Истанбул [тема 54]

• 57 498
  • 750
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
мина седмица след втората игла с АСТРА ЗЕНЕКА , даже не разбрах къде ме боднаха , НИКАКВИ  странични ефекти , и мястото на боцването не ме заболя! Дъщерите и зетьовете са с Пфайзер - в интерес нА ИСтината по около 2 денаги боляха ръцете.В пъти съм по съгласен да ме ваксинират(което и направих ) отколкото да ми бъркат по дупките с абсолютно безмислени гадости.Сага чакам моята ТА да се натуткат да си натаманят автобусите , та да си ползвам миналогодишните ваучери надявам се с безпроблемно минаване на границата с ваксинациония сертификат .Поисках да ми прехвърлят сумата от резервациите за някъде из БГ и даже Румъния за да похарча набързо парите ама не би .Оказа се че и двете ТА не щат да сменят Турция с друга дестинация Sad .

# 331
  • София
А защо не го направите през системата за генериране на новите сертификати? Там има две опции - за ваксинирани и за преболедували. Снощи го направихме ние - аз съм ваксинирана, ММ беше болен март месец. Трябва да въведете само ЕГН, ЛК и телефонът,  който е подаден за връзка с РЗИ при теста. Става за минути, надявам се важи и за Турция като официален документ за преболедуване.
А някой дали е наясно - нали за децата пише, че могат да влезнат без тест при ваксинирани родители. Ако единият родител е ваксиниран, а другият преболедувал дали пак важи същото?

И аз снощи извадих сертификат за преболедували на his.bg

# 332
За децата /едното на 6г. а другото бебе/ при двама ваксинирани родители не са ни искали тестове и не е имало проблем. Пътувахме с кола през КА на 26.05.
И дезинфекцията наистина е поскъпнала и вече е 30 лири.
Да, до 6 г нищо не се изсиква. Нашите са на 4г и на 11г и за голямата ще трябва да правим антигенен ако се налага, затова искам да разбера дали ако родителите са 50/50 ваксиниран и преболедувал става номера детето да не представя тест.

Аз да използвам и да попитам - есента, живот и здраве, ни предстои полет от Истанбул за Алания, който е рано сутринта /около 5-6ч/. Ще пътуваме от тук с колата и ще я сотавим на паркинг за 7 дни, докато сме на море. Резервирала съм хотел в близост до летището /Сабиха Гьокчен/, което обаче е доооста отдалечено от сърцето на града. И сега започвам да се чудя - планираме да сте в Истанбул два дни преди полета и да обикаляме, но ако трябва началната и крайната ни точка за през деня да е толкова далече от обектите, никак не е приятно. Другият вариант е да резервирам хотел в центъра, а на сутринта на полета да прекосяваме рано-рано целия град, за да се доберем до летището.... Какво бихте ме посъветвали вие? Мармарай стига ли до летището С. Гьокчен и работи ли толкова рано сутрин /около 3-4ч/ евентуално да оставим и колата в центъра на паркинг и да се доберем до летището с Мармарая?

# 333
Аз да използвам и да попитам - есента, живот и здраве, ни предстои полет от Истанбул за Алания, който е рано сутринта /около 5-6ч/. Ще пътуваме от тук с колата и ще я сотавим на паркинг за 7 дни, докато сме на море. Резервирала съм хотел в близост до летището /Сабиха Гьокчен/, което обаче е доооста отдалечено от сърцето на града. И сега започвам да се чудя - планираме да сте в Истанбул два дни преди полета и да обикаляме, но ако трябва началната и крайната ни точка за през деня да е толкова далече от обектите, никак не е приятно. Другият вариант е да резервирам хотел в центъра, а на сутринта на полета да прекосяваме рано-рано целия град, за да се доберем до летището.... Какво бихте ме посъветвали вие? Мармарай стига ли до летището С. Гьокчен и работи ли толкова рано сутрин /около 3-4ч/ евентуално да оставим и колата в центъра на паркинг и да се доберем до летището с Мармарая?

Аз бих направила следното - намирам хотел в центъра с паркинг, оставям колата и обикалям два дни пеша/с градски транспорт. Намирам си паркинг до летище С. Гьокчен, резервирам си (като гледам дали работят и нощем - вероятно някои да), през нощта се мятам на колата, отивам на паркинга, оставям колата, а те с техен шатъл ме карат на летището и ме посрещат после на връщане.
Мармарай нощем не върви. Хавабус и те нямат в 2-3 автобуси.
Ако оставите колата в центъра, май само с такси е нощното придвижване до Сабиа (така се произнася Simple Smile ).
Ето и паркинг през пегасъс. Може и друг да си потърсите. Не съм ги ползвала.
А целият град нощем лесно се прекосява - няма трафик, широки улици...

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 11:49 от Розова маслинка

# 334
Благодаря ти Simple Smile
Да, това ми е генерално идеята - да оставим колата на паркинг и с шатъл до летището /това го правим винаги в Бг/, но ме е страх да не стане нещо и да изпуснем самолета, това ми е бил голям кошмар винаги Laughing  Затова ме блазни идеята направо да спим в близост. Уф, и двете неща имат минуси, ще мисля още...
Много мерси за паркинга през Пегасъс, определено ще го използваме!

# 335
Благодаря ти Simple Smile
Да, това ми е генерално идеята - да оставим колата на паркинг и с шатъл до летището /това го правим винаги в Бг/, но ме е страх да не стане нещо и да изпуснем самолета, това ми е бил голям кошмар винаги Laughing  Затова ме блазни идеята направо да спим в близост. Уф, и двете неща имат минуси, ще мисля още...
Много мерси за паркинга през Пегасъс, определено ще го използваме!

Компромисен вариант е да спите нейде в Кадъкьой – там близо има корабчета, метро, мармарай, само не знам с паркингите как са.
Правите си една сметка да сте два часа по-рано на летището, плюс мотаене на паркинг и път и готово. Шатълът-автобус от Кадъкьой до С.Гьокчен ни е закарвал за 45-60 минути в неделя сутрин към 10 (лек трафик). Вечер става страшно обаче.
През нощта няма никой.
Само си носете бордните карти разпечатани или на екранни снимки, че само така вече пускат по летищата навсякъде и там не е изключение.

# 336
Благодаря още веднъж, определено това е нелош вариант!

# 337
  • sofia
Здравейте, резервирахме хотел за тъй мечтаната дестинация в началото на юли. Ваксинирани и готови за приключения, този път ще вземем родителските тела, за да могат и те да се порадват на любимия град. Въпроса ми е следния... дали като не сме с ТА, а самостоятелни единици за нас важи вечерния час? Надявам се силно до тогава положението да е спокойно.

# 338
Здравейте, резервирахме хотел за тъй мечтаната дестинация в началото на юли. Ваксинирани и готови за приключения, този път ще вземем родителските тела, за да могат и те да се порадват на любимия град. Въпроса ми е следния... дали като не сме с ТА, а самостоятелни единици за нас важи вечерния час? Надявам се силно до тогава положението да е спокойно.
За туристи не важи.
Имайте готовност за ХЕС код  за всеки, в хотела би трябвало да ви помогнат при издаването.

# 339
  • sofia
Благодаря. А дали имате някаква актуална информация от последните дни относно влизането със сертификата за ваксина, кой точно европейският или? И за ХЕС кода и това как мога да го извадя още от тук, поне 72 часа преди пътуването... или обърках се от многото информация.

# 340
Благодаря. А дали имате някаква актуална информация от последните дни относно влизането със сертификата за ваксина, кой точно европейският или? И за ХЕС кода и това как мога да го извадя още от тук, поне 72 часа преди пътуването... или обърках се от многото информация.
ХЕС кодът се генерира при попълване на задължителната декларация преди влизане в Турция, линк към нея има по-назад в темата.

# 341
  • sofia
Тази декларация кога трябва да се попълни, поне 72 часа.... десет дена преди това или предния ден? Вие кога си го вадите? Думичката поне... ме обърква и за това питам.

# 342
Деня преди да пътувате си попълнете бланката и веднага ще си получите ХЕС кода.

# 343
  • У ДОМА
Според телевизия Хабер тюрк на 26 юни запачва строежа на мега проекта Канал Истанбул.Стойността на праекта е 15 милиарда долара и ще се изгражда в продължение на 7 години .Дължината му ще бъде 45 км, ширината 273 м, а дълбочината-21м.Първо ще се започне със строежа на 6 моста.Предвидено е под новия канал да има 2 железопътни тунела.Около новия канал ,който ще обслужва предимно търговския трафик ще се построят нови квартали с нови пътни инфраструктури както и търговско и яхтено пристанище.Ще бъдат наети около 20000 души за строителството.

# 344
А еколозите алармираха, че ще е пагубно за за питейната им вода....

Общи условия

Активация на акаунт