НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени I

• 44 981
  • 468
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, не знам дали е питано вече(темата е много дълга, а нямам време да я прочета цялата), но ме интересува дали ако почна работа и пусна детенцето си на детска градина, ще запазя правото си да получавам 50% от майчинството си или това е възможно само ако не ходи на детска

Ако ходиш на работа и детенцето ти е на градина получаваш 50% Peace

# 331
Здравейте, не знам дали е питано вече(темата е много дълга, а нямам време да я прочета цялата), но ме интересува дали ако почна работа и пусна детенцето си на детска градина, ще запазя правото си да получавам 50% от майчинството си или това е възможно само ако не ходи на детска

Ако ходиш на работа и детенцето ти е на градина получаваш 50% Peace

благодаря Party

# 332
ако ходя на работа и си взимам заплатата плюс половината майчинство, то тези 80 лв. ще се облагат ли с данък или ще ми се спират данъци и осигуровки само върху заплатата?

# 333
ако ходя на работа и си взимам заплатата плюс половината майчинство, то тези 80 лв. ще се облагат ли с данък или ще ми се спират данъци и осигуровки само върху заплатата?

Обезщетението не се счита за доход и поради това не се облага с данъци. Върху сумата на обезщетението за бременност и раждане се дължат само здравни осигуровки от работодателя.
С две думи - тези 80 лв. ще си ги получаваш "чисти" .

# 334
работя в едно училище, излязох в болничен преди раждане в края на ноември 2005г. и родих през януари тази година. 135-те дни болнични свършиха в средата на април и от тогава съм по майчинство.на работещите в училищата  се полагат пари (допълнително материално стимулиране) за 24-ти май, 15-ти септември а също и една минимална заплата за дрехи и обувки. до тук добре но мен ме отрязаха от всичко въпреки че  съм била в болничен три месеца и половина от тази година. според вас има ли право ръководството да ме лишава от тези пари като се има впредвид ,че майчинството е 160лв. и буквално една майка крета с тези пари(а аз имам и по-голямо дете) да ви кажа направо ми се плаче, това положение ме кара  да се чувствам виновна че съм родила още едно дете, а толкова много ги обичам и двете.

# 335
работя в едно училище, излязох в болничен преди раждане в края на ноември 2005г. и родих през януари тази година. 135-те дни болнични свършиха в средата на април и от тогава съм по майчинство.на работещите в училищата  се полагат пари (допълнително материално стимулиране) за 24-ти май, 15-ти септември а също и една минимална заплата за дрехи и обувки. до тук добре но мен ме отрязаха от всичко въпреки че  съм била в болничен три месеца и половина от тази година. според вас има ли право ръководството да ме лишава от тези пари като се има впредвид ,че майчинството е 160лв. и буквално една майка крета с тези пари(а аз имам и по-голямо дете) да ви кажа направо ми се плаче, това положение ме кара  да се чувствам виновна че съм родила още едно дете, а толкова много ги обичам и двете.

На старата ми работа всичко това бе упоменато в Колективният трудов договор. Поискай най-учтиво основание, на което те няма да ти изплатят тези пари.

# 336
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
В държавните предприятия ако не си на работа реално /или в платен отпуск през част от периода/ могат да ти откажат тези пари. Те са за стимулиране на работещите, а дефакто ти не си работила през този период. Наистина парите са малко, но това го решават други.

# 337
  • с трима мъже :)
и от мен въпрос - какъв е размера на новото майчинство? Колко процента и от кое - от брутото или от нетото
Благодаря

# 338
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Майчинството е с фиксирана сума, която се публикува в бюджета на НОИ, който в момента още не готов и публикуван. За 2006 г. е 160 лв.
Обезщетението за болничен е 9% от средно дневното брутно възнаграждение 6 месеца назад преди месеца на излизане в болничен

# 339
и от мен въпрос - какъв е размера на новото майчинство? Колко процента и от кое - от брутото или от нетото
Благодаря
Обезщетението за бременност и раждане, което от 01.01.07 е 315 дни е 90% от брутният доход. Обезщетението за отглеждане на дете до 2 г /т.нар.майчинство/ се определя със Закон за бюджета. За 2007 все още не е измислено , но се очертава да е 170 лв Peace

# 340
е, нали казаха че новото майчинство е прието
Аз чух за 80% от заплатата (не знам от коя точно) в продължение на 9 месеца

# 341
е, нали казаха че новото майчинство е прието
Аз чух за 80% от заплатата (не знам от коя точно) в продължение на 9 месеца

Новите БОЛНИЧНИ ПОРАДИ БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ, а не майчинство. И то винаги е боли 90% от брутният доход, въпросът е,че  беше 135 дни, а вече е 315.

# 342
благодаря ти, слънце
успокои ме
всъщност - преди три години - след кто родих - получавах болничен, но беше по-малък процент
Ами както и да е - аз ти желая успех при връщане на старата формичка Simple Smile

# 343
благодаря ти, слънце
успокои ме
всъщност - преди три години - след кто родих - получавах болничен, но беше по-малък процент
Ами както и да е - аз ти желая успех при връщане на старата формичка Simple Smile

Ехххх, благодаря Mr. Green За съжаление не съм се изпритеснила и грам Wink

# 344
  • София
Здравейте! Имам един въпрос. Моя позната е бременна в ІV-тия месец, но не работи в момента. Има направени осигуровки за 1 г. до февруари тази година 2006 г. Въпросът ми е има ли право на майчинство при положение, че в момента не работи или трябва да има направени осигуровки шест месеца преди раждането. Моля за отговор, за да й предам и да види какво ще прави. Дали да започне пак да си внася осигуровките чрез фирмата на мъжа й.
Благодаря предварително!   

Общи условия

Активация на акаунт