Бета таласемия и боледуване

• 325
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте, имам дете на 2г. с бета таласемия наследена от мен. Нивата на хемоглобина и са доста добри по принцип, но напоследък и се насъбраха много боледувания и на последните изследвания хемоглобина и е изключително нисък. Ще го проверим отново като оздравее, случвало ли се е при вашите деца?  Чудя се доколко е нормално.

# 1
Принципно спадания на хемоглобина са очаквани при вирусни инфекции. Получава се защото ,особено грипните вируси, се захващат за еритроцитите и се размножават там. Оттам и чувството на зверска умора при грип. Не е много нисък хемоглобина нали?

# 2
Много е нисък - 91
При нея се събраха три разболявания за месец
Другото което разбрах, че е възможно е да са се комбинирали с желязо дефизитна

# 3
Много е нисък - 91
При нея се събраха три разболявания за месец
Другото което разбрах, че е възможно е да са се комбинирали с желязо дефизитна
Говорете с лекар щом е 91.

# 4
Да, разбира се. Като оздравее ще отидем пак да направим изследвания и да се консултираме.
Притесних се просто, и в това време, което чакаме да оздравее само го мисля ..

# 5
Давайте на детето дробчета, червено месо, сьомга, яйца, ядки, спанак, броколи, домати или тези от тях, които детето харесва. Няма да качат хемоглобина чудодейно, но ще са стъпка в правилната посока, докато чакате среща с лекар.

# 6
91 не е много нисък хемоглобин за дете с таласемия. Особено ако е боледувало. На моят син на изследванията за ясла беше 96 и беше абсолютно здрав, не беше боледувал скоро. Аз имам таласемия, големият син също, явно и малкият я има, но него още не съм го изследвала официално, почти на 3 е. Ако детето не се чувства уморено и има енергия, не се тревожете. Аз бях доста зле с хемоглобина при втората бременност, под 80 ми беше почти през цялата бременност. Задъхвах се и нямах сили докато стигна до ъгъла на блока. Искаха при раждането да ми преливат кръв и ми казаха, че ако е под 85, няма да ми се размине. Някак успях да го докарам до 87 и това, което ми помогна беше кръвен здравец - Герисан има и сироп, после съжалих, че не го открих по-рано, за 2-3 седмици от под 80 стигна 87. Преди това правех фрешове с цвекло+портокал. А желязото ми минаваше горната граница, беше 27-30.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 23:44 от sweet_memory

# 7
sweet_memory,
Благодаря за коментара. Нейния беше 110 септември на изследванията за ясла, като цяло поддържа не лош хемоглобин, но надявам се наистина от постоянното боледуване от средата на декември до сега да е. Не е боледувала досега толкова много и нямам наблюдения как се отразява на хемоглобина. Най-нисък и беше като беше на 6 месеца, 98. Иначе в крайна сметка ни дадоха направление за пълни изследвания за хемоглобина железен панел, фолиева и б12, но за целта трябва да е здрава. Та, изчакваме за сега. Жизнена е, енергична е, беше доста бледа към момента на последното боледуване, но сега ми се струва, че доби по-нормален цвят на кожата. Дано не си въобразявам.
Иначе да, аз съм те запомнила, защото ти бях писала като бях бременна, бях с много нисък хемоглобин и аз. Пробвах Герисан ама при мен не стана, кръвопреляха ме в края на  8ми месец, но нищо страшно. Само дето се притеснявах много през цялата бременност.

91 не е много нисък хемоглобин за дете с таласемия. Особено ако е боледувало. На моят син на изследванията за ясла беше 96 и беше абсолютно здрав, не беше боледувал скоро. Аз имам таласемия, големият син също, явно и малкият я има, но него още не съм го изследвала официално, почти на 3 е. Ако детето не се чувства уморено и има енергия, не се тревожете. Аз бях доста зле с хемоглобина при втората бременност, под 80 ми беше почти през цялата бременност. Задъхвах се и нямах сили докато стигна до ъгъла на блока. Искаха при раждането да ми преливат кръв и ми казаха, че ако е под 85, няма да ми се размине. Някак успях да го докарам до 87 и това, което ми помогна беше кръвен здравец - Герисан има и сироп, после съжалих, че не го открих по-рано, за 2-3 седмици от под 80 стигна 87. Преди това правех фрешове с цвекло+портокал. А желязото ми минаваше горната граница, беше 27-30.

# 8
Важното е, че всичко е наред и с детето ще е наред, не е толкова зле, изчакай малко и й пусни изследванията. И моите деца са бели и бледи.

# 9
Привет, и моето малко дете е с анемия наследена от мен. Сега е на 1,9. Имаме батко на 5, но той няма анемия. Миналата зима беше кошмар, от ноември до април беше кажи речи постоянно болен. Хемоглобина му стигна 91, но при него се комбинира и с желязодефицитна (желязото му беше 3), не искаше да яде и си караше основно на кърма. Май месец на 1,1 се консултирах с хематолог. Обясни ми , че да анемията си е предпоставка за по-честото боледуване. Оправихме желязото, хемоглобина си върви в граница 105. Не съм изследвала цял железен панел. Само феритин , който си беше сравнително висок. Б12 не съм пускала никога. Хематоложката ми каза така - след продължително боледуване или ако е прекалено бял да давам 2 седмици фолиева. Имало и доктори , които това го прилагат няколко пъти годишно.  Няма смисъл постоянно да го бода да следя хемоглобина. Имам й пълно доверие.

# 10
Аз не мисля, че таласемията е свързана с по-често боледуване. Аз почти не съм боледувала до 4 годишна. След това веднъж в годината. Не бях влизала в болница до раждането на първото дете, баба ми ни гледаше заедно с братовчед ми, който няма таласемия и той постоянно беше болен или на антибиотик, или влизаше в болница на венозни антибиотици, а аз не хващах от него.

# 11
Аз пък съм била страшно болнава, вкл. лежане по болници, вадене на сливици и т.н. Конкретно при сина ми имаше значение и желязодефицитната анемия.

Общи условия

Активация на акаунт