Нашите орхидеи – тема 34

• 33 747
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
На някой му беше мерак да види корените на поквареното от майка ми цвете:

Изрязох половината корени. Има ново листо, така че съм обнадеждена, че ще оцелее

# 526
  • Варна
Чак покварено Grinning
Зле е, наистина, но няма невъзможни неща. Стискам палци Hug

# 527
Наистина всичко е възможно. Вчера на един прозорец видях фаленопсис, цъфнал като по учебник с огромни цветове. Даже помислих, че е изкуствен. Като надникнах по-внимателно, листата си бяха истински, и даже не в отлична форма, а леко пожълтяли и сбръчкани. Та исках да кажа, Алмира, ако имаш търпение, може да се възстанови и да те зарадва с цвят някой ден.

Аз снимах дребосъчка с върха на показалеца си за мащаб. Трудно е, защото цветчето виси надолу. Докато се борих с нея да я снимам, усетих аромат. Много сладък, лек и цветен, напомни ми на нещо познато, но не се сещам  какво.

# 528
Чудесна е Флокс.
Имам една красавица, която винаги цъфти през октомври. Сега за пръв път цъфти по това време.

# 529
Алмира
Тези жилки ги махни, запазването им е безполезно и тотално отречено.

Момичета, големи красоти показвате!

# 530
  • Бургас
Флокс Малечка е много фотогенична, гледам го този мъник изписан всичко му е точно като на голям цвят. Само по едно цветче ли цъфти?
Съни и твоята красавица е прекрасна, някак различен ми се вижда цвета, може би не е фаленопсис?
Вчера една галеничка летя от хладилника, как бутнах вратата на хладилника и добре че само една излетя. Нищо и няма, но докато я вдигах сърцето ми се беше свило, че сега на прага на лятото нов цветонос вади, а стария цветонос е удължила с още шест пъпки за трети път. И Лиодорото още една пъпка отвори вече са пет цветчета, на три цветоноса да не помислите на един Grinning.
Хубав ден и много усмивки ви желая.

# 531
Моята орхидея в Дендробиум, Мая.

# 532
Само по едно цветче ли цъфти?
Да, всички снимки, които гледах в интернет преди да я взема, бяха с по едно цветче.
Мисля, че разбирам защо - съпоставен с размера на растението, цветът е огромен, едва ли ще има сили за повече от един.

Съни, аз пък не мога да завъдя денфал, два пъти се пробвах. Вторият се раздели на 3 части при пресаждане, сега вегетират в три малки саксийки. Гледам ги на топло при фаленопсисите, на всяко поливане жълтеят листата, мрън. Ти как си го поливала този хубавец, че да цъфне така красиво?

# 533
Флокс, аз ги гледам еднакво всички. Едно до друго са. Поливам по едно и също време, вече има 5 стебла. Само веднъж го присадих, че много му беше малка саксията.

# 534
  • Велико Търново
Много ви се радвам на снимките, момичета!

След Великден ви се бях похвалила с нова придобивка (спореде мен - Мариола)
Скрит текст:
Вчера отвори и последната пъпка (най-горната), за която въобще не вярвах, че ще оцелее, най-малко заради смяната на обстановката. Тя пък взе, че ме опроверга...

Моля обаче за съвет за въздушните ѝ корени - дали да ги оставя?
Скрит текст:
Отвреме навреме ги потапям във вода. Иначе цялата орхидея поливам с накисване, но по-рядко.

Другата ми орхидея изкара един цветонос. Първи ѝ е при мен. Много се надявам да видя и цветове...
Скрит текст:

Така беше като я купих

# 535
  • Бургас
Може да ми се смеете, но съм като обсебена и още не мога да взема решение. За седмица три пъти ходя до Практикер и гледам двете Ванди Stuck Out Tongue Winking Eye. Днес на по старата видях нов малка Ванда в основата при корените имаше ново растение с по 3-4листа от двете страни. Самото растение е старо преброих поне пет цъфтежа и два може би изсъхнали неуспели да се развият. Така ли се размножава Ванда с издънка отдолу при корените или растението е пред заминаване и си пуска кейка? Не събрах смелост да взема една от двете, другата по млада вече с прецъфтял цветонос. До три дни може още веднъж да ги навестя после ММ се прибира и... вече ще е трудно да я приютя Head Band

# 536
  • на Мелмак
Действай докато е време Wink

ММ ме дърпа вече от орхидеите, вика ми - достатъчно купИ Stuck Out Tongue Winking Eye

# 537
Така, пресадих си цветенцето в нови кори, които бях купила от Лидл за целта. Обаче в тях няма тор. Аз вкъщи си имам обикновена тор за цветя. Може ли с нея, или трябва специална орхидеена тор? Или пък може и да кара съвсем без тор...?

# 538
  • на Мелмак

Ето тези пресадих преди месец в кори от Лидъл, живи са и ме радват 🙂
Разбира се, аз съм абсолютен лаик, но им станах фен на орхидеите Grinning

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 20:37 от etty775

# 539
  • Велико Търново
Ами то това е "торта́" за орхидеи - корите.

Общи условия

Активация на акаунт