Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 401
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Пусни я за едни 300К евро. Все ще се намери някой инвиститур да я купи за да си съхрани парите. Щом дават по 3200е/кв за краен квартал явно имат много излишни пари хората.

# 586
Ей батита ... дайте и на мен некое дребно нещу да продам , че и аз да си зема в Гърция . А аз ще се отплатп. Ще ви гледам на кълбото ще ви кажа само хууви неща ще ви кажа!

# 587
Ако нямаш какво да продадеш може да пробваш да продадеш една дигитална панелка. Майтапа на страна преди няколко седмици се продаде дигитална къща за 500К долара.

https://www.cnn.com/style/article/digital-nft-mars-house-scli-intl/index.html
https://www.outkick.com/an-italian-artist-sells-invisible-sculpt … ts-right-its-air/

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 00:16 от Neymar09

# 588
Дано да сте прави и да скочат още много цените. Имам една лай**на панелка във Варна и искам да я продам и да си купя нещо в Испания. Вчера четох че в Мадрид цените са паднали за 2020.
https://www.reuters.com/world/europe/pandemic-surge-european-hou … ubble-2021-05-10/

Вчера познати живеещи в Испания продадоха мизерна наследствена панела, като с по малко от получената сума казаха че са си капарирали  къщичка с двор на брега на морето в Испания. Дойдоха си за да разпродадат всичко  тук, и останаха изненадани от високите цени които получиха за имотите си, както и от факта че в градче без нито едно работещо индустриално предприятие има толкова много скъпи коли..

# 589
Мъжът ми е в Италия. Живее в зоната между Милано и Бергамо. Тук растат цените на новите жилища с аргументи че са с екологично отопление, а не на газ, както другите. Цените на "старите" жилища са ниски. Местните коментират, че е единствената опция да се отървеш е да го "подариш". Сложих стари в кавички, защото говоря за жилища построени преди 10-20 години. Мъжът ми има жилище около 45 кв.м. построено 2009г. Плати 70 хил. Евро за апартамента, 5 за мазето и 14 за гаража. Още 14 даде за обзавеждане. Тук стандарта е жилището да е боядисано, с плочки в банята и кухнята, радиатори и газова инсталация,положена подова настилка(истински паркет в стаите и плочки в кухнята и банята  и естествено интериорни врати. Вид и цвят се уточняват преди полагането им. По оферти в местните сайтове си направихме извода, че сега жилището без гаража може да се продаде за около 50 хиляди.

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 10:54 от Monza

# 590
Т.е ще сте на загуба ако го продадете ли? А задължава ли държавата по някакъв начин собствениците на тези "стари" жилища да ги заменят с новите екологични? Вдига ли им данъците или да ги облага с допълнителни такси?

# 591
Както и от факта че в градче без нито едно работещо индустриално предприятие има толкова много скъпи коли..

Убягва ми връзката. Ако имаше работещо предприятие, точно работниците щяха да карат скъпи коли? Може да има и други бизнеси, които да позволяват на хората да карат скъпи коли - земеделие, търговия. Това на "всяка цена предприятие" ми напомня всеки разговор с баба ми, дългогодишен работник в предприятие, излъган, че е осигуряван на еди-какви-си пари и с днешна пенсия 300 лв. Иначе предприятие, та предприятие... (Нарочно има толкова тафтология, самата дума крещи 84-та...)

# 592
Ама защо говорите за цените в обезлюдяващата се провинция в Италия. Не знаете ли че всички живеят в Рим.
Вижте в България как е, всички идват в София, но цените са ниски сравнено с Рим, Берлин, Париж и т.н. В София цените трябва да се вдигат още. В провинцията няма пукнат човек, но странно защо цените гонят софийските на дадени места. Но е факт че навсякъде са се вдигнали.

(Поста е ироничен, не ви държа сметка)

# 593
Провинцията не е обезлюдена Гого. Не се лъжи.

# 594
Ама защо говорите за цените в обезлюдяващата се провинция в Италия. Не знаете ли че всички живеят в Рим.
Вижте в България как е, всички идват в София, но цените са ниски сравнено с Рим, Берлин, Париж и т.н. В София цените трябва да се вдигат още. В провинцията няма пукнат човек, но странно защо цените гонят софийските на дадени места. Но е факт че навсякъде са се вдигнали.

(Поста е ироничен, не ви държа сметка)
На 30 км. от Милано сме. Индустрията е изнесена извън града и тук има фирми и предприятия. Да цените са по-ниски от Милано. Сред съседите има хора от съседни села и градове, дори има и от Милано. Животът извън големия град има и предимства и недостатъци. Тук селата имат по десетина хиляди жители и добра инфраструктура. Хората не напират да живеят в Милано. Свикнали са си и с поколения си живеят из зоната. Дори се забелязва обратен процес. В съседното село, което е по-близо до реката последните години изникнаха много вили. Не знам имена, но знам, че там се е заселил топ журналист от Милано и един футболист от Милан. На 10 км. е Аркоре(селото на Берлускони) и когато е в Ломбардия си живее там. Казвам го за да не останете с впечатление, че ви говоря за забита провинция. Да провинция е, но тук си има всички удобства. Училище и градина има във всяко село. Община, в която можеш да свършиш голяма част от административната работа. Болниците са на 15-20 км. Ако се наложи на човек без кола да ходи до болницата, може да се свърже с доброволците и те му организират транспорт. За спешни случаи си има Бърза помощ. В селото има няколко ЛЛ. Молът е на 3-4км. Отделно в зоната има някоко хипермаркета. Без кола е трудно, но ако я имаш нямаш проблеми.

Друго което ми беше направило впечатление е, че с разрешителното за строеж общината се ангажира да построи път до имота. Пътят беше построен още преди да започне строежа. Този път е на 13-14 години и няма нито една кръпка. Нямам спомен и да е ремонтиран основно.

# 595
  • София
Монца ,благодаря за споделеното , темата за Италия ми е много на сърце и беше много полезна и интересна информацията !

# 596
Т.е ще сте на загуба ако го продадете ли? А задължава ли държавата по някакъв начин собствениците на тези "стари" жилища да ги заменят с новите екологични? Вдига ли им данъците или да ги облага с допълнителни такси?
Мъжът ми смята, че ако го продаде ще загуби. Мисля, че държавата не задължава собстениците да закупуват нови екологични жилища. То на практика отоплението с газ се води еколкогично. Става дума за къщи със соларни панели на покрива и подово отопление. Не съм се задълбочавала. За данъците нищо не мога да кажа. Ще поразпитам. Знам, че държането на стара кола е разход и в момента, в който си купят нова се отърват от старата. Обикновенно продавача на новата взема старата за рециклиране и прави отстъпка за новата. Другия вариант е автомобилното гробище. От там пък колите идват в България. И всички са карани от една баба, която е ходила с колата само да супермаркета.

# 597
Газта е доста еко френдли начин за отопление. Соларни панели, вятърни мелници и други подобни зимата едва ли генерират много ток, те са по-скоро за осветление и ел. Уреди. Не разбирам как едно жилище ще му падне с много цената защото не било еко и ново. Ако не е еко, ноже да се направи еко, био, веган и каквото искат.

# 598
Газта е доста еко френдли начин за отопление. Соларни панели, вятърни мелници и други подобни зимата едва ли генерират много ток, те са по-скоро за осветление и ел. Уреди. Не разбирам как едно жилище ще му падне с много цената защото не било еко и ново. Ако не е еко, ноже да се направи еко, био, веган и каквото искат.
И тук ги баламасват как ли не. Нали трябва да им вземат парите. Италианците са много добри в общите приказки. Пък който се хване си е за негова сметка. Това което ми прави впечатление е, че всички напират да си купят новопостроено жилище и вторичния пазар е слаб.

# 599
Гого мога да ти го обчсня , но ще е дълго. И страшно. НЕ вярвам да го докарат до бг, че ще има живот в подлеза.
Накратко сменяш котел когато ти кажат. Не когато спре да работи. При смяна на котел се вкл. общината с експерти да ти провери колко покриваш енергийните норми. Ако каже не ... то викаш експерт да ти каже какво да направиш за да ги покриеш. Пример имам кооперация с 36 жилища , сравнително малки , първи етап енергийно саниране според първоначална оценка на експерта 150 х. евро. следват етап 2 и 3 ... 
Това кратък пример.
Етажната собственост се втурва да се вкл. в централно парно за да избегне тези сметки , като за вкл.  в централно парно 15 х. е. за включване и първоначална оценка още 50 х. евро за ... напасване от газ към централно. Добавяме изхвърляне на новия газов котел.
Още доста примери могат да се дадат защо предпочитат ново и поне 15 години да си живеят необезпокоявани от общинските разпоредби.

Общи условия

Активация на акаунт