Истанбул [тема 54]

• 58 013
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Не знам защо изключвате градския транспорт, там е чудесно и лесно уреден, за мен лично с таксита си е по-кофти вариант, в предвид зверските задръствания. Особено пък щом се на крачка от Шишхане. Това е в началото на булевард Истаклял, където има много, много магазини. А по протежение на метрото, което се хваща от Шишхане има достъп до няколко мола.
На 3- тата спирка след Шишхане се слиза и от самото метро се влиза в мол Cevahir. На спирката на Левент в същата посока също се излиза в мол Kanyon, и един друг до него, забравих му името. Та в другия има много марки. Но моят фаворит се е Istinye Park, там има много марки от различен клас. По нагоре съм описала как се стига до него.
Честно казано, мисля че една разходка по Истаклял, и Cevahir ще ви е достатъчно за времето с което разполагате.

# 586
  • Варна
Ще пътуваме през гръцко-турската граница Kipi -Ipsala. Отказахме се да ползваме обществен транспорт, ще се движим предимно с таксита. Предложете ми мол тогава или място на което мога да пазарувам, да не бъде толкова далече от Пера и с добри магазини. Благодаря.

А от Kipi -Ipsala до Истанбул какъв път ще ползвате? Попитах заради магистралите. Има си особености, не са като гръцките. За нашите не говоря. Е84 също е магистрала... доколкото знам.

Това с отказа от обществен транспорт е Ваше право, но Ви лишава от част от удоволствието да сте в Истанбул. Най-малкото, пресичането на Босфора с ферибот е нещо, което е и удобно, и красиво, а не на последно място - евтино. Като цяло разходите Ви ще са в пъти повече. Не познавате града, ама хич. Как сте сигурни, че няма да ви преведат през най-дългия маршрут и да платите излишно много? Даже и коректни да са, пак ще е много по-скъпо от градски транспорт... Парите са си Ваши... ама поне трябва да имате понятие на какво разстояние приблизително е целта Ви, защото иначе е скок в неизвестното. Отделно, че не съм наясно на какъв език ще се разберете, защото искрено се съмнявам, че таксиметровите шофьори са добре с друг език, освен с родния си. Мнозинството.
ХЕС кодът пак ще Ви е необходим, за да нямате грижи. Та, не го пропускайте.

Място за пазаруване Ви предложих. На Истиклял има МОЛ. Казва се Demirören İstiklal AVM, но доколко е добро място за пазаруване с добри магазини (това е толкова относително понятие... не уточнявате кое за Вас е приоритет в пазаруването) не мога да преценя. Влизала съм веднъж, за да си купя чорапки, защото имах пришки от обикаляне.
Скрит текст:
Честно казано, от 15 години ходя в Истанбул, от 10 и пазарувам много стоки и продукти само от Турция, но фокус на ходенията ни до Истанбул почти никога не е било именно пазаруването. Истанбул не е удобен за пазар, въпреки големите възможности за такъв, именно поради разстоянията и придвиждането основно с градски транспорт. Освен това всяка минута в този град ми е ценна и не бих пропиляла половин ден минимум, за да отида до някой МОЛ. Използвах половин ден, за да отида до местен пазар, почти всеки път минаваме и през търговската зона, която тук наричаме "кюлот сокак", но това е друго. Това е потапяне, сливане с атмосферата и пазаруване без претенции. Аз не съм "молец" по принцип. На тръгване минаваме през Forum İstanbul по стар навик. Mall of Istanbul още не е заслужил да му отделя част от времето си, но съм чувала добри отзиви, а и е непосредствено до магистралата, реално до камерите, отчитащи качването на нея на изход от града.

П.П. Пак да обърна внимание, че Каньон, поне при последното ни ходене преди две години, не впечатляваше с нищо като магазини. Имаше празни, имаше разни с огромна площ и пет парцала вътре... нещо, което за мен лично е напълно излишно, ако не е прекрасната архитектура, заради която си заслужава да се види на някое си ходене.
Не знам кой е другия търговски център до него, който визира Фани. Съвсем наблизо е Сапфир, но и той не си струва като AVM, поне според впечатленията ми от видяното и прочетеното с годините.
Вижте другите ѝ предложения.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 10:21 от beljata

# 587
Погледнах, Ozdilekpark е, точно до Kanyon. Наистина, с таксита определено се губи част от колорита, а и винаги има вероятност да ви излъжат. Този hes  код звучи сложно, но никак не е, също и връзването му с картата за градския транспорт. Това хич да не ви спира.

# 588
  • Варна
Привет! А знаете ли как стои въпросът с Истанбул карт за деца - над каква възраст е необходимо да имат?

И аз не знаех с точност, защото практиката показва, че дете, което може да мине през турникета без да го завърта (под него, над него, в ръцете на родител), минава безплатно. Но понеже държа да имам яснота какви са истинските правила, намерих това в сайта на İETT... "Важна информация за пътниците" ("Yolcularımız İçin Önemli Bilgiler")... в т.8 пише, че деца до 6 години пътуват безплатно.

ХЕС кода няма да мога да го синхронизирам оттук, явно, ако се наложи. Сайтът е все така недостъпен.

Във фейсбук групите се пишат какви ли не неща за изисквани тестове за деца... Ще ме накарат да ровя и да търся турски източници за изискванията.

# 589
Аз и от Истанбул не можах да го синхронизирам, пак нямаше достъп, някой каза, че от български номер не може, не знам дали заради това. Обаче на повечето метростанции, не знам дали на всички, има едни големи електронни табла, на които може да стане на място синхронизацията. Аз на Османбей бях, въвеждаш си данните на таблото и за 2 минути става. Може и от персонала, охраната да съдействат, или случайни хора. Та на тези табла без проблем става синхронизацията.

# 590
  • София
Привет! А знаете ли как стои въпросът с Истанбул карт за деца - над каква възраст е необходимо да имат?

И аз не знаех с точност, защото практиката показва, че дете, което може да мине през турникета без да го завърта (под него, над него, в ръцете на родител), минава безплатно. Но понеже държа да имам яснота какви са истинските правила, намерих това в сайта на İETT... "Важна информация за пътниците" ("Yolcularımız İçin Önemli Bilgiler")... в т.8 пише, че деца до 6 години пътуват безплатно.

ХЕС кода няма да мога да го синхронизирам оттук, явно, ако се наложи. Сайтът е все така недостъпен.

Във фейсбук групите се пишат какви ли не неща за изисквани тестове за деца... Ще ме накарат да ровя и да търся турски източници за изискванията.
Миналата седмица в петък звънях във Външно министерство - казаха ми над 6г с тест. След като им казах, че в  разни фейсбук групи видях, че деца на ваксинирани родители минават без тест независимо възрастта, ми казаха да се обадя в някое от консулствата в Турция. Звъннах в Истанбул - също не знаеха и ми казаха "направете по един PCR на децата за всеки случай", при което малко смених тона и жената ми записа телефона и обеща да пита консула и да ми се обади. Час по-късно ми се обади и ми каза, че е е така - деца на ваксинирани родители минават без тест, но т.к броят на заболелите нараства, да звънна пак като наближи пътуването да не би да има промяна. Не знам обаче за неваксинирани как е. Т.к ще пътуваме петък рано сутринта днес звънях пак -  в Истанбул и Одрин никой не вдига, в Анкара ми казаха да звънна между 14 и 15ч. ....

Допълвам: Потвърдиха ми току що от посолството в Анкара, че към този момент деца на васинирани родители минават без тестове.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 14:54 от estelitka

# 591
  • Варна
Fanny.s, ако стигнем до там, явно ще моля служителите на хотела. Метрото ни е малко далеч от мястото, където спим. Не се съмнявам, че ще се намери кой да ни съдейства, но просто предпочитах да не мисля за това там.

estelitka, благодаря!
За мен информацията за деца до 6 години е достатъчна (такава е и в сайта на нашето МВнР), но наистина ако научиш нещо ново, пиши. Все на някой може да е полезно. Дано няма промени скоро, че може да стане сложно.

# 592
На мен ми се наложи синхронизацията, защото се оказа, че HES кода, който имах не важал вече, и се наложи нов да си направя, и съответно нова синхронизация. Позачудих се защо пък не важи, бях си го извадила в първия ден от когато ги въведоха задължителните синхронизации. Обясних си го с това, че тогава кода съдържаше само комбинация от цифри и букви, а сега вече идва с QR  код, фактически този QR код се чете от четците в моловете на входа, или в болница, примерно, защото в болницата където ходих също с HES код се влизаше. Та аз за невалидния ми стар HES код разбирах, като се опитвах да ползвам транспорта, и все не ставаше, въпреки че до един момент всичко си беше ок. Явно в един момент тези първите кодове са ги направили невалидни, и сега си се вадят такива с QR код.

# 593
  • Варна
Аз имам кодове от средата на юни, като ходихме до Одрин (с QR код са). Обаче ще направя нови (ако тръгнем), защото изрично пише, че трябва да е генериран не повече от 72 часа преди пристигането в страната.

# 594
Ааа, важат си повече. Аз след като си извадих този с QR кода два пъти ходих, и не съм си вадила нов, и мъжът ми.

# 595
  • На юг от тук
Ще пътуваме през гръцко-турската граница Kipi -Ipsala. Отказахме се да ползваме обществен транспорт, ще се движим предимно с таксита. Предложете ми мол тогава или място на което мога да пазарувам, да не бъде толкова далече от Пера и с добри магазини. Благодаря.

Ако имате възможност не минавайте през Ипсала. Това е единственият пункт,през който минават тировете от Гърция за Турция. Два пъти направих тази грешка. И два пъти колата на рентген заедно с тировете. Така беше за всички коли с българска регистрация. Младо митничарче, ни посъветва -ходете на Пазаркуле. Но там пък пътят се удължава. Желая Ви късмет.

# 596
Cutie-pie, в този Виапорт не сме ходили, но другият определено ни е любимият мол в Истанул, нищо че и той се намира на майната си, но ние навсякъде си ходихме с колата, защото на мен поне не ми пречи трафикът. Другият , който ти препоръчват Истиние, също ни е сред фаворитите, но там цените са една идея по-високи.

# 597
Zorlu мол също, който има много световни марки, скъп е.
Чудесно може да се съчетае с Cevahir мол, ако питащата потребителка се престраши с ползване на метрото и прочие...
И двата мола са на пешеходно разстояние от метро. Коментирания мол Kanyon на същата линия метро, за пазар не става, но пък за отмора и хапване, кафе на сянка става, скъпи са заведенията.

В другата посока към мол Forum istanbul  и Moll of istanbul  е също и Axis мол -  прилични цени на магазини и заведения, пешеходно от метро.

# 598
  • Варна и...духом на Босфора
Фани,джанъм
Туй Истините парк - на КремитУ Халваджиян и Гала мола:Money

Е,как с таксита,бе,Пай,туй Бая пара иди,ама щом сте рекли...Но чети тука, всички Котки и други кви Адвайси ти праскат...чети,душе ..
Како ши купуватИ аджеба...
Иначе за това жежко време хладинката вътре в Мола е добро решение..абер тротцдем...

Мога да издържа най- много до два часа в турски мол,е,ако Караджа имат 500 % намаления,може и пет:joy:
В Зорлу Център ходят и много артисти,
Ако не са на морето сега...

# 599
Моето мнение за шопинг в Истанбул.
Ако търсите дрехи, обувки, чанти и др такива стоки на световни марки, не си мислете, че там ще ги купите евтино.
Разликата в цената на една и съща стока от друга европейска столица  е почти никаква, зависи от курса на лирата за деня.
В интернет има пребогата информация за всички молове, всеки има сайт с магазините по марки описани по етажи и работно време. Много ясно е обозначено местоположението им на картата на града.
Повечето предлагани стоки можете да си купите и от тук онлайн, като даже възможността за цвят и номер е по голяма.
Намаленията са еднакви.
Според мен интересните стоки са тези на турски марки.
Има изключително добри попадения на модели и качество.
Не са много евтини, но в сравнение със световните брандове са по-изгодни и не им отстъпват по нищо.
Повечето от тях не могат да бъдат купени онлайн от България, независимо, че имат такъв вид търговия.
Ако са достъпни за продажба тук минава се през сайт посредник и цените са високи.
В момента са в разпродажба.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 14:53 от Tony Maria 22

Общи условия

Активация на акаунт