Фентъзи и фантастика - 21

• 22 875
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
щото любовта е по поръчка или щото предварително е знаела, че е обвързан...
подадоха й каквото е изостанало, за да има хепи енд

(аз не харесвам днес да е влюбена в един, а утре да се държи за ръка с друг, но разбирам финала)

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 15:21 от bubanka

# 181
При Маас само последните две книги са така за секса Simple Smile Като за едната беше дала заявка, че ще е така. Другата беше изненада

# 182
Съгласен съм с Бубанка, аз много повече харесвам Лутиен. Тя може да бъде нежна и ранима и в същото време тръгва да се бори за любимия си, да го изкарва от тъмницата на Саурон, да  приспива Моргот, и пр.  Не е Еовин, но е силен женски образ
Арвен ми стои твърде статична, в книгата е дори по-статична от филма.
Галадриел малки ми бие на интригантка. Еовин е една от малкото, които се бореха за съдбата на кралството си и малко съжалявам, че  Арагорн не избра нея.
Робин Хоб отбелязва, че на Арагорн му е твърде лесно с Арвен която го чака като Пенелопа - Одисей. Искала е да напише книга за главен герой принуден да избира между семейството и дълга и така написала за Фиц. Според нея реалният герой винаги трябва да се притеснява дали няма да пленят семейството му и така да го изнудват. Досадно е, че всеки втори главен герой е сирак.

# 183
  • България
Еовин, аз пък не обичам такива, които се влюбват във вече заети персонажи. Мисля си, че се натискат където не им е мястото (и обикновено ги намразвам бързо). Иначе с брата на Боромир са хубава двойка.
Е, тя не се натискаше много. Само показа чувствата си.
Пък нещата между Арагорн и Арвен са си тяхна работа. Не мога и никога не съм обвинявала третите. Не съм била третото колело, дано не ми се случва.
Дразнят ме интригантките, които се врат на всяка цена, даже и в един момент да са първите в картинката, че има и такива.
За оръжията има вече много информация и на български, но са пълни с реклами.
В общи линии:
"Искам да ви запозная с едно от любимите ми оръжия - това е средновековният европейски меч.
Още тук искам да отбележа, че европейските мечове не тежат по 5-6 кг., както лансират във филмите. Заслуги за този мит са, романите и археологическите находки, по - скоро тяхното лошо състояние, неправилната им интерпретация и много други причини.
Едноръчният меч тежи условно от 900 грама до 1300 града зависимост от типа.
Освен мита за теглото на меча, има и още един мит - митът за способностите на меча."
http://protostratorbg.blogspot.com/2013/07/blog-post_19.html
"Острието на типичния японски меч е наточено само от едната страна.То е дълго около 80 сантиметра, широко е 3 сантиметра и тежи около килограм."
https://metalblade.eu/viewtopic.php?t=729
Както писах, чела съм че жените не са обучавани за воини, за да може при евентуална загуба да оцелеят.
Когато враговете знаели, че жените нямат бойни умения ги оставяли живи и ги ползвали за разни работи.
То, има жени, които ще предпочетат такава съдба, но дали всички са мислели така или са нямали избор?

# 184
средновековен европейски меч не значи нищо. Има  т.н. копелдашки меч, има longsword, който е малко по-дълъг от копелдашкия, а до към 10 век има и мечица, която е издължен нож. и това - само сред европейските мечове.

като гледам този меч, е двуръчен, от ранното средновековие. Едноръчните са по-издължени и с по-тънко острие.

Японските/китайските, са наточени основно от едната страна, те са повече са сечене, не за промушване, което не значи, че са лоши.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 15:37 от Лорд Сняг

# 185
Арвен се отказа от вечния живот и младост заради Арагорн, не е малка жертва.
Ако Еовин си е променила симпатиите бързо, то това е защото от самото начало не е била много влюбена.

# 186
Еовин е една от малкото, които се бореха за съдбата на кралството си и малко съжалявам, че  Арагорн не избра нея.

арагорн е достратъчно легитимен като крал, но съпруга от кралско потекло от свръх раса, отказала от свръх-нещата си, за да бъде със смъртния, издига човешкия крал още едно стъпало нагоре и добавя допълнително сияние към ореола му - затова казвам, че арвен е украшение и нищо повече
еовин нито в литературата, нито в реалния живот би имала шанс срещу арвен
на еовин е дадена човешка красота, докато галадриел и арвен са дарени с друга

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 15:46 от bubanka

# 187
  • България
Лорд Сняг, мисълта ми е, че има ли желание, има и начин.
Има и по-леки оръжия, подходящи за жени. Но сигурно е било по-лесно да си развяват ветрилата и да припадат, когато се наложи.
А при бедните е ясно, там и мъжете са били почти беззащитни, за съжаление.

# 188
Съгласен съм, че Арвен прави голяма жертва, но това не я прави по-малко статична.

Да, така е Моарейн, аз си допълних предния пост. Изчакай за момент.

Клъц. Готово.

Различните общества са обучавали или не са обучавали жени

при номадските племена (ранни прабългари, татари и пр.) жените също участват, защото всичко което се иска е да имаш лък, сабя и един кон. Ризницата е била кожена, само най-богатите са си позволявали плетена.
когато обаче след 11-12 век се появяват рицарските ризници  които тежат по 40-80 килограма, а конят е брониран, жената логично изчезва от армията.
Въпреки това е имала и жени стрелци, особено сред степните народи.
За японците и китайците благородничките са знаели да въртят сабя, а понякога и някои "женски оръжия" като камшик или саи, но като цяло до много късно не са одобрявали да жени да бъдат на бойното поле.
Ако щете  имало е поне два момента - че за тях ще се сбият мъжете  във войската и че ако поголовно врага изнасили жените ще падне морала в армията.
Въпреки това някои армии като тамплиерите и викингите са имали обоз на около 5-6 километра, в който са се движели и жени.  Първоначално там е имало само съпруги, сестри, братовчедки и пр., после си е станал бардак.

Бубанке, Еовин също е от много голям род, е не може да се сравнява с Арвен, но то никой не може да се сравнява с нея освен Галадриел.
Гондор и Рохан са съседни има логика в такъв съюз, а много пъти гондорци и рохирими са се женели един за друг. Еовин във филма не е грозна, вярно има някаква селска красота, но то навремето браковете са били политически. Освен това е смела.
Ако не беше АРвен, при всички положения щеше да е Еовин.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 15:43 от Лорд Сняг

# 189
убедена съм, че част от нехаресването ми на арвен е заради лив тайлър
Скрит текст:
погледът на юница дори в опасните моменти, изумителната долна челюст, бляднавите отпуснати ръце, които не й придават аристократичен и неземен вид, а просто нездрав и т. н.
/с извинение към тези, които я харесват/

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 16:08 от bubanka

# 190
Специално за тамплиерите четох доста. Като изключим генерал-капитанът на останалите им е било позволено да виждат жени. Проблемът е бил как една жена да се вмъкне в лагета. Нали ако на някой сестра му, снаха му, братовчедка му или мащехата му отидат да го видят  ще има подсвирскавния, сексуален тормоз и ще се стигне до бой между „братя”. Крайно нежелателно. Затова създават лагер, специално за жени, който се движи с обоза на окоол 5-6 килотра от войниците и някой като се затъжи за сестра си отива и тя е там. Това – добре, ама с времето нещата се променили и това си станало бардак.
По сходен начин са и нещата  с викингите – съпругите и робините им са в селище на 15-20 километра от мъжете и ако някой се затъжи отива там

за оръжията - жени са използвали предимно лъкове, също и саби, които са по-леки оръжия, както и камшици. Камшикът/бичът по принцип е смятан за "женско" оръжие, защото трудно можеш да убиеш с него, макар че е много опасен - той основно за отбрана.
Благородничките от късното средновековие също са имало масово кинжали за да се самоубият или да убият насилника. Единственият случай на масови само-екзекуции, обаче за който съм чувал е след идването на Вилхем Завоевателя и то защото норманите били много жестоки.
Като цяло това че от 12 век натам броните стават изключително тежки изважда жените от играта. Не е реално бронята да тежи 40 килограма и жена, която тежи 50 кила да я носи.
Жените се връщат на сцената едвам към 18 век, с изчезването на тежките брони и с това, че леките саби и шпаги заменят мечовете.

Бубанке, да по-човешки качества има Еовин, но тя също е от владетелски род и то много голям, а Гондор са съседи на Рохан, пък браковете са по сметка. Галадриел си е тръгвала от средната земя, ако и Арвен се бе тръгнала най-логичният брак на Арагорн щеше да е с Еовин, ама тя завалийката няма късмет - къде може да се мери със свръхестествено същество по красота и легитимност.

# 191
Арвен може да е на стотици години, но образа е момичешки някак и действително безинтересен.
Харесвам и Еовин и Галадриел.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 15:58 от Одри++

# 192
Галадриел на мен пък ми идва интригантка. Първо като отива при Тингол премълчава половината неща, като Братоубийството. После си намира съпру, който не и е равен. Налага подмолно Гандалф за водач на Ордена, въпреки че към този момент силната личност е Саруман. Постоянно се прави на великата гледачка "Аз знам много неща, но няма да ти кажа нищо съществено, да не би да повлияя на бъдещето"
Накрая когато Фродо й предлага Пръстена признава, че е имала амбиции в тази посока. И макар да издържа изкушението ми е противна. Говори зад гърба на хората - в случая с Боромир, където говори на Гандалф да внимава с него и пр. Същевременно няма ясна мисъл от типа "Той желае Пръстена", а обича да замотава нещата.
Мъжът й е слаб, Гимли иска косъм от косата й, а той дори не реагира.

Арвен ако не друга е по-пряма.

както казах от жените във Властелинът на първо място слагам Лутиен , а и на второ Еовин - по борбеност.

# 193
От коя книга беше - "Сродното, сродно привлича."?
Избягвам чуждици, но някак на място ми звучи по-долното.
В реалността няма как някаква "неотесанная девчонка" да си "хване" супер готиния, умен, красив, смел, аристократичен, богат воин.
Чуждицята я използвам точно от превода на китайските сериали, където има подобни недоразумения и околните се чудят на избора Му.
Скрит текст:
може би моята собствена глава е наблъскана с клишета от детските приказки, от които се очаква принцесата да е просто за украшение, а принцът да препуска с коня нагоре-надолу и да сече главите на ламята
Това с принцесите винаги ме е потрисало.
Живееш в свят, в който постоянно има войни и нашествия, а не можеш най-малкото да въртиш меч.
Да, знам за теорията, че жените нарочно не са обучавани, за да оцелеят при загуба, но мерси съм за такова "оцеляване".
Фантагиро ми харесваше в началото точно заради способността си сама да се пази.
Но после окарикатуриха образа по някакви причини.
Когато гледах филмите беше "Фантагароу".

Единственото за което съм сигурна че постоянното се набиива този израз е в Дворовете на Маас Rolling Eyes

# 194
По принцип "въртенето" на меча изисква 7-8 години обучение.
Дори най-простите принципи като в коя стойка да застанеш са отнемали не по-малко от два месеца. Да не говорим, че се е тренирала и силата на ръцете, чрез коремни преси, носене на ведра и пр. Но както казах, жените не са ги обучавали по съвсем разбираеми причини
- да не би масово да изнасилят всички жени и масово да падне морала на армията
-да не би да настане бой за жените (жени на бойното поле масово са разглеждани като курви)
- идеята че жена така или иначе не може да се защити от мъж, само ще отнема от вниманието на армията.
-идеята че на поход  когато жената спре да пикае половин час ще си търси храсти, а мъжът веднага ще си изпикае зад първото дърво и ще продължи.

и пр.
За мен по-скоро е безумна идеята, че според мъжете щом умре съпруга една жена или щом я отвлекат тя веднага трябва да се самоубие. Това да не е Япония с камикадзетата?

жени е имало в обоза (готвачки, много по-късно - медицински сестри, макар че до късно мъжете са ги приемали за "леки"жени),  при почти всички степни народи има жени с лъкове (и саби), защото това не са рекрути, а откакто се раждат тренират с лъка, а той не е тежък.
Жени с мечове обаче не знам да е имало. Дори ако включим жените с японски мечове те са твърде малко.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 16:09 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт