Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 43 511
  • 688
  •   1
Отговори
# 675
Не знам, аз пак питам къде има квалифициран невропсихолог в Бг? Тестове има из мрежата също, които човек може да направи и в къщи, но те ми се струват доста за напреднала фаза. Баща ми в Александровска беше вече в средна фаза някъде като прави тестове и даже се справи приблизително добре. Но какво от това. По същото време се опитваше да чете вестник наобратно, което само който живее с него можеше да е наблюдавал.

Не знаят да задават и правилните въпроси според мен нашите лекари, а и не ги интересува, защото подобни ситуации говорят супер красноречиво. Имаше и други интересни моменти при него като това да не разбира, че телефона трябва да го затвориш след като говориш с някой - това важеше за всякакъв телефон, дори и класически телефон с шайба оставяше слушалката без да затвори. Това за мен са много по-ярки примери от всичко друго.

Последна редакция: нд, 02 авг 2026, 12:55 от lovely

# 676
Не знам, аз пак питам къде има квалифициран невропсихолог в Бг? Тестове има из мрежата също, които човек може да направи и в къщи, но те ми се струват доста за напреднала фаза. Баща ми в Александровска беше вече в средна фаза някъде като прави тестове и даже се справи приблизително добре. Но какво от това. По същото време се опитваше да чете вестник наобратно, което само който живее с него можеше да е наблюдавал.

Не знаят да задават и правилните въпроси според мен нашите лекари, а и не ги интересува, защото подобни ситуации говорят супер красноречиво. Имаше и други интересни моменти при него като това да не разбира, че телефона трябва да го затвориш след като говориш с някой - това важеше за всякакъв телефон, дори и класически телефон с шайба оставяше слушалката без да затвори. Това за мен са много по-ярки примери от всичко друго.
Така е.Всичко,което казвате е вярно. Само че струва ми се,че ако всеки може да си прави тестчета от мрежата,хората нямаше да учат по минимум 6 години, за да станат клинични психолози, а някои -цял живот.  И да се квалифицират за работа с всеки тест. Има си регистър на психолозите към дружеството им,намирате медицински или клиничен. А ако някой може да задава правилните въпроси,това са точно те. Тука сте права. Повечето лекари не питат че и не изчакват да им каже.

# 677
  • София
Понякога е много трудно да се заведе такъв човек на лекар.
Тестът с часовника го правят дори в болницата, а е много прост. Просто карате човека да ви нарисува часовник с кръгъл циферблат, цифри и стрелки. Това е.

# 678
Ами, не знам какво е сега нивото, но преди няколко години в Александровска правеха баш онези тестчета, които може да си изтегли всеки от мрежата...

# 679
Е,браво бе! Ами то такива тестчета в интернет и за невролог има.  Пипаш си носа със затворени очи,клякаш  и така. Всички ги знаем,в мрежата ги има.То и на невролог няма нужда да се ходи. И кръвно можем да мерим....както се казва...щом от теста с часовника разбирате...няма проблем.

# 680
Затова напомням - при първи съмнения направете теста с часовника. Така поне вие ще знаете дали болестта е започнала.
Тестът с часовник при мама показа отклонения в напреднала фаза. Беше ужасто да я гледам как се опитва и не успява да изпълни задачата. Повече не повторих. Иначе познаваше часовника.

# 681
Здравейте, мина нашата отпуска и все пак успяхме да настаним свекърва ми за десет дни в частен дом. На много места се обаждах и на повечето си търсят постоянни клиенти за дългосрочно настаняване. В някои дори ми загатнаха ,че ако платим такса за цял месец ще я приемат за 7-10 дни.
В крайна сметка я заведохме в "Благоденствие" в село Симеоновец. Още по телефона ми дадоха цена на ден и казаха, че ще я приемат за колкото дни ни е нужно. Ясно, разбрано, коректно! Условията са добри, персонала са млади и спокойни хора. Поддържаха версията, че е на санаториум, както й бяхме казали. Доволни сме и бихме ползвали услугите им и в бъдеще. Желая спокойствие и здраве на вас и близките ви!

# 682
  • Гражданин на света
Здравейте, мина нашата отпуска и все пак успяхме да настаним свекърва ми за десет дни в частен дом. На много места се обаждах и на повечето си търсят постоянни клиенти за дългосрочно настаняване. В някои дори ми загатнаха ,че ако платим такса за цял месец ще я приемат за 7-10 дни.
В крайна сметка я заведохме в "Благоденствие" в село Симеоновец. Още по телефона ми дадоха цена на ден и казаха, че ще я приемат за колкото дни ни е нужно. Ясно, разбрано, коректно! Условията са добри, персонала са млади и спокойни хора. Поддържаха версията, че е на санаториум, както й бяхме казали. Доволни сме и бихме ползвали услугите им и в бъдеще. Желая спокойствие и здраве на вас и близките ви!

Бихте ли споделили ако е удобно как са цените и ако имате наблюдение от потребителите в дома /дали са на легло повечето или?/. Благодаря ви

# 683
Разбира се, нали сме тук за да се подкрепяме- със съвет , информация, кураж. Цената за краткосрочно настаняване е 40 евро на ден. Включва всичко- храна 4 пъти дневно, памперси, помощ при хранене, обличане, смяна на памперси,приготвяне и даване на лекарствата, пране, личен тоалет. Настанените хора са различни- някои са с деменция, други с инсулт, някои са ходещи, други са на колички. Има и хора след счупвания за временен престой докато се раздвижат. Случаи различни и много. Достъп до стаите и коридорите имахме и когато я заведохме,и когато я забрахме. Домуващите изглеждаха спокойни и обгрижвани. Нямаше измъчени на вид, да възрастни, болни, но според мен гледани хора. За дългосрочно настаняване е по- ниска цената, но не съм питала колко.

# 684
Здравейте! Някой има ли наблюдения за терапия при викове?

Касае се за мой близък на 66г., когото преди две години диагностицираха с ранно начало на Алцхаймер. А симптомите с объркване се появиха около година-две по-рано. За съжаление тази болест се появи при този сравнително млад човек, който беше умствено и физически изключително активен (много интелигентен, работещ с ума си, познавач на безброй теми, постоянно четящ, а и физически тренираше почти като гимнастик)...
Приема Аксура от 10 мг. Преди две години имаше три гърча и му изписаха Ламиктал от 50 мг. От спокоен, леко объркан човек в началото, стана агресивен на моменти, започна да псува и стиска ръце. Има спокоен сън. Изписаха му Хедонин от 25 мг, който даваме само при нужда, за да избегнем привикване и упойване ... В последната година го е пил едва няколко пъти и му действа упойващо, постоянно дреме, ако го е взел. Успяхме да тушираме агресията, но преди два месеца се появиха викове, които много ни притесняват. Спорадично след ставане, през деня, преди лягане. Не може да установим причината... Явно е в друга фаза.

Някой има ли опит с cannabian oil (масло от канабис) или друго средство за успокоение освен Хедонин и подобни лекарства? Нещо, което да подобрява емоционално-психичното състояние без да прави човек упоен като парцал...

# 685
Какво имате предвид под викове? Халюцинира ли?

# 686
Някой забелязал ли е при свой близък, който приема Донецепт болки в корема или често разстройство? Видях, че го има в страничните ефекти.

# 687
Какво имате предвид под викове? Халюцинира ли?

Ами, напрегнат е през голяма част от времето и е имало случаи, в които започва да вика без видима причина на всеки няколко минути и даже започна да се проявява и навън. Физически активен е и има нужда от нещо, което да го успокои без да го сковава и упоява напълно... Чували сме за CBD oil (маслата от канабис), които знам, че хора с тревожност взимат, но не знам дали са подходящи за случая...

# 688
Здравейте, може ли да ми препоръчате устройство за проследяване на локацията за човек с деменция? Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт