Пролетни надежди, летни планове. Мечтателна немска тема - 215

• 20 419
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
  • Берлин
У нас готви,който има време (аз най-радко). Нямаме малки деца и това облекчава нещата безкрайно. Но пък носим и тримата кутии за обяд. Вечер готвим нещо за другия ден (основно различни видове зеленчуци - свежи или замразени - с различни сирена, меса или риба). Аз правя крем супи често, защото няма врътня никаква- всичко в тенджерата и после в блендера на робота. Супите са ни за вечеря де. Салати всякакви - и свежи, и тип извара с печени чушки. Уикендите са поне за една манджичка по-така. Но при нас всичко е с минимум усилия и време.

# 511
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
У нас се готви всекидневно и различно: аз съм веге и не ям глутен, синът яде 5 неща, мъжът ми и дъщерята ядат всичко.
Рядко се яде нещо останало.

Рядко стоя по час в кухнята, ако се случи готвя за два дена или правя сладкиш, хляб ( за мен) т.е пак нещо за няколко дни.
Картофи, ориз, бобови варя самостоятелно, от тях сглобявам различни яденето - един с месо, един със сос, един без нищо😊
Винаги имам квас за тесто заложено, бързо става на пица, мекици, пърленка.

Бобови варя и замразявам, после от тях правя къри, яхния, бъргъри, даже брауни с кидни боб правя.
Супите стават бързо, както и гювечета.
Болонезе, Kraftbrühe и подобни правя в баката, порциони там, замразявам. После само за сина за 10 Мин правя лазаня в микровълновата.

Детето подпали микровълновата и ги купихме нова с Heißluft , та сега правя там за сина мини пици без да пускам фурната.
Също и набързо става сладкиш.

Смутита също спасяват положението.
Мъжът ми може да яде хляб за вечеря, аз салата със сирена.
В краен случай зелена салата и кутия риба тон.
Въобще предпочитам да готвя, отколкото да чистя!

# 512
Иии, забравих еърфраера - преди не пържех, щото нали  мазно и нездравословно, но откакто взех фраера, го ползваме често и си отядохме на хрупкави нещица. Докарва месо, риба, зеленчуци и картофи с вкус и с вид на пържени, но без мазнина,  без пръскане, без висене на печката и без миризми. Хем моя е от евтините, ама пържи 1 кило пресни картофки накуп без да му бая. Uten XXL от Амазон.

# 513
И в нашето семейство готвим и двамата. Не си го представям другояче. По 2 пъти на ден се готви сега, 'щото и ние не ядем едно и също. Laughing Е, има и изключения. Днес например за обяд имаше боб от вчера.
Аз обичам да зяпам из нета за рецепти на блогосъбирателни сайтове като https://foodgawker.com/ и да отделям време за готвене. Но само ако не съм притисната от времето. Иначе на мен вече ужасно ми писнаха зимните зеленчуци. Добре че има зелении от гората.

За вечеря ядохме супа от коприва и мечи лук. Детето ме попита, дали като порасне ще правя копривена супа и на неговите деца. Много мило ми стана. Обещах да им правя. Wink Сега остава и него да научим да готви това-онова. Не ща от къщата ми да излиза мъж, който не може поне 10-на елементарни неща да сготви!

Този вечерен час от 21:00 хич не ми се нрави. През зимата не ме интересува, но сега денят расте, ще се стопли (все някога). Искам да можем да се разхождаме навън, да караме колело до мръкване...

# 514
  • München, Deutschland
Аз пък се чудя кое по-напред да сготвя, защото бликам от готварски идеи. Simple Smile Напоследък се омързеливих, но винаги има между 2 и 3 courses за вечеря. Българска кухня почти не готвя, освен за Бъдни вечер и нещо веднъж в месеца, ако приемем, че кьопоолу или руска салата са български, което и то не е баш така, ама... На 2-3 месеца по една баница може би.

За хора, които не обичат да готвят, е вариант може би да разглеждат сайтове с менюта. Едни приятели пък си бяха взели книга с определен вид кухня и в края на седмицата си избираха 5 рецепти от нея за идните 5 дни, в останалите 2 дояждане и аламинути. Така знаеха и какво да пазаруват и казваха, че им е много удобно.

Лесни и бързи идейки от последните дни:
Скрит текст:
- крем супа с тиква - една част с индийско орехче, къри и куркума, другата по-стандартна
- мексиканска "яхния" с два вида боб (бял и кидни), печени чушки и кабаноси
- между срещите: десерт/торта с пандишпанов блат, тиквено пюре с канела, натрошени орехи и фъстъчено масло
- довечера: зелени аспержи с домашен холандез и свински пържоли на грила (откога ми се бяха дояли дебели вратни пържоли, не както тук ги режат на карпачо Simple Smile )
- утре: домашни бъргъри
- неделя: свинско с кисело зеле
- през седмицата: мароканска пастила (нз правилно ли произнасям), руло от глиган с пюре от кореноплодни и зеленчуков чипс, скумрия, намерих замразени жабешки бутчета (при нас е рядкост) и си чакат реда, имаме гъши дроб, калмари, скариди във фризера...

Не искам да мисля повече, че само идеи се явяват, а дори това горе (без фризера) ще стигне за поне 2 седмици...
Салатите не ги и започвам даже.

# 515
Когато обаче има подрастващи в играта, човек трябва да гледа и да ядат разнообразно и пълноценно, а не само да напълни търбусите. Simple Smile Наскоро от любопитство гледах нуждите от витамини, микроелементи и т.н. на деца на възрастта на моето. Че на тях им трябват повече хранителни вещества от на бременна! Ужас! Хич не съм сигурна, че ги докарваме... хем моето яде почти всичко и гледам да няма празни калории.

chrissy, откъде тиква по това време на годината или ползваш замразена? При нас и аспержи още няма, само внос от на майната си. Чинно си чакам тукашните.

# 516
  • München, Deutschland
Имах една останала от есента, съхранявах я в коридора на блока досега, идеална е. Аспержи и при нас за пръв път виждам тази година, но имаше и бели, и зелени на 2 места.

Не съм сигурна разнообразното и пълноценното за мен ли се отнасяше.

# 517
Тукашни, директно от полето, аспержи при нас има от Великден. Само бели, за зелено е рано и студено.

Моето дете абсурд да докарва всички микроелементи!

Да се оплача: мъжът ми донесе презряло Harzerkäse. Смрад голяма, проветрявам от половин час без резултат!

Днес бях до съседния град, Rituals са пуснали кепенците, както и много други магазини. За малко бях, не успях да мина по цялата пешеходна зона...

# 518
chrissy, не. Просто се присетих докато те четях и го написах. Simple Smile

Последната тиква от запасите май я изядохме в началото на март. Тази година нито една не ми се развали, а бяха в килера до кухнята, където е доста топло.

asyalein, как ги наваксвате? С добавки? Аз само Lebertran давам на детето.

# 519
Да, давам Б комплекс, магнезий, Вит Д и Б12.
Сега от известно време смучи едни таблетки Вит С, цинк и витД.

Не съм го изследвала, абсурд е да позволи да му вземат кръв

# 520
Веч аз нЕАм нерви да им противореча. Особено за паркинг как са ме ядосвали. Един следобед междру работа и взимане на дете се втурвам в лидл за няма и 5 мин. награбих нещо и излизайки си намерих бележка оставена 1 мин. преди часа на касовия бон. ПАркинга е пред магазина с количките за пазар и всичко. Ядосаха ме. Втори път се връщаме от Остзее и решаваме да видим нещо по пътя в смисъл ако отидем друг път да знаем дали си струва. Спираме на паркинга, през улизата на тротоара табела и ние отиваме да я четем, да я обсъдим и да я снимаме ... пак около 5 мин. изкарахме на тази табела с навигационната . Друго не ни трябваше. И като се обръщаме да си ходим гледам стоят на колата и ми слагат бележка. Те значи са ни видели че спираме, че пресичаме и че сме на табелата и пак ... Такива случки ме дразнят много.  Но не ми се занимаваше и им платих глобите.
Мьос на мен никога не ми е ставало добре китайско. Не го мога и това е. Освен ако го купя готово и го затопля.
Фишщебхен взимаме веднъж на месец-два и по този начин всявам малко разнообразие. Бургери децата правят сами, бекон с яйца и пр. но и те с училището и ние не можем да се организираме за нещо по-сложно.
abs аз никога не съм правила гласнуделн, но с намерението да се науча съм си купила пакет и сега ме амбицира.
Взех все пак норвежка сьомга за утре. Дано не засветим и не ни порастнат по още едни уши.
Аспержи взимам от един щанд край едно от местата където се разхождаме. От пфалц 12,99 за 2 кг и са супер и цената м исе вижда ок. Аз много обичам. Но от супермаркта не ги харесвам.

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 22:35 от bella_ciao

# 521
Ако залитнете към Ритуалс за продукти и имате наблизо магазин на ringeltaube - посетете там. Безмитен е на луфтханза, освен че продават ритуалс, често им правят и хубави намаления. Аз от там купувам душгелове и душолиата - пускат ги на по 10 евро за 2, без значение кои и няма ограничение на бройката (аз взимам по 10-16, не са ми правили проблем). Понякога искат карта, която може да се иска в главната каса - имат отделна каса при козметиката (поне в Дюселдорф) и там най-често я искат. Има много алкохол, парфюми и козметика. Общо взето, това и пазарувам от там. Joy

PS: Ако някой се интересува, в сайтът им освен адреси, имат и месечни проспекти. https://www.ringeltaube.de/home/

# 522
PapaPanda Луфтханза и подобни в момента ме навяват на тъга и няма да ида, но благодаря за идеята. Като свърши тази безумица и ако свърши изобщо ще ида и на други места които харесвам ще ида. Сега не.

В Пфалц много годим. Като прескокнем реката и сме там . Едно блато ни е в Пфалц , едно ни е в БВ , едно ни е в ХЕсен ... и пр. Идеяата е , че реката в оригиналното корито е правила много завои , но са я коригирали. Затова сега има много места  нидерунг , където е под нивото, блатисто, шелф и ги ползват птиците за живот и прелетните за почивка.

От френска страна има също много красиви места , но няма да го мсиля сега , че и за това ми става тъжно.
Та Пфалц сега са пълни с аспержи и не само те Yum

Но утре май ни тегли към Хесен Yum

# 523
PapaPanda Луфтханза и подобни в момента ме навяват на тъга и няма да ида, но благодаря за идеята. Като свърши тази безумица и ако свърши изобщо ще ида и на други места които харесвам ще ида. Сега не.

Ако вкъщи пиете алкохол, е добре да посетите поне веднъж (по моя преценка). Имат много добри вина, които не могат да се намерят в реве, реал (което ще бъде вече кауфланд) и подобни, на добри цени. В нас барът от там го зареждам, шампейна и уискито често са на промоция.
Имат най-различни подправки, меса имат в някои магазини - висок клас.
Дрехи и обувки имат малко, но са някакви... как да кажа, като за 3тата възраст. Куфари, сувенири и подобни. За празниците пускат и украса, като преди 2 години мисля че, от там купих стъклените топки за елха, които подарявам като ходя на гости декември.

Има козметика висок клас, парфюми има всякакви - от 50 до 500 евро - том форд и подобни. И гримове има, ама аз не разбирам там Grinning

За губене на време става, хем може да си хареса човек нещо, аз съм "член" от преди 8 години мисля че, тогава карти не даваха свободно - трябваше да те препоръча някой, от екипажа или "член". Сега на касата като си поискаш и дават.

# 524
Simple Smile ще кажа в къщи.
Швабен района около Щутгард ли е ?

Общи условия

Активация на акаунт