НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени I

• 44 839
  • 468
  •   1
Отговори
# 90
  • Русе
Здравейте,искам да попитам тези 6 месеца стаж преди бременност и раждане непосредствено преди болничния ли трябва да са?Аз на 34 години и си имам стаж назад във времето.На този етап при един фиктивен договор ще имам ли право на обезщетения-термина ми е 31.01.07.Ако не е проблем подкрепете отговора със закони и точки,за да натрия носа на счетоводителите,които са от миналия век.Благодаря

# 91
Здравейте,искам да попитам тези 6 месеца стаж преди бременност и раждане непосредствено преди болничния ли трябва да са?Аз на 34 години и си имам стаж назад във времето.На този етап при един фиктивен договор ще имам ли право на обезщетения-термина ми е 31.01.07.Ако не е проблем подкрепете отговора със закони и точки,за да натрия носа на счетоводителите,които са от миналия век.Благодаря

Трябват 6 месеца осигурителен стаж - по принцип. Без значение кога и как е придобит. Peace

КСО Чл. 40. (1) Осигурените лица имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г.) Изискването по ал. 1 не се отнася при придобиване право на парично обезщетение за временна неработоспособност поради трудова злополука и професионална болест и за осигурени, ненавършили 18-годишна възраст.[/i]

# 92
 sofy i Incandescent,благодаря ви много за отговорите.Срещата ми със счетоводителката се отложи днес и остана за понеделник,така че отговорите ви ще са ми от полза при всички случаи!

# 93
по т.1 има коментари от МТСП, че сами майките, чийто болничен за бременност и раждане не е изтекъл имат право да го ползват до новия срок след 01.01.2007 г. - 315 дни общо; майките, на които болничните са свършили и са в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, дори детето им да не навършило 9 месеца, или поне не са минали 315 дни от излизането в първия болничен - нямат право на нов болничен, защото вече получават друг вид обезщетение по КСО.

по т. 2 не можах да схвана - разкажи по-подробно; кои майки нямат право да се възползват от опцията за наемане на безработно лице?

по точка 1, знам становището, но не ми харесва Mr. Green Предлагаме и тези майки да бъдат включени с промяна с Закона за бюджета
по точка 2, имам предвид, че на детегледачка ще имат право само майките, които ще взимат 315 дни болничен, завареното положение няма да имат право #Cussing out
И ви питам, ако има някакви други неясноти относно прилагането на закона, коит сте обсъждали вече тук в темата, да ги поставим като въпроси, защото ще бъдат обсъдени и с НОИ

# 94
Аз искам да попитам при какви обстоятелства можеш да си получаваш майчинството на лична картова сметка?Примерно да не си чакаш парите сто години да ти ги изплати фирмата ами да се разбереш на лична договорка с касиерката или де да знам и аз как ама да си е на картова лична сметка,каквато си имам персонално от отдавна и вообще се чудя как да стане..
щото се мотат и не били проверили и не били превели от НОИ, и забравила касиерката изобщо да ти се скъсат нервите!Няма ли някаква процедура и при какви обстоятелства може да стане това?Благодаря ако ми отговорите!За мен е важно!

# 95
Аз искам да попитам при какви обстоятелства можеш да си получаваш майчинството на лична картова сметка?Примерно да не си чакаш парите сто години да ти ги изплати фирмата ами да се разбереш на лична договорка с касиерката или де да знам и аз как ама да си е на картова лична сметка,каквато си имам персонално от отдавна и вообще се чудя как да стане..
щото се мотат и не били проверили и не били превели от НОИ, и забравила касиерката изобщо да ти се скъсат нервите!Няма ли някаква процедура и при какви обстоятелства може да стане това?Благодаря ако ми отговорите!За мен е важно!

animimi, за съжаление закона е такъв, че обезщетенията на работниците и служителите се изплащат чрез работодателя. Нещо повече - работодателят е длъжен да внесе осигуровките на всички работници, да декларира това обстоятелство пред банката и едва след това има право да тегли каквито и да е обезщетения.
Има проекти от догодина нещата да се променят и изплащането да не е посредством работодателите, но засега процедурата е такава.

# 96
Здравейте, нека и аз да попитам....
Моля да ми помогнете с малко инфо, ако някоя от вас знае как стоят нещата? А именно, ако си на договор по заместване и ти се случи и ти да трябва да излежеш по майчинство..Какво става тогава, запазват ли ти се правата за майчинството както при нормален договор или не точно  Получаваш ли пълно майчинстви две години при същите условия?  Въобще, ако някоя от вас е по запозната да сподели, защото аз съм много "боса" на тая тема
Благодаря ви предварително

# 97
  • София
Здравейте, нека и аз да попитам....
Моля да ми помогнете с малко инфо, ако някоя от вас знае как стоят нещата? А именно, ако си на договор по заместване и ти се случи и ти да трябва да излежеш по майчинство..Какво става тогава, запазват ли ти се правата за майчинството както при нормален договор или не точно  Получаваш ли пълно майчинстви две години при същите условия?  Въобще, ако някоя от вас е по запозната да сподели, защото аз съм много "боса" на тая тема
Благодаря ви предварително

Здравей,
има ли определена дата този договор или зависи от това кога ще се завърне титуляра?Ако излезеш в отпуск по майчинство преди да се е завърнал титуляра, т.е. ако още не ти е прекратен договора можеш да ползваш тези 315 дни за бременност и раждане, защото нямат право да прекратяват договор докато си в болничен. Ако през това време се завърне титуляра, когато изтекат тези 315, могат да ти прекратят договора и тогава не можеш да ползваш останалия отпуск до навършване 2 години на детето.

# 98
Здравейте,

Имам въпрос. Днес една приятелка ми каза, че е бременна в третия месец и се чудеше как стои въпросът с нейното майчинство. Ситуацията и е доста сложна
Тя учеше задочно и се дипломира Юли месец тази година. Последно е работила през април и след това е получавала 4 месеца обезщетение от Бюрото по труда, но не е продължила да се разписва. Сега  ще запише магистратура редовно и се чудеше дали изобщо да си търси работа, защото според нея и трябват 6 месеца във фирмата, за да получава майчинство..
А как е всъщност? Ситуацията е доста заплетена, а на всичкото отгоре това лято се ожени за мъжа си, който е нигериец и работи в Гърция...
Откъде всъщност може и може ли да получава майчинство? newsm78
  bouquet

# 99
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Имам въпрос. Днес една приятелка ми каза, че е бременна в третия месец и се чудеше как стои въпросът с нейното майчинство. Ситуацията и е доста сложна
Тя учеше задочно и се дипломира Юли месец тази година. Последно е работила през април и след това е получавала 4 месеца обезщетение от Бюрото по труда, но не е продължила да се разписва. Сега  ще запише магистратура редовно и се чудеше дали изобщо да си търси работа, защото според нея и трябват 6 месеца във фирмата, за да получава майчинство..
А как е всъщност? Ситуацията е доста заплетена, а на всичкото отгоре това лято се ожени за мъжа си, който е нигериец и работи в Гърция...
  bouquet

Ако ще роди и ще живее в България за нея важата българските закони.
Колко трудов стаж има до сега общо?
Изискването за 6-те месеца стаж не е точно преди да излезе в болничен, а изобщо през живота й.
6-те месеца преди излизане в болничен влияят върху размера на обезщетението, защото са база за изчисляването.

# 100
  • Русе
А ако ги няма тези 6 месеца преди излизане в болничен на каква база се изчислява обезщетението?Стаж съществува назад във времето

# 101
  • В полите на Пирин планина
А ако ги няма тези 6 месеца преди излизане в болничен на каква база се изчислява обезщетението?Стаж съществува назад във времето

Ако лицето е на трудов договор или се самоосигурява - на база минималната работна заплата за страната за съответния период.

# 102
Да трябват ти 6 месеца стаж за 2г майчинство.Ако ги нямаш,имаш право на 1г социално майчинство и еднократна помощ от 200лв. Simple Smileами това е за сега положението.Успех в борбата. Simple Smile

# 103
Пак много сте изписали по темата, а аз нямам възможност да прочета всичко за да разбера дали ще проявите интерес към това което ви пиша. Embarassed
Преди месец пуснах запитване до Министерството на труда и социалната политика относно новата ситуация със яслите и майчинството (нали не беше много ясно как да се тълкува новия текст) и получих категоричен отговор, че когато майката запише детето на ясла или градина майчинството й се спира Sad Ето и самото писмо:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАБАИВАНОВА,

В отговор на запитването Ви, Министерство на труда и социалната политика изразява следното становище:

От изложеното е видно, че синът Ви е роден на 27.08.2006г., поради което не съществува правна възможност да ползвате отпуск поради бременност и раждане в увеличения размер от 315 дни, което изменение е в сила от 01.01.2007г. Увеличеният размер могат да ползват само майките, чийто отпуск в размер от 135 дни не е изтекъл към 01.01.2007г. Отпускът поради бременност и раждане, който Вие ползвате в момента ще изтече в края на месец ноември 2006г., след което ще имате право да ползвате отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст съгласно чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) и да получавате месечното парично обезщетение по чл. 53, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) в размер на 160.00 лева.

Редът и условията за ползването на отпуска по чл. 164, ал. 1 от КТ са регламентирани в чл. 46 от Наредбата за работното време и отпуските (НРПВО). Отпускът се ползва въз основа на писмено заявление. Когато заявлението се подава от майката, към него са прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ отпускът да се ползва от друго лице - баща, баба или дядо на детето. Съгласно чл. 46, ал. 7 от КТ отпускът по чл. 164 от КТ се прекратява когато детето бъде настанено в детско заведение, което може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Такива са детските ясли и градини, за които родителите заплащат такси за издръжката на децата, и специализираните институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.

Задължение на ползващия отпуска за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ е да уведоми работодателя, разрешил ползването, в случай че детето е настанено в детско заведение. Когато работодателят бъде уведомен за това обстоятелство, той е длъжен да прекрати ползването на отпуска на основание чл. 46, ал. 7 от НРПВО. Задължението за уведомяване възниква по силата на закона, а освен това в декларация Приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от НРПВО изрично е вписано, че при настаняването на детето в детска ясла или в друго детско заведение, ползващото отпуска лице се задължава да уведоми предприятието, за да прекрати разрешения отпуск. Законът е предвидил прекратяване ползването на отпуска за отглеждане на дете при настаняване на детето в детско заведение, тъй като в този случай отпада необходимостта от ползването на отпуска и съществува възможност майката да се върне на работа.

В брой 68 на Държавен вестник от 22.08.2006г. има изменения на КСО, които имат връзка със зададения от Вас въпрос и които са в сила от 26.08.2006г. По време на ползване на отпуска за отглеждане на дете се изплаща парично обезщетение по чл. 53 от КСО. Съгласно чл. 53, ал. 4 (в сила до 26.08.2006г.) изплащането на обезщетението се прекратяваше “при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”. От 26.08.2006г. е в сила изменение на чл. 53, ал. 4 от КСО, като изменената разпоредба предвижда обезщетението да се прекратява “при настаняване на детето  в детско заведение”, т.е. в такова, което може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка.

От гореизложеното следва, че във Вашия случай ако по време на ползването на отпуска за отглеждане на дете го дадете на детска ясла, следва да уведомите незабавно работодателя си за това обстоятелство, за да бъде прекратен отпускът по чл. 164, ал. 1 от КТ. Правното основание за прекратяване на отпуска е чл. 46, ал. 7 от НРПВО. На основание изменената разпоредба на чл. 53, ал. 4 от КСО следва да бъде прекратено и изплащането на паричното обезщетение при отглеждане на малко дете в размер на 160 лева.

Ако отпускът за отглеждане на дете по КТ е прекратен, то майката следва или да се върне на работа или да ползва друг вид отпуск (напр. платен годишен отпуск).

Следва да имате предвид, че когато не се ползва отпуск по чл. 164, ал. 1 от КТ, съгласно чл. 164, ал. 5 от КТ във връзка с чл. 54 от КСО на работещата по трудово правоотношение майка се изплащат 50 % от обезщетението за отглеждане на дете, т.е. 80 лева. В чл. 54, ал. 3 от КСО изрично е предвидено, че плащането на това обезщетение (50-те %) се прекратява само ако “детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка”. Това означава, че когато детето бъде настанено в детско заведение, което не е на пълна държавна издръжка (детска ясла или градина) изплащането на обезщетението в размер на 50 % не се прекратява.

Емил Мирославов,

Директор на дирекция “Трудово право и обществено осигуряване”

# 104
Здравейте,

bouquet

Ако ще роди и ще живее в България за нея важата българските закони.
Колко трудов стаж има до сега общо?
Изискването за 6-те месеца стаж не е точно преди да излезе в болничен, а изобщо през живота й.
6-те месеца преди излизане в болничен влияят върху размера на обезщетението, защото са база за изчисляването.
Ясно. Има 2 години и нещо по принцип, но ако не работи преди да роди откъде ще си получава обезщетението? Или ако работи само 1-2 месеца?

Общи условия

Активация на акаунт