Истанбул [тема 54]

• 57 939
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
Ех,  ние май приключихме с опитите ин витро.  И мъжът ми взе да дава на заето за Истанбул, а се влюби в града, хората, храната.
До септември му е сертификата за преболедувал и ще трябва да го изнудя да отидем официално като туристи...
Липсват ми котките, кокетните кафенета, дългите разходки, дори баирите ( не мога да повярвам за тях😂), Босфора и крем супата от леща... не мога да я направя като там.
А до тогава ще се наслаждавам на снимките, които пускате.

# 661
  • Варна и...духом на Босфора
Котешките Особи- Другарката Беля и малкото 84-како са спотайватИ,Ади бакалъм,ерцелен, ерцелен:joy:Heart

# 662
На мен като ги гледам котаните ми иде да си открадна една, друго си е Истанбулска маца, ама си имам две и няма да ме огрее 😀😀😀

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 23:18 от Ема Удхаус

# 663
И на митницата нашите киселяци ще ви се зарадват 😉

Има аристократизъм в тези котани. Като султанки и султани се опъват пред дюкяни и кафета ☺
Само им липсва поднос с грозде под лапите 😆

# 664
  • София
И на митницата нашите киселяци ще ви се зарадват 😉
Един познат си вкара куче. Кучето е спяло на задната седалка. Никой нищо не му е казал. Joy Но е чиста случайност. Никого не съветвам да си прави експерименти. Wink

Преди време се прибирахме с ферибота при Чанаккале. Спряхме на една крайпътна чешма в нищото и се оказа, че има котка. Само като ни видя и влезе в колата.  Помъчихме се с добро да я извадим, но си легна най-невъзмутимо. Все я бяхме взели! Joy Хубаво, че в последния момент размисли и излезе. Joy Иначе каквито сме коткари, нямаше да можем да я изгоним. Joy 

Дори намерих снимки  Joy 

Скрит текст:

А тук е в колата:

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 15:12 от Тaня67

# 665
Бяхме да видим новата кула Чамлъджа. Честно казано останах разочарована. Нищо особено не е. Уж се тръби че е 370м. висока, но реално не можеш да се качиш до Най- отгоре. Единствено ми направи впечатление, колко голяма и безкрайна е Азиатската част на Истанбул. Все си мислех, че е по-малка.

# 666
Мишок сладък ☺
Началото на тая  или края на миналата година на МТ се бе окучила една кангалка на турската митница малееее палето какъв сладур бешеее  идеше ни да питаме дали ще ни го дадат турците 😂
Ама с нашите мрънкала нямаше да се оправим Simple Smile

# 667
Знаете ли как е положението на Капитан Андреево-много ли се чака още,че юли чакахме с нощен рейс 3 часа,а колоните с коли и в двете посоки беше над 3-4 км.

# 668
  • Varna, Bulgaria
Здравейте!

С малко закъснение да разкажа за моята разходка миналата седмица.

Пътувахме с Метро от Варна с дневен преход. Беше неделя и границата преминахме за около час и половина. На Байрампаша пристигнахме около 20:30. В офиса на Метро във Варна ни съдействаха със синхронизацията на хес кодовете и нямахме проблем в градският транспорт. Хотелът беше добър - Dream Bosphorus Hotel в Сиркеджи. Оставихме багажа и се отправихме към Каракьой за балък екмек и Ефес Relaxed

На следващият ден тръгнахме за телевизионната кула. С корабче до Юскудар и метро М5. Въпреки, че беше 9:00 - 9:30 и явно бях пропуснала, че паркът Малката Чамлъджа е в ремонт, обиколихме доста, докато стигнем до кулата. Еййййй голяма жега! SweatSweatSweat
Малко след като се качихме горе спря тока Joy След това чакахме 30 минути, за да ни пуснат да слезем... доста изнервящо се получи. Иначе за гледката няма да коментирам, уникално е!
От там се насочихме към Джевахир - идеално място за разхлаждане в горещините Sunglasses  И за харчене на пари, разбира се Stuck Out Tongue Winking Eye Страхотни кюфтета ядохме там - Köfteci Ramiz. Същите на следващият ден ги отразихме и на Истиклял.
Следобед хапнахме кюнефе и сютляш на Мадо Каракьой и надвечер направихме тур по Босфора. За 50 лири! Scream Прежалих ги....

Третият ден беше без конкретно набелязана цел. И само по сянка Smile От Еминьоню с корабче до Саръйер, там разходка, хапване. След това корабче до Анадолу Каваъ. Пак разходка, чай, без изкачване до крепостта. И отново корабче до Юскудар. Цял ден покрай Босфора и на различни пристанища. Много добре се получи.
Вечерта Таксим, Истиклял, Галата.
На сутринта към Байрампаша и обратно в България.

Лежерна разходка беше този път, но категорично не бих повторила в такова време , освен ако не е наложително. Адски топло беше. Щом от Сиркеджи до Каракьой се качвахме на трамвай, направете си сметката Sunglasses Даже веднъж хванахме корабче от Каракьой до Еминьоню Joy

Май малко дълго стана.... качвам и няколко снимки.

Скрит текст:

# 669
  • Варна
Привет!

Ние се завърнахме... Всъщност още понеделник вечер, но реанимацията беше трудна.

Както каза и jijo99, градът си е същият и гъмжи от народ. Много отдавна не го бях виждала чак толкова пълен. При последните ни ходения, които бяха март и февруари, не беше така пълен. И при предишните, които бяха покрай лалетата, сякаш пак не беше чак така.
Но прави впечатление огромното множество араби. Все е имало, но тази година са страшно много. И в хотела коментирахме, че тази година, като преди 3-4 по някое време, е голямо нашествие.

Ние тръгнахме на разсъмване в сряда.
Скрит текст:
Пътьом станахме свидетели на току-що разбитата кола на милионерското синче до Слънчев бряг. Буквално с минути сме се разминали. Добре че нямаше сериозно пострадали. Останалото е извън коментар.
Минахме границата сравнително бързо, за около 40 минути. Нямаше почти коли, но все пак минаването през всичките процедури си отнема време. Направихме кратка отбивка в Лозенград. Там разширяват осезаемо бившата Кипа. Какво точно ще става, не е ясно, но работата напредва и сигурно до към края на годината ще е готово. Така и не влязохме в самия Мигрос (и Текзен), за да кажа какво и как работи, но явно магазините все пак функционират, тъй като паркингът отдолу бе пълен.
После се отправихме към магистралата. Тъй като се движехме добре с времето, решихме да слезем по D-100 до магазина на ТАС. Не бях забелязала при предишното ни ходене, че точно преди него, буквално залепен ограда до ограда, има магазин на PILSAN (марка играчки). Естествено, уважихме го. Повечето детски центрове из магазини и молове, които съм виждала там, са обзаведени с техни играчки. Правят люлки, пързалки, къщички за игра и пр., както и по-дребни играчки. В магазина се продават и продукти на други марки. Всичко, което не е на PILSAN, се продава на -10%, а на марката - на -25%. Особено ако човек има двор и малки деца, може да си вземе много изгодни неща от там.
От ТАС си взехме някои дреболии, набелязахме и стоки за бъдещо пазаруване на изключително добри цени.
В крайна сметка, заради това, че не бързахме изобщо, започнахме да навлизаме в града точно в най-голямото задръстване. Но въпреки неудобния час, си стигнахме до хотела сравнително бързо, тъй като вече знаем пътя и със затворени очи.
В хотела ни посрещнаха като стари гости, както винаги любезни и отзивчиви.
Скрит текст:
Както неведнъж съм споделяла, вече 4 години отсядаме винаги в Пенинсула (... или Ханедан... не сме отсядали още в Гранд Пенинсула или Лигос, но четирите хотела са на един собственик и понякога са взаимозаменяеми, както сподели и Рали). В момента, в който спряхме до пресечката, собственикът потегляше от нея и това беше късметът ни да паркираме отново пред хотела. Както и очаквах (предвид сезона и обстановката), този път имаше гости с коли от необичайни иначе дестинации. Освен нас и 1-2 румънски коли (стандартно), в дните се извъртяха такива от Швеция, Германия и 2-3 от Босна и Херцеговина. Така през цялото време колите на гости отпред бяха 4, което е максималния капацитет на мястото между двата хотела. Хотелите бяха пълни през целия ни престой, като поради липса на персонал закуската и на Ханедан беше в нашия хотел. Закуската, и друг път съм споделяла, не е "Уау!", последния ден след 10 ч. вече беше съвсем обрано, но това изобщо не е проблем.Така имаме място за ядене из града - нещо, което при богата закуска е проблем. При цена от 24 евро на вечер за двойна стая на пъпа на града, някак претенции относно закуската биха ми се сторили каприз.
След като се настанихме и освежихме, се отправихме към Султанахмет за първата съзнателна среща на нашето момче с любимото място на мама и тати. Тук е моментът да отбележа, че за пръв път може би след 2016-та (когато ходихме седмица след атентата на Истиклял и 3 месеца след този на Хиподрума), всички подходи към площад Султанахмед бяха с КПП-та. Само първата вечер ни провериха чантите, но виждах да проверяват избирателно доста хора. Малкият беше особено впечатлен от фонтана, естествено. След известен престой наоколо се ориентирахме към Ортаклар през Хиподрума. Това се оказа доста неудобно, тъй като в края му загражденията са отворени само отляво и трябва да се пообиколи, а и по стара традиция Peykhane Cd. беше претоварена от коли и хора, та следващите дни избягвахме този маршрут. В Ортаклар... знаем си... вкусно и доста бързо. Налагаше се в две от вечерите (три пъти вечеряхме там) да почакаме да се освободи място на терасата, но не беше дълго, а и така не се налагаше да делим затворено помещение с хора от половината свят. Пък можех и цигара да запаля. Цените са нагоре, разбира се, спрямо миналия февруари, но 25 лири за пилешки шиш или пиде с кашкавал не е цена, която да е повод за коментари. Предвид ниската лира, отново е изключително евтино. Ядяхме и пиехме на корем, оставаше храна... и въпреки това плащахме между 22-23 и 28-30 лв.
След заведението отидохме до познатата ни, но досега неотразена (голяма грешка, ама без дете, а и февруари-март не е така съблазнително) сладоледаджийница на ъгъла на Peykhane Cd. и трамвайната, която Рали препоръча. Първата вечер аз се въздържах, но в следващите не пропуснах. Наистина сладоледът е чудесен, но не ни стигна времето да опитаме всички видове, които са около 30... дали не са и повече. Опитахме поне 7 вида, като единствено ягодата не ни хареса особено. Други повтаряхме, защото бяха чудесни (например кафе, чист млечен, ванилия). Това място пропуснахме само в едната вечер, поради стечение на обстоятелствата.
Оттам по трамвайната, пресякохме площада и се занесохме в леглата. Аз, а в някои вечери и мъжът ми, прекарвах/ме доста време на покривната тераса на хотела вечер, докато малкият спеше дълбоко. Толкова се уморяваше, милия, но общо взето се представи геройски.
Снощи фейсбук ми изкара спомен от преди 4 години точно с гледката от покривната тераса. Тогава сме били за първи път в Ханедан (бяхме резервирали Пенинсула). Този ни беше пети поред престой там. Двете тераси са с аналогични гледки, като тази от Ханедан е по-пряка към Св. София, а от Пенинсула е по-добра към морето и Азия.
На сутринта се сблъскахме челно с невъзможността да се събудим преди 9. Ние, които по принцип ставаме около 7 (даже и да не се събудим сами, малкият се справя с тази задача), в нито един от дните не можахме да се надигнем навреме от леглата, а последен се излюпваше именно малкият. Съответно излизахме от хотела около 11. Но предвид дългия ден, това не беше чак такава драма.
Задачата ни за този ден беше Аквариумът във Флоря.
Скрит текст:
Не бяхме ходили, защото сами по себе си не примираме за подобни атракции, а после децата бяха малки, за да отидем заради тях. Та, моментът настъпи, поне за баткото, за първо посещение. Излязохме на трамвайната покрай стените на Топ капъ през Соук чешме (като цяло предпочитахме този маршрут като по-пряк и много удобен от хотела ни) и покрай линията се смъкнахме до Сиркеджи и Мармарай. Придвижихме се бързо и удобно. С наближаването на спирката, която носи името на аквариума, той се вижда от лявата страна, тъй като още след Йеникапъ линията излиза над земята. Върнахме се около 200 метра назад от спирката и се озовахме на мястото. Цените са леко височки, но... За възрастен билетът е 160 TL, а за дете над 2 години – 125 TL. Има и разни цени с допълнителни активности, които естествено са по-високи. Няма семейни билети, което значи, че за най-стандартно семейство с две деца на възраст, съвместима със съзнателно разглеждане на атракцията, ще се платят близо 95 лв., което никак не е малко. Но пък... нали... най-големият тематичен и пр. Аквариумът е интересен, много хитро се използва един и същ централен басейн, който се разглежда отгоре, отдолу и отстрани през различни прозорци. Тропическата гора е ужасно влажно и неприятно място (за мен), но пък има какво да се види. Пингвините бяха в санитарен полуден, та гледахме освен тях и две момчета от персонала. Но пък иначе бяха сладки... пингвините, де... момчетата маскирани нямаше как да определя дали са. Нашият момък се забавлява най-много в „потъналия кораб“, защото въртя рязни кранове и руля, пъха се тук и там... даже и направи няколко набирания на една тръба. Вътре между атракциите има поне две тоалетни, което си е важно, особено с дете, което е „хвърлило глистите“ и яде нестандартно обилно, докато е в Истанбул, пие течности в унисон с топлото време, но за разлика от възрастните си придружители, не се поти под формата на водопад. Има и места за хапване, за същото това дете, за да не побърка родителското тяло поне с „Яде ми се!“ и „Ходи ми се до едното място!“.
Накрая, след като се измъкнете от влагата и горещината на гората и попаднете в блажената хладина след нея, се озовавате в магазина за сувенири. Има „доксан докуз“ ненужни вещи, с които може да се обзаведете срещу доста стабилни суми. Ние си тръгнахме скромно само с преспапие и поставка за снимки с плуващи в тях рибки Немо (риби клоун), съответно за 60 TL и 25 TL. Всъщност да са 2 неща беше моя прищевка, детето кандиса само на поставката за снимки.

От магазина директно има преход към търговския център. Не сме го обикаляли, но ми направи впечатление, че присъстват доста марки, които не съм виждала във Форум или в Ераста – Одрин.
Ние се ориентирахме към заведенията с тераси към морето. Ядохме в ресторант Günaydın. Разбира се, цените там са осезаемо по-високи от тези в Ортаклар, но нищо непоносимо. Пилешки шиш с по-бедна гарнитура (няма пилаф, но за сметка на това има китка магданоз, която би засрамила с големината си редови препродавач на български пазар) е 70 лири. Приготвят месото изключително вкусно и сочно. Ние ядохме само пилешко, но и телешките ребра, които се разнасяха около нас, обещаваха подобни усещания.
След дългия следобед във Флоря се отправихме обратно към Сиркеджи. Губят ми се подробностите, но вероятно с Мармарай и Т1 сме се придвижили, понеже вечерта приключи с Ортаклар... и сладолед, разбира се.

Хайде, стига толкова, че се олях. Има още три цели дни, та ще ви пощадя и ще пиша на порции (те едни порции... тройни, ама...). Моля да ме извините за логореята!

Добавям малко допълнителна инормация, която може да е полузна някому...

Скрит текст:
За Истанбулкарт, HES-кодовете и цените на транспорта.
Момчето на рецепция, Озан, ни синхронизира картите с HES кодовете, които бях си генерирала още оттук, още преди да се настаним. Беше леко изумен, че имаме Истанбулкарт на 10 години. Втората ни е на 4, но е с номер на лицевата страна, докато старата е с номера само на гърба. За негово учудване, нямаше никакъв проблем с активацията (ползва втория номер на гърба на картата, точно както е описано в първи пост на темата ни). Нямахме никакъв проблем с ползването на картите. Имахме лира и нещо в едната и около 3 в другата, но си ги заредихме и си карахме с тях. За цялото време сме заредили общо 145 лири в двете карти, като в момента имаме вътре около 30, което ще рече, че целият ни разход за пътувания с картите е около 120 лири.
На машините за зареждане на карти изписваше, че еднократно пътуване е 8 лири (предполагам без карта), а с Мармарай – 17 лири. Самата пластика струва 10 лири, но на пове ¾ от машините, които гледах или ползвах, карти нямаше. Та, ако някой трябва да купува, да се зареди с търпение.

За направлението Сиркеджи - Флоря от картите ни взеха по 8,05 TL, а рестото беше 2,87 TL, докато на връщане сумите бята съответно 8,91 TL и 3,73 TL ресто. Демек пътуването дотам е 5,18 TL. Предполагам разликата в първоначалната сума се дължи на броя спирки в съответната посока.
И понеже съм на тема таксуване в градския транспорт... В момента цената на стандартно пътуване с Истанбулкарт е 4,03 TL, а на първи трансфер – 2,88 TL. Проверено неколкократно.

Между другото, вероятно някои от вас са забелязали, но...
В Турция всички хранителни стоки и напитки са с 8% ДДС (корите за баница са на 1%). Същото важи за дрехите и мисля за учебните принадлежности. Заведенията работат на 1% ДДС. Музеят на Рахми Коч – също. Лекарствата, струва ми се, са освободени от подобен данък.

П.П. Емка, творих... от вчера... ама писах настрани, защото тук може да изчезне.
Ей на, с Малкото сякаш сме се наговорили.
Ха, сега, четете! Да видитИ хубУ ли Й!

Добявам... Според снимките, в Аквариума сме изкарали поне 3 часа и половина. И като казах снимки... тях по-нататък, че не съм стигнала до момента да ги прехвърлям.

Ха-ха! Дълго ѝ станало на Малкото... Съвсем се засрамих!

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 15:10 от beljata

# 670
Знаете ли как е положението на Капитан Андреево-много ли се чака още,че юли чакахме с нощен рейс 3 часа,а колоните с коли и в двете посоки беше над 3-4 км.
В една отфейсбук темите един снимал,вчера,че вече 5 - пет часа чака!
Ами позавършат се турците,след няколко дни някои провинции почват училище,гледам днес купуват тетрадки,моливи,ученически пособия
То и аз грабнах едни моливи Пеликан,Ами на Ангебот са. Та затуй до 10 дена още поне ще има опашки.

Ема Удхаусче,и каква й аджеба таз програма -Мол Истанбул- ми той на влизанИ Турция,къде магистралата,хмм.Ти настани хората,че после са върни пак обратно да ги водиш в Мола! Ма тез шашави ли са,или имат някои другарки дет само туй искат...

Опппааа,
Съгражданките ми дадоха нишан,тъй,тъй,Аферим Сизе,Котанки Пъстранки!

Танче,що ни зехти котето,хем в тон с колата и кецовете!:blush:

# 671
Здравейте,
Хес кодовете необходими ли са, когато минаваме граница или чак когато се настаняваме в хотела?
Прочетох че трябва 72 часа преди минаването на граница да бъдат генерирани.Това стриктно ли се следи? В смисъл, ако се наложи инцидентно пътуване тип "от днес за утре", дали заради липсата на хес кодове няма да може да влезем в Турция? Другия ми въпрос е - как е пътя от Бургас - има ли много завои, натоварено ли е КПП-то?
Благодаря ви Simple Smile

# 672
Благодаря за разказите,
ХубУ напрайхтИ и нощ давайтИ.

Малкото,чи много късно стигнати,туй 10 часа път.Нали в 10.30 тръгва от Варна Метрото?
Ама и границата, много...
С како аджеба се телепортира от кулата къмто Джевахира? Тоз Рамиз с кюфтаците от коя страна е,към SiraSevler,или в уличките, дето беше кафенето на Бергюзар?
И висяхтИ на високото ли,дорде тока доди?
Ти дорде вися утгорИ,Биняпъ Холдинг не видя ли,?

# 673
  • Бургас / UK
На границата не се искат ХЕС кодовете,необходими са за транспорта в Истанбул и за влизане в магазини и МОЛ-ове.Никой не гледа кога е създаден кода.Даже и в някои магазини не ги искат,но трябва да си ги имате .

Забравих: Благодаря на Беличката и Малкото за прекрасните разкази.Hug

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 16:30 от *Чефи*

# 674
Беличка и Малкото, имате специални благодарности от мене! ❤️ ❤️ ❤️
Тъкмо навреме дойдоха вашите постове, че замислям нещо за 20.08. 😀 и вие ми отговорихте и на двете питанки, дето ми останаха само.

Беличке, кога тук сме се оплаквали от дълги разкази? 😀
Даже можеш още. 😀

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 17:02 от pepel_ot_rozi

Общи условия

Активация на акаунт