Странен email от бг пощи ( може би )

• 2 439
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
Е да, ама така преведено и то без името отзад звучи много нелепо Simple Smile

# 16
  • София
Не се хващайте на такива мейли! ММ ми очакваше преди месеци спешна пратка по БГ пощи и получил мейл с логото на БГ пощи. Тръгнал да плаща 4лв., не успял с едната карта, с другата, че накрая спряхме всички карти и ги преиздавахме в банките. Такава разправия беше!
То пък как съвпадна с момента на очакване на пратката ни!

# 17

Защото вероятно е преведено с Гугъл преводача от човек, който няма представа от български.

# 18
Не се хващайте на такива мейли! ММ ми очакваше преди месеци спешна пратка по БГ пощи и получил мейл с логото на БГ пощи. Тръгнал да плаща 4лв., не успял с едната карта, с другата, че накрая спряхме всички карти и ги преиздавахме в банките. Такава разправия беше!
То пък как съвпадна с момента на очакване на пратката ни!
Ние преди 15-ина години така изгоряхме с ваучери за 40лв. Кака ми беше споменала, че батко ще идва в града ни по работа и може да прати нещо по него. И звъни стационарния телефон, майка вдига и "Лельо, закъсах с колата. В ... съм. (Споменава се градче по пътя между тях и нас). Нямам толкова пари в мен, прати ваучер за 100лв на Виваком." И майка, дето се хвалеше, че познава гласове се хвана. Иска пари на заем от комшиите. Комшията предупреди, ама тя инат "Това е племенника, сигурна съм..." Та успях да смъкна аз от 100лв до 50, а в магазина нямаха и ми дадоха два по двайсет. И като го няма батко, почна да ме гложди що от нас иска пари, що не звъни на брат си или кака, че са по-близо... И звъня на кака - ми той батко отложил пътуването. Та пихме една студена вода за 40лв, въпреки че подадох жалба в полицията и в оператора.

Защото вероятно е преведено с Гугъл преводача от човек, който няма представа от български.
100% е така. Това обръщение противоречи на нормите за кореспонденция на български.

# 19
Да постоянно получавам такива имейли,по принцип ако има пратка звънят на човека,но има и друга измама,може да пратят есемес ,че трябва да се плати определена сума за получаване на пратка и това е измама.

# 20
Вирус е разбира се, то е толкова фалшив този е-мейл, че няма повече накъде. Надявам се не сте натискали линковете в мейла, ако е така, вече сте лепнали вируса. Ако все още не сте, просто го изтрийте.

# 21
abv поща в настройките има възможност да избереш "Прозорец за преглед на писма" - "отдясно". По този начин вдясно ти се вижда съдържанието на мейла без да е необходимо да го отваряш.
Като получите странен емайл, първо се гледа емайл адресът, от който е изпратен. Ако е от Райфайзен банк, отивате в сайта на райфайзен банк и там виждате какъв им е адреса след символа @ ( домейн).

1.В случая ви пишат от "Български пощи" и се очаква емайла завършва на @bgpost.bg, ако е истински. Но не е така.
Скрит текст:
2.Ако писмото съдържа линкове, не ги кликваме, само задържаме мишката леко и гледаме на най-долния ред., за да разберем къде води. Очакваме, че линкът ще ни отведе в сайта на БГ пощи www.bgpost.bg

3. И аз съм получила този линк, всъщност не зная дали са еднакви на всички, защото има разни числа, които са са генерирани, за да може изпращачът да знае по кое от писмата му са реагирали, т.е. човекът е натиснал линка.
https://wordpress-575368-1864317.cloydwaysapps.com/tobg.php

4.Търсим в Гугъл какво е това cloudwaysapps.com и има ли такъв сайт, с какво се занимават?
Оказва се, че май няма, а има нещо подобно cloudways.com, искали са потенциалните жертви,  (които проверяват) да си мислят, че е този сайт.
Скрит текст:

5. Линкът завършва на .php - това е език за програмиране, не са могли да го скрият, т.е. зад него се крие някаква малка програма, нещо ще се случи. Оставям на желаещите да кликнат там да кажат до какви евентуални поразии води.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 14:23 от Pepina_n3

# 22
А между другото и отгоре на писмото си пише, че е фишинг Grinning иначе обръщението "скъпа" направо ме съсипа Joy може другия път да е "здрасти брат, имаш пратка"

И така преведено - имаш чувството че четеш някое от благодарностите или извиненията в Аки Експрес Simple Smile
Чак си помислих - бре да не чакам нещо от тях? Нали пътуват по 2 месеца - човек забравя. А нали сега и за някакви мита се говори...
Но по-добре едно калъфче по-малко от Али-то, отколкото да отворя това писмо!

# 23
  • София /Абсурдистан
Редовно получавам такива писма от Райфайзен, от бг пощи също получих. Получавала съм от DHL и от къде ли не. Това са измами, разбира се и който се хване, хване се.  Всичко в коша и се трие.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 20:28 от The Iron Lady

# 24
да, всички имаме от Райфайзен, abv. bg явно  е безсилна да спре потока..., а това е част от работата им

# 25
Подобна измама върви и с СМС-си. Но там трябва да сте много по-внимателни, защото съобщенията  са доста автентично направени. Освен това на телефона е трудно да видиш, че бутона те препраща към сайт, които няма нищо общо с посочения изпращч на СМС-са.

# 26
Абв-то е най-смотаната поща и не искам да ги защитавам, но са безсилни срещу юзъра, който рови в папка Спам, отваря мейли, в които "институция" пише с грешки и го нарича "скъпа", пропуска големия червен надпис "това е фишинг", не гледа подателя и пак се чуди дали мейлът не е истински.

# 27
е кои да тия страхотни пощи?

# 28
И аз имам такъв имейл, за малко да го отваря, защото чаках доставка от алиекспрес...

Общи условия

Активация на акаунт