Дванадесети клас - първите профилирани

• 50 439
  • 756
  •   1
Отговори
# 300
  • България, София
Привет!
Малко ви поизпуснах, но успях да ви изчета.

Миналата седмица за наборката беше доста натоварено.
На 02.06. имаха предварителен изпит за допускане до DSD. Чакаме резултат.
Галимар, при вас май няма такова нещо.
На 03.06. беше на изпит в Руския културно - информационен център за сертификат за Б2 по руски. В началото на юли ще излязат резултатите. От нейния клас се явиха 6 деца.

По последната тема за ориентирането - девойката е ориентирана какво иска да следва. Надявам се, като започне следването, да няма разочарование и разминаване между очаквания и реалност. Времето ще покаже.
Лятото няма да има никакво време за някаква сезонна работа. Ще трябва да си готви папката за DSD, ще трябва да учи по биология. Говорих тази вечер с учителката й и тя каза, че 2 учебника имат да учат лятото и да си пишат теми по план - график. По химия вероятно също ще има разни задачки - закачки за лятото, та не виждам как би могла да вмести и работа. Все пак и почивка си трябва.
Напира да е самостоятелна, но ще трябва да потърпи още малко.
След 12 клас живот и здраве ми се вижда по - възможно да си намери някаква работа.

Балът им ще е на 27.05. в Шератон. Събрано е капаро по 20 лв. 

Мария, и на мен ми е интересно какви са тези модерни дисциплини. Наборката си е направила избора, но имам и седмокласничка, която тепърва ще трябва да се ориентира Simple Smile

# 301
  • София
Лидл, Домино (книжка за мотор си има), изработка на курсови работи, преводи и не знам още какво. Сами си ги търсят. С помощ от лятото и скромни разходи се получава съвсем ОК.
Ама да уточним какво значи да се издържа един човек. Това значи да изкарва толкова пари, че да си плаща САМ квартирата, сметките и да се храни или ако живее с мама и тати да участва наравно с мама и тати. Това е минимума. Честно казано аз не познавам ученик, който да изкарва тия пари, освен ако не е притиснат от съдбата до стената.

# 302
800 лв на месец стигат за здравословна храна и квартира (с ток и вода), транспорт и хигиена.
Около 4 часа работа на ден с помощ от лятото.
Плащам на корем учебни такси (до завършването на средно), шофьорски курсове и уроци по втори/трети чужд език (до университета).

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 11:15 от Ezhko

# 303
  • Русе
Ако е до 15 часа на училище, тренира минимум 2 часа на ден, дори и моето дете поучва или има да готви нещо за училище поне час. Между другото в тяхното училище по някои предмети много трудно, почти не пишат отлични оценки, дори на представили се добре на олимпиада,  та ако гонят и успех няма да стане без повечко учене не виждам от къде ще ги вземат тези 4 часа на ден . Това е за скучаещи, без интереси.

# 304
Не бих описал синовете като скучаещи и без интереси, нито като слаби ученици. Бележки не гонят, но и успеха им не беше/е много зле. Училището им не е съвсем лежерно, а и чат-пат походват на олимпиади (без да са състезатели).
Време се намира при добро желание.

# 305
  • София
800 лв на месец стигат за здравословна храна и квартира (с ток и вода), транспорт и хигиена.
Абсурд е това. 800 лв не стигат за посочените от теб неща. И докато им плащаш таксите и курсовете и пр. това не е самостоятелност.  За времето Амбър е написала. Не разбрах кога в това ежедневие ще има време за приятели. И изобщо на мен лично ми е ужасно чуждо това напъване. Смятам, че младите хора трябва да имат време за приятели, за забавления, освен задълженията им. Като завършат училище ги чака цялото напрегнато ежедневие и работа. Айде няма нужда да са роботи от момента, в който са пълнолетни. Също не смятам, че трябва непременно да се изнасят на квартира. Българите не правят така, ние сме народ, който държи на семейството. Не виждам причина докато не са срещнали гадже, с което искат да живеят да се изнасят от дома. Това, че живееш с родителите си не е непременно определящо за самостоятелността ти.

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 11:43 от Vache

# 306
Абсурд е това. 800 лв не стигат за посочените от теб неща.
Малкият син ще е щастлив да даде частни уроци как се прави. Срещу умерено заплащане Grinning

# 307
  • столицата
Моето дете поработва откъслечно за джобни и най-вече за самочувствие. Това лято дочувам, че част от съучениците й ще поработят. Аз все пак си мисля, че сега са им последните свободи и безметежно лета и ако
 семейството не е във финансово затруднение,  нека им се насладят.
Още от Сега да съобразяват работно време и шефове, не е необходимо.

# 308
  • София
Абсурд е това. 800 лв не стигат за посочените от теб неща.
Малкият син ще е щастлив да даде частни уроци как се прави. Срещу умерено заплащане Grinning
Нали не ти изглеждам като човек, който има нужда от частни уроци по въпроса? Satisfied

# 309
  • Русе
За цялото лято си намери работа, защото иска да е самостоятелен, да се справя сам. Иска кола, иска екскурзия в Дубай, хубави дрехи. Обикновено за скъпите неща съфинансираме 50% процента. Така се купи лаптопа, хубавия фотоапарат, джорданките. И то от няколко години. Като сравнявам, май ще се окаже че малките син на ежко трябва да ходи на уроци. Доколкото съм запозната с наборите от темата има какво да учи, освен ако не държи на Лидъл и на Домино и има 4 часа свободни на ден

# 310
  • София
освен ако не държи на Лидъл и на Домино и има 4 часа свободни на ден
А, това пък го пропуснах в моята реч Simple Smile Няма начин аз лично с моите си разбирания да поощря девойките да работят например като сервитьорки, барманки и продавачки, в KFC, Макдоналдс, Доминос и пр. Не, че да работиш това е лошо, но не го искам за моите деца. Те имат далеч над тези възможности и ги използват. Заработва си наборката за джобните, за шофьорския курс, за курса по руски и т.н. Напълно противоположно на виждането на Ежко. Аз предпочитам докато учи да изкарва някакви пари за такива работи, а не за квартира и храна. Като тук включвам и висшето ѝ образование. Това, което иска да учи ще отнема цялото й време и внимание. За да бъде добра в професията после, няма никакъв начин да носи пици в Доминос в 4-те си свободни часа. И всичко това, когато аз имам възможност да я издържам.  Пак казвам, че има семейства, за които оцеляването е жизненоважно и за съжаление там децата дори нямат идея за нещата, които ние дъвчем тук. Просто им се НАЛАГА да работят и дори нямат възможност да учат след средното си образование.

# 311
  • София
Ежко, нека смятаме:
 Свършват училище в 16.35, 30 мин до работа/ вкъщи (ако работи дистанционно) , става 17 часа. 4 часа работа отиваме на 21 часа. Да се прибере и изкъпе, да си приготви нещо за хапване (щото говориш за здравословно Wink ) и да вечеря- става 22 часа. Тепърва почва да учи, да пише, да поспи малко, че сутрин трябва да е станал към 7 да речем.
Другия вариант 10-часови смени в събота и неделя, не знам дали са възможни. И това всеки уикенд...

От друга страна приходите: Заплата за 4 часа бруто 7-800, чисто- около 600. Квартира (стая) - 300, режийни- 50, бензин за скутерчето - още 50 примерно. Остават 200лв за "здравословна храна". То вярно, че при гореописания режим няма кога да излиза и да харчи нещо навън, но все пак на 18 сигурно има нужда да се среща понякога с приятели.

Теоретично е възможно, на практика- силно съмнително. За студент е може да стане, за ученик- по-скоро невероятно. Но пък свят шарен, малкото Ежче може и да се справя. Поздравления ако е така!

# 312
Ежко, нека смятаме:
 Свършват училище в 16.35, 30 мин до работа/ вкъщи (ако работи дистанционно) , става 17 часа. 4 часа работа отиваме на 21 часа. Да се прибере и изкъпе, да си приготви нещо за хапване (щото говориш за здравословно Wink ) и да вечеря- става 22 часа. Тепърва почва да учи, да пише, да поспи малко, че сутрин трябва да е станал към 7 да речем.
Другия вариант 10-часови смени в събота и неделя, не знам дали са възможни. И това всеки уикенд...

От друга страна приходите: Заплата за 4 часа бруто 7-800, чисто- около 600. Квартира (стая) - 300, режийни- 50, бензин за скутерчето - още 50 примерно. Остават 200лв за "здравословна храна". То вярно, че при гореописания режим няма кога да излиза и да харчи нещо навън, но все пак на 18 сигурно има нужда да се среща понякога с приятели.

Теоретично е възможно, на практика- силно съмнително. За студент е може да стане, за ученик- по-скоро невероятно. Но пък свят шарен, малкото Ежче може и да се справя. Поздравления ако е така!

Не им знам съвсем режима, но:
Да се прибере, изкъпе, вечеря = 1час = 22 часа
2 часа учене с паралелно готвене = 24.
Спане до 7:00
30 мин. подготовка (гимнастика, душ, евентуално гладене) +30мин. път до училище = 8 часа.
Събота - резервен ден, пране, пазаруване и чистене
Неделя - почивен (ако не са се офлянквали)

Доходи за 4 часа на ден - чисти 600 вкл. разходи за работа каквито е имал, 200 добавени от спестените през лятото. Квартира, режийни, пране и хигиенни продукти - към 450, 50 за транспорт и/или екстри, 300 за храна.
10 лева на ден. Хората се справят добре и с по 5 https://www.edna.bg/zdravoslovno/recepti-koito-shte-vi-nahraniat … va-na-den-4656803. Големия си позволяваше даже да обядва в училищния стол. Не твърдя, че е ползвал точно рецептите от линка, учил съм ги на мъжко готвене от тук https://chitanka.info/book/3046-gotvarska-kniga-za-myzhe, тук https://bulgarianhistory.shop/product/knizhka-za-granicharya-voinik/9/252 и тук https://doing-business-with-russia.rbth.com/%D0%BA%D1%83%D1%85%D … uhnya-ruska-amiya, както и на походно готвене от други книги.

# 313
  • Русе
Няма спорт, няма интереси извън изучаваните в училище. Някои имат театър, някои танцуват,  някои се подготвят за сертификати, някои се подготвят за изпити за университети за избраната професия.  Както казах е за определен тип. Докато учи ще се старая да осигурявам режийните разходи, защото   целта е да използва времето за усъвършенстване и натрупване на знания и умения. Вече като иска екскурзия или тениска за 300 лв, да си ги изкара, но без да пострада училището или да прекрачва норми.

# 314
Няма спорт, няма интереси извън изучаваните в училище. Някои имат театър, някои танцуват,  някои се подготвят за сертификати, някои се подготвят за изпити за университети за избраната професия.  Както казах е за определен тип. Докато учи ще се старая да осигурявам режийните разходи, защото   целта е да използва времето за усъвършенстване и натрупване на знания и умения. Вече като иска екскурзия или тениска за 300 лв, да си ги изкара, но без да пострада училището или да прекрачва норми.

Спорт = транспорт. Че и пари пести. Плуването замествало един час сън се твърди. Екскурзии - има недели, има и ваканции. Хижите, влаковете и автобусите не струват милиони, карането на велосипеда не струва нищо. Интересите се покриваха от клубовете в училище, интернет. А като се хване и цаката - можеш да свържеш работата с интересите. Сертификатите, които им трябват са отдавна взети, подготовката за интервютата и подаването на документите са част от училищния процес. При големия - достатъчно успешен. Тениска за 300лв. е, боя се, непозволителен лукс на този етап. Натрупаните знания и умения при такъв начин на живот не са за подценяване. Да не говорим колко бързо и успешно се наместват всички чакри и чивии.

Общи условия

Активация на акаунт