Нашите орхидеи – тема 34

• 33 771
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
  • Мадрид / София
Аз им слагам етикети с мои си имена и така им правя снимки за да знам какъв е цвета и когато са марулки по името се ориентирам. Снимката носи името, което съм ѝ дала и така по заглавие и етикет няма как да ги сбъркаш.

# 181
  • София
и аз слагам етикети с мои си имена. Пробвах като second да ровя из нета и по снимки да вадя имената, но успеваемостта не е много висока Grinning
с мойте си имена, всичко си знам как цъфти

# 182
Трябва и аз да го направя - не че са ми толкова много, но пак не ги помня. Сега чакам две да цъфтят, за едната мисля, че е в нещо като оранжево, а за другата - розова, но не съм напълно сигурна... Не мога да намеря и снимки, защото са купувани отдавна, а старият ми компютър изгоря и много снимки заминаха завинаги...

# 183
  • Мадрид / София
Мойте снимки са в Гугъл фото и от там трудно изчезват. Хубавото е, че можеш от много техники да ги видиш. Лошото е, че е гугъл.
И също не са много на брой. Не стигат 20 бр.

# 184
Да се похваля и аз с моята хубосница, която ме радва всяко лято с огромни цветове и силен аромат, но за жалост са краткотрайни.

# 185
Здравейте момичета, за първи път пиша в темата.
Имам въпрос.
Гледам две орхидеи , едната от скоро, а другата от 5 години вече.
Тя си цъфти всяка година и изобщо не я пипам , явно мястото и грижите й харесват.
Но въпроса ми е друг.
Днес случайно докато работех, видях при единия ми клиент мини орхидея забутана на един рафт на тъмно, и на шега му казах , че ще я умори , ако я държи там, а той взе че ми я бутна в ръцете да съм я вземела , че я подарил на майка си , ама тя не я гледала.
Само , че тя нещо хич май не е добре.
Ще сложа снимки ако може да ми кажете какво да правя .

Редактирам се, каза че е имала цвят , но е паднал, а на мен ми изглежда че си има цветонос , който в основата е още здрав.
И да попитам , това в което е насадена е различно от субстрата на другите ми две орхидеи?

# 186
Здравейте момичета, за първи път пиша в темата.
Имам въпрос.
Гледам две орхидеи , едната от скоро, а другата от 5 години вече.
Тя си цъфти всяка година и изобщо не я пипам , явно мястото и грижите й харесват.
Но въпроса ми е друг.
Днес случайно докато работех, видях при единия ми клиент мини орхидея забутана на един рафт на тъмно, и на шега му казах , че ще я умори , ако я държи там, а той взе че ми я бутна в ръцете да съм я вземела , че я подарил на майка си , ама тя не я гледала.
Само , че тя нещо хич май не е добре.
Ще сложа снимки ако може да ми кажете какво да правя .

Редактирам се, каза че е имала цвят , но е паднал, а на мен ми изглежда че си има цветонос , който в основата е още здрав.
И да попитам , това в което е насадена е различно от субстрата на другите ми две орхидеи?
Махнете този сфагнум с който е и я сложете в субстрат за орхидеи. Почистете корените от изгнили. И не я излагайте пряко на слънце веднага щом е била на много сянка. Изрежете и цветоноса, така бързо ще се възстанови, понеже той и отнема от силите. Като укрепне ще си пусне нов.

# 187
  • Варна
женскисвят това е следващата ми цел Heart Eyes Страхотна е! Вече знам кой ще ми дава съвети Hug

# 188
Минитата по принцип предпочитат сфагнум и трудно свикват на кори. От каквото виждам растението изглежда нормално здраво с нормални корени. Оставете я така, но не прекалявайте с поливането. Сфагнумните орхидеи се поливат режимно а не както другите. Режимно значи на определено количество дни. Лятото на десет дена. Пролет есен на 14 дена. Зимата - един път на месец.
 Спазвате следният принцип - Ако виждате че орхидеята ви е за поливане - отложете поливането с още няколко дена.

# 189
  • София
Да допълня към поста на _re_ge
На последната снимката се вижда, че по поне два корена, горе над мъха, е тръгнала бяла плесен. Това е от преполиване. Засушете, за да не се наложи да използвате фунгициди. Можете да опръскате с кислородна вода (3%) няколко пъти, през няколко дни докато изчезне. Белезите ще си останат.
Не накисвайте толкова много сфагнума или поне после го оставяйте да се оттече много добре. Полива се пак, когато започне да хруска и още ден-два след това.
Растението изглежда чудесно. Поздравления за придобиването му.

# 190
Много ви благодаря момичета за бързите отговори.
Надявам се да й хареса при мен и да цъфти както другите ми две красавици Simple Smile

А защо й е паднал цветоноса, имате ли представа?
Другите ми две цъфнаха още март и знам , че доста време ще имат цвят .

# 191
  • Мадрид / София
Всяка орхидея е сама за себе си затова не я сравнявай с другите ти. И за мен минито си е добре. Внимателно с поливането, както вече те посъветваха, че сфагнума задържа влагата по-дълго време.

# 192
Не накисвайте толкова много сфагнума или поне после го оставяйте да се оттече много добре. Полива се пак, когато започне да хруска и още ден-два след това.
Растението изглежда чудесно. Поздравления за придобиването му.

Адски е сложно да се определи кога сфагнума хруска, особено за начинаещ. Начинаещите са много ентусиазирани поливачи и си представят екваториални гори, ежедневни дъждове, орхидеи по клоните... Знаем че това е далеч от истината за орхидеите у дома. На начинаещите им трябва дисциплина и знанието че
1. Орхидеите не са видни лилии, те са по-скоро сукуленти.
2. Повечето орхидеи умират от преполиване
3. За да умре орхидея от сухост трябва много гърч, аз поне до сега не съм виждала някъде нещо такова и съм експериментирала. Юли на30 градуса съм ги държала без поливане месец и половина. Само отпуснаха листа. При поливане се възстановиха.

Разравяла съм и сфагнум напълно сух, чак спаружен отвън, докато вътре в саксийката се оказва доволно влажен. Затова казвам че дори да ви изглежда безумно сух той не е. Изсъхва бавно, отвън навътре. За да се предотвратят загнивания заради това, се правят кокедамите, който вътре са кухи но това е друг въпрос.

И последно
Цветоносът е временно явление - идва и си заминава. Пуска се, цъфти, изсъхва
 Растението е това късото с листата и корените. То е важното.

# 193
  • Варна
Минитата по принцип предпочитат сфагнум и трудно свикват на кори. От каквото виждам растението изглежда нормално здраво с нормални корени. Оставете я така, но не прекалявайте с поливането.
Съгласна съм, това е мини, точно в сфагнум му е най-добре. Изглежда перфектно според мен, но е подгизнало.

Като стана дума за сфагнум да ви питам, този сухият идва във вид на плочка, приличаща на талашитена плоскост - твърда като дърво. КАк се чупи тва нещо, реже се с нож ли или как? С ръце не успях, а мисля събота-неделя да наквася част от него и да го разпределя тук-там. Не си го представях така да изглежда, мислех че ще е насипен като слама. Сигурно събрах очите на куриера, който държеше да се възползвам от опцията преглед - парче талашит, треволяк, приличащ на райграс в саксия колкото напръстник и пликче с някакъв тор за 30+ лева hahaha Обаче мъжествено запази самообладание, сигурно е виждал какво ли не.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 08:04 от Месечинка виторога

# 194
Зависи от дебелината на плочката. Може да се чупи, може да се реже. Отчети че обемът нараства поне 5-7 пъти по мое скромно мнение.

Общи условия

Активация на акаунт