Таласемия Минор и раждане

• 4 440
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
Мойте деца и двете нямат. Изследвах ги когато бяха на около година. В нашия род поне едно от децата има таласемия взета, но явно всичко е до гени и късмет.

# 31
Здравейте аз съм с таласамия, правим опити за бебе( ин витро) но хемоглобина ми пада ( сега е 84) Пия чарвено цвекло но не се вдига. търся добър хематолог, ако някой може да сподели. Благодаря!

# 32
Здравейте и от мен,

С приятеля ми обмисляме да сключим брак в Турция и в тази връзка си направихме задължителните медицински изследвания.
При моите резултати всичко е добре с изключение на един показател на хемоглобина: HbAo 72.8 (при електрофореза).
Тъй като не говоря турски, с лекарката не се разбрахме, но от любопитство започнах да търся и попаднах на форума и темите за Таласемия минор.
Някой с подобен показател и доколко рисково това би било за бъдеща бременност?

Благодаря предварително Flowers Tulip

# 33
Съвсем нормална бременост си имах.

# 34
Аз съм с таласамия минор и голям проблем е при мен с химоглобина, все ми е студено, много бледа съм и сега ще видим хематолога какво ще ми изспише... иначе с таласамия много жени са раждали но е наследствено и детето ще го има, успех!

# 35
Не е задължително да се предаде. Аз имам 2 деца и двете са изследвани, ами нямат анемия. Аз имам, сестра ми няма. Майка ми има, брат ѝ няма. Много е индивидуално.

# 36
Не е задължително да се предаде. Аз имам 2 деца и двете са изследвани, ами нямат анемия. Аз имам, сестра ми няма. Майка ми има, брат ѝ няма. Много е индивидуално.
Това е интересно, при нашия род майка ми и леля ми имат, от на майка страна имаме аз и сестра ми , а на сестра ми детето а от леля ми страна е с таласамия братовчедка ми и детето й ......

# 37
Здравейте, бременна съм с второ дете, вече 22седмица. При изследванията хемоглобинът ми беше 103, а желязото 11. Аг настоява да пия желязо, но аз знач, че не се приема. Може ли насока за хематолог за Варна, който работи с бременни с таласемия и има ли някоя която също е приемала желязо?

# 38
Аз пиех витамини за бременни с желязо. Смених три вида. От B -комплекса в тях ми беше добре, но имах ужасни болки в черния дроб и корема ( червата) от желязото. Дори получих алергична реакция с обрив по целия корем. И разбира се завишени стойности на Fe и ТЖСК.
Така, че не съм много съгласна, че няма никакъв проблем с желязото в комбинираните витамини, 'щото било малко като количество.
Аз затова спрях стандартните витамини за бременни и минах на комбинация от Immunolacton ( съдържа лактоферин като Биозин мама и б-витамини като фолиева, Б12 и д-р.); Огестан ( с омега мастни киселини, йод, вит Е ) и спрей с вит Д3 и К2. Добавям и цинк, както и вит С.
Зависи кой колко има склонност да натрупва желязо. На мен препаратите, които го съдържат ми действат зле. И като цяло не е добре при таласемия и последваща хроматоза.

Тея витамини не пречат, то това желязо, което съдържат е нищо. Аз също пих витамини по време на бременността, които съдържат желязо,  няма проблем, важното е да не се пие “чисто” желязо! А с ПКК няма как да се разбере дали някой има таласемия или не! Направете електрофореза, това е изследването за таласамия!

# 39
Здравейте! Аз искам да питам какви горе-долу са вашите изследвания при доказване на таласемия минор. Нашия татко най-вероятно има, но понеже още не са му излезли изследванията, а и двамата си пуснахме, това са моите:

Hb A1      96.80   %   95.80 - 98.00
Hb A 2      3.20   %   До 3.50
Hb F      0.00   %   0.00 - 0.90

Не са маркирани като абнормални от лабораторията, но четох, че има и тихи форми на тази таласемия, та не съм сигурна вече какво да мисля. Най-вероятно ще пусна генетичен тест, но все пак това HBA2 не е ли височко? Някои от световните сайтове казват, че до 3.1% e горната граница. При нас виждам, че в някои лаборатории е 3.2%, при други 3.5%.

# 40
Принципно на мен като ми правиха ми изследване, ми дадоха документ с диагноза beta-хитерозиготна таласемия. Изследването е правено в ракова болница на Г.М. Димитров, през 2012г и тогава се изискваше хоспитализация. Но само по хемоглобина и останалите показатели свързани с него, може да се предположи има или няма. Аз съм с хемоглобин около 100, понижени MCV, MCH и повишени тромбоцити имаше и още неща. Имам две деца и двамата имат същите изменения, така че и без изследване, мога да кажа че я имат.

# 41
Принципно на мен като ми правиха ми изследване, ми дадоха документ с диагноза beta-хитерозиготна таласемия. Изследването е правено в ракова болница на Г.М. Димитров, през 2012г и тогава се изискваше хоспитализация. Но само по хемоглобина и останалите показатели свързани с него, може да се предположи има или няма. Аз съм с хемоглобин около 100, понижени MCV, MCH и повишени тромбоцити имаше и още неща. Имам две деца и двамата имат същите изменения, така че и без изследване, мога да кажа че я имат.

При мен хемоглобина винаги е варирал 1-2 пункта около долна граница, а MCV и MCH са ми били нормални, но в ниските стойности. Та не знам… може и да съм някакъв edge case.

# 42
Не знам. Къде са правени изследванията? В моето семейство с таласемия са баба ми, майка ми, леля ми, сестра ми и аз (за братовчедите ми не съм сигурна). Никоя от нас няма по-висок хемоглобин от 110. Баба ми е с около 90. Леля ми при брменнност е стигнала под 60, докторът й е казал, че не е виждал жив човек с такъв хемоглобин, а тя се чувствала много добре (това преди 30г). С първата бременност на майка ми и после на леля ми, не се е знаело какво им е. Чак когато майка ми е забременяла със сестра ми, са разбрали, че има таласемия и цялото семейство се е изследвало. За съжаление дядо ми вече е бил починал и не се знае той имал ли е или не.

Общи условия

Активация на акаунт