Какви традиции спазвате при погребение?

• 1 389
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте. Понеже знам, че във всеки район на България се спазват различни традиции и ритуали при смърт на човек, ми е интересно във вашият район какво правите при смърт, и при погребение? В моя край си имаме, по-специфични ритуали.

# 1
Не знам на кого му се води свободна дискусия за смърт и погребения на близки.

# 2
Може в някой университет да са направили магистратура по некромантия. Rolling Eyes

# 3
  • София
Това някаква курсова задача ли е?
Повечето хора предпочитат да си спестяват подобни теми, а и това са суеверия.
Положителното в днешно време е, че погребалните агенции поемат ангажиментите.

# 4
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
В общи линии, до преди 20-30 години,  питаш старите хора и свещеника. Сега си има агенции, и е много по различно.
Какви са тия "специфични" ритуали при вас?

# 5
В общи линии, до преди 20-30 години,  питаш старите хора и свещеника. Сега си има агенции, и е много по различно.
Ние извиваме

# 6
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Ние извиваме

Кое извивате?

# 7
  • София
Надявах се, че вече е изчезнала тази традиция.

# 8
Надявах се, че вече е изчезнала тази традиция.
Защото?

# 9
  • София
Защото не разбирам показността на акта, затова.
Страданието з близкия е интимен акт и не е нещо, за коет е нужно да се вие.
Да, понякога болката е толкова силна, че ти иде да виеш, но в повечето случаи в тези краищата, където я има тази традиция, специално са наемали навремето жени, които да реват силно, че да се види колко страда семейството, дори и да не е точно така в реалността.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 14:13 от Fever Ray

# 10
На селото на баща ми (Плевенско) имаше професионални оплаквачки-вият майсторски(много много не са познавали покойника, но им даваш някой лев) , но мисля че вече всички поизмряха и тази традиция се загуби. Като почина моя дядо(преди 20 години) , като дойдоха тези, циврене голямо.
 Имаше едно време и музика, тъжна и погребална. Май вече и това го няма.
  На някои места правели репетиции за погребение.
 Защо да не се говори?
Това са нещата от живота. Вече има агенции, те вършат всичко. Едно време нямаше толкова, но пък близки, комшии си помагаха.
Ами да си поръчаш приживе надгробната плоча, да пише рождена дата и 20 и оставено място после да се издялка как ви се струва?Ами подготвяли са се хората. Между другото сега се сетих да подпитам нещо.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 14:32 от Danytarg

# 11
Johnala,  мисля, че е редно да обясниш по-внимателно и с детайли какво представляват ритуалите във вашия край, кой е той също така.✌️Ако не беше разяснено от Fever Ray, нямаше да разбера какво е "извиване"..

Аз наскоро се зачетох за мавзолеите, макар в България да няма такива. Авторът на статията подробно и интересно беше изложил своята гледна точка колко недомислени са като структура, като се вземе предвид влажността на климата (ни). Неприятните последици едно тяло да е погребано над земята.. Все пак не навсякъде климатът е сух като в Египет, където са погребвали фараоните.

Не се заяждам. Мисля, че всяка тема, без значение от деликатността й, може да си намери аудитория, стига да е поднесена по правилния начин.✌️

# 12
  • Sofia
Заключвам.

Общи условия

Активация на акаунт