Пролетни надежди, летни планове. Мечтателна немска тема - 215

• 20 465
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • Germany
Софт, мъжът ми през 2-3 години решава, че фирмата му са долни капиталисти и си сменя работата. Да ти кажа, сега пак го споменава, така че явно не е намерил различни 🤣 Казах му, че скоро ще обиколи всички фирми из Мюнхен😉
Вчера в толкова пълен влак напъхах детето за училище, че не Ковид ами и въшки можеха да си разменят вътре. Някаква авария имаше, закъсняват за училище, малкото каза, че на тяхната спирка е било като на Черен Петък пред Мол. Всички се изсипали от влака и бегом към шулето.  Иначе първият му Ковид-тест минал добре, в четвъртък пак. Два пъти седмично и учители, и ученици ще се тестват. Бъркат в носовете и почват да учат. В какви времена живеем 🙄

# 391
Аз не знам дали Heilpraktiker , Chiropraktiker ,  остеопат  са лекар. Не са ли терапевт ?
Или са допълнение към лекар? Т.е. лекар и някой от тези профили.

# 392
bella,
Аз знам, че Ostheopath е алтернативна медицина и практикува масажи. 🙂

# 393
Дени аз не знам може ли да се ходи с картата от здравната каса и също не знам със сигурност какво всичко покриват всичките тези профили. Т.е. ако ходиш на Heilpraktiker за какво ходиш и какво е специфичното. Същото е с останалите 2 . Знам физиотерапевт, но той мисля не е лекар ами си е терапевт.
На някои места съм виждала Hausarzt / Heilpraktiker и не знам какво му е различното .

# 394
Някои здравни каси поемат остеопат или поне няколко сеанса. Не прави масажи. Ако има блокади ги премахва. Голямото дете имаше след раждането, но то имаше и други проблеми и беше 2 сед в неонтологията след раждането. Спеше ако спеше въобще само на една страна и ни препоръчаха в болницата физиотерапия. Аз го водих на остеопат и той ми каза, че три сеанда са необходими. Направихме ги и след тях вече можеше да спи и на двете страни и най-вече да спи...много съм доволна. След това пак съм го водила за друго, но не е евтин този при който го водих. Моята каса не поемаше преди, сега не съм се интересувала. За бебета може би вече поема. Имах и една допълнителна застраховка, тя ми пое при детето внория път една част от разходите.
Бела хайлпрактикър е друго..хомеопатите са към тях. И на такива съм водила доста детето.

# 395
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Bela, разликата е в аусбилдунг.

Heilpraktiker e Oberbegriff, за да станеш такъв се явяваш на устен и писмен изпит в Gesundheitsamt. После обаче трябва и някоя техника или нещо, с което ще се лекува да се изучи: остеопатия, хомеопатия, акупунктура и т.н
Има и т.н kleine Heilpraktiker , те се занимават с терапевтични методи като Traumataverarbeitung, Angstzustände, , т.е са в помощ на психолозите, докато другите са в помощ на лекарите.

Един лекар може да е и Heilpraktiker, защото иначе няма как да получава пари за хомеопатично лечение.

Дени, добре че попита, трябва да запазя и аз час!

# 396
Обаче хомеопат не е задължително да е лекар

# 397
Само хомеопата ли не е задължително да е лекар? Ася мисля тези са бератунг и не са лекари Traumataverarbeitung, Angstzustände. Но не съм сигурна. Също като Ernährung , Personal Coaching ... За тях не съм сигурна дали не може всеки да си отвори праксис в същност.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 11:47 от bella_ciao

# 398
  • Deutschland/HE
Лекарите могат да изкарат допълнителен курс и да бъдат и  Heilpraktiker или да са иглотерапевти, но не всички  Heilpraktiker са лекари. Това са билкарите в България, но тук подлежат на регистрации и обучения.

# 399
#Reina,
Скрит текст:
не ми харесва политиката на Дотера, агресивната пропаганда, не им вярвам с една дума. За цените да не говорим. Ето мнението на една уважавана аромотерапевтка: https://aromapraxis.de/aroma-plus/oeleanbieter/. В Европа има толкова много фирми, които правят всичко както трябва... и са био сертифицирани.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 14:27 от Анонимен

# 400
Само хомеопата ли не е задължително да е лекар? Ася мисля тези са бератунг и не са лекари Traumataverarbeitung, Angstzustände. Но не съм сигурна. Също като Ernährung , Personal Coaching ... За тях не съм сигурна дали не може всеки да си отвори праксис в същност.

Бела, опитах се да ти обясня, че лекар и Heilpraktiker са две различни неща и могат да съществуват независимо едно от друго и в едно. Също един физиотерапевт не е лекар, но може да бъде остеопат. Просто това е допълнителна квалификация (5г. се учи за остеопат).

Коучингът е друго и не влиза към Heilpraktiker. Heilpraktiker e регламентирано и си имат тарифа, по която се изчислява по колко получават. Коуч може всеки да стане, който се продава добре.
За Ernährung пак си трябва обучение.

Всеки с kleine Heilpraktiker може да си отвори праксис. Въпросът е как ще помага на пациентите. Трябва и нещо друго да усвои. Traumataverarbeitung, Angstzustände чрез НЛП или друга подобна практика, която не е част от класическото психологическо обучение са си точно за там. Има си Richtlinien, които се падат и на изпита, в кои случаи трябва да препрати пациентът към лекар, психолог или терапевт.

Когато съм водела сина на хомеопат/Heilpraktiker, тя ми е казвала, при съмнения за определени болести (meldepflichtig напр.) няма право да ми предлага лечение, иначе ще си загуби лиценза.

Ходила съм и на акупуктура при лекар-китаец, учил там. Тук е посещавал лекции и е държал изпит за приравняване. В Китай двете медицини се прилагат заедно. Та имаше си приват праксис и взимаше колкото Heilpraktiker. Доста пълно беше. Само анамнеза сваляше, бучеше игли и предписваше билки. Доволна бях.

Колибри, не точно билкари, аз ги наричам лечители. Има много свястни сред тях.
Особено остеопатът, при който водех сина като бебе беше магьосник. Още тъжа за него. Премести се някъде.
Сега звъннах на една друга, да видим дали ще помогне.

# 401
Ясно Ася. Мерси. НА мен не ми беше ясно какво отличава един личен лекар от друг и дали ако е Hausarzt/  Heilpraktiker ще лекува само на тази основа или има и тази квалификация . Т.е. прави си всичко нормално, но има разширение. Сега разбрах.
Хубаво е да се пробват различни неща при проблеми. Само да знае човек кое за какво да търси.
Аз никога не съм ползвала например иглотерапия и имам страх. Не недоверие , а ме е страх от иглите . Може да е смешно. Но пък съм виждала в България да правят вендузи и би ми било интересно.
Аз заминавам да търся торта Yum

# 402
Мен също ме е страх от игли и едвам издържат да ми взимат кръв.
Обаче при акупунктурата не е толкова зле. Поне боденето не ми беше проблема, други бяха:

Имах два проблема: аз съм чувствителна (high sensitive) и някои точки при навлизането на иглата ме боляха зверски, чак виках, а ми слагаше бебешки игли и твърдеше, че друг такъв случай като мен не е имал Laughing
Обаче и той, и жена му, също лекар, казваха, че реагирам много бързо и добре на стимулацията на точките, показваха ми зачервяванията около иглата и казваха, че е супер. При други пациенти трябвало 5-6 сеянса за такава реакция.
Второто: не трябва да мърдаш, ама въобще, защото и най-малкото движение води до болка, която остава известно време. При него, като легнеш и те набоде, и ти пъха в ръката един звънец. Ако те засърби или нещо има - звъниш.
Та идва асистентката и те чеше. Laughing Наистина, защото едно кихане може да те отпрати в ада на болката.

За мен беше невероятно, как ми бучва някъде до коляното една игла и някакво невероятно спокойствие бавно се разнася по тялото ми и мускулите се отпускат напълно несъзнателно. Жалко, че не мога сама да си ги буча иглите.

# 403
Мъжът ми ходеше при един руснак, който не знам точно какъв практикер беше. Въртял го, усуквал го, много боляло. Всеки път като се върнеше казваше, че има ефект, но на другия ден пак го болеше както преди. 50 евро на процедура беше цената. Накрая отиде на физиотерапия, след която повече не се е оплакал от болка. Преди това изпи камара обезболяващи. За осем процедури физиотерапия плати 24 евро и нещо.

# 404
Аз съм ходил на Chiropraktiker и гърбът ми беше лилав, отгоре до долу. Сякаш са ме били, ама е било яко бой. Grinning Тогава ми предпоса schmerzöl, да ме мажат с него веднъж дневно.

Общи условия

Активация на акаунт