момента дочитам Герои и ми направи впечатление следното в историята на Тезей: първо синът на Медея - Мед, не е син на цар Егей, така че не е бил наследник. Второ - Тезей е син едновременно на Егей и Посейдон. И не е единственият, споменават се и други такива герои. Не е нещо уникално в генетично отношение - среща се например при някои животни. Мисля, че е невъзможно при хората, но неотдавна четох в Силата на мита на Кембъл, че според някои племена (май от Латинска Америка), детето можело да има повече от един биологичен баща и да наследи различни черти от бащите си.

П.п. И открих фактологическа грешка на Маделин Милър (ако помня правилно сюжета на  Цирцея). Там май пишеше, че Пасифая ще се ожени за смъртен син на Зевс и това се оказва Минос, "бащата" на Минотавъра. Тогава не обърнах много внимание и не съм проверявала, само че това не е вярно. Минос, син на Зевс и Европа и след смъртта си - съдия на душите в Подземния свят, не е Минос, който се жени за Пасифая, а неговият дядо. Не знам дали Милър не е допуснала нарочно тази грешка, защото без нея сюжетът на книгата й би бил по-различен.

Последна редакция: сб, 22 май 2021, 08:33 от pppqqq

# 657
  • София
Аз се зачетох в спящата и вретеното, много сладка, ядявам се тези дни да имам пак малко време и да я довърша.... Не очаквах такъв точно вариант на историята Simple Smile
Сега пробвах да си купя новите на еселмонт, но бяха свършили в книжарницата, не ми върви много с него нещо
😂 😂 😂
Тази година ще има ли пролетен/ летен панаир на книгата или съм го пропуснала😊

# 658
  • София
От 31 май ще е Пролетния панаир на книгата
https://www.abk.bg/news/view/286

# 659
И Сиела утре пак ще имат 50 процента намаление, а предполагам и другите издателства ще имат промоции. Набелязахте ли си неща? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт