Дванадесети клас - първите профилирани

• 50 458
  • 756
  •   1
Отговори
# 330
  • софия
Знаете ли колко месеца преди пълнолетие може да се изкара шофьорски курс?

# 331
3 месеца, като изпита по кормуване се провежда след навършване на 18г.

# 332
За А1 и В1(тази няма много смисъл) - 3 месеца преди 16 години, като изпита и градското са след 16. За книжка се подават документи, след завършването на първи гимназиален етап (10кл. + "матурата" след него).
Автомобил категория В1:

# 333
Ezhko, браво на твоите деца! Спарвят се чудесно с ангажиментите! Предполагам все пак не искаш да ни кажеш че всички техни набори трябва да се справят по подобен начин?! Все пак всеки човек е различен и е поел своите дини под мишниците си. Респект, за това което правят децата ти! Моите предпочитам да си изживеят ученическите си години по-спокойно, макар те да си усложняват сами живота със това което сами са решили да поем и са поели. И аз като повечето майки в темата смятам, че ще помогна максимално да облекчи натоварването си (все пак не сме опрели да ни помага с издръжката) има време за всичко.

Вчера се яви на национа;но състезание по компютърни мрежи. Класира се за практическата част и завърши дванадесети (успяха да се класират само 21 ученика). Дефакто почти всички класирани са от неговото училище. Гордея се и с него и със съучениците му. Simple Smile

Тези дни кандидатстват за двуседмична лятна практика (от училището му се организирва).   Сега чака да му звъннат от желаната фирма (след интервю е) и да му кажат, че го наемат (и той като момчето на Амбър си е харесал киберсигурност).

Успоредно с това кара шофьорски курс (за категория В). Няма много смисъл да се почва много преди рождения ден, защото в момента моят изчаква да стане на 17г и 11 м за да го допуснат на листовки. Вътрешния изпит го мина. А за изпита по кормуване трябва да е навършил 18г. Така че за който питаше да кажа, че и месец по-рано да почне курса пак ще го завърши заедно с тези, които са го почнали 3 м преди пълнолетието си. Simple Smile

За останалите категории Ezhko е отговорил.

# 334
Разбира се, че не. Разговорът тръгна от "лечението" за "вечно студентство" и "триумене какво да се учи". Написах, че по мой опит ранното изкарване на хляба много помага. Бяха изказани различни съмнения, доколко това е възможно. Споделих опита, който имам със синовете, в подкрепа на тезата ми, че е съвсем възможно и по мой опит - благотворно.
Но който храни - той взема решенията.
А аз тъкмо съм на път да се отърва от тези отговорности. И понеже не успях да ги прехвърля на снахите, се налага да прибягвам към описаните мерки Laughing

# 335
  • Русе
Vyara, поздравления.  Добре се готви твоето момче и предполагам че практиката ще е полезна. Ще се радвам да споделиш как оценява уменията ,които е получил след като завърши стажа си. Светослав иска, но той се хвърля на нива, за които няма основи. Скептична съм за неговата реализация в тази област, макар и понякога ме изненадва.
      В момента почти всеки ден има кормуване. Справя се доста добре. Баща му го тества днес на полигона и каза че се справя чудесно. Не знам обаче как ще се организира с изпита. Има 3 дена след рождения си ден да се яви преди да замине. Ще ми се да се ваксинира преди да тръгне, ако е склонен .

# 336
ПС Много скоро, живот и здраве, болшинството от наборите, живот и здраве, ще са сами и далеч от нас в друг град или държава. Ще трябва да си търсят квартира, уговарят наеми, плащат вода, ток и отопление. Ще трябва да си готвят, перат и гладят. И да им стига времето за учене, стажове по професията... Как ги подготвяте за този нов период?

# 337
  • Русе
Ще трябва да си търсят квартира, уговарят наеми, плащат вода, ток и отопление. Ще трябва да си готвят, перат и гладят. И да им стига времето за учене, стажове по професията... Как ги подготвяте за този нов период?
Никак. Има време за приятели. Внимавах само за средата . В гимназията бях нащрек с кого излиза. Вземали сме приятели  с нас, той е ходел с родителите на приятелите си на почивка.С тях си се организират.  За лятото си намери работата в Несебър от една година по-голям приятел, който ще ходи вече второ лято. Изпрати ми даже снимка на квартирата. За доста неща се оправя сам открай време - може да си готви и то доста добре,но избягва да го прави.В интернет има всичко.Еърфрайерът и пералнята се учат за минути. Еърфрайерът се поръчва на адреса ,където си. В чужбина още по евтино и лесно.Отдавна не гладя, освен в редки поводи. Не виждам защо изобщо млад човек трябва да мъкне и такъв уред по квартири,градове и държави.
  Повечето деца от обкръжението , дори и най-гледаните се оправят без проблем по наблюдения. Някои чакат на родителите си за първата квартира, но бързо свикват с обстановката. Най-добре се учи от приятели  на твоята възраст.

# 338
  • София
Които си ги правят те. А са започнали да учат как се прави бюджет от 8-ми клас.
Тия деца имали ли са нормално детство или от 8 клас са "на тръстиката". Чета, чета и се дивя... това не е за моите деца и слава богу. Но може би и аз разбирам детството по различен начин и пак.. слава богу Simple Smile
А пък изобщо не е задължително наборите да са в друг град и друга държава. Моята дъщеря като отиде на лагер-школа 2 седмици на полеви условия в хижа си пра гащите и чорапите без проблем.. за първи път в живота си. Тъй че нямам притестение, че ще умре от глад и ще смърди на немито ако не е учена от невръста детска възраст да пере на ръка, да готви и да прави бюджет. И слава богу, че нямам протоколни отношения с децата си.

Амбър, Сашето сега се напъва да изкара цялото кормуване до края на месеца, за да се яви на изпит и да не пропуска, защото после месец и половина не е в София. Няма смисъл да се разкъсват уроците. Харесва ѝ да кара. Инструктора казва, че е куражлийка и ще стане добър шофьор. А дано! Тя като цяло има такива умения.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 10:40 от Vache

# 339
  • Русе
Децата ,които учат в гимназии извън родния си град се справят. Дават им някаква сума за определен период и за определени разходи. "Как се прави бюджет"e eдно друго нещо и включва търсене на  източник на доходи в определен размер за да покрият опрeделени нужди. Когато източникът ,размерът и нуждите са точно определени и постоянни, не е точно учене как се прави бюджет. Има деца и от 5 клас са в тази схема, извън родните си места.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 10:57 от A m b e r

# 340
ПС Много скоро, живот и здраве, болшинството от наборите, живот и здраве, ще са сами и далеч от нас в друг град или държава. Ще трябва да си търсят квартира, уговарят наеми, плащат вода, ток и отопление. Ще трябва да си готвят, перат и гладят. И да им стига времето за учене, стажове по професията... Как ги подготвяте за този нов период?

Всичко с времето си. Няма нужда някой специално да се готви за това с години. Достатъчно е да имат представа от готвене (учи се в 6 клас). Междувпрочем по ТП в 6 клас се учат и доста други неща, които са полезни за самостоятелното живеене (слушах им от ДО). Моите много не харчат и имайки някакъв доход и можейки да смятат лесно ще оправят бюджета, стига да им се наложи. Simple Smile За мен е важно всяко дете да си изживее нормално детството. Всичко друго няма да му се размине (пу-пу).

# 341
Лекува се, като на чадото се възложи да работи за хляба си от възможно най-ранна възраст и му се даде пълна свобода (и отговорности) от 18-годишнината нататък.
А, ей това е много важно, но реално докато не завършат училище нямат възможност да работят за хляба си, а само за джобните, което от своя страна изобщо не им дава пълната свобода, поне според моите разбирания. Но и това не решава поблема на Maria_P.
Мария, какви са тия модерни дисциплини? Сподели, защото понякога на нас ни се струва, че нещо е неперспективно, а не е така. Освен всичко много зависи от късмета. Моята иска да учи анимация,  струва ми е доста неперспективно, но всъщност ще се окаже, че не е...
То не знам дали "модерни" е точната дума. За някакви "медийни комуникации" ми говори. Какво се работи после - нямам идея. Другото е PR, обаче и там реализацията е доста спорна. Щото колко PR-и се наемат в едно предприятие и колко счетоводители да речем. Тя всъщност завършва "Банково дело", но за нея работа в банка, означава само работата на гише. Как да й кажа и покажа, че работата в банка има и други измерения / позиции. Никакво кариерно ориентиране няма моето. Сега говорим за дигитален маркетинг. Ей такива неща...

# 342
И аз смятам, че всяко дете, когато му се наложи, ще се научи на всички битови неща и организация на финанси и свободно време. А дотогава и да не тренира, не е фатално.
Когато дъщеря ми след 9 клас замина на езикова практика в чужбина за един месец, която си организирахме сами, живееше в апартамент, осигурен от езиковия център, и всичко си зависеше от нея. Ставаше сама сутрин, ходеше на курс, следобед имаха културна програма, сама си готвеше /и менюто й беше доста разнообразно и съвсем не полуфабрикати/, переше, когато се налага, гладеше. Дотогава не беше пускала пералня вкъщи, но това не й попречи да се справи.
Та мисълта ми е, че когато трябва, децата ще правят каквото им се налага. А дотогава и при условие, че можем да си го позволим, не виждам смисъл да работи и да разнася пици или да е сервитьорка на 4 ч., което да й се отразява на извънучилищните занимания, отношенията с приятели, почивката или здравето, ако щете. Нека бъде дете! Възрастен ще бъде по-късно.

# 343
  • София
Maria_P, виж как хората мислят по различен начин Simple Smile За мен, например всякакви икономически и финансови дисциплини са изключително непонятни и безинтересни. И за мен са свързани с работа на гише, клиенти и сметки. Медийни комуникации и PR са си журналистически специалности и са перспективни. Доста по-привлекателни, а пък за човек, на когото писането иде отръки са съвсем подходящи Simple Smile
Аз още преди няколко години се примирих, че наборката иска да се занимава с изкуство. После осъзнах и видях, че и там има перспектива, а бях доста скептична. Единственото, на което държах е да не учи в художествена гимназия. Обещах й, ако влезе в училището, за което се готви да й плащаме уроците по рисуване. Не съжалявам изобщо, нито пък тя. Та, искам да кажа, че децата понякога имат усета за новия свят, защото както става ясно той доста динамично се променя.

# 344
  • София
Боже, аз се омъжих без да съм пускала пералня или прахосмукачака, пък се оказа, че мога. Справих се от раз. Joy

Общи условия

Активация на акаунт