Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 55 268
  • 755
  •   1
Отговори
# 225
  • София, България
На вас не ви е проблем да плащате по 1500 евра на година, но на повечето е. Такива комплекси западат по цялото черноморие.

# 226
  • София
Кой ви напълни главата, че ще е "Лозенец-а" на Варна!?

Аз до колкото бегло помня, св Константин и Елена е на майната си.
По-скоро е Банкята на Варна, но аз лично в Банкя не бих живял. Дори и като пенсионер.
А и апартамент в квартал с къщи. Това от край време ми е безмислено.

Освен това, били сте на Влас. Хубаво. Кое ви кара да мислите, че морето във Варна е пак толкова топло, не духа, не е студено?
Зимата (и лятото) има осезателна разлика между климата на юг от Стара Планина и на север от нея.
Ако ще живея на морето пенсионер, ще избера южното крайбрежие. Северното не ми дава нито един плюс.

Също така, не знам как ги пляскате тия 500лв навсякъде. В младост 1, дори и без преустройство, наемът ще е минимум 800лв.
На година това са 10к. И това в близките 5г. После ще е нагоре.
Както се забелязва, най-много се вдигат цените на имотите в столицата. Доста повече от на морето и много повече от ваканционните. На мен също морето ми е слабост, но не си купих имот там, а имаше много добра оферта за къща.
Какво пречи след 20-30г да продадете 1 софийски имот и да купите един на морето.
Също, дали ще е на 100 м или на 500м от плажа, няма голяма разлика. Това е стръв за хора, които се впечатляват от нерационални неща.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 08:50 от Танграта

# 227
  • София, България
Напълно съм съгласна с написаното от Тангра. Даже щях да напиша, че на мен на север от Бургас ми е студено и предпочитам на юг от Царево, но се спрях, защото съм чувала, че хората не харесват "селянията" на южното черноморие. Аз не бих живяла целогодишно на морето, така жестоко духа зимните месеци, че хващам минингит само като се сетя.
И за парите за наема съм съгласна, танита, ако оправиш апартамента и го даваш за 500 лева, имай ме предвид, ще ти стана наемател. Хем и ще стоя поне 5-6 години, защото ще запиша детето в 125то.

# 228
  • София
100% да е на юг от Бургас. 100% да не е огромен комлекс с такса, има имоти и без такса
100% да не е партер на морето, заради влагата и мухъла , които там са сигурни Thinking особено близо до плажа
Тераса с изглед и да не е голямо, за летуване са достатъчни 2 стаи.
Най-важното по морето е качеството на строежа, ей това е Rolling Eyes
Идеята за тераса с гледка към морето е много добра, но без да бухваш 100k в такъв имот, виж това наистина няма смисъл...  Grinning

# 229
Танита, вие не бяхте ли харесали апартамент до пътеките на Младост 1 - ако той е капарираният, добър имот беше, мисля, че наемът му няма да е под 500 лв.
Да, още буквално два три дни имам за размисъл и след това трябва да ходим за сделка или се отказваме. Кофти ще стане за продавачите, но пък парите са си наши.
Да, според мен много добра локация, тихо и зелено, току що изцяло саниран и пребоядисан вход, на 1 Мин от пазара и метрото, но 1 етаж (засенчен е доста от дървета) и тотал щета за 90к.
Алтернатива ни е на чисто зелено, без дупка дори в св Константин Варна на 100м от плажа евентуално имот в който ще живеем след пенсия. Пак партер, но там не ме притеснява ще има охрана, но и солена такса поддръжка.
Ей сега пак изръчках целия имот бг, и единственото което харесвам е 220к Витоша вилидж - 4 стаен.

Е нямате ли предварителен договор, срокове, неустойки, задатък...

# 230
Ако просто искате да си запазите парите, спокойно може да си купите само S&P500 и злато (поне според мен). Иначе то навсякъде като инвестираш (като обикновен човек) минаваш през посредник и плащаш комисионни. Има си и други такси понякога, превалутиране евентуално. По принцип инвестицията в индекс като S&P е доста лесна и не трябва да се следи индексът чак толкова много. Инвестирането в акции е друга бира.

# 231
На 100 м от морето е студ, влага и страшна амортизация на сградата - и на север, и на юг.

Преди 5-6 г. позната ми изпрати снимки на фасадата си в Ахтопол, за съжаление не ги намирам в момента, но си представете климатици на страната откъм морето, които са покрити с педя лед.

# 232
  • София
Подкрепям Тангра и Емма. По стечение на обстоятелствата съм на почивка точно в Ахтопол на първа линия. Simple Smile Няма такъв кеф, няма такава гледка, но после ще се прибера у дома, а друг ще бере гайлето на ръждядалите климатици и обрушена фасада. А и се чудех как може на старите ахтополски къщи всичките им фасади към морето да са плътни стени като калкан, без никакъв прозорец, който да гледа към тая морска шир-радост за окото, но ми обясниха, че времето сега няма нищо общо със зимните ветрове.

Апартаментът в Младост звучи чудесно. Аз бих го взела.

# 233
Странно, когато румка се съветваше и купи на първа линия, всички я поздравявахме, но сега е проблем Simple Smile

# 234
  • София
Румка не е питала дали да купува. Решили си хората да си направят кефа, купили си. Освен това, те май имат доста апартаменти. Тяхното е горе долу както съм и аз. Всяка година нов имот. А някои години по няколко. Колко да е фатално един да е на морето?

То и ако някой пита във форума за Канада. "Да емигрирам ли!?"
Отговорът трябва да "Не!". Защото очевидно не знае с какво се захваща. А и не е мотивиран, да се поготви и събере информация и подготовка.

Освен това, поздравяването беше за успешната сделка и далеч не от "всички". Също така, те така и не казаха къде е имотът, такси, квадратура, цена и тн. Не е стояла и дилема дали да купят вместо него имот в столицата.
Константин и Елена е мнооого на север. По на север и от Варна.
И обективно не е "Лозенеца на Варна", защото не само не е в центъра, но и меко казано е отделно СЕЛО (селище).
За хора, които едва имат 1 жилище и несигурни старини, апартамент, който лесно се отдава под наем е най-доброто решение.
Дори с наема биха могли да съберат пари за 20г, с които да си купят бленуваното жилище на морето.

# 235
  • София
Аз само казах, да не партер на морето , че ще е влажно и мухлясало. И че прекалено скъпо жилище с прекалено висока такса на комплекс не си струва. То с тази такса ще си наеме човек същото жилище за 2 седмици без допълнителни консумативи и разходи по поддръжката И без туй нормалните отпуски са по 20-30 дни Confused
Ако е тераса, по висок етаж и не е толкова скъпо , е добре.

# 236
Румката не е питала "къде да сложа всичките си спестявания", все пак...
----------------------------------
Пак да кажа, че лично аз бих предпочела имот, който ще ми носи целогодишен доход още сега. Пък с наема от него ще си наемам дългосрочно където искам по Черноморието Wink

# 237
  • София
Абсолютно!
Обмисляхме възможността да си купим ваканционно морски имот.
Само че, сметката не излиза ок.
За да има смисъл, трябва да го обитаваме поне няколко месеца годишно, което със сегашния ни начин на живот, е невъзможно.
Освен това, се връзваш с едно и също място, а ние обичаме да разнообразяваме.
Поддръжка, такси, сметки, ангажимент си е.
За да не съм голословна, плащаме 60 лева на вечер за апартамент с една самостоятелна спалня, оборудвана кухня и голяма тераса с прекрасна гледка към водата, на първа линия и на 3 минути от плажа. Тук сме за месец. Колко години по 1800 лева ще спестя, за да има смисъл покупката на тоя апартамент. Подобни се продават на цени между 60 и 80к евро. Някои за довършване. Отделно имат такси, сметки.
И едва ли не ще се чувстваме длъжни да идваме, за да не стои неизползван.
Друг е въпросът, ако професиите позволяват по-дълъг престой, или ако е за старини. Но за старините има време, я камилата, я камиларя. Никога не е късно да продадеш софийски имот, който ти е носил наем целогодишно и да се пенсионираш в морски такъв.

# 238
Дори не е нужно да продаваш.
Имам познат, който от началото на пандемията е под наем на морето. Покрива си го с наема от апартамент в София и разликата в наемите му идва като печалба.

# 239
Абсолютно!
Обмисляхме възможността да си купим ваканционно морски имот.
Само че, сметката не излиза ок.
За да има смисъл, трябва да го обитаваме поне няколко месеца годишно, което със сегашния ни начин на живот, е невъзможно.
Освен това, се връзваш с едно и също място, а ние обичаме да разнообразяваме.
Поддръжка, такси, сметки, ангажимент си е.
За да не съм голословна, плащаме 60 лева на вечер за апартамент с една самостоятелна спалня, оборудвана кухня и голяма тераса с прекрасна гледка към водата, на първа линия и на 3 минути от плажа. Тук сме за месец. Колко години по 1800 лева ще спестя, за да има смисъл покупката на тоя апартамент. Подобни се продават на цени между 60 и 80к евро. Някои за довършване. Отделно имат такси, сметки.
И едва ли не ще се чувстваме длъжни да идваме, за да не стои неизползван.
Друг е въпросът, ако професиите позволяват по-дълъг престой, или ако е за старини. Но за старините има време, я камилата, я камиларя. Никога не е късно да продадеш софийски имот, който ти е носил наем целогодишно и да се пенсионираш в морски такъв.
И ние така ... отказахме се от морски имот ... обаче аз сега чопля да намеря по-голямо жилище за нас и по-комфортно за домашен любимец, сиреч градинка, озеленено място.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 16:24 от rady_plovdiv

Общи условия

Активация на акаунт