Храни за ядене с пръсти


Какво са храните за ядене с пръсти?
Храните за ядене с пръсти (finger-foods) са тези, с които вашето бебе може да се храни, използвайки пръстите си. Ученето да яде храни за пръсти помага на бебето да усвои важна стъпка към независимото хранене.

Кога да ги въведа?
Към 8 месеца вашето дете вероятно ще е готово да се храни само. В началото то просто ще загребва храна с ръката си и ще я носи към устата си, но към 8 или 9 месеца ще се научи да използва палеца и показалеца си като пинсета, и ще може да вдига малки обекти. Ако мислите, че детето ви е готово, можете да пробвате да му предложите храни за ядене с пръсти.

Как да ги въведа?
Тъй като повечето 8-месечни бебета имат само няколко зъба и раздробяват храната с венците си, най-добре е да предложите храна, която се хваща лесно и няма да е трудно да бъде сдъвкана. Тъй като яденето по време на движение представлява сериозна заплаха от задавяне, научете детето, че столчето за хранене е правилното място за ядене. Когато сервирате храни за пръсти, разпръснете четири или пет парченца в подноса за храна на бебето или в нечупливата му чиния и сложете нови, след като ги изяде.

Кои храни са безопасни?

Най-безопасните храни са тези, които бебето може да смели с венците си на лесна за гълтане каша или тези, които ще се разтворят в устата му без дъвчене. Предложете му храни с разнообразни цветове и състав. Някои примери за мека, безопасна храна за дъвчене са:
• Леко препечен пълнозърнест хляб или геврек  
• Добре сварени макаронени спирали или мидички (И хлябът и пастата често съдържат пшеница, към която малките бебета са чувствителни заради съдържащтия се глутен. За да намалите риска от тази чувствителност у бебето, въведете храни с пшеница след ориза, елдата и овеса.)
• Парченца банан
• Меки, много добре сварени парченца моркови — трябва да са толкова меки, че дори да не ви трябва вилица, за да ги раздробите (обезателно нарежете морковите на мънички хапки)
• Малки (с размер на грах) парченца варено пиле
• Бъркани яйца (не преди бебето да е навършило 12 месеца; преди това може да прояви алергична реакция към белтъка)
• Оризови или други безглутенови зърнени храни, тип ‘Зрънчо’ без захар

Кои не са?
Никога не предлагайте на малкото дете фъстъчено масло с лъжица, големи парчета суров морков, парчета целина, твърди бомбони, или други твърди или кръгли храни като хот-дог, пуканки, боровинки, ядки, стафиди, или грозде (освен ако не е обелено и нарязано на четвъртинки).