Проверки на НАП за къщи в Гърция

• 14 468
  • 96
  •   2
Отговори
  • София
От НАП са започнали проверки на хора, закупили имоти в Гърция. Досадното е, че те нямат никакви документи какво се е случило и само звънят и изискват документи. А аз лично вече всичко съм приключила там.

Правя темата за взаимопомощ, ако на някой друг му се е случило и е по-напред в процеса, да каже как е и до къде е.

# 1
Цитат от Нова ТВ Кампания за проверка на доходите-НАП отива при всеки с имот в Гърция, ще доказва доходи за 5 г. назад.
Обичайно в такива случаи се изискват документи за произхода на средствата за срок от 5 години назад.
Проверката е част от политиката на НАП за изсветляване на недекларирани доходи.

Дрън-дрън-дрън!
Как се изсветлява неясен произход на пари в България? Пускаме парите в офшорки,
после ги изсветляваме чрез "инвестиции" в недвижими имоти по морето,
ако може и да е фирмата във Варна. Защото законите ни
позволяват инвестиции чрез неясни доходи/или пък някои органи си затварят очите/.
Как се изсветлява неясен произход на пари в Гърция? Няма нужда да се доказва произход на пари в държава членка от ЕС с работеща съдебно-правова система.
Особено заради факта, че цените на имотите са два пъти по-ниски от България.
Между другото повечето офшорки са английско-американски.

# 2
  • София
Мен започват да ме дразнят точно с това "изискване на документи" от 2019. Пратих им обяснение и каквото мога. Всичко съм предала. Ако искат нещо повече, да си го намерят сами.

# 3
Мен започват да ме дразнят точно с това "изискване на документи" от 2019. Пратих им обяснение и каквото мога. Всичко съм предала. Ако искат нещо повече, да си го намерят сами.

Не им дължите обяснение, доказателства, и всякакви простотии. Те от НАП
си търсят някои по-наивни, разчитат да стресират, да изненадат неприятно,
търсят някой да им се хване на въдицата.
Искат да изкарат някой виновен, че не е доказал произход на парите от незаконни дейности.
Това дали парите са с ясен/неясен произход е въпрос на гръцкото законодателство.
Щом гърците са позволили имотната сделка, значи отговаря на гръцките закони.
Неясен произход означава пари с неплатени данък печалби в България, това са
пари от хазарт, наркотици, оръжия, контрабандни стоки, нелегална миграция и др.
Просто е трябвало да отговорите, че сделката отговаря на гръцките и ЕС закони.

# 4
  • София
Отговорих им точно това. Ама тая лелка продължава да ми звъни, пише и досажда. Но повече нищо няма да им дам.

# 5
  • Далечният изток
Не давай, ако нямаш. Но ако имаш документи за произход на всеки 1 лев, е в твой интерес да им ги предоставиш.

# 6
  • София
Не давай, ако нямаш. Но ако имаш документи за произход на всеки 1 лев, е в твой интерес да им ги предоставиш.
Парите са от продажбата на друг имот през 2018, която съответно също е минала и заминала и нямам нищо.

# 7
  • Далечният изток
Значи имаш доказателство от къде са парите. Затова има Имотен регистър, там ще се види, че има продажба през 2018та.

# 8
Цитат от Нова ТВ Кампания за проверка на доходите-НАП отива при всеки с имот в Гърция, ще доказва доходи за 5 г. назад.
Обичайно в такива случаи се изискват документи за произхода на средствата за срок от 5 години назад.
Проверката е част от политиката на НАП за изсветляване на недекларирани доходи.

На мен нещо не ми е ясно с тези проверки за пет години назад. Ми аз може преди десет години да съм спряла да работя и да имам нулеви доходи в последните пет години, това значи ли, че не мога да си купя имот? Ми имала съм големи доходи преди десет, двадесет, тридесет години, спестила съм и толкова. Какви документи да давам за последните пет години?

# 9
  • Далечният изток
Проверката не е точно за това.
Проверката е за евентуални доходи от наем от имотите в Гърция, които не са декларирани, и дали самото придобиване на имота е декларирано. Аз поне от страницата на НАП така разбрах.
Ако имотът на Роки е купен преди повече от 5 години, то няма как да търсят тепърва произход на средствата, с които е купен, а дали през последните 5 години има някакви приходи от този имот.

# 10
  • София
Те ми искат документи само за 2019. Освен това не са посочили точно документите. Ей така, устно, каквото лелката от НАП се присети. Стрелят в мрака, пък каквото улучат.
А пък аз продадох къщата 2024, така че нямам вече нищо.

# 11
  • Далечният изток
Няма вариант устно. Имаш "Искане за представяне на документи и писмени обяснения от задължено лице”, където естествено не ти посочват конкретни документи, а ти указват да представиш каквито имаш. Отиди при счетоводител или адвокат. Сама може и да не се справиш.

# 12
Черна станция, благодаря Ви сърдечно.
Да, с право поставяте въпроса за давност на сделката. Това го свързах в по-общ контекст/общи условия/, който вече не е наличен, тъй като е изтрит текста.

Възоснова на моите разсъждения, считам че няма повод за притеснения на авторката на темата.
Който желае, нека ми пише на лични съобщения.

# 13
  • София
Консултирам се с моята адвокатка.
Предоставила съм писмено обяснение, където отговорих на всички въпроси, по точки.

# 14
  • Далечният изток
Данъчното право е изключително специфична материя и не всеки адвокат я разбира. Дори мога да кажа, че са много, много малко такива. По-скоро счетоводител или адвокат, които са бивши данъчни ти трябват.

Общи условия

Активация на акаунт