Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 602
  • 755
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Ами погледнете наемите от 2021 до 30 г назад.
Ръстът е почти х10.
Обсъжданият в другата тема апартамент е за 1500лв на месец. Преди 25-30г се давал под наем за 150лв.

Не знам кой си прави сметката да кара 30години напред на наем от 2021ва, но на мен не ми се вижда, хич, реалистично.
За сметка на това, вноските по ипотеката да скочат с 5%, ако се вдигнат много лихвите.
Къде са 5%, къде са 900.

# 466
Не че съм много запознат с ипотеки и лихвите по тях - но ако ипотеката е с  вноска примерно 1000 лева,  и ако през тази година имаме инфлация 5% - не би ли следвало догодина вноската да е 1050 лева, ако догодина инфлацията е още 5% вноската за по-следващата година да стане 1102.5 лв и тн. ?

# 467
Не че съм много запознат с ипотеки и лихвите по тях - но ако ипотеката е с  вноска примерно 1000 лева,  и ако през тази година имаме инфлация 5% - не би ли следвало догодина вноската да е 1050 лева, ако догодина инфлацията е още 5% вноската за по-следващата година да стане 1102.5 лв и тн. ?

Не е баш така. Обаче ако инфлацията скочи на 5% има голяма вероятност лихвата по ипотеката да се вдигне на 5% и тогава вноската от 1000 ще отиде на 1600 грубо сметнато.
Една интересна статия от вчера
https://fakti.bg/imoti/584399-tendenciata-v-sofia-se-obarna

# 468
Гого кеш съм го взел, ако е с банка или заеми няма да говоря въобще, взет е преди година на акт 15 на 1000 евро кв, сега има акт 16 и е около  1300 минимум  знаеш да смяташ, около 60 кв е, до 2 месеца се пуска под наем

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 19:48 от queenn

# 469
Танграта много точно го обясни - сега наемът е 500 лв., след 5-10 години ще бъде 700-800-1000 лв., заплатите също няма да стоят на сегашните нива. Инфлация ще има, разбира се, но ако се сметне увеличението на наема спрямо дадените сега пари, както и увеличението (няма да е пропорционално за всички имоти) на стойността на самия имот при евентуална продажба, аз не мисля, че има жилище, което да не си избие парите. Освен ако не е купено на цена х2 от пазарните нива.

Пак ще дам моя пример с жилище за 13 500 щ.д. през 1998 г., сега е минимум 80-90К евро. Тогава наемът беше 100-120 лв., сега за 500 лв. ако се пусне, ще се редят на опашка. Както и да ги въртиш тези 13 500 щ.д. на депозит, едва ли щяха да станат 80-90К евро.

# 470
За пореден път не мислим извън матрицата и незнаем на кого и за какво благодарим.. Ако гледате апартамент за 150'000 евро, а имате спестени само 15'000, а банката ви гарантира останалите 85'000 очевидно имате проблем за 50'000 (1/3 от пълната цена). Чак толкова висока оценка няма да дадат, тъй като банките работят само с техни оценители и в повечето случаи не биха поели този кредитен риск. Освен това не се вземат в предвид разходите по сделката и ипотеката, които са около 10%. При кредит например трябва да заплатите при нотариус таксата за Договорна ипотека вместо Законна (пр. за 300'000 лв. са 1656.60 срещу 978.30). Въпреки, че от банката ми бяха написали в договора всичко, излязоха непредвидени плащания. Ако си правите тънки сметки, без да сте предвидили всички скрити таксички и малък резерв, то може да се изненадате неприятно в последния възможен момент. Минах по този път миналата година и нещата бяха на кантар. А колкото и добре да си мислите, че ви плащат, може да се изненадате, ако потърсите повече информация и тръгнете по интервюта.

Относно инфлацията, предвижда се да прерастне в стагфлация и срив на световната икономика, който ще повлече и сектора с НИ. Няколко пъти го споменах през 2020г. Наскоро го каза и финансов анализатор от J.P. Morgan. Навлизаме в капана на прекомерния дълг - "икономиката става все по-задвижвана от финансите и все по-крехка, тъй ато кредитополучателите стават все по-натоварени".

https://pogled.info/svetoven/parichniyat-dazhd-zaplashva-da-srin … -ikonomika.130302

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-da-izbegnem-kapana-na-p … lg-303814/?page=2

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 22:28 от Пух

# 471

Не е баш така. Обаче ако инфлацията скочи на 5% има голяма вероятност лихвата по ипотеката да се вдигне на 5% и тогава вноската от 1000 ще отиде на 1600 грубо сметнато.
Една интересна статия от вчера
https://fakti.bg/imoti/584399-tendenciata-v-sofia-se-obarna

Ако наистина при вдигане на лихвата с 5% вноските скачат с 60%, ще има големи сътресения на имотния пазар.
А иначе - нормално населението на София също да намалява, при положение, че повече от 30 години държавата се топи.

# 472
Понеже бях под наем преди 15 години  - 500 лв. за 2 стаен и гледам смятате, си пуснах статистика в имоти.
За 15 години няма фрапантен скок.
Ако искате си изберете друг квартал за София.

Но пък цените на имотите, храната и какво ли не скочиха в пъти.
Изводи, не мисля да пиша. Всеки си има глава.

# 473
Не вярвям да вдигнат лихвите с 5%. Просто държавните дългове са огромни и 5% лихва върху тях ще доведе до фалити на държави. България пак е добре, дано не дойде тиквоча на власт и новите управляващи не теглят този излишен 60м кредит.

Пак ще се повторя но какво да се прави. Банките нямат друг изход освен рязко да секнат кредитирането до нула и яко данъци. Евентуално леко да вдигнат %, но не могат да си позволят лукса да борят инфлация с високи лихвени проценти. А спре ли кредитирането....

# 474
Мисля че имотите под наем паднаха последните 4-5 месеца, наблюденията са ми на база ФБ групи.
В момента има "кредитна ваканция", не знам дали физическите лица ги хваща, ама ако е така след година може да има голямо предлагане на имоти от банките.

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 23:03 от IvanGeorgiew

# 475
Кредитната ваканция свърши края на март. Предполагам вече първите записали се, са започнали даси правят вноските.

# 476
Не вярвям да вдигнат лихвите с 5%. Просто държавните дългове са огромни и 5% лихва върху тях ще доведе до фалити на държави. България пак е добре, дано не дойде тиквоча на власт и новите управляващи не теглят този излишен 60м кредит.

Пак ще се повторя но какво да се прави. Банките нямат друг изход освен рязко да секнат кредитирането до нула и яко данъци. Евентуално леко да вдигнат %, но не могат да си позволят лукса да борят инфлация с високи лихвени проценти. А спре ли кредитирането....

Наистина са в тежка ситуация заради огромните дългове. Обаче при трайна инфлация от 5% мисля че няма да имат избор. Даже пазара на облигации ще вдигне лихвите доста преди централните банки да се задействат. В момента има инфлация и даже пазарите са нервни обаче засега общото мислене е че инфлацията ще е моментна и че цените ще се стабилизират. В щатите федералния резерв има цел да достигне 2% инфлация. Ако има 5% инфлация и федералния резерв не реагира ще ги разпънат на кръст. При инфлация от 5% даже ипотека 5% може да е ниска. Това ще съответства на около 2-4% лихва по държавни облигации в зависимост колко години.

# 477
не данъци гого , наричат се еко регулации ...
едни лихви ще се качат, други за съжаление ще са отрицателни и т.н. изобщо цената на започнатата политика на регулиране е лавината от регулации . няма край до край.

# 478
Понеже бях под наем преди 15 години  - 500 лв. за 2 стаен и гледам смятате, си пуснах статистика в имоти.
За 15 години няма фрапантен скок.
Ако искате си изберете друг квартал за София.

Но пък цените на имотите, храната и какво ли не скочиха в пъти.
Изводи, не мисля да пиша. Всеки си има глава.

Преди около 14 години бях тръгнал да купувам апартамент във Варна, имаше даже наемател като наема беше 300 евро. В момента мисля че наема ще е пак горе долу толкова. Цената на апартамента мисля че беше около 850-900 е/кв, а в момента е около 1100е/кв.
Иначе принципно съм съгласен с твърдението че наемите трябва да скачат с темпа на инфлацията, поне в нормалните държави където хората имат нормални доходи.

# 479
Единствената нормална държава на длъж и шир май остана Швейцария. Сле дтова бих сложила други, но не са от дубиозния нато съюз и някъде сред тях е и България ...
Ако и здравеопазването беше във форма у нас ... А лекарите ни са супер като хора и специалисти .

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 06:59 от bella_ciao

Общи условия

Активация на акаунт