Истанбул [тема 54]

• 57 564
  • 750
  •   1
Отговори
# 450
Роже, много ти благодаря за инфото за Кулата! Супер интересно и много красиво (особено снимките с дъгата, разкошни са)! Ох, а дано скоро да и видя и аз на живо. Sparkling Heart

Snow_White5, любимите ми места за посещение, във всеки град, винаги са катедрали и джамии - има нещо магическо и необяснимо в тях, наистина. Revolving Hearts
Да, точно магично. Аз така се чувствах и е катедралите в Рим. Там видях не е една. Просто са внушутелни. И като осъзнаеш, че човешка ръка ги е направила... 😮
На мен дай дворци, църкви, джамии, катедрали. Смятам тоя път наистина най-основното, кротко и спокойно.

# 451
Ние ходихме към 10 вечерта, нямаше почти никакви хора, разгледахме и вътре.
Скрит текст:
След това си намерихме хотел наблизо за 80 лв с невероятна гледка (стаята ни беше на 23 етаж) .
На другата вечер към 11 отидохме до Св. София. Но там не ми хареса толкова, може би защото първия път когато я посетих беше музей и усещането беше различно. Само първия път като ходихме бяхме решили да посетим"задължителните" забележителности в Лалели. Сега избягваме туристическите места. И всеки път комбинираме нещо уж известно с пълна импровизация и "шляене" според настроението.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 13:03 от Marble_beach

# 452
Здравейте, много спешно ми трябва отговор на въпроса - Пътувал ли е някой в Турция с документ, че е прекарал Коронавируса в последните 6 месеца преди пътуване. Какво трябва да съдържа документа? Моля за отговор.
Писах една страница по- назад ☺
Вчера рано сутринта мъжът ми мина със свален сертификат от сайта, че е прекарал  Ковид. Носихме и положителният му тест.
Тази вечер потегляме отново за Турция  (панталей пътници станахме...) ще ви пиша пак...дано да нямаме проблем,  че вчера за всеки случай носехме и антиген.
Днес няма да прави. ..
Информацията е за КПП МТ

P.S Тая година нашите "хотелиери " здраво ще реват.
В Турция, а и на път за Турция ( по  посока МТ) е фрашкано с румънци. И те се научиха къде е хубавото Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 14:34 от Кris_80

# 453
  • София
Крис, чакам да кажеш как сте минали. Че аз съм със сертификат за преболедуване, да видим как стават нещата. Макар че аз, ако случайно реша да тръгна до август, ще съм сигурно със самолет, ама все пак...

# 454
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Роже, благодаря ти за включването! Още да пишеш и показваш!

Аз пък съм напълно за джамията на Чамлъджа. На мен много ми хареса, а не е като да не съм влизала в джамия.
1-во или 50-то посещение няма значение, всеки да си прави програма според интересите и желанията. Задължителни неща няма, важен е кефа.

# 455
Крис, чакам да кажеш как сте минали. Че аз съм със сертификат за преболедуване, да видим как стават нещата. Макар че аз, ако случайно реша да тръгна до август, ще съм сигурно със самолет, ама все пак...
Минахме като предният път.
ММ подаде листът. Каза "сертификат", погледнаха го поискаха и моя документ (антиген в случая ) и минахме (КПП МТ )

Времето беше страхотно, сега се начумери, но хващаме сокаците

# 456
  • sofia
Мога ли да попитам някой минал със сертификат за ваксинация, понеже виждам само за преболедуване дали всичко е било ок? Само се показва ли, има ли нещо друго, за което трябва да се подготвим? благодаря

# 457
  • където ми е най-добре
Мога ли да попитам някой минал със сертификат за ваксинация, понеже виждам само за преболедуване дали всичко е било ок? Само се показва ли, има ли нещо друго, за което трябва да се подготвим? благодаря
Показахме го и жената си записа нещо в една голяма тетрадка (на КА). Аз показах сертификат, а ММ има международен паспорт за ваксинации и даде него. Проблем yok!

# 458
На границата правят ли тестове за ковид или е по - добре да си носиш- конкретно за Малко Търново? Знаете ли деца до каква възраст са освободени от тестове?

# 459
Здравейте от Стамбула ☺
Днес май ще пропусне да валииии.
Разхождахме се днес от Шишли до корабчетата на Бешикташ и имаше си хора по улиците, трафика е доста по-малко, но си го има.
Направи ми впечатление, че май пътуваха корабите от Азиатската до Европейската част. Не видях докато бяхме там да има към Еминьоню.
Всеки път пропускаме военият музей който е на брега на Бешикташ и тоя път му се наточихме, но е затворен заради пандемията.

А тази кола е с плюшена черна "боя". ..такава чудо не бях виждала...

# 460
Крис, благодарим за включването! А как е положението с маските? Стриктни ли са много и навън?

# 461
По-голямата част са стриктни, но има и процент, които си ги носят под носът.
Има някои и без маски.
Направи ми впечатление, че и полицаи имаше без маски, но на затворено пространство охраната правеше забележки за неправилно поставени.
 Хранителните днес работиха до 17 00ч. Не всички заведения работеха ( явно всеки си преценява за себе си) , а от тези, които работеха можеше и да се сяда на някои...
Работеше заведението и в градината на Долмабахче.

# 462
Нашата група беше предупредена за маските, че глобяват. Туристи  на открито евентуално не ги закачат, но ...риска си е за нас. Аз си я носих стриктно и според мен се носят.

# 463
А като искаме хубава снимка какво правим с маските? Направи ли ви впечатление? Нито една снимка на познати които ходиха наскоро не съм видяла с маска. 😊ХЕПИ, вие как процедирахте?

# 464
  • София
Здравейте от Стамбула ☺

Направи ми впечатление, че май пътуваха корабите от Азиатската до Европейската част. Не видях докато бяхме там да има към Еминьоню.

Движат се абсолютно всички фериботи.
Включително от и до Еминьоню, Кадикьой и Юскадар.
И както винаги са си препълнени. Все пак Истанбул е колкото две Българии.
Колкото до маските, има голяма разлика от миналата година и сега.
Миналата година по същото време трудно можеше да видиш човек без маска в Истанбул.
Докато сега ситуацията е 50 на 50. Особено пък в по страничните квартали, примерно Кузгунджук хората се движат съвсем свободно, с маски под брадичките.
Мисля че и на тях, както и на целия сват им е писнало от безумието да си на открито и с парцалче на устата...
Най-интересното е, че видях дори полицаи без маски по улиците...
Не се притеснявайте, правете си свободно снимки без маски!
Лично аз почти не съм слагал маска на открито и никой нищо не ми е казал, камо ли да ме спре или глоби.
Подскок-скок, ние минахме със сертификат за ваксинация, но летяхме от София до Истанбул с Търкиш, не сме минавали сухоземна граница.

Общи условия

Активация на акаунт