Дванадесети клас - първите профилирани

• 50 439
  • 756
  •   1
Отговори
# 285
  • Русе

Та така.... Хубаво е да вървим по някакъв начин в синхрон с наборите.
То проблемът е,когато те не са в синхрон с възможностите си и истинските си желания.

Често прекъсват още първи втори курс.Или завършват извън страната, но като се върнат , ако не са в София не намират подходяща работа и записват тук друга специалност в роден университет.

Ако неща са решили вече трябва да се запознават отблизо и да попрактикуват. Като Волен на Мrs. L.

# 286
Признавам, че се надявах да не му хареса, чак толкова! Все пак там лекуват и доста болни животни от приюта, не са само маркови котки и кучета. Има бебета котета с ампутирани крака... брррр
Аз това не го мога, признавам си. Той обаче си се грижи за тях, мие ги, храни ги. Каза че бил master of puppies Grinning

# 287
  • София
Дано всеки набор си намери точното място под слънцето.

Аз например не съм учила това, което искам, съответно- не работя това, което искам. И тая тема периодично я захващам вкъщи- колко е важно да учиш еди какво си, не защото е модерно или супер печелившо в момента, а защото ти харесва и истински го искаш. И го можеш, разбира се.

Преди години моят младеж искаше да стане певец и то рапър. Нито може да пее, нито има каквито и да било музикални способности. Ама като му казах, че не е роден за певец, сериозно ми се разсърди за няколко дни.
Още по-разочарован си дойде от училище в деня, в който от някакъв хор бяха правили прослушване на всички деца.
"Мамо, аз пях с най-хубавия си глас и не ме одобриха".

Та така... Дано узреят достатъчно, за да осъзнаят, че изборът след 12 клас съвсем не е шега...

# 288
  • Русе

"Мамо, аз пях с най-хубавия си глас и не ме одобриха".

Smiley  Милото дете. 

Мисля, че желанието е не по-малко важно от възможностите.  Даже повече. Обаче те и не само децата, но и всеки често бърка желанието за резултат с желанието да правиш нещо и да ти носи удоволствие и удовлетвореност докато го правиш.

# 289
  • София

Ъ? Просто излагам фактите от живота.

Ъхъ!
Вече имаше подобна дискусия преди известно време. И тогава, и сега казвам, че уважавам правото на избор на детето си, но все още не мисля, че е чак толкова самостоятелно, че да оставя незрелия му опит да го води в една доста бурна възраст.
Освен това, има цял живот пред него да си допуска грешки и да си се учи от тях, но сега предпочитам да се съсредоточи върху явно не толкова важното решение какво смята да прави и да положи усилията, които са необходими, за да постигне това.
Пък хлебар, масажист или дюнерджия с доста добра среда може да стане винаги.
Абсолютно! Няма никакъв начин да не я контролирам до края на училище. Правото на избор е в контролиран периметър поради липса на опит. Никога не съм подкрепяла теорията "да се оправя" или "да прави каквото си реши". Естествено и аз не влизам с бутонките и правя нещата така, че и тя да ги иска сама, но опредлено до този момент доста неща са се случили под мое давление.

# 290
Захванали сте много болна за мен тема. Моята не е от децата дето знае какво иска или пък има някакви изявени наклонности. На мен ми се иска да учи нещо, което да й даде професия, а оттам и хляб в живота. А тя се мята в модерни дисциплини с неясно съдържание и още по-неясна реализация. Как да я убедя, че избора в момента не е съдбоносен, но е доста важен. Лутането напред-назад, както и ученето до 30+ никак не ми е по вкуса.

# 291
Захванали сте много болна за мен тема. Моята не е от децата дето знае какво иска или пък има някакви изявени наклонности. На мен ми се иска да учи нещо, което да й даде професия, а оттам и хляб в живота. А тя се мята в модерни дисциплини с неясно съдържание и още по-неясна реализация. Как да я убедя, че избора в момента не е съдбоносен, но е доста важен. Лутането напред-назад, както и ученето до 30+ никак не ми е по вкуса.

Лекува се, като на чадото се възложи да работи за хляба си от възможно най-ранна възраст и му се даде пълна свобода (и отговорности) от 18-годишнината нататък.

# 292
  • София
Лекува се, като на чадото се възложи да работи за хляба си от възможно най-ранна възраст и му се даде пълна свобода (и отговорности) от 18-годишнината нататък.
А, ей това е много важно, но реално докато не завършат училище нямат възможност да работят за хляба си, а само за джобните, което от своя страна изобщо не им дава пълната свобода, поне според моите разбирания. Но и това не решава поблема на Maria_P.
Мария, какви са тия модерни дисциплини? Сподели, защото понякога на нас ни се струва, че нещо е неперспективно, а не е така. Освен всичко много зависи от късмета. Моята иска да учи анимация,  струва ми е доста неперспективно, но всъщност ще се окаже, че не е...

# 293
  • София
Ежко, а ти как точно възложи на младежа си "да работи за хляба си"? Какво точно може да работи младеж/девойка на 18, докато учи редовно от 8 до 5, че да изкарва достатъчно да се издържа? Ама конкретно, не йезуитски общи приказки. Wink

# 294
Лидл, Домино (книжка за мотор си има), изработка на курсови работи, преводи и не знам още какво. Сами си ги търсят. С помощ от лятото и скромни разходи се получава съвсем ОК.

# 295
Някой може ли да ми препоръча удобно помагало за подготовка за матура по история? Ако е възможно да бъде по новата програма и по новия формат на изпита! Благодаря предварително!

# 296
  • София
Не мисля, че има помагала по който и да е предмет по новата програма.  Аз все още чакам да излязат на пазара учебниците  по ПП за 12 клас по Математика.  Освен това на този етап  не се знае  каква ще е рамката на новите ДЗИ.

# 297
Регалия са качили техните издания на сайта си - и ООП, и ПП.

# 298
  • столицата
И аз се интересувам от новия формат на ДЗИ. Но по-скоро по БЕЛ.

# 299
И аз се интересувам от новия формат на ДЗИ. Но по-скоро по БЕЛ.

По БЕЛ някой издателства, като БГ Учебник вече пуснаха помагала за подготовка за матурата! Мен ми е много любопитно как ще бъдат разпределени задачите там. Леко ме съмнява да се запазят настоящите 3 модула. 🤔🤔🤔

Общи условия

Активация на акаунт