Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 32 480
  • 507
  •   1
Отговори
# 450
Ами то при нас е обратното- почти ще се разплаче само и само да не иде в болница. Иначе пие вода и се храни без проблем засега. Исках да закарам джипито, аз бях с колата- категорично отказа, каза че не може да помогне и това е хронично, а не остро състояние. Как е хронично, като допреди седмица ходеше - не знам.
Аз може би насила ще успея да го закарам в болница ( той доколкото може- категорично отказва), въпроса е, че не ми стиска аз да взема това решение, защото имам съмнения как ще му се отрази това.
Много сте мили всички, наистина е ценно някой да те разбере. Много съм объркана.

# 451
В Света София на бул. БЪЛГАРИЯ доколкото знам има към болницата нещо като хоспис за пациенти на болницата. Има някакво заплащане не помня вече. Обади се и попитай за преглед при невролог и за хоспитализиране там.

# 452
Нямате представа колко ми помагате!
Рициновото масло помогна- 2 часа не можа да спре да ходи. Но нямаше никаква реакция в него, все едно изобщо не усещаше че се изхожда.. сега е другата крайност, дано не се обезводни. Мъка е, той се е вцепенил все едно, където и както го помръднеш така стои. Една дума не може да каже. Трябват му много грижи, гледачката не знам ще се оправи ли. Двете заедно не можем да го вдигнем да седне. Аз не знам как ще се справя с това,

# 453
Важното е, че се е облекчил. При хората с деменция ходенето до тоалетна ги изтощава неимоверно и буквално стават неадекватни, погледа им се променя, абсолютно извън контакт са, не знам защо така се получава.
Относно гледачката обаче, търси и друга, има вероятност просто да не дойде и да се откаже. За съжаление няма как да се разчита на 100 процента. Пожелавам ти сили. Чак не е за вярване, как човек се влошава с часове. Прегръдки Hug

Да се допълня, давай му вода, че в тия жеги и сега като е разхлабен сигурно ще се обезводни.

# 454
Ами ще давам вода, а за гледачката- те са две на 15 дни се сменят от месец насам. Дотогава си живееше сам. Не мислех че ще се влоши толкова бързо. Иначе четох всички теми досега и уж се бях подготвила- нищо подобно. Проблема е, че ние винаги сме били много близки, свикнали сме да се чуваме по телефона по 100 пъти...а сега нещата се променят. Тичам по цял ден, изтощена съм, не мога да спя, да ям. Изобщо съм на ръба. И в същото време той става все по зле.
Кой се грижи за вашите близки и как успявате? Аз ходя на работа, гледам 2 деца и търча до него поне 3 пъти дневно. Но не това ми тежи, а безсилието, това че всеки вдига рамене.....

# 455
Тия лични лекари са най-безполезните лекари на света, как е възможно!!!!!???? Или поне 80% от тях са точно такива.
Другото, което ми хрумва е, ако викнеш бърза помощ да го транспортира до някоя болница. Кажи, така е от 1 седмица  не знам какво му е, трябват изследвания, аз не мога да му помогна, моля ви да го закараме някъде. Знам, че ако го закара линейка, не отказват прием, така мисля!
А, колкото до изтощението, просто не знам какво да ти кажа.....двама човека се грижим за нашата майка, която е сравнително в кондиция, въпреки, че от тези дни забелязвам влошаване, но поне не е на легло все още....и сме на ръба. Изтощението е и физическо и психическо. Да я посетиш, да и сготвиш, да и купиш лекарства, все има някакви болежки, които трябва да решаваме. Това е ежедневие! А, за самообвинението, какво да ти кажа, то също е ежедневие. Не спирам да се питам дали правя достатъчно и това ме изяжда.
А, също се чудя всеки Божи ден какво вещае бъдещето!

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 00:46 от ranimi

# 456
Много добре ви разбирам… ние сме 4 човека от семейството, които гледаме баба (всеки луд по свой си начин, та и това усложнява нещата), още не е на легло. Но дори така ни е трудно, не ми се мисли иначе. И въпреки това съм ужасена за денят, който ще дойде, когато тя ще е на легло…

# 457
Съвет от мен, за да си облекчите гледането на болен човек - даже още преди да сте изкарали ТЕЛК, отивате в общината в дирекция "Социално подпомагане" и задействате процедура за назначаване на асистент. Болните могат да получат асистент до осем часа или пък вие да поемете част от тези часове. Всичко това се заплаща, не е кой знае каква сумата, но е много по-добре от нищо. Също така мисля, че трябва да имат някакъв списък от лицензирани гледачи.

# 458
Solaris, ние ходихме, ни казаха, че трябва ТЕЛК и то с чужда помощ, без значение процента. За София става въпрос. Дали ние нещо не обясняваме, като хората на служителите.? Казали сме , че е с деменция и ТЕЛК 80%, но не ни определиха чужда помощ и това се оказва проблем.

# 459
Аз да ви кажа нещата при нас не са добре. Той хубаво се изходи, ма сега пък ходи по 5 пъти на ден. И иначе не е добре, все едно трудно гълта- държи си водата в устата и тогава преглъща, според мен чувам и някакво хриптене от устата му все едно..изглежда зле. Категорично отказва болница- аз се обаждах в две- казаха викнете ако искате бърза помощ пък после дали ще ви вземат някъде не знаем. А пък аз като го гледам не мисля, че в болница ще му помогнат. Тук вече не знам как да постъпя- да приема неговия избор и да го оставя у нас или не. А аз съм зле- много бързо се случват нещата. Като на въртележка съм- ту нагоре ту надолу, не съм сигурна ще оцелея ли.

# 460
Ох, bobi_ko, ако ще се чувстваш по-спокойна викни бърза помощ. Все пак трябва да мислиш и за себе си, а това няма как да стане докато изникват нови симптомитики и се чудиш как да се справиш с тях. Като дойдат лекарите, ще видиш реакцията на баща си, ако е много крайно против, просто няма да го водиш в болница и толкова, но поне ще си опитала. Не знам и аз, така мисля, то отстрани е много лесно, въпреки, че хич не е лесна и моята, и за това си позволявам да изкажа мнение. Знам какво е да се мъчиш сама и да се чудиш кое, как!

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 21:33 от ranimi

# 461
За съжаление не мога да помогна с много, но слагам линк към Градско сдружение Алцхаймер България, надявам се хората там да са достатъчно отзивчиви и да ти окажат психологическа подкрепа, вероятно биха могли да те насочат към специалисти https://alzheimer-bg.org/contacts/
Много сили ти желая, тази болест е коварна колкото за болния, толкова и за обгрижващите, остава белези за цял живот за всеки, който я е срещал с очите си.

# 462
Solaris, ние ходихме, ни казаха, че трябва ТЕЛК и то с чужда помощ, без значение процента. За София става въпрос. Дали ние нещо не обясняваме, като хората на служителите.? Казали сме , че е с деменция и ТЕЛК 80%, но не ни определиха чужда помощ и това се оказва проблем.

Проблемът ви е точно в това, че от ТЕЛК са ви определили без чужда помощ и по този начин са вързали ръцете на общината. Те имат опция да назначат асистент дори без да има ТЕЛК, но ако има и в него пише "без право на чужда помощ" , тогава опцията за асистент отпада. Вариант е да обжалвате решението на ТЕЛК.

# 463
Аз да ви кажа, нещата днес не са критични. Чак не мога да повярвам и ме е страх да кажа. Успях да заведа джипито му да го прегледа- все пак е доктор и би трябвало да е наясно какво е положението. Знае му уж диагнозите и го познава. Та- каза че няма хрипове на гърдите и състоянието за тази болест е задоволително. Болница каза, че изобщо няма необходимост, няма какво да му правят, а и той днес си е по-добре. Да ви кажа- имах нужда да го види някой друг освен мен и мисля, че това беше добре, като решение, все пак го е видял лекар.
Поръчах и електрическо легло и матраци- ще ги видим. Малко ме притеснява, че е височко и как ще го изправят на него хептем не знам. Да видим.
За Телка- да ви кажа- от подаването на документите, до взимането на решението от пощата - днес го взех, минаха точно 5 работни дни. Аз съм впечатлена.

# 464
Аз мисля, че за определени диагнози, в това число и деменция действат наистина бързо.

Ние сега ще оправим ТЕЛКа на майка ми, тъй като сме без чужда помощ, което е абсурдно. Ще влиза в Александровска за изследвания и ще видим, дано извадим късмет, защото определено си има нужда от помощ. Лошото е, че това ще се случи чак края на юли, но ще чакаме. Нещата при нас се влошават. Тя явно усеща и е доста неспокойна и объркана. Пита за дати и рожденни дни, но не може да сети, не се разбира и точно какво ни пита вече. Тъжна работа.

Общи условия

Активация на акаунт