Фентъзи и фантастика - 21

• 22 895
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
  • България
Ризницата е била кожена, само най-богатите са си позволявали плетена.
когато обаче след 11-12 век се появяват рицарските ризници  които тежат по 40-80 килограма, а конят е брониран, жената логично изчезва от армията.

Тези брони не са непременно предимство и не са били внедрени във всички цивилизовани средновековни общества.
" Тук Калояновата войска има числено преимущество. Множеството обгражда облечените в тежки доспехи и трудно подвижни латински рицари. Те са сваляни от конете с куки и аркани, а в ръкопашния бой безмилостно избивани."
https://bulgarianhistory.org/bitkata-pri-adrianopol/
Спомените ми, че рицарите са като бръмбари по гръб не са от предишен живот Joy, а исторически факт.

# 196
не съм казал, че са непременно предимство. Казах, че са причината жените да отпаднат от армиите.
Принципно всеки тип войска е можел да бъде победен от друг тип войска - рицарите са невероятно добри на равнинен терен срещу лека пехота или тежки мечоносци, но елитни стрелци на равнинен терен от голямо разстояние или тежки копиеносци на пресечен терен са им нанасяли големи поражения.
от друга страна сигурен начин да се справиш с тежки копиеносци е била леката конница, заради високата маневреност. Това е било малко като "камък-ножица-хартия". Западните общества обаче след 12 век докъм 15 век залат все повече на по-здравите брони. В един момент ламенарната  и ламиларната брони, който имат българи, византийци и араби и който са около 8-15 кила, отстъпват по здравина пред кована броня, която е 40-80 кила,* но те лишава от маневреност

За последен път тези брони са използвани през 1444. Тогава една такава броня става жертва да загуби живота си Владислав III Ягело, който след типична "рицарска" атака (клин) пада във вълча яма, лек конника - спахия отсичат му главата край Варна и цялата войска дезертира. Оттам насетне спират да използват ковани брони и значително ги опростяват .Кортес например не е използвал  железни ръкави, а шлема е открит.

*няма обаче как една жена която  50 кила, хайде ако малко по-възрастна - 55-60, да носи на себе си 80 килограмова броня.Та бронята тежи  повече от нея. Още един проблем, тези брони ги закопчава втори човек, и какво някой ще й гледа голия гръб?

--
Принципно на българите това им е отработена тактика още от ИСперих и Тервел - комбинират лека конница (българи) и лека пехота (славяни), срещу тежка конница  (ромеи араби). В случая с латините използват лека пехота и средно тежка конница срещу свръх тежка конница - принципът е същият

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 16:23 от Лорд Сняг

# 197
  • България
Не от армиите, от някои армии.
Западът не е целият свят.
Проблемът по-скоро е в патриархатът. Жената  е нищото, служещо за готвене, сексене и при по-богатите - за политически бракове.
Оттук стигаме и до нашата тема. Опитват се да реабилитират Жената, но с някакви много тъпи образи на почти малолетната непорочна девица с Нула качества и както пише bubanka, протективни желания.
Ами няма как да е логично и да го приема.
Ето, героинята на Звездная можеше най-малкото да върти сопата успешно, особено произлизайки от многодетно семейство от Приграничието.
Но не би, тя даже едва е умела да пише и чете. Нищо, че по-лесно. Но главна героиня, в която са влюбени най-достойните и недостижими мъже на Империята. Кръпка с бели конци на черна панама. Joy

# 198
  • Майничка
Именно "женското" оръжие трябва да е или малко, леко и "неофициално", за да се крие лесно (като кама или кинжал), дълго и леко (за да компенсира естествената разлика в ръста и дължината на ръката) или лесно манипулируемо от разстояние (леко копиеили лък). През 19 век, когато теглото на рапирата пада под килограм, се разпространява обучението на жени по фехтовка.
През Средновековието богатата жена в Европа изобщо не е никой, за разлика от един уж по-просветен 19 век. Тя има и права (в това число на развод ), и собствено имущество, и защита. По това време все още като меродавно се е приемало римското право. Нерядко тя официално е представлявала брат си или съпруга си и го е замествала като пълноправен управител при отсъствието му.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 17:10 от gargamela

# 199
На изток нещата са били дори по-страшни. Там жената е съвсем нищо. И нямам предвид само Арабският свят, а Китай, в китайските общества жената също не е много издигната.
Като цяло изключението е Византия, където благородничките са имали известни права, но там все пак е друга култура, наследница на елино-романската  с 14 века история и цивилизационно мислене. Освен това всички са искали да се сродят с династията на Константин Велики и много често  когато някой е убивал предния император се е женел за дъщерята или вдовицата.

На запад норманите изграждат съвсем друга култура- в кръв. Практически насилието там достига такава крайна точка при Вилхем, че около век по-късно има бунтове, масови самоубийства на съпруги и опити да убият новите си съпрузи и е трябвало да бъде издаден специален кралски указ да се намалят жестокостите.

Там нещата започват да се променят едва след 100-годишната война и войната на Розите. На практика мъжът си е идвал за седмица-две, заминавал е пак на война и е оставял жената да управлява имота- често с бебе на ръце. Така жените по необходимост са се образовали и са поели стопанството в ръцете си. и това е променило доста неща.
В Европа - изключвам Византия -поне до 15 век, жената няма абсолютно никакви права. Обикновена разменна монета.  За първият документиран кралски развод научаваме чак около сагата с Болейн, и то само защото Катерина е била кралица. Обикновено западните крале са анулирали брака си и са зарязвали жена си в  в в манастир. На изток пък било разрешено да се разведеш до три пъти, но Йоан II Асен превишил тази цифра.

https://chitanka.info/book/8628-igra-na-maski - Моарей, Алекс Кош, освен Огненият факултет е написал и Игра на маски. Едната от героините владее кунг-фу и се справя доста добре с оръжия.

Едит @ Моарейн Проблемът  не е само  в патриархатът, въпреки че и той има голямо значение.  Степните общества са доволно патриахални, но в техните армии са участвали жени, защото типа воъръжение е лек, а всички хора са ангажирани от малки.
Т.нар. "западен цивилизационен модел" предполага един много скъп модел на рекрутиране, при което само най-първите синове стават рицари, а вторите синове, да не говорим - дъщерите - изпадат в нищото. При този модел вторите, трети и пр. синове стават авантюристи или епископи, а жените отиват да живеят в манастир или ги използват за политически бракове.

Мисля, че му се викаше Прима гентура на този модел, т.е. правото на първородния син. (за сравнение в Израел всеки син си има Коляно - поне така казва Библията)

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 16:49 от Лорд Сняг

# 200
  • Майничка
Самата дума "развод" се появява в литературата едва в средата на 15 век, обаче още през 12 век има официален термин "анулиране на брак" (любимата ми Алиенор Аквитанска и Луи VII), а още през 10 век - "законна раздяла". Говорим за църковно разрешение, след църковен брак, защото е имало много неофициални съжителства и съответно раздели. Иначе римското право признава раздялата до 9 век, по спомен, когато влиза в сила църковното тълкуване за "това, което Господ е събрал".

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 17:42 от gargamela

# 201
  • София
Лорд Сняг, мисълта ми е, че има ли желание, има и начин.
Има и по-леки оръжия, подходящи за жени. Но сигурно е било по-лесно да си развяват ветрилата и да припадат, когато се наложи.
А при бедните е ясно, там и мъжете са били почти беззащитни, за съжаление.

Каква е мъжката работа: Да извърши подвиг (например да убие дракон).       
Каква е работата на жената: Всякакви глупости – да изглади ризата и панталона на мъжа за подвига; да излъска доспехите и меча; да изчисти коня и да постави седлото и сбруята; да нахрани мъжа преди подвига; да му напомни за мястото и времето за извършване на подвига; да го изпрати ... до мястото за извършване на подвига; да организира дракона, щото същият да не пропусне подвига на мъжа; след подвига да приведе бойното поле в порядък; да сложи ризата за пране; меча и доспехите за излъскване; коня в конюшнята; да разкара тялото на дракона; да напише доклад за това, как мъжа е извършил подвиг; да изглади ризата и панталона на мъжа за следващия подвиг ...Laughing

# 202
Според мен една от причините на войни да са отивали мъжете, освен тези, които вече сте написали, е че жените са били по - ценния пол от гледна точка на създаването на поколение. Една жена може да роди само едно дете в рамките на година, а за същото време един мъж може да направи много на различни жени.  Стига да има такива в неговото селище. Съответно естествения прираст може да се увеличи много повече, ако примерно в едно племе  са имали повече жени, отколкото мъже. Освен това сигурно е имало много бременни и кърмачки, които и да са искали, не са можели да ходят да воюват.

# 203
Лельо, ти наистина нямаш никакви задръжки, нали? — промълви Агнес.

— Нямам — простичко потвърди Леля. — Щото сега става дума за Ланкър. Ако бяхме мъже, щяхме да приказваме как да дадем живота си за родината. Щом сме жени, приказваме как да отдадем телата си.

Тери Пратчет - Захапи за врата

...
Гаргамела,анулиране и развод са  две различни неща. Анулиране значи двете страни да признаят, че брака не е консумиран. Тогава се разделят по взаимно съгласие, а жената "не е похабена", а тя може спокойно да се омъжи за друг. Развод има, когато брака е консумиран, един вид мъжа се разделя с жената като с вещ
При анулиране е редно мъжът да върне ако не цялата зестра, то поне част от нея. При развод няма такова нещо. Бракът е консумиран и задължително жената е виновна, че няма наследник.
Отделно, че преди да имаме думата "развод",  когато на някой му е омръзнела жена му, просто я е натирвал в манастир. За анулиранията кралят понякога се е "присещал" след 12 години, че е братовчед с жена си и е молел папата, да обяви брака за невалиден. Такъв е случаят с бащата на Ричард I, а жена му Алис отива в манастир.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 18:03 от Лорд Сняг

# 204
Аз си мисля, че повечето жени просто не биха искали да воюват, както сега, така и тогава.

# 205
Нека видим оръжията – кинжалът /камата по традиция са давани на жените в норманското обгщество за да убие насилника и/или да се самоубие, т.е. т.е.  са по-скоро„остриета на честта”, отколкото за реална битка. 50 килограмова жена с кама, трудно ще спре 90 килограмов мъж с меч. ОСвен ако не го дебне, докато са голи няма шанс.Така че камата остава по-скоро шанс да се самоубие жената, за да спаси честта си. Тъпо.
Камшикът се навива лесно на кръста, подходящ е за отбрана, но поне  до 17 век не влиза реално в действие в западните общества и Византия, (оставяме Китай и Япония) защото той влиза покрай жените-ездачки, а такива преди това са били единици. Язденето е смятано за неприлично, то е мъжка дейност, а когато към средата на 16 век се появяват жени на коне имат характерен  „женски стил” те сядат така, че премятат двата крака на едната страна, полата покрива ботушите и гледат да не се изтръскат от седлото на някой бавен кон. Едва 18 век има жени с бричове и камшици. Тук не включваме "мъжкото яздене"  на някои жени в САЩ  (всъщност оттам въвеждат тази мода) - с двата крака от двете стремена, полата вдигната нагоре, кракът заголен, жената диво препуска (също ужасно неприлично)
Шпагите се появяват след Реставрацията в Англия  средата на 17 век и навлизат окончателно около Революцията във Франция
Какво остана? Сабите! Да наистина, жени-сарматки е имало  със саби по времето но Исперих, също и разни благороднички в Китай (и там въоръжените жени са малцинство – „Тигър и дракон” нали сте гледали, как дъщерята на губернатора не искаха да я учат на бойни изкуства в Шаолин, само защото е жена). Но както казах, степни народи са имали жени-бойци, поради цивилизационен модел.  По обективни причини жени е имала в българската армия докъм 10 в., когато броните постепенно започват да стават ламенарни и ламиларни,  двуръчните мечове да стават  по дълги и тежки, а конницата – да усяда. Ролята на жената със сабя изчезва задълго – чак с средата на 17 век, а и тогава те се провяват повече като артистки, на театрална сцена, отколкото като воини.Да, наистина след Чарлз II e имало и военни медсестри, ама почит до средата на 19 век, ама почти до края на века тях са ги имали за леки жени.
Оливър Кромуел е смятах медсестрите за нещо средно между шпионки и проституки, наредил е да носят специално червено – един вид че са проституки – и им е определил вечерен час. Парадоксално, но тези цветове са дали началото на червеният кръст.

----------------

Едит – стойността на жените  в средновековието се е определяла често на базата не една разплодна кобила или крава. Някъде четох, че четири жени в Ориента  са стрували колкото една крава  в Ориента през 15 век
Общо взето средновековните общества оценяват жената
-доколко бракът с нея легтимира правата на мъжа над земята (вдовиците са били „обсаждани” най-много след пет-шест месеца траур и принуждавани да се омъжат отново, освен ако сина им не е бил много голям)
-доколко тя може да осигури наследник

Гледалите сте лъвските прайдове, по Nat Geo Wild нали? Ако убиsт мъжкаря и синовете му не са достатъчно големи, за да избягат нови мъжкари моментално ги избиват и награбват лъвиците, които са се разгонили. Ей това се е случвало.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 18:44 от Лорд Сняг

# 206
Аз не смятам, че половите роли са мит. Аз, например не изпитвам желание да се занимавам с чисто мъжки дейности. Жените, които имат подобни интереси и тогава, и сега са малцинство.
Честно казано, би ми било неприятно някой (учители, обществото) да ми натрапва мъжки дейности. Нямам абсолютно никакъв интерес към колите и оръжията, да речем. Знам, че някои мъже много се въодушевяват от такива неща.

# 207
  • България
Живееш в свят, в който постоянно има войни и нашествия, а не можеш най-малкото да въртиш меч.
Самоцитирам се, че оттам тръгна.
Лорд Сняг, аз имам предвид умението да се защитят при нападение, а не да ходят на война.
Даже и по пътищата на държавите е било страшно без да има войни.
Аз не смятам, че половите роли са мит. Аз, например не изпитвам желание да се занимавам с чисто мъжки дейности. Жените, които имат подобни интереси и тогава, и сега са малцинство.
Честно казано, би ми било неприятно някой (учители, обществото) да ми натрапва мъжки дейности. Нямам абсолютно никакъв интерес към колите и оръжията, да речем. Знам, че някои мъже много се въодушевяват от такива неща.
А аз съм за това всеки да прави това, което му се отдава най-добре и което го влече.
Мразя да готвя, но с удоволствие стрелях, когато имах възможност.

# 208
В арабския свят и сега непрекъснато има войни, но жените (поне повечето) не се занимават с оръжия.

# 209
Моарейн умението да се защитават от нападение е много субективен фактор.
Ако питаш мъжете те са давали на жените ками. Друг е въпроса, тези ками колко са полезни. За да се защитиш от мъж с килограми два пъти на твоите, който е професионалист във въртенето на меча трябва да направиш една жена професионалист във въртенето на сабята.
Като я направиш професионалист във въртенето на сабята (отделиш 7-8 годино от живота си за нейното учене), тя ще поиска да влезе в армията. Е, може би не всяка жена, но достатъчно голям брой, за да се притесняват мъжете. Затова са считали, че е по-добре нещата да се потискат в зародиш.

да видим правата на мъжа в норманското общество - можел е да бие жена си, да я държи гладна, да я обявява за луда, да я затваря, да се възползва от зестрата й, да се жени принудително за нея (често без нейно съгласие или без тя да присъства), не се е нуждаел от съгласието на жена си по въпроси за кого да ожени дъщеря си, тя е нямала чак до 12 век право да управлява имот (пък и е била необразована), а ако е прелюбодействала мъжът й е можел да я счупи от бой. Май само да я убие директно не е можел. Отделно че жените са нямали собствени срества
За сметка на това мъжът е ходел когато си иска по проституки и си е водел любовници

Аз също съм за това, всеки да прави това каквото го влече, стига да не се стига до крайности. Половите роли не са мит (жените в армиите, МВР и жените -миньори са доста малко и това не е случайно, дразня се и на мъже които станаха "женчовци"), но в страшно много отношения могат да се разбият митовете. Не виждам нищо лошо жени да яздят,да играят футбол или да стрелят.

pppqqq не искам да говоря от името на всички мъже, но голяма част от мъжете обезумяват на тема спорт, лов, коли и влакове.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 18:57 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт