Истанбул [тема 54]

• 58 028
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Sisie, може да се разходите на близко до AVM Kanyon - търговски комплекс, Парк Емирган, близко до него е Голям търговски комплекс AVM Istinye Park, около Истанбулският технически Университет има хубави градинки /малки паркове/. Също не много далече от вас е и АVM Cevahir /съвсем близко до спирка на метрото Шишли/.

# 541
  • София
Sisie, парк Йълдъз наистина е прекрасен, но имай предвид, че целият е под наклон и на практика през цялото време трябва да се качвате, а после да слизате. Входът е само един и е долу при крайбрежния булевард. Щом сте близо до Сапфир, хванете автобус EL2, който свързва Левент4 с парк Емиргян. Само няколко спирки са. Надявам се линията да съществува все още. Паркът е много голям и хубав. Прослави се покрай фестивала на лалетата, но мисля, че и в друго време ще е хубав.

Друго, което се сещам е да се повозите по някоя от "панорамните" линии на фериботите. Например тази, която е по Златния рог или тази, която е от Еминьоню до Саръйер. Ще изплакнете добре очите. Joy Много харесвам и линията Истание - Ченгелкьой, която минава пред парка Емиргян, но после от Ченгелкьой ще ви е трудно да се върнете. Но пък не пречи да хванете обратния ферибот и да се върнете отново с ЕL2. Ченгелкьой е приятен квартал с много заведения, които са с гледка към Босфора и втория мост.

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 23:59 от Тaня67

# 542
Всъщност да, ако слезнете на Емирган, от там може да си хванате и редовната линия по Босфора посока Еминьону, или към Саръйер, да се повозите, и обратно. Начесто са корабчетата, има разписание на самата спирка на кея. С картата за градския транспорт се пътува.

# 543
  • София
Здравейте! Предстои ни пътуване в Истанбул другия петък за 4 дни. Към този момент децата как преминават границата? До сега имах информация, че са необходими тестове за деца над 6г., но в сайта на Външно министерство не се споменава за тях https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Asia/turkey

# 544
  • Sofia
Sisie, много лесна разходка е да отидете с метрото до площад Таксим и там да се мотаете по пешеходната с ретро трамвая и магазините по посока кула Галата.
Близо до Таксим е и парка Гези. Не е голям, но е приятен за отмора.
Пак от Таксим може да се качите на подземната линия, която слиза долу на Босфора, до двореца Долмабахче, където има хубаво кафене над водите.
Друга идея за парк — щом знаете вече пътя до Капалъто, оттам хванете трамвай до Гюлхане парк, 2-3 спирки са. Този парк е точно под стария дворец Топкапъ.

# 545
Здравейте.
В Истанбул сме по повод лечението на мъжа ми. От седмица сме тук и ще останем още около два месеца. Поради естеството на пътуването ни (лечение с лъчетерапия и химиотерапия) не сме никак за обиколки по жегата и под яркото слънце, но пък ще му действа добре някакво разнообразие извън хотелската стая и болницата. Успяхме да се "запознаем" с Levent квартала (ако се води квартал) - молът Ozdilekpark, видяхме и Sappfire, че е точно до нас, също и с М2 ходихме до Kapali Carsi. Дайте някакви предложения за разходка на закрито (интересни молове или други закрити места), също и идеи за пешеходни разходки след залез слънце, но да не са прекалено натоварващи като маршрут дестинации. Също нещото, което адски ми липсва откакто сме тук - голям хубав, сенчест парк с пейки, фонтани и т.н., ей така за релакс, каквито имаме в България много навсякъде.
Сигурна съм, че има адски много информация в темата, но ще се радвам някой по-запознат да даде сбита информация за подходящи дестинации.
За парк мога да ви препоръчам Йълдъз парк. Много хубав, голям и сенчест, приятен е за разходка, има масички с пейки. Намира се като тръгнете от Бешикташ в посока Ортакьой в ляво, има табела, ще го видите.

И аз това щях да предложа- Йълдъз парк е бивш ловен парк и е точно каквото ви трябва.

# 546
Здравейте.
В Истанбул сме по повод лечението на мъжа ми. От седмица сме тук и ще останем още около два месеца. Поради естеството на пътуването ни (лечение с лъчетерапия и химиотерапия) не сме никак за обиколки по жегата и под яркото слънце, но пък ще му действа добре някакво разнообразие извън хотелската стая и болницата. Успяхме да се "запознаем" с Levent квартала (ако се води квартал) - молът Ozdilekpark, видяхме и Sappfire, че е точно до нас, също и с М2 ходихме до Kapali Carsi. Дайте някакви предложения за разходка на закрито (интересни молове или други закрити места), също и идеи за пешеходни разходки след залез слънце, но да не са прекалено натоварващи като маршрут дестинации. Също нещото, което адски ми липсва откакто сме тук - голям хубав, сенчест парк с пейки, фонтани и т.н., ей така за релакс, каквито имаме в България много навсякъде.
Сигурна съм, че има адски много информация в темата, но ще се радвам някой по-запознат да даде сбита информация за подходящи дестинации.
Преди известно време и ние бяхме в същата ситуация, спяхме обаче в Нишанташъ. Препоръчвам парка Мачка. Слизате с метрото на Osmanbey, паркът в тази посока е само надолу. Като минете целия парк, слизате до Долмабахче. Има кафе в двора - вечер е много прохладно и няма много хора. Навръщане - наблизо е фуникулярът (Кабаташ-Таксим) и после с метрото. Това ни беше най-редовната разходка. Ходехме и до парка Гюлхане. Пак метро, фуникуляр (този от Sishane) и пеша. Вечер е приятно и на крайбрежната до мола Florya, но е по-далече. Може и вечер просто да се качите на някой ферибот или отново с него да се разходите към Момината кула в Юскудар.
Имайте предвид, че с напредване на времето, по всяка вероятност разходките ще са по-кратки и на доста по-близки разстояния.

# 547
  • Варна
Здравейте! Предстои ни пътуване в Истанбул другия петък за 4 дни. Към този момент децата как преминават границата? До сега имах информация, че са необходими тестове за деца над 6г., но в сайта на Външно министерство не се споменава за тях https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Asia/turkey

Да, в този раздел на сайта не е упоменато, но тук го има.
Като цяло няма категорична и еднозначна информация. И реално никъде не откривам такава, на която да мога безрезервно да се доверя, защото както се вижда, дори и в сайта на Министерството има разминаване.
Да не говорим, че за деца над 6 години имаше съобщения, че ако са придружени от двама ваксинирани родители, могат да минават без тест. Това пък никъде не открих да се споменава в официален източник.
Неприятното е, че и тук, и в групите из фейса няма категорично споделена, от опит поне, информация.

И съм притеснена, защото не съм сигурна в нищо.

Sisie, момичетата са изчерпали идеите, които ми минаха през ум, след като те прочетох. Затова аз само ще си позволя да ти пожелая поводът за пребиваването ви да се увенчае с категоричен успех, да забравите скоро, че сте били в този прекрасен град за такива процедури и не след дълго да ти даваме съвети за опознаване на Истанбул "по дългата линия".

# 548
Здравейте.
Преди известно време и ние бяхме в същата ситуация, спяхме обаче в Нишанташъ. Препоръчвам парка Мачка. Слизате с метрото на Osmanbey, паркът в тази посока е само надолу. Като минете целия парк, слизате до Долмабахче. Има кафе в двора - вечер е много прохладно и няма много хора. Навръщане - наблизо е фуникулярът (Кабаташ-Таксим) и после с метрото. Това ни беше най-редовната разходка. Ходехме и до парка Гюлхане. Пак метро, фуникуляр (този от Sishane) и пеша. Вечер е приятно и на крайбрежната до мола Florya, но е по-далече. Може и вечер просто да се качите на някой ферибот или отново с него да се разходите към Момината кула в Юскудар.
Имайте предвид, че с напредване на времето, по всяка вероятност разходките ще са по-кратки и на доста по-близки разстояния.
покрай локдауните в края на май фуникулярът кабаташ- таксим беше спрян, не занм сега как е

# 549
Пуснат е, пътува.

# 550
Има и автобусна спирка между края на парка и Долмабахче. Част от автобусите там  спират и на Таксим (шофьорите винаги крещят “Таксим”, когато стигнат, така че няма как да объркате къде да слезете), но може да има и по-удобен за Вашата локация. Все пак за мен фуникулярът е по-добрата опция, така че дано не бъде спиран.

# 551
Бих предложила Зорлу център-много приятно място.
И разбира се църквата Свети Стефан,едва ли ще има много групи за посещение и навалица.Много зареждащо е.
А оттам -през булеварда -Балат и Фенер,очарователни квартали,в които човек може да се разхожда с часове.
Последно-Кузгунджук в азиатската част на града,много красота и спокойствие.

# 552
  • Sofia, Bulgaria

С ваксинирани родители децата не ги гледат. На 9.07 минах на Капитан Андреево двама възрастни с деца на 4 и 10 години само погледнаха сертификатите, без дори да питат за децата. На връщане към БГ показах сертификатите, погледнаха ги питаха на колко години са децата и това беше.

# 553
  • Варна

С ваксинирани родители децата не ги гледат. На 9.07 минах на Капитан Андреево двама възрастни с деца на 4 и 10 години само погледнаха сертификатите, без дори да питат за децата. На връщане към БГ показах сертификатите, погледнаха ги питаха на колко години са децата и това беше.

Благодаря за споделеното!

Скрит текст:
На връщане е категорично, че до 12 години не се изисква тест или каквото и да е било от децата. Проблемът е на отиване. Изглежда, че при ваксинирани родители наистина не търсят нищо от децата. Ама някъде пише ли го официално и до каква възраст важи това, един Господ знае.
На мен ми е достатъчно и до 6 години да няма ограничения, а и сме ваксинирани, ама като няма категорична информация, винаги имам едно наум.

# 554
  • Russe, Ruse, Bulgaria
Здравейте, някой знае ли дали музеят Карие работи?

Общи условия

Активация на акаунт