Проверки на НАП за къщи в Гърция

• 14 472
  • 96
  •   2
Отговори
# 30
  • София
Всички описани безумия в тази тема рязко ми припомниха защо ще напусна перманентно държавата в идните няколко години.
Какви безумия? Все едно в чужбина няма да питат Петкан откъде са му парите да си купи ваканционен имот в Марбея, например. Данъчните са си данъчни навсякъде.

# 31
Всички описани безумия в тази тема рязко ми припомниха защо ще напусна перманентно държавата в идните няколко години.

Какви безумия? Купила си къща, просто те питат от къде са парите. Има значение дали са от заплати, кредити, наследство или от наркотици например

# 32
И по този хаотичен начин години по-късно ли се проверява? Не следва ли да се провери преди сделката или малко след това? Тук се говори за сделка от 2019 година. 6 години по-късно ли се сетиха? И какво означава “не искат конкретни документи, а каквито ти имаш”? Първо, те имат достъп до огромно количество информация и могат да проверят много неща сами. Второ, проверка се прави по конкретни параметри, а не едно към гьотере. Аз може да нямам никакви документи. В моята работа например нямаме хартиени фишове, дигиталните не ги събирам. Ако съм разчитала само на заплатата си за период Х, нямам откъде да им извадя документи какъв доход съм имала, но те имат достъп до тази информация или поне е логично да имат. Проблемът не е, че са попитали, а че са попитали 6 години по-късно и така са попитали, че си личи, че търсят под вола теле в случая, само и само да изсмучат отнякъде пари. Много, много лошо впечатление прави, при условие, че държавата е пълна с неизрядни платци, които са известни на всички. Дори не говоря непременно за хора от властта например, а всякакви “инфлуенсъри”, “блогъри”, “влогъри”, крипто измамници и други подобни, които едва ли декларират изрядно доходите си. Тях ако подгонят, хазната ще се напълни и препълни сигурно в рамките на месец-два.

# 33
  • София
Искат нотариален акт, но аз съм я продала и нямам.
Въобще не знам защо не си поискат всички документи от Гърция, където са минали сделки, данъци, данъчен номер и всичко останало е законно, минало и заминало по законов ред.

# 34
Искат нотариален акт, но аз съм я продала и нямам.
Въобще не знам защо не си поискат всички документи от Гърция, където са минали сделки, данъци, данъчен номер и всичко останало е законно, минало и заминало по законов ред.

Точно това и мен ме възмущава, абсолютният хаос на тази “проверка”. Ако не друго, поне да се научат да проверяват своевременно. Аз не знам професия, освен държавен служител, в която човек може да реагира на нещо с 6-годишно закъснение и това да се счита за нормално и дори да се оправдава от някои.

# 35
  • Далечният изток
Като "хаос" е представена тук.
Иначе си има законов ред и конкретни указания какво да се представи, в писмена форма.
Накрая неофициално служителката е поискала да представи каквито документи има. Иначе ако беше отишла при счетоводител, който е наясно как се извършват проверки и какво точно трябва да се представи, щеше да бъде много по-лесно и нямаше да я има тази тема.

# 36
  • София
Отговорих на писмените въпроси и ги изпратих. Документи почти нямам, но служителката продължава "ама каквото имате". Аз мисля, че след като са получили сигнал от Гърция, да си искат документите от гърците и това е. Имат ми името, ЕГН, да си поискат АФиМи и да ме проверят.

# 37
  • Далечният изток
Документи се изготвят.
Както казах счетоводителите знаят.

# 38
И по този хаотичен начин години по-късно ли се проверява? Не следва ли да се провери преди сделката или малко след това? Тук се говори за сделка от 2019 година. 6 години по-късно ли се сетиха? И какво означава “не искат конкретни документи, а каквито ти имаш”? Първо, те имат достъп до огромно количество информация и могат да проверят много неща сами. Второ, проверка се прави по конкретни параметри, а не едно към гьотере. Аз може да нямам никакви документи. В моята работа например нямаме хартиени фишове, дигиталните не ги събирам. Ако съм разчитала само на заплатата си за период Х, нямам откъде да им извадя документи какъв доход съм имала, но те имат достъп до тази информация или поне е логично да имат. Проблемът не е, че са попитали, а че са попитали 6 години по-късно и така са попитали, че си личи, че търсят под вола теле в случая, само и само да изсмучат отнякъде пари. Много, много лошо впечатление прави, при условие, че държавата е пълна с неизрядни платци, които са известни на всички. Дори не говоря непременно за хора от властта например, а всякакви “инфлуенсъри”, “блогъри”, “влогъри”, крипто измамници и други подобни, които едва ли декларират изрядно доходите си. Тях ако подгонят, хазната ще се напълни и препълни сигурно в рамките на месец-два.

Всички проверки от този род се правят за период пет години назад. Има стандартни въпроси, които са еднакви за всички. Тези въпроси включват например какви превозни средства сте купили за този период, каква кола притежавате, кога е закупена, какви недвижими имоти сте придобили за този период от време, пътували ли сте в чужбина и т.н. Ако вие не можете да им предоставите отговори или документи, те сами си ги намират.  Искат извлечения и от банкови сметки, което е излишно, защото те всичко могат за изкарат и го изкарват.
Проверката може да продължи и две години. Както казах, само на който не му е правена такава, не знае за какво става въпрос.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 08:48 от Mia_1

# 39
  • София
Ами - да проверяват. За какво ме занимават аз да търся нещо, което нямам?

# 40
Ами - да проверяват. За какво ме занимават аз да търся нещо, което нямам?
Кажете, че нямате и не пазите документи. Те така или иначе ще намерят това което им трябва.
Търси се несъответствие с доказани доходи и придобито имущество, както и разлика между доказани доходи и направени разходи през тези пет години. Ако има несъответствие, се начисляват глоби.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 08:53 от Mia_1

# 41
По-добре да не го дразни. Иначе не мога да си представя как някой е продал къща и не си пази нотариалния акт от продажбата поне пет години, по-добре десет, че и завинаги.
Чувала съм за хора, на които е правена данъчна ревизия (вярно тенденциозна със заповед отгоре)  и как могат да се заяждат. Например дали е ходил в чужбина? Не е ходил. Аааа, не . По нашите указания човек с вашите доходи трябва да е ходил поне два пъти в годината.  И други такива.

# 42
  • София
Нотариален акт се дава при покупката, не при продажбата. Мисля, че продавачът даже няма право да притежава такъв документ.
Евентуално може да е запазил копие от своя нотариален акт, който е получил при покупката.

# 43
Нотариален акт се дава при покупката, не при продажбата. Мисля, че продавачът даже няма право да притежава такъв документ.
Евентуално може да е запазил копие от своя нотариален акт, който е получил при покупката.

Абсурд, това е абсолютно невярно. Как може да направиш сделка за стотици хиляди и да нямаш официален документ за нея??? Не мога даже да осмисля, че наистина го вярваш това. Колкото пъти съм продавала винаги и за мен е имало НА. Или когато съм купувала и за продавача. Ами ако утре ти поискат разни данъци за имота как ще докажеш, че си го продала? НАП сега също може да каже, че ги лъжеш. Не вярвам да не се усъмнят като кажеш "аз вече къща нямам, продадох я, но нямам доказателства".
Всъщност обикновено се подписват доста екземпляри - за едната страна, за другата (ако са няколко лица за всяко), за архива на нотариуса, за Агенцията по вписване и за кого ли не още.

# 44
  • Далечният изток
В България може да се вземе екземпляр от НА от имотния регистър. В Гърция не знам как е.

Общи условия

Активация на акаунт