Великобритания - тема [87] Пролетно - Лятна Много Коронована Локдаунска

• 34 316
  • 764
  •   1
Отговори
# 300
Ами ето,  ние си шляпаме на английски, защото няма как да се разберем иначе помежду си, детето говори с английски акцент, не сме я повредили слушайки ни.
Когато езиците са два е лесно, с три и повече става каша, но нещата си идват на мястото. Един език винаги е водещ, няма как.

# 301
Много е трудна поддръжката на езика и много фактори играят роля. Особено, ако децата от бебета са изложени почти изцяло на английска реч и нямат досег с много българи, нито изкарват ваканциите в Бг. Немалко родители се отказват. Аз моите сами ги обучавам, но времето и ресурсите, които влагам са огромним

Скоро да ни се похвалиш с бебе!

# 302
Моят приятел е дете от смесен брак, съответно знае езиците на майка си и баща си, плюс още два. 4 езика смятам са голямо богатство, още повече че са ти дошли кажи речи натурално.
Вече един ден ние ако се обебим ще е много интересно 😂
Иначе той звъня за час за втората ваксина на баща си, но му казали че нямат АЗ в момента и да звънне пак след седмица, две. Имали само Пфайзер, но той вече има една на АЗ и не могат да се смесват. Малко несериозно ми звучи..
Пита за себе си, дали може да си сложи сега, въпреки че не е във възрастовата група, която бодат в момента, но се води уж key worker, но го отсвириха да си чакал писмото.

# 303
  • някъде в орбита...
Ние бяхме с ясното съзнание, че децата ни ще са с първи език английски. Както и да го гледа човек, единствено с мъжа си говорим на български, малко бг приятели имаме около нас, навсякъде се говори английски - на play dates, магазина, парка, яслата, училище, съседите, тв... Разбира се, че ще хванат български, като гледам много деца го научават естествено от родителите си. Но не очаквам да им е основен.

# 304
Помежду си говорят и на български и на английски. Но те се смятат за американци и искат и децата да са така, а живеят повече от 15г тук.
При нас, ние си говорим вкъщи на български, децата го знаят и разбират, на малкото засега българския и е водещ. Голямата може и на двата, но ги смесва и в едно изречение казва половината думи на български, другата половина на английски, но дадената дума я знае и на български. Ако говори в училище с англичани, кара само на английски. Не се събираме с други българи, защото около нас няма и единствено покрай нас и с бабите по месинджър.

# 305
  • London
Ние сме с Булсат и ексклузивно говорим на български.....бебето не ходи по ясли и само от площадката е успяло да научи, че топка е бол и го казва. Казва и go.....за да тръгнем някъде.И пчелата я казва на английски. Не го е чуло вкъщи където си ползваме БГ, та явно бързо попиват.

Ронка те може и за марсианци да се смятат, ама са си ганьовци. Семката им е българска това е. Най ме дразнят парвенюта ей, познавам такива. .....по-англичани от самите англичани се правят. И се чудя няма ли кой да им каже, че изглеждат смешно.

Да сменя въпроса. Някой превеждал ли е пари с wise.com? Чували ли сте за тях?

Вивиан нямате ли достъп до интернет платформата там се запазва онлайн и първа и втора доза? Ние така процедирахме и с мен и с мъжа ми и не сме имали проблеми. Никъде не сме звъняли и тн. Не е сериозно при все че има определени дати и време за получаване на втора доза да ти кажат няма.....той реално може да си я бие на различни места. Мъжа първа доза беше на едно, втора си запази на друго място.

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 22:36 от La Catrala

# 306
  • Bristol
Ние с мъжът ми, ако ни чуете на какъв език говорим помежду си... Някаква смесица между английски и български и с децата така. И като ми се наложи само на български да говоря, не се сещам за думите Sad Много лошо сме се научили.

# 307
Wise е новото име на transferwise, коректна и надеждна платформа за парични преводи. Аз минах на тях, след години ползване на Опал Трансфер.

# 308
  • London
Радвам се да го чуя Веджи, че ги използвах за сефте и още е в прогрес транзакцията та ми беше премисъл.

# 309
La Catrala, нищо не е запазвал онлайн първия път. Звънна на джипито и там директно запазиха час на баща му във ваксинационен център. Не са му дали час за 2рата игла на място, аз очаквах така да се процедира. Несериозно е и за мен.
Нямаме никакви линкове пратени по имейл или поща, ще го накарам да види онлайн дали има вариант за запазване.
В крайна сметка има време за чакане, тъй като тази седмица мисля му е 5та.
Тръбяха, че Пфайзер ще слагат на хора под 30, а сега изведнъж нямат нищо друго освен тази. МП е под 30 и по тази причина попита дали може да я сложи, не може 😃 Може би нашата практика си е смотана просто.
Ние говорим английски с примеси на български и словашки 😃 Останах изненадаха след като с лекота запомни гащи и потник и си ги използва без проблем🤣🤣🤣 даже са му любими думички🤣🤣🤣 I dont have potnik от неговата уста ми звучи много смешно 😂
Краката и ръката все ги бърка, абе забавно си е 😃

# 310
  • На острова
Моята дъщеря говори само на английски, в къщи ние си говорим на български иначе, тя обаче знае няколко думи. Разбира всичко естествено. Надявам се да се отпуши скоро. Предполагам ще и помогне, ако си идем в БГ за по-дълга ваканция, но това няма как да се случи за повече от седмица-две. Не знам защо не проговори на български, ама най-вероятно, защото от 1 годишна тръгна на нърсъри. БГ телевизия не гледа. Децата на познати също шляпат на английски. Синът е много забавен, той си говори бг добре, но много смешни словосъчетания прави като се опита да преведе нещо буквално от английски. Като например “едиН хиляД” за one thousand..

Искам и аз Пфайзер. Да взема да звънна да питам има ли при нас. Не съм под 30, обаче 🤣Онзи ден колегите ме имитираха как все едно отивам при джи пи-то и ги питам What’s on the menu today? How’s the Pfizer one today, is it good? Всички в моя офис bubble са ваксинирани. Даже вече ходихме и на първия си офис обяд заедно😍 Беше много приятно и разнообразно.

Последна редакция: пт, 07 май 2021, 00:19 от ~Миа~

# 311
Не може през платформата само втора доза. Освен да звъните по телефон.

# 312
  • London
La Catrala, нищо не е запазвал онлайн първия път. Звънна на джипито и там директно запазиха час на баща му във ваксинационен център. Не са му дали час за 2рата игла на място, аз очаквах така да се процедира. Несериозно е и за мен.
Нямаме никакви линкове пратени по имейл или поща, ще го накарам да види онлайн дали има вариант за запазване.
В крайна сметка има време за чакане, тъй като тази седмица мисля му е 5та.
Тръбяха, че Пфайзер ще слагат на хора под 30, а сега изведнъж нямат нищо друго освен тази. МП е под 30 и по тази причина попита дали може да я сложи, не може 😃 Може би нашата практика си е смотана просто.
Ние говорим английски с примеси на български и словашки 😃 Останах изненадаха след като с лекота запомни гащи и потник и си ги използва без проблем🤣🤣🤣 даже са му любими думички🤣🤣🤣 I dont have potnik от неговата уста ми звучи много смешно 😂
Краката и ръката все ги бърка, абе забавно си е 😃
Влизаш в сайта на NHS.....пишеш в търсачката ваксиниране и ще ти излезе линк за букване на час. Пишете NHS number  на човека и то ще излезе за втора доза местата където може да се ваксинира....и пост кода се пише та ще излязат най-удобните варианти.

Може Бръм. ...мъжа си запази през нея само втора доза. Първия път беше запазил само за първа. Имаше я цялата информация и директно на втора те праща.

# 313
Аз като вляза ми пуска информация само за двете дози. Съответно за втората нямам подходящ ваксинационен център и канселирам първата. Влизам с nhs номер и дата на раждане.

За ваксини си говорим....току що ме поканиха да си букна ваксина в някакъв хотел в околността 🤣🤣🤣 Гледам има спа...ма...дали ще има нощувка, да се възползваме. Ако са включили и childminder директно ме навиха

# 314
  • След завоя в дясно
Звъните пак на GP и казвате, че са му били ваксина на еди коя си дата и те ще го запишат за втора като му дойде времето ще Ви звъннат.

Общи условия

Активация на акаунт