Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 32 587
  • 507
  •   1
Отговори
# 315
Реално все едно гледаме пак малко дете.

# 316
Да, дете, което никога няма да порасне, а напротив! И най-трудното е да свикнеш да го гледаш такова, поне на мен това ми е най-трудно....да приема, че аз трябва да съм майката, а не тя. Disappointed Relieved

# 317
При мен положението е доста по-зле от гледане на дете. Детето не халюцинира и е в пъти по-лесно да го заведеш на лекар. Не се притесняваш, че ще пропилее жилището. Не твърди, че си друг човек.

Изобщо трябва си медицинска грижа и надзор. Дори за час или два на ден е по-добре, отколкото без никаква.

# 318
Съгласна съм, Solaris, не ти е розово положението, а си толкова млада!

# 319
Да, така е. Много е трудно когато болният е активен и се съпротивлява. При нас нещата се успокоиха след развитието на деменцията. Преди това майка беше много по-трудна, капризна, мнителна, проявяваше претенции каква храна да и взема, сърдеше се ако закъснея или я оставя за по-дълго сама.. Деменцията или каквото е се разви страшно бързо. В рамките на месец че и по-малко. Имам чувството, че тя просто съзнателно "предаде юздите" за да и е по-лесно. От тоя момент насетне стана друг човек, никакви претенции за нищо. Повери се на мен и дотам. Каквото когато и дам или кажа да направи слуша и изпълнява. Аз я питам какво искаш да ти купя - каквото решиш. Коя програма да ти пусна-която искаш..и т.н. Странно нещо е човешкия мозък.

# 320
Много трогателни и трудни за преживяване съдби имаме Sad
Какво хубаво можем да извлечем от това? Защо ни се случва? Какъв урок трябва да научим?
Това са въпроси в моята глава, не ангажирам никого с тях, но ми помагат да погледна отвъд реалността и да намеря някои опори, за себе си.

# 321
Искам да попитам винаги ли сте мили, любезни  и търпеливи с вашите близки, повишавате ли тон? Аз честно казано съм на ръба на силите си и да, повишавам тон и после съжалявам. Знам че е лоша болест, но нервите ми не издържат, много е трудно.

# 322
А някай проучвал ли е въпроса с генетичните изследвания в България? Какво се предлага и смислено ли е да се правят - имам предвид в добри лаборатории и добри изследвания, ясно е, че другия смисъл всеки си го преценява. Аз примерно от тази книга Краят на Алцхаймер, изследненто на този генетичен каквото там беше Арое4 не го намерих да се прави в БГ..?

# 323
Така ли? Не се ли прави? Тъкмо се замислих и аз да си направя, но не съм стигнала до проучване. И аз от същата книга го видях!
Днес педикюристката ми каза за нейна клиентка, която лекува майка си в Турция. Знаете ли нещо повече?

# 324
Така ли? Не се ли прави? Тъкмо се замислих и аз да си направя, но не съм стигнала до проучване. И аз от същата книга го видях!
Днес педикюристката ми каза за нейна клиентка, която лекува майка си в Турция. Знаете ли нещо повече?
Как и къде лекува майка си в Турция, може ли да споделиш, ако имаш повече инфо.
Май изтриха или поне аз  не видях повече коментарите относно близките на жената, която не може да взима пенсията на майка си, защото не иска да излиза. Може нотариус вкъщи, и да, колко и  да са
“ недобре” имат право да си получават пенсията.  Деменцията не е основание за отнемане на права и полагащите се плащания от държавата. И има нотариуси, които го разбират, има и пръстови отпечатъци за заверка.

# 325
Не, не са ми изтрили коментарите. Тук съм си. Докато не ми приключи делото в съда няма да търся нотариус. Надявам се като стана попечител, да оправя всичо с финансовата част. Вероятно ще поисам пенсията да се изплаща в пощенски клон, тъй като банките спират дебитните карти на лица поставени под запрещение и трябва да се тегли на каса, където се плащат такси.

# 326
Solaris, в София ли живееш? Разбирам, че си задействала процедурата със съда, но този вариант и по-тежък, отколкото да се опиташ да направиш пълномощно. Има и разбрани нотариуси, които ще ти влязат в положение...Сигурно знаеш, но запрещение значи за абсолютно всяко нещо да подаваш молба до съда, тоест те дават разрешение. Не знам какво би ти се наложило в бъдеще и въпрос само за пенсията ли е, но когато съм проучвала това ме отказа и направихме пълномощно. При нас не беше толкова тежък случая де..., майка ти говори ли? Нотариуса идва вкъщи, прочита пълномощното и питах съгласна ли си. Аз 2 пъти съм организирала, че първото не беше достатъчно пълно и специално за банката.

# 327
От София съм, да. Майка ми говори и се движи, не е на легло.
За нотариуса знам, само че тя няма да се съгласи, защото не осъзнава заболяването си. А и както казах, от няколко месеца насам твърди, че съм друг човек.
Целта на запрещението е да мога да имам достъп до пенсията, а в случай на измама с жилището, да мога лесно да го оспоря. И на на последно място - тя да приема лечение само с моя подпис. Знам за супер брутален случай, в който жена с психическо разстройство развила гангрена. Когато Бърза помощ пристигнали, казали, че нищо не могат да направят без съгласието на жената. Flushed Та тя си умря като куче. Не искам подобен сценарий да се разиграе с майка ми и аз да не съм направила нищо по въпроса.

# 328
Относно повишаването на тон. След като разви деменцията наистина няма за какво да повишавам. Но преди това повишавах. Тя беше чупила крак и аз се грижех тогава за нея по тази причина. Разкъсвах се на сто места а тя изобщо не го отчиташе и все беше недоволна. Доста се изнервях и на моменти и повишавах тон. И си мисля дали това не я тласна към деменцията. Тя е била стресирана след счупването и се е страхувала за бъдещето виждайки, че вече не може сама да се грижи за себе си. И аз като съм нервничела и съм се карала съвсем съм я стресирала. Ако можех да върна времето само щях да я успокоявам. Защото осъзнах че на тази възраст стресът отключва менталните   проблеми.

# 329
Пандорина, не се самообвинявайте. Болестта е доста по-сложна от това, почва да се развива 10г. преди да се появят симптоми. Вие нямате нищо общо с това. Самото счупване и други физически травми усилват симптомите, но рано или късно щеше да се стигне дотук.

Общи условия

Активация на акаунт