Нашите орхидеи – тема 34

• 33 754
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Според мен още трябва да почистиш - разни остатъци от стари листа виждам. После аз бих я третирала с кислородна вода и топсин или друг препарат против гниене и бих я оставила 1-2 дни без субстрат. Последният ми опит за реанимация на орхидея без корени беше с препарат Вкоренител на Лактофол. Мисля, че се отрази добре на орхидеята ми и тя в кратък срок пусна 3 коренчета. Това е прах, леко пулверизирах розетката в долния край, откъдето би трябвало да излязат корени и посипах с прашеца. Целта на пулверизирането е да се задържи прашец по розетката. Растението е закрепено в кори, като честичко пулверизирам отгоре корите, за да може влагата да провокира също растеж на корени.

# 256
Да се включа и аз с нещо красиво Simple Smile

И да попитам sve от къде си купи тази прекрасна Милтония, че очите ми останаха в нея! До сега не съм срещала с такива цветове. Уникална е Heart

# 257
  • Мадрид / София
Да ви покажа какви са кейки израстнали вместо цветоноси 😂

# 258
Иии...когато си мини и можеш да красиш навсякъде Heart

И утре ще се включа със снимки и въпроси за дендробиум, че днес получих един такъв, но никога не съм имала и нямам представа какво би трябвало да ме притеснява и кое е нормално, нито знам как да го гледам...

# 259
  • София
*Съншайн*, беше добре да покажете корените преди да почиствате. Струва ми се, че сте отрязала и жълтеникавите корени, които са здрави и само са били на тъмно. Орхидеята изглежда прекалено свежа за да е била с толкова малко здрави корени.
Обелете остатъка от листо, който се вижда на последната снимка най-долу.
Можете да сложите орхидеята обратно в кори в малка саксийка. Добре е да я застопорите с дървени пръчици или някакви други подпорки. Внимавайте с поливането и следете - ако видите, че листата се спаружват или пожълтяват, то отрежете цветоносите. Долу избива кейка според мен. Внимавайте да не я повредите при саденето и после при обгрижването.

# 260
  • Варна
Честно казано и аз се усъмних за същото като Рая... Не ми изглежда да е била с толкова скапани корени тази орхидея Confused

# 261
  • Русе
cat lady, благодаря! Милтонията я имам от няколко години, цъфти редовно. Както повечето ми камбриеви е закупена преоценена и прецъфтяла от Баумакс. Показвала съм я доста пъти в темата.

Скрит текст:

# 262
  • София
ВЕЩИЦА, Raya, Месечинка виторога много Ви благодаря за съветите! Корените наистина бяха изгнили ...не съм премахвала жълти. Лошо ми стана като я видях, но какво да се прави....този път поне розетката е ок и мисля, че са само корените. Има някакъв шанс да я спася Simple Smile Може би проблема е, че бях смесила сфагнум с корите....не знам. Взех вкоренител и сега ще пулверизирам и дано имам късмет.

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 08:55 от *Съншайн*

# 263
  • Варна
Има шанс според мен, много добре изглежда... Щом е здраво растението би трябвало да стане.

# 264
  • Варна
Све, такова изобилие от цветове е благословия Heart Eyes Дано дълго да продължи!

Съншайн успех! Може да помислиш върху вариант да се срежат цветоносите, за да може растението да се фокусира върху корените.

# 265
Не че е нещо кой знае какво, но съм много доволна от това мъъъъничко стръкче 😊
Първото откакто я имам тази nelly isler. Приемам че вече е като у дома си 😍

# 266
  • Пловдив
Здравейте, днес се сдобих с ново мини. По съвет от темата, ако нямам такъв цвят значи купувам. Е точно такъв цвят нямам. Та представям ви мини No 10

Мислех, че прилича на едно от другите, но се оказа различно
Скрит текст:

# 267
  • на Мелмак
Привет, момичета!

Чудесна тема със страхотни снимки Simple Smile

От скоро имам орхидеи в къщи. Четох доста за тяхното отглеждане, но едната започна да ме притеснява. Тъй като съм много "нова" в тази област, пак четох. Мислех, че изсъхва, накиснах я. Но няма промяна. Преди да я пресадя и почистя, ще ви помоля за съвет дали съм на прав път. Ще ви покажа снимки.
Предварително ви благодаря за отделеното време и съдействие Hug
Скрит текст:

Листата й са меки, като спаружени, едното е цепнато. Не бяха така. Корените са сиви и зелени, от горе имаше изсъхнали, които орязах. Цветовете са затворени и повехнали.

# 268
etty аз виждам доста корени тръгнали да гният. Според мен е преполята, но не мога да съм сигурна само от снимки, със сигурност трябва да я пресадиш и да махнеш всички сухи и меки корени, после освен да я покажеш пак да видим дали е за кори или на водно, докато пусне корени. Успех и има голям шанс да я спасиш, ако искаш.

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 19:27 от cat lady

# 269
  • на Мелмак
Благодаря Ви много!
Най-вероятно утре ще ви покажа Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт