Истанбул [тема 54]

• 57 935
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
На границата не се искат ХЕС кодовете,необходими са за транспорта в Истанбул и за влизане в магазини и МОЛ-ове.Никой не гледа кога е създаден кода.Даже и в някои магазини не ги искат,но трябва да си ги имате .

Забравих: Благодаря на Беличката и Малкото за прекрасните разкази.Hug

Благодаря много Simple Smile Молове не мисля да посещаваме, може би по магазините на Истикляр ще се разходим и ще посетим някоя забележителност - може би Долмабахче и Йеребатан. Пътуваме с нашата кола, може и на някое корабче да се качим. А и ако за някъде ни потрябва ХЕС код може да го съставим на момента Simple Smile

# 676
  • Varna, Bulgaria
Благодаря за разказите,
ХубУ напрайхтИ и нощ давайтИ.

Малкото,чи много късно стигнати,туй 10 часа път.Нали в 10.30 тръгва от Варна Метрото?
Ама и границата, много...
С како аджеба се телепортира от кулата къмто Джевахира? Тоз Рамиз с кюфтаците от коя страна е,към SiraSevler,или в уличките, дето беше кафенето на Бергюзар?
И висяхтИ на високото ли,дорде тока доди?
Ти дорде вися утгорИ,Биняпъ Холдинг не видя ли,?

Еми, даже в 10 потеглихме. Но влязохме в града отдолу - през Силиври, Бююк и Кючюк чекмеджета, Авджълар… и това след 18 часа в неделя… оставяхме разни багажи и хора по спирките. Много тегаво.

От кулата се върнахме с метрото до Юскудар, после Мармарай до Йеникапъ и от там с М2 направо в мола 😁 Както казах, голяма жега беше и не ни се излизаше над земята след такова трамбоване до кулата 😓
Ток нямаше за около 5 минути, но после трябваше да правят профилактика на асансьорите, та затова висяхме горе 😁 Не се сетих за Биняпъ, ама то май далеч се пада, трудно бих го фиксирала 😎

Рамиз е на самата Истиклял, в долната част, малко преди Шишане.

# 677
  • Бургас / UK
Беличке,лесно ли се стига до вашия хотел ?Вие вече си знаете пътя ,но като за първи път да се стигне до там как е? Не,че ще ходя де,само информативно Blush

# 678
На 19-ти тръгвам и аз, за пръв път неорганизирано и с кола. Преди дни попитах за карантината на връщане, впоследствие се обадих на РЗИ Хасково, защото ще се връщаме през Капитан Андреево. Та, оттам ми отговориха, че на прибиране до 24 часа се прави антигенен тест (съобразен с изискванията от наредбата на здравното министерство) или PCR...предупредиха ме също, че задължително трябва да пише търговското наименование на теста. Резултатите трябва да се изпратят на имейл на съответното РЗИ, което поставя лицата под карантина. Това го пиша в случай, че някой има същия въпрос като мен.
Аз имам два въпроса. Единият е за HGS стикер...мога ли да го купя от пощенски клон в Одрин, или да изчакам да стигна в Истанбул? И HES кодът обвързан ли е по някакъв начин с тестовете PCR и антигенен, защото във Фейсбук има и такива твърдения.

# 679
HES кода се попълва и излиза на момента. Освен на кулата Чамлъджа никъде другаде не са ни го търсели. HES кода не е обвързан с тестовете.  HGS стикер така и не успяхме да си купим. Не знам дали са ни наложило глоба на колата и изобщо къде мога да проверява ако имаме такава?

# 680
  • Варна
Чефко, според мен се стига много лесно до хотела.
Скрит текст:
В най-общи линии след слизане от магистралата следиш табелите за Аксарай, после наближавайки пътния възел там започваш да гониш Таксим, т.е. минаваш по горната част, която води наляво, а не влизаш в Лалели. Така се включваш по бул. Ататюрк, минаваш през подлеза с колелетата, под Акведукта и се спускаш към моста Ататюрк. Точно преди него завиваш наляво и така попадаш на булеварда, който се движи покрай Златния рог (няма да го цитирам по име, че ще се изложа). Минаваш пред Египетския, продължаваш напред, без да свиваш надясно за входа на Сиркеджи, т.е. продължаваш покрай брега, вече по бул. Кенеди. Отдясно ти останат коловозите на Сиркеджи, долния вход на Гюлхане... Продължаваш покрай стените. Като подминеш този фар вече внимаваш за втория светофар - този за Cankurtaran (увеличи, за да го видиш, оставих да се вижда табелата преди него). Завиваш надясно на светофара, а после тръгваш наляво и следваш еднопосочния път. Няма къде да объркаш. Теснички са улиците, понякога се появява някой тарикат, каращ в забранената посока, но се дърпат, още повече, че ти си в правото си. Известно време се движиш общо взето в една посока, теоретично почти успоредно на булеварда. Стигаш до тук. Има табела за Султанахмет на стълба отсреща, т.е. взимаш втория изход (почти 90° завой). Следва лек баир, в началото на който се минава под малко тясно тунелче под жп-линия (може да го проследиш във вю-то). Сега вече си на Akbıyık Cd., затова не взимаш нито една от пресечките, които ще видиш вляво и вдясно, а продължаваш още малко нагоре, където самата улица прави завой надясно. Така все по нея, стигаш до последната пресечка преди да достигнеш стените на Топкапъ. Тук може да видиш мястото. Отляво са стените, а вдясно уличката с Пежото е въпросната зона, в която паркираме. Уличката е Adliye Sk. и е задънена. Втората сграда отляво, след ъгловата, е Пенинсула (в някакво оранжево). Ако приближиш, ще видиш фронтално срещу този хотел и другия - Ханедан (жълта фасада). В дъното на уличката, зад дърветата, се вижда бяла фасада. Това е х-л Лигос. До него се стига по стълбички, с които завършва Adliye Sk., а улицата му е перпендикулярна на нея. Реално само Гранд Пенинсула е на разстояние, което не можеш да минеш по чехли, така да се каже, но пак е съвсем наблизо.

Всъщност, до хотела може да се стигне и по Кенеди, като на Аксарай се спуснете надясно към него. Подхождайки от тази посока, ще направите ляв завой на светофара за Cankurtaran и нагоре е същото.
Ние избягваме този маршрут след едно жестоко замотаване от времето, когато Кенеди беше в ремонт (май покрай тунела Евразия). Разбира се, булевардът отдавна е оправен, но на мен някак ми е приятно да минаваме по описания маршрут през Ататюрк и покрай Египетския (любимо място, което ми е изключително приятно да видя, още преди да сляза от колата). На връщане обаче ползваме именно този път. Тогава  излизането от квартала е много по-лесно, защото от уличката пред хотела излизаме надясно, към стените, при тях правим пак десен и много бързо и лесно стигаме до изхода към светофара и булеварда. Там отново надясно, следва излизане от булеварда към Аксарай (всичко е добре указано с табели, знаеш), минаваш покрай Йеникапъ, а отдясно ти остава Лалели. Наближавайки пътния възел Аксарай, хващаш най-дясната лента, т.е. не влизаш надолу (не помня точно, а и на вю-то не се вижда, но мисля че табелите бяха за Едирне и/или Едирнекапъ. След джамията Валиде султан, която ти остава отдясно, за кратко се движиш покрай трамвайната, но държиш дясното платно, за да може на разклона да тръгнеш надясно по Adnan Menderes Blv. Той вече естествено си те извежда на магистралата.

Cutie-pie, помниш ли колко пъти те питах за магистралите? Ако беше казала, щяхме да ти предложим поне три възможности да се сдобиете със стикер. Ако сте се качвали на платен път, със сигурност имате глоба. По идея би трябвало да излезе на границата, но е възможно да има забавяне.
Ако правилно помня, беше казала, че си чела първия пост. Е, в него е обяснено къде и как да провериш дали имате глоба. Разбира се, трябва да минат няколко дни, за да е пълна информацията. Добре е да провериш, за да няма неприятни изненади, ако отново тръгнете за Турция.

HES код ни искаха във всички молове, които по принуда обиколихме (заради топлото време почти всеки ден бяхме на такова място), както и в аквариума, в музея Рахми Коч... Разбира се, нужен ни беше и за да ползваме Истанбулкарт безпроблемно. Така че не бих тръгнала без този номер. От изброеното предполагам че поне в Долмабахче и/или Йеребатан ще има нужда да се покаже кода.
Изкарва се за 2 минути на компютъра. Предполагам, че и от телефона може, просто не ми се е налагало. Не си правете експерименти. За това кога е изкаран кода няма как да знам дали е важно, защото нашите бяха в срок. Но не дай, Боже, се наложи нещо и се окаже, че информацията не е коректна... Защо да си създаваме главоболия?!

И да, може да се купи от Одрин, предполагам. Там има няколко Ptt станции. Но ако влизате в града само за това, не виждам смисъл. Ако има нужда, ще постна отново картата с обяснението за бялата сграда на входа на Истанбул, откъдето ние купуваме и зареждаме стикери. Може и в самия град, също има Ptt на удобни места.

# 681
  • на Мелмак
Да, има много обяснения за това от къде да се купи стикера. Може да проверите. Ние за едната кола купихме от старата част на Истанбул, за другата - от магистралата след Одрин.
ХЕС код ни искаха във всички големи обекти, в които влизахме. Плануваме пак посещение, след около две седмици, но искаха само на един член от семейството. Всички са ми на телефона, няма проблем. Децата искат в Мой парк в МОЛ Истанбул. Искат пак в аквариум. Мисля да отидем до музея на мадам Тюсо, до Рахми коч, водохранилище, а бе, докъдето стигнем, ще имаме време този път Simple Smile

# 682
Момичета, ще търся ей това:

Помагайте, че гугъл мапс нещо не ми го намира!❤️

И моля ви, напомнете ми как се казваше оня голям складо- магазин  с малко букви😀, който е някъде около сп. Чемберлиташ. ❤️❤️

# 683
  • София
Пепелче, доколкото разбирам, магазинът се намира в Küçük Kristal Han:

https://goo.gl/maps/zqT5nzYoqi2uGh6m7

# 684
  • Ропотамо
От тази сутрин на МТ.Положението става все по зле до 1 септември.

# 685
  • София
Аз имам два въпроса. Единият е за HGS стикер...мога ли да го купя от пощенски клон в Одрин, или да изчакам да стигна в Истанбул? И HES кодът обвързан ли е по някакъв начин с тестовете PCR и антигенен, защото във Фейсбук има и такива твърдения.
[/quote]
Стикерът за втората кола, който купих е взет точно от Одрин. Адресът е İstasyon, İstasyon Cd. no 1A, 22100 Merkez/Edirne и се намира на гланата улица, вдясно (ако пътуваш към Люлебургас), жълта сграда, пред която имаше стоянка на таксита. По диагонал на тази поща се намира магазин Мигрос 3М, пред който има бензиностанция на Shell.
За разлика от офиса на Ptt в Истанбул до Египетския пазар, от който закупих първия ни стикер, и в който никой не говореше английски, в този офис имаше млада дама, която беше много полезна и с много добро ниво на комуникация.

# 686
  • Варна
Голям късмет е това с улучването на служител, говорещ английски. Но като цяло, поне в бялата сграда на входа на Истанбул, дори не се налага да го ползваш много-много. Знаят за какво спираш и се разбирате с ръчно-крачната, ако се налага.
Най-важното е да не купувате или зареждате стикер от бензиностанции, защото преди време имаше опарили се. Ползвайте Ptt станциите, пък дали в Одрин, по пътя или в Истанбул, е въпрос на избор и удобство.

И понеже често се пита колко пари са необходими за пътуване до Истанбул и обратно...
Ето таблица с актуалните цени. Накратко Одрин - Махмутбей (Истанбул) е 18.50 TL, а Бабаески (Лозенград) - Махмутбей е 14.50 TL.
Скрит текст:
На отиване, тъй като както споменах, слязохме към ТАС, сме платили съответно 5,25 TL за Бабаески - Люлебургас и още 4 TL за Испартакуле - Махмутбей.
Информацията (тази точно е трудна за откриване в категоричен източник, та може да има леки изменения) сочи, че цената на стикера продължава да е 12,50 TL и при минимално плащане от 60 TL ви остават 47,50TL, което е предостатъчно за отиване и връщане.
Скрит текст:
Ние имахме над 40 TL в стикера, но ММ настоя да заредим. Сложихме още 50 TL и сега балансът ни сочи наличност от 71 TL. Как да не обмисля човек кога най-скоро да похарчи част от тях?!

ОтМоретоСме, и аз гледам и се радвам на късмета ни да се приберем без никакво чакане този понеделник.
Явно на другите ГКПП-та положението е станало невъзможно и са се преориентирали отново насам. В понеделник застанахме зад кола, която тръгваше и три мотора, които пуснахме нарочно по пътя, тъй като предполагахме, че при опашка ще минат с предимство. Те се забавиха от турската страна и на нашата бяхме вече сами, тъй като и колата бе тръгнала. Има-няма 20-25 минути.

Добавям нещо, което преди време бях качила за пункта на входа на Истанбул... за тези, които искат да го ползват...
Скрит текст:
Като видите, че наближавате Mall of Istanbul (който е вляво на магистралата, идвайки от България и се вижда отдалеч, а там и движението обикновено е бавно), овреме се престройте към най-дясната лента, за да излезете без проблем след камерите към пункта.

(с десен бутон изображението може да се отвори в голям формат)
- в червено са оградени рамките с камери на вход Махмутбей (вход към Истанбул)
- в синьо е пътят след камерите към пункта (за да се отбиете безпроблемно, още като видите Mall of Istanbul в далечината, започнете да се престроявате надясно, така че да сте в най-дясна лента при камерите)
- в зелено е самият пункт
- по жълтата линия излизате отново на магистралата
- виолетовото показва рамките с камери на изход Махмутбей

Последна редакция: пт, 13 авг 2021, 11:22 от beljata

# 687
  • Varna, Bulgaria
Беличке, по какъв начин става презареждането на стикера? С какви документи? Два пъти съм била с кола, но различни и все съм купувала и стикер, и първоначално зареждане Blush

# 688
  • Варна
Малкото, ММ влезе да го зарежда, но мисля, че са му поискали талона на колата и (не съм сигурна) паспорта. Влезе с чантичката си, в която не носи друго. Не нося документ от закупуването на стикера или подобни. Доколкото разбрах, е трябвало да напише номера на колата и номера на паспорта си на бланка и това е. Никога не е имало проблем, затова и не си го слагам на ума. Ние зареждаме за пореден път. 2 минути работа, ако няма хора. И да има, не е много времеемко.
Скрит текст:
Даже преди време ви разказвах, че там научих наизуст номера на колата ни, когато един човечец го издиктува на служителя, защото бяхме спрели настрани, а аз бях в паника заради някакъв надпис "ceza" на гейта на Люлебургас. Та... Бурса... (цифрите на турски) Бурса-Малатия... И до днес си го диктувам така, когато се наложи.
Скрит текст:
Този път ми мина през ума, че може да има усложнения, защото вече сме с нови паспорти, а стикерът е регистриран на номера на стария паспорт на ММ. Дори в сайта регистрацията си е с него. Но няма проблем. В крайна сметка номерът на колата е водещ, очевидно. Паспортите, за жалост, се сменат по-често от колите.

# 689
зареждането става като само може да продиктувате номера на колата и сумата която искате да вкарате, или давете талона на колата и сумата и сте готови. лесно е дори ибез да знаете думичка Турски.
Другия вариант е през интернет със ТУРСКА банкова карта да сложите съответно сума която предлагат. Незнайно защо други карти не приема пробвано с БГ и с Американска.

Общи условия

Активация на акаунт