Хипоспадия 8 или деца с урологични заболявания оперирани в Сърбия

• 46 626
  • 769
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте! Имам въпрос към тези от вас, които в момента са в Белград или са се върнали тези дни. Моля за актуална информация за следното:
 1. Бащата до къде се допуска в деня на операцията: до стаята, до ресторанта или не се допуска вътре в болницата? Предвит пандемията сега допуска ли се и татковците да останат в болницата до по-късно вечерта/през нощта(т.е. и двамата родители)?
2. Когато се ходи на превръзки единия или двамата родители могат да влизат в болницата? И ако е само един задължително ли е да един и същ?
 3. Антигенните тестове къде се правят? Получихме потвърждение, че предоперативния ни консулт с педиатър ще бъде в другата сграда на адрес Bulevar Oslobođenja 155. Там могат ли да ни направят тестовете или трябва да отидем и до Koste Jovanovića 87 ?
4. Антигенни тестове се правят само преди операцията, и се смята, че всички са здрави през целия период или се правят и втори път?
Благодаря и спокойна вечер!

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 23:22 от r_petkova

# 451
1. С педиатричния преглед се правят и антигенни тестове на всички придружаващи детето. Валидността им е 24 часа (не 48 ч. както в България). Така и двамата родители могат да останат в болничната част и да придружават детето след операцията. Таткото може да остане до към 22 ч.
2.На следващият ден вече не го допускат до самото болнично крило. Но спокойно се влиза в самата клиника. На превръзките може да ходите и двамата, няма никакво ограничение за това. Те се правят в кабинет който е извън болничната част за настаняване.
3.Тестове се правят само веднъж преди операцията , заради влизането в болничното крило на родителите, и заради това че детето е пациента. В България важат същите правила!
Няма изискване за тестове при  посещение на лекарските кабинети в клиниката.
Ако нещо пропускам Галя ще ме допълни!

# 452
Допълвам, че мъжа ми правеше на 24 часа за да е при нас по цял ден. Престоя ни беше 5 дни.

# 453
Здравейте.
От последната операция на синът ми изминаха четири години. Днес звънях в картотеката на ТЕЛК в града ни за да попитам какви документи трябва да предоставя за преосвидетелстване (ТЕЛК-а е от 2018 със срок 3 г.) и много ме учуди като казаха преглед от уролог. Прегледах решението, което има от 2018 г. и там наистина пишеше "Хипоспадия".
При положение, че вече е излекувана, защо пак ми искат преглед от уролог?
Изобщо хипоспадията подлежи ли на 100% излекуване? Има ли вероятност от поява на фистула след 4-5-10 г.?

# 454
При всяко подновяване искат преглед от уролог. Ако операцията е направена качествено и детето си пишка от върха на члена, значи хипоспадията е излекувана. Не знам дали могат да се появят фистули след години. Много се надявам да не се случва.
Моето дете мина 3 операции При Джинович, но се оказа, че пак не пишка от върха на главичката, а по-надолу. Струята е силна и права. Това според лекаря е много важно. Но ще трябва да се мине още една операция, когато порасне детето. За сега ще пращам клипчета всеки месец. И се чудя дали можем да подновим ТЕЛК-а заради това. Но ще го мисля догодина преди да изтече този. На моето дете досега са давали ТЕЛК за по една година.

# 455
Тъй като подавате документи за преосвидетелсване, комисията не знае реалното състояние на  детето. Затова и се изисква заключение на Уролог. Ако уролога напише, че детето е излекувано, няма да се поднови Телк решението. Ако напише , че трябва нова операция ще го подновят.

# 456
Аз за това се чудя. От 2017 г. не съм носила документи от уролог.
В ТЕЛК решението от декември 2018 г. като втора заболяване са писали хипоспадия.
Тия от комисията или пишат наизуст или аз не разбирам как при липса на медицински документ от 2018 г. те пишат, че има това заболяване? Явно се взема под внимание до определена възраст, не знам и аз.
Но ми искат преглед от уролог.
От три години не сме пращали клип на д-р Джинович. Той ли ви иска или вие пращате няколко пъти в годината?

# 457
  • Пловдив
При всяко подновяване искат преглед от уролог. Ако операцията е направена качествено и детето си пишка от върха на члена, значи хипоспадията е излекувана. Не знам дали могат да се появят фистули след години. Много се надявам да не се случва.
но се оказа, че пак не пишка от върха на главичката, а по-надолу. Струята е силна и права. Това според лекаря е много важно. Но ще трябва да се мине още една операция, когато порасне детето.
Може ли по-подробно да обясните какво означава, че не пишка "от върха на главичката, а по-надолу" и защо се налага още една операция?

# 458
При втората операция за изграждане на канал имаше фистула в основата на члена и на главичката. Д-р Джинович писа да се сложи катетър за една седмица. Но се оказа, че катетрите в Бг са с много лошо качество. Сложи го д-р Гайдаров. Но катетъра се разместваше и скъса шевовете на главичката. При операцията за фистулата в основата, Джинович беше зашил и главичката, но явно не е зараствала добре, а и е имало малко гной на върха и при падането на конците дупката се разшири надолу. Та сега пишка от долната страна на дупката. Не знам дали отгоре се е затвор отвора. Затова се налага корекция, когато члена порастне още.
Аз не присъствах на операцията, тъй като бях в напреднала бременност и решихме да остана тук. И добре, че става така, че се наложи да родя месец по-рано със спешно секцио. Та казвам това, което мъжа ми ми е казал, че се е случило. Не знам дали се разбира нещо от обяснението ми. Явно моето дете има малшанс да не му зарастват раните бързо. Ще пращаме клипове всеки месец и ще разберем какво ще каже доктора.

# 459
  • Пловдив
Благодаря, мисля че разбрах. Simple Smile
P.S. Имам малки притеснения за резултата от нашата операция и това е причината да Ви разпитвам.

# 460
Gergana5, много съжалявам, че пак ще трябва да ходите за операция. Ако не бъркам по описанието, ние с нашето момче бяхме в отсрещния апартамент за първата си операция и мъжът Ви много ни помогна и децата си играеха заедно.
Стискам Ви палци от сърце всичко да мине възможно най-леко и безболезнено ❤️.

# 461
Да, ние сме. Надявам се при вас всичко да е наред и хипоспадията да е зад гърба ви след втората операция. Явно ние сме каръци. Но ще се оправи и това като поотрастне детето. Важното е, че члена изглежда нормален и си пишка със силна струя.
Моля, родителите да имат предвид, че операциите при д-р Джинович в много голямата си част са успешни. След тях не се налага нова намеса. Според мен фистули се получават при по-тежките хипоспадии. При тях се налагат две операции. Като при втората се изгражда канал, който е от основата на члена. Има доста шевове след това и след падането на конците, не винаги зарастват дупчиците. Ние сме от малкото случаи, в които се налагат повече намеси. Но както писах, на моето дете по-бавно и трудно зарастват раните и явно това оказва негативен ефект.

# 462
Здравейте, а каква е техниката за операция? Целият член се реже по дължина, за да се изгради нов канал ли? А ако само се разширява уретрата без да се мести? Въпросът ми звучи много лаишки, но и аз съм лаик и искам да се подготвя психически какво ни чака.

# 463
Demetra,
въпросът ти не е лаишки.
Всички ние сме се притеснявали и сме се чудили кое как се случва.
Зависи от вида на хипоспадията, мястото на отвора, позиция, изкривяване. Нещата са много, всяко дете е различно, техниките на операция са според съответния пациент. Да реже се по дължина, изгражда се изцяло нова уретра в някои случаи, в други се доизгражда само, отстранява се изкривяването, ако има такова. Това как да се разшири уретрата ще реши опериращият лекар.  Много важно е къде е позициониран самият отвор на уретрата. Обикновенно се налага реконструкция на пениса , която не е само разширяване на канала.
На първата страничка съм публикувала един наш диалог с д-р Джинович. Качвам го отново.

Отново тук добавям и следното:
Тъй като знам, че всяка от вас има много въпроси, ще кача превод на наш диалог с д-р Джинович. В самият отговор има и доста лична информация касаеща конкретно моите деца, затова ще кача само онази част , която смятам, че би била полезна за всички Ви като информация. В разгорова се визира конктетно "хипоспадията" като заболяване. Освен хипоспадии, д-р Джинович оперира редица други заболявания.
Отговорите му са съобразно нашите въпроси.

" По отношение на операциите - правим около 200+ годишно.
От друга страна, степента на успех е нещо, с което лекарите могат да манипулират много, тъй като има много различни критерии
За оценка на успеха - повечето хирурзи са фокусирани върху реконструкция на уретрата и не обръщат твърде много внимание върху други елементи - изкривяване, глава и естетика на кожата, връзка със скротума, пубиса, подкожната тъкан, която дърпа пениса към основата и я прибира т.н.
Правим много по-сложни процедури, тъй като коригираме всички тези аномалии, за да създадем напълно нормален пенис.

Също така имаме „усложнения“ при малък процент пациенти като фистула, стриктура, някои незначителни кожни проблеми, с които лесно се справяме
с допълнителна намеса.

С най-добри пожелания,

Радош Джинович, д.м.н."

Относно въпроса на sladurka333 при Михаил след първата операция самата уретра беше изведена по - надолу от нормалното.  Позицията на уретрата не беше на нормалното за това място, а позиционирана по - надолу на главичката.

Последна редакция: ср, 03 ное 2021, 10:59 от marychery

# 464
Аз имам въпрос относно изкривяването при децата със скротална/пеноскратална хипоспадия. Вече от месец правим терапията след първата операция, но все още пенисът е доста изкривен при ерекция особено. Доктора каза да не се тревожа, но все пак ми е притеснено. Има ли други дечица със сериозно изкривяване и как се повлия то след операциите?

Общи условия

Активация на акаунт