Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 32 473
  • 507
  •   1
Отговори
# 495
Вече 3 години гледам майка сама. Живея в малка стаичка в нейния апартамент. Ходя на работа докато тя спи, а тя спи много, после нося да доработвам вкъщи. Почивки и екскурзии за забравени. На пък тя е много кротичка и послушна и не ми създава никакви проблеми. Така, че влязох в някакъв режим и засега не се оплаквам. Обаче виждам, че наближава етапа в който няма да може да стои на краката си и тогава не знам как ще се оправям. Само се моля аз да съм здрава.

# 496
Ние почти две години изкарахме с лифтер с баща ми. Ако не беше този лифтер не знам, щяхме да сме с хернии, а той с рани. Иначе видове лифтери има всякакви, струва си да разгледате. Правят живота много по-лесен. Има от легло към стол, от седнало, от легнало положение. Хората са измислили много неща, но струват пари. Е, гледачи е най-добре. Аз съм изненадана, че някои сте намерили. Ние търсихме многократно и като видеха, че не е просто да хранят възрастен човек и нищо почти да не правят и винаги се отказваха.

# 497
Pandorina наистина ви се възхищавам на силата. И най-вече на това, че сте в мир със себе си. Това е период, през който трябва да преминем и аз непрекъснато си повтарям, но все мисля, че пренебрегвам някой и не правя нещо достатъчно.
Със сигурност съм решила да взема всички приспособления за улесняване на живота в домашна среда. Просто трябва да ми обяснят тези лифтери как работят. За сега взех електрическо легло, маса, един удобен тоалетен стол и сега ще търся някаква по- тясна количка и ще видя лифтера.
А иначе за жените- случихме от първите опити. Даже преди тези двете идваше една за по 3 часа и тя беше супер. Наистина си вършат абсолютно професионално работата. А това миналата година дори не можех да си представя как някой ще дойде да живее при него. Но той живота си те води явно. Намерих ги в рамките на трите дни, които бях в Пирогов с него. Бях толкова отчаяна, че един доктор в коридора ме срещна и ме пита какво ми е- като разбра ми вика- пускай обява във фейса за денонощно присъствие и така. Писаха ми над 30-40 жени в рамките на деня. Обадих се на двете, които ми писаха грамотно и изглеждаха прилично. Явно един път и аз късмет съм имала.

# 498
bobi_ko, в мир съм защото нямам мъж и деца да обгрижвам. Децата ми са големи, живеят отделно и по-скоро се надявам да помагат макар, че засега не се включват. При теб и всички, които живеят със семейства и непораснали деца сигурно е адски трудно. Аз на вас се възхищавам.

# 499
Здравейте!  Какъв е при нас проблема. Ясно ,че сме в крайна фаза.Откъслечни думички.Почти неразбираемо.Относно храненето, все по- често се случва следното: Започва да се храни нормално и изведнъж блокира.Държи храната в устата, нито я дъвче, нито я  преглъща ,нито я плюе.Минават 20,30 секунди и повече. Гъделичкам брадичката, по бузите, говоря, моля я,но нищо. И заспива сякаш както е седнала. Но лошото е ,че е стигнала здраво устни и зъби и няма начин да отворя устата и да  махна храната. Няма и как да я сложа да легне,за да не се  задави.
После изведнъж продължава да дъвче, 0повтори ли ми го втори път спирам да я храня. Понякога продължава и си дояжда порцията с апетит,понякога пак блокира.Вода преглъща много трудно- една глътка, на втората трудно, трета отказва. Сок обаче пие по-добре. Ясно ,че болестта е такава, до обяд ако е добре, следобед не знаем.
Но ако някой е минавал през това.
Между другото храня я само като се събуди от само себе си,събудя ли я аз съвсем не се получава,

# 500
Да ви се похваля, че се преборих за ТЕЛК с чужда помощ след преосвидетелстване! То принципно е невероятна хвалба това, но наистина ми е, като светлинка в тунела без изход! Flushed Сега следва да го занеса при социалните заедно с документ за IBAN и попълнен формуляр за самооценка. След това ще идват вкъщи за да определят часовете за чужда помощ. Бихте ли ми казали как протичат тези домашни посещения? Flowers Hibiscus

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 13:12 от ranimi

# 501
Браво, радвам се за вас! По принцип би трябвало да дойде социален работник и да говори с болния. Не е нищо особено.

# 502
Минимума за чуждата помощ 4 часа ли е и кога ще разбера какво са определили?

# 503
Минимума за чуждата помощ 4 часа ли е и кога ще разбера какво са определили?
Не знам колко е минимума. Посещението е горе долу формално. Все пак дайте да се разбере, че човекът е напълно зависим и нищо не може сам да прави. Те ще ви кажат кога ще имат комисия, където ще определят часовете. Обикновено е седмица две след прегледа.

# 504
Колко плащате на жена за гледане вкъщи? Колебая се между частен дом и да търся някоя жена да идва, защото вече не може да справя сама, а аз съм на работа на 12ч смени. Разбрах, че в държавните домове било трудно влизането, да не кажа невъзможно.

# 505
В София цената на тази услуга е около 20 лева на час, на места и повече. Ако търсите грижа 24/7 ориентирайте се към някой по приличен дом.
Може да пробвате и с асистент през социалното подпомагане.

# 506
Аз плащам по 1000 лв. на жена за 24 часа за 15 дни. В момента се въртят 2 жени - т.е. 2000 лв. на месец. Подобно е заплащането и в Италия и Гърция, така че за България, според мен това е в границите на нормалното.

# 507
Предписаха ни Хедонин, по 1т. вечер понеже има халюцинации, не може да спи и тн. Какво мислите има ли някакъв ефект?

Общи условия

Активация на акаунт