Проверки на НАП за къщи в Гърция

• 14 472
  • 96
  •   2
Отговори
# 15
Данъчното право е изключително специфична материя и не всеки адвокат я разбира. Дори мога да кажа, че са много, много малко такива. По-скоро счетоводител или адвокат, които са бивши данъчни ти трябват.

А ако има не съвсем прецизни текстове НАП си решава сам в своя полза. Така е с продажбата на инвестиционно злато, няма конкретен текст какво е и НАП казват, че е облагаема сделка.

# 16
  • Далечният изток
Ммммм да, логически погледнато - инвестиционно, тоест при продажбата се реализира печалба. Нали това е целта на инвестицията - да се печели. В този смисъл би следвало да се плати данък печалба. Отговарям съвсем на прима виста, защото не съм запозната какво пише в ЗДДФЛ, но мисля, че не влизаше към необлагаемите.

# 17
Не влиза нито в облагаеми, нито в необлагаеми. Има разни разсъждения дали е финансов актив или не знам кво си... Вече забравих подробностите, но някога бях чела, че е бяло петно.

# 18
  • София
Е, сега остава да ме подгонят за 10 грама злато.
Ама аз съм си платила всички данъци при покупката и продажбата на къщата...

# 19
  • Далечният изток
Не влиза нито в облагаеми, нито в необлагаеми. Има разни разсъждения дали е финансов актив или не знам кво си... Вече забравих подробностите, но някога бях чела, че е бяло петно.
Щом е било някога, значи вече има точни указания как да се тълкува и къде да се включи.

# 20
Щом е било някога, значи вече има точни указания как да се тълкува и къде да се включи.

Има, едно становище на НАП, която е заинтересована страна. В законите си остава бяло петно. Поне да го оправят веднъж за винаги да е ясно.
https://tavex.bg/oblagane-na-dohodite-or-investicionno-zlato-na-fizicheski-lica/

# 21
  • Далечният изток
Хехе, ама те умишлено законите се пишат така, че да може да се тълкува в полза на различни, даже противоположни възможности...
Simple Smile

# 22
Хехе, ама те умишлено законите се пишат така, че да може да се тълкува в полза на различни, даже противоположни възможности...
Simple Smile

Ха, точно това съм го писала много пъти Simple Smile Ако инженери и математици ги пишеха щяха да са формулирани съвсем ясно и нееднозначно. И щеше да се пуска проверка за взаимодействието/конфликта с всички други закони.

# 23
  • Далечният изток
Затова накрая чакаме съдът да каже, когато няма практика. А когато има, се съобразяваме със съдебните решения и така...
Само веднъж ми се е случвало да създам практика, тоест нямаше никакви решения по един казус, по който водихме дело. В крайна сметка решението на Административен съд беше в полза на институцията, ама той този съд е създаден, за да им валидира незаконосъобразните актове на държавната администрация както винаги казвам, когато имам административно дело...

# 24
  • София
Малко ЕЖК, но се успокоих. Та жената, която купи къщата ми, каза че съседи българи са й казали, че НАП редовно започват такива проверки, но не ги довеждат до никъде. Тъй че въобще не е нужно да се тревожа, да търся документи, които не притежавам и прочие.

# 25
  • Далечният изток
Целта им е да установят евентуално някакви скрити приходи и печалби, върху които не са платени данъци. Ти като нямаш такива, да си проверяват.

# 26
  • София
Целта им е да установят евентуално някакви скрити приходи и печалби, върху които не са платени данъци. Ти като нямаш такива, да си проверяват.
Тц, търсят произходът на парите, с които е закупен имота. От около 2 години е офанзивата с проверките, във ФБ групите масово се оплакват от данъчни ревизии на собствениците. Доходите от даването под наем на черно няма как да ги хванат оттук, там действат гърците.
Отделно, че засичат закупени в Гърция и недекларирани пред НАП имоти. И за това има глоби.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 08:11 от yovanka

# 27
Мен започват да ме дразнят точно с това "изискване на документи" от 2019. Пратих им обяснение и каквото мога. Всичко съм предала. Ако искат нещо повече, да си го намерят сами.

Не им дължите обяснение, доказателства, и всякакви простотии. Те от НАП
си търсят някои по-наивни, разчитат да стресират, да изненадат неприятно,
търсят някой да им се хване на въдицата.
Искат да изкарат някой виновен, че не е доказал произход на парите от незаконни дейности.
Това дали парите са с ясен/неясен произход е въпрос на гръцкото законодателство.
Щом гърците са позволили имотната сделка, значи отговаря на гръцките закони.
Неясен произход означава пари с неплатени данък печалби в България, това са
пари от хазарт, наркотици, оръжия, контрабандни стоки, нелегална миграция и др.
Просто е трябвало да отговорите, че сделката отговаря на гръцките и ЕС закони.
Дължите им и още как, но ако не можете или не желаете да предоставите информация, НАП ще ви изкарат всички разходи които сте правили през тези пет години. Ще ви изкарат също къде и кога сте пътували, какво сте плащали през карти, както и всяко едно движение през банковите ви сметки през тези години. Ще трябва да им предоставите всички източници на доходи във ваша защита.
А гръцкото и българското правителство имат споразумение, гръцките власти да докладват за всеки един имот закупен от българи на тяхна територия.
Също така при тази проверка, ще ви изкарат и какво друго сте придобили през тези пет години - движимо или недвижимо имущество. И трябва да доказвате произхода на средствата.
Само човек, който си е нямал вземане-даване с НАП, не знае за какво става въпрос и на какво са способни органите на НАП.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 21:38 от Mia_1

# 28
Явно Теменужка ги е стегнала да съберат откъдето каквото може, ако трябва и с притискане и репресии, че тази дупка в бюджета как се запълва...
Така че не пречи да им пуснеш едно писмено обяснение, че в последните Х години си имала Y лева от заплата, Z от  продажба на други имоти, еди-колко си от други източници плюс наличност по банкова сметка от доходи от предишни години, и сумата покрива колкото си платила за имота в Гърция, който е за лични нужди и не си отдавала под наем (ако е така).
Имаше май и едно място в данъчната декларация, в което трябва да впишеш придобити имоти в чужбина - аз нямам и не съм се заглеждал, обаче май имаше. За това обаче най-много някаква малка глоба да се дължи, ако си пропуснала - казваш, че не си знаела.

# 29
Всички описани безумия в тази тема рязко ми припомниха защо ще напусна перманентно държавата в идните няколко години.

Общи условия

Активация на акаунт