Фентъзи и фантастика - 21

• 22 845
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Менелай е симпатичен да. Доколкото съм чел е бил мъжествен, голям войн (Парис бил по-скоро красив младеж от типа "гей"), бил е храбър и се бил смело, заедно с Аякс за доспехите на Ахил. Разбира се имал е и личан изгода, по онова време доспетите са стрували скъпо, обикновено ги давали на онзи, който ги е заслужил. Подобно нещо имало и през средновековието.
Нещата стигнали дотам, че дори приятели като Одисей и Аякс се скарали и Одисей измамил Аякс,  с помощтта на Агамемнон и Менелай, а Аякс се самоубил.

Одисей е супер умен, но като почетеш от друг ъгъл има няколко случки като тази с Паламед, на когото си отмъщава, с Терсит когото набива защото представлява "народния гняв", с  Аякс когото изиграва и пр., че е чиста проба тарикат, който винаги гледа да е добре, а не му пука за другите. Бил е сред най-верните хора на Агамемнон, и не случайно са го пратили да преговаря с Ахил да влезе отново в боя.

отностно Ахил - не обичам горделивци, а и отношението му към трупа е невероятно обидно (как го влачи като куче).

ако има "нравствено чисти герои" в Илиядата това са Хектор и Аякс Теламонид. Те съчетават всички важни качества - мъжество, доблест,  в случая на Хектор - вярност към Андромаха  и чувство за дълг към родината (Аякс също има чувство за дълг, Ахил му е братовчед, но на него не му скимва да го играе нацупена госпожица, а се бие за корабите)и пр. повечето обаче не са като тях.

Язон аз твърдо не го харесвам, заради това как се е възползвал от Медея.
От всички обаче най-ме дразни Белерофонт (след Ахил) , и то по същата причина - не понасям горделивци.
на трето място в омразните ми герои слагам Агамемнон.  - твърде е безскрупулен и алчен. Готов е да пожертва дъщеря си, в името на личното облагодетелстване.

Персей и Тезей са ми    симпатични, Дедал - Трагични.
Впрочем аз вече съм казвал, че имам слабост към трагични персонажи. Дори и Горгоната Медуза харесвам. както и Прометей.
За Херакъл няма какво лошо да кажа. Да, раздавал го е малко женкар, ама в техният свят това е било нормално.  Иначе е извършил големи геройства, ама смъртта му е като на Самсон - от ръката на жена му.

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 20:14 от Лорд Сняг

# 106
Имам питане към феновете на Толкин, някой може ли да ми обясни последователността на книгите му и другият ми въпрос е в читанка всичките му книги ли са? (Не можахме да се разберем с уикипедия) Confused Благодаря предварително Blush

# 107
Лесна работа

действието се развива така

Силмарилион
Хобит
Властелинът

Но не ти препоръчвам да го четеш така. Книгите са ужасно различни.
Започни с Хобит - детска приказчица, мини на Властелинът и се върни на Силамарилион, което е предисторията

Силмарилиона е много библейско от типа "имало едно време...." В него на практика няма пряка реч, или почти няма.
Самият Силмарион се състои от отделни части
Акалбет, Вала Куента, за Нуменор, За децата на Хурин, легендата за Лутиен и Берен. Много от тези части са преработени от Крис Толкин и са издадени на български в разширен вариант с поезия

https://chitanka.info/serie/middle-earth-legendarium  пак казвам, не гледай хронологическото развитие Разказ за децата на Хурин е част от Силмарилиона. Децата на ....Недовършени предания  и Том Бомбадил са за маниаци. Почни с Билбо Бегинс или дотам и обратно/Хобит и като го свършиш мини на Властелинът. Действието е хронологическо, но стила е много по-епичен

съвсем накратко за какво се разправя.

Силмарилион. Как е бил създаден света. Как Древният Враг Мелкор/Моргот подхванал война с останалите Валари. Кои били валарите и кои - маярите. Как Саурон станал слуга на Саурон и т.н. книгата е ужасна библейска. В нея централно място заема легендата за силмарилите, откъдето и името - Силмарилион.

В Силмарилионът влизат отделни части, като Децата на Хурин, Берен и Лутиен - сагата за Лейтиан, Сагата за Нуменор и пр.

После идва Хобит. Хобит е детска приказка, за един приключенец тръгнал на изненадващо приключение. Действието се развива 3000 години след Силмарилион. Скоро обаче тази детска приказка, се превръща в прелюдия на Властелинът.
Властелинът е една от най-яките епики, описва една мащабна война със Саурон, унищожаването на Всесвластният пръстен и пр. Книгата е 1054 страници, а и има приложения.

П.С.На български ги има всички книги, които имат значение.

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 21:47 от Лорд Сняг

# 108
Лорд Сняг ,благодаря за изчерпателния отговор! Колко общо има с филмите, защото ММ им е луд фен и вече го знам на изуст, но ще ти прочета! И още чел ли си "Приготви се играч Първи"?

# 109
Прочети първо Хобит, после Властелина, накрая, ако прецениш, друго
Играч 1 е хубава, доста

# 110
  • Майничка
"Играч първи, приготви се" е много приятна, за разлика от филма.

# 111
Аз първо четох Властелина и много ми хареса. След това минах през Хобит, Силмарилион и всичко останало. Книгите обаче са много различни и човек може да си изгради грешно мнение.
Когато мъжът ми ги чете, също го посъветвах да започне от Властелина. Бях го промила с филмите, гледани стотици пъти. Много му хареса книгата. След това мина и през Хобит и точно както при мен, не му допадна толкова.

# 112
Затова първо нея да прочете Joy

# 113
Да, но ако не харесаш Хобит, като видиш размера на Властелина и лесно може да се откажеш от него, което ще е жалко, защото е прекрасна книга.

# 114
gargamela, тъкмо се чудех какво да захвана, филма съм гледала два пъти, благодаря!
https://www.rulit.me/books/igrach-prvi-prigotvi-se-read-486007-1.html

# 115
  • Майничка
Ако ти е харесал филмът обаче, имай предвид, че в книгата интригата е по-семпличка, но по-логична.
Виж, втората книга на този автор изобщо не ме впечатли.

# 116
Да, но ако не харесаш Хобит, като видиш размера на Властелина и лесно може да се откажеш от него, което ще е жалко, защото е прекрасна книга.

Чета Патрулите, не са моите книги, но съм в края на втората, Вещера не го харесах, но го изчетох, та аз май съм мазохистка Joy Joy Joy не ме притеснява обема Joy

# 117
  • Майничка
EliDiSi, по-добре кажи какво харесваш, така ще е по-лесно.🙂

# 118
EliDiSi, по-добре кажи какво харесваш, така ще е по-лесно.🙂

Исках да кажа, че не оставям книга или започната поредица, нормално е да харесваш или не харесваш книга/ги Blush

# 119
  • Разпиляна във въображението
Аз си взех потребителското име от "Силмарилион" Simple Smile

Много бавно напредвам с "Науката от света на Диска", даже не може да се каже, че напредвам. Наистина интересни неща се прокрадват в страниците, но ще е бавен процес. Електронно съм подхванала "Сияйни слова" на Сандерсън.

Общи условия

Активация на акаунт