Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 32 482
  • 507
  •   2
Отговори
# 435
Мисля, че към общината трябва да се обърнете, те имат асистенти които изпращат по нуждаещите се. Съпругът ми беше със 100%ТЕЛК с придружител, но имам съсед с по- малък  % на който му пратиха мисля на 4 часа много читава асистентка, която подържа много добра чистота, готви, пере, пазарува и дядото вече е на крак и излиза често навън. При всички случаи социалните ще изпратят комисия да извърши проверка. Дори по селата имат асистенти за възрастни по за 2 часа.
Отидете на място в общината която живеете и се осведомете, те са по разни програми. Успех!

# 436
Току-що бях в общината и имат програма за асистенти без изобщо да се изисква ТЕЛК. Най-добре питайте на място.

# 437
bobi_ko, честно да ви кажа това на баща ви не прилича на деменция. Да не би някаква мускулна атрофия или нещо на гръбначния мозък. Ползвате ли изкуствен интелект? Напишете всички симптоми в хронология и резултати. Понякога изненадващо точни съвети дава.

# 438
Благодаря ви на всички, толкова сте мили и така добре ми подействахте в този труден момент.
Вчера си направих онлайн консултация с лекарка от Св. Наум- ей така, за мое успокоение. Отговори ми, че на база всички изследвания и описаното от мен диагнозата е "Фронтотемпорална теменция с водещ кортико-базален синдром", което припокрива всичко казано от Мехрабиян май и лечение или забавяне няма, лекарства също. Да осигуря грижи и така. Това мнение потвърди и моите предположения, беше ценно.
Днес викнах уролог, че трудно уринира в леглото- гледа го с ехограф и каза че всичко е ок, идвало от деменцията, импулсите към пикочния мехур се афектирали също. Но му е пълен корема с изпражнения, трябва да се изходи по голяма нужда, не е ходил 6-7 дни.  Предписа свещички Бизакодил, сложихме една- ефект никакъв. Питах и гастроентеролог- каза да му дадем утре 2 свещички и така.
Много е сложно, от днес започна да ходи по малка нужда изцяло в памперса, а мен сърцето ми се свива. Дейностите, които прави отпадат с часове. А иначе се храни доста добре, пие вода... Но се храни машинално каквото му пренесем, дали е гладен не знам. Като кукла е- само лежи и прави каквото му се каже, притеснен е и той. Айде кажете каква е тая деменция, като помни и знае всичко, знае кое е редно кое не, какво съм забравила аз..,, седя и се чудя. Не знам, как ще се справя с това. Вече ми идва в повече цялата безпомощност и все имам чувството че не е достатъчно това което правя и бъркам някъде....
Между другото веднага пуснах диагнозата в ChatGPT- описа си точно това, което е, много е точно, за съжаление не дава лечение за тази диагноза...,

# 439
bobi_ko, наистина си направила всичко, което е възможно към момента, просто до тук стигат възможностите на медицината, както и твоите. За изхождането, пробвайте и други разхлабителни. Или не се сеща да се напъне, за да тръгне, или просто не може и няма сили. Наблегнете  на течна храна, супичи и разхлабващи плодове и зеленчуци, с повече вода. Малката нужда е тръгнала, ще тръгне и голямата, но по-трудно явно.
В твоята ситуация, най-трудното е да гледаш и да знаеш, че не  можеш да помогнеш.......както и в нашата също! Много сили и това е!

# 440
При фронтотемпоралната деменция проблемите с паметта идват по-късно.

# 441
Благодаря ви за съветите!
Иначе той имам чувството, че се влошава с часове. Вече не може и да седи в леглото- сяда и се накланя на една страна. Почти не се чува звук от него, едно тихо такова, още не е ходил до тоалетна, но иначе е като кукла. Гледачката не може да го вдигне да му смени памперса. А разбира какво се случва. Преди седмица ходеше с чужда помощ а сега е в абсолютно безпомошно положение. Аз почвам да се опасявам, че жените няма да успеят да се грижат за него. Но най-голямата ми тревога е че виждам колко е зле и стоя и нищо не правя.

# 442
Наистина правите всичко възможно, ужасен е този момент, искрено съжалявам. Пишете тук редовно да не се чувствате сама…

# 443
Боби, помъчете се да го вдигнете на тоалетен стол за изхождане или извикайте някои да му направи клизма, защото е ужасно подуването, а самия човек или няма сили да се напъне, или не разбира как да го направи. Преживяла съм го това положение с мъжа ми и не искам да ви плаша.

# 444
Понякога се чудя как е възможно да съществуват такива болести!? Кой, как, защо, от къде....
Боби, справила си се за отрицателно време, не се вини, то няма какво да се направи...нещо успокоително, ако могат да изпишат лекарите, поне да спи и да не разбира какво му се случва ли, не знам и аз точно.

# 445
За съжаление, първо пробвахме да го вдигнем на тоалетен стол, но той не може да се крепи и само го държим и си стои там, нищо, а едвам го вдигнахме да го сложим. Днес гледачката ще се опита да му направи клизма, ако не- ще извикам от Haelan да изпратят някой, аз от тях ползвам лекари.
Не знам, мисълта за болница не ме оставя, то се чудя и какъв е реда ако искам да го заведа. Превоза ясен, ама там като идем...аз и не знам къде да идем де. Въпреки че мисля че това ще го довърши, но ето даже до тоалетна не може да иде...не знам какво да правя.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 07:29 от bobi_ko

# 446
Пробвай да питаш Джи пи то, то може да даде идея. Те би трябвало да са запознати как се процедира в такива случаи.
P.S: Човека, в крайна сметка, е в безпомшно състояние, трябва лекарите да облекчат състоянието по един или друг начин, мамка му (без извинение).

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 10:38 от ranimi

# 447
Току що бях- да пиел рициново масло. Ще припадна просто. Да не съм викала линейка- за хронично заболяване било абсурдно, а и какво щели да го правят в болница, като никой не можел да му помогна. Развивала се деменцията и се влошавал - толкова. Безсилна съм, а и жената дето го гледа почва да мрънка, че почва да ме дразни. Като човека е добре са супер услужливи, като се влоши и бягат...

# 448
Боби, ЛЛ ходят на домашни посещения, обикновено искат да ги вземат с кола и да ги върнат. Болните имат право на 20 дни за палиативни грижи в болница, макар че на болниците не им се занимава с тежко болни пациенти, но ти настоявай. В болницата ще го включат на кислород, може би ще му влеят манитол за спадане на отока в черепа, дексаметазона също е за спадане на отока.
За жалост на мен ми отказаха да го вземат в болница, изписаха болкоуспокояващи на хапчета, които мъжа ми не можеше да преглъща и така си стояха в устата му, не можеше да преглътне дори вода, само едни очи ме гледаха и разбираха всичко, един месец беше на кислород в къщи, още не мога да преживея тези дни.
Така, че момиче опитай да го вземат в болница, защото е много тежко да не можеш да помогнеш на молещите те очи, друго няма. Гледай да си съхраниш психиката.

# 449
Хора, чета ви и плача. Така ми се иска да напиша нещо успокоително, но за съжаление не знам какво, в един казан горим Sad

Боби, не се ядосвай на гледачката, нека си мрънка, той ако е добре няма да имате нужда от нея, на фона на всичко само нейните капризи ти липсват, просто я игнорирай. Опитай всичко, което можеш. Дано по някакъв начин се облекчи човека.

Ако си в София в някоя от неврологиите - Александровска или на 4-ти километър. За друго не се сещам, нека някой друг да каже ако има идея.

Общи условия

Активация на акаунт