Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 258
  • 572
  •   1
Отговори
# 360
Това за ендокринолозите го повтаряме по хиляда пъти на всяка страница, ама все "читави" гинеколози търсят...

# 361
Да, реално СПКЯ не е гинекологична болест, а се отнася към заболяванията на ендокринната система

# 362
Всъщност референтни и оптимални стойности не е едно и също.

Точно! При мен ТСХ беше в референтни стойности, но оказа се че въпреки това не е ок. И дори ЛХ и ФСХ да са в норма, трябва да се гледа и соотношенията им. Гинеколозите не обичат да обръщат внимание на пациенти със СПКЯ, дават ОК и ги изпращат вкъщи. Реално това не е лечение, а потискане на симптомите.

Трябва да си намерите ендокринолог или още по-добре ендокринолог-репродуктолог, ако има такъв.

Освен че не обръщат внимание, гинеколозите директно пращат на по-скъпи изследвания или оперативни процедури

# 363
И аз имах всички хормони в норма, въпреки доказаната поликистоза и често образуване на кисти. Също и други симптоми като акне, зацапване, мазна коса и кожа си ги имах, а всичките ми хормони, ендо и гине, захар и пр - в норма….

# 364
  • София
Сноуче, по същия начин съм и аз с акнето, само дето нямам мазна кожа. Единственият ми симптом е акнето, а гинеколожката каза, че кистата все още е миниатюрна и ми изписа инофолик комби, който пия вече 4 месеца, но ако съдя по акнето, не действа особено. Храня се добре, аз спортувам от години и съм наясно как трябва да се храня, хванала съм се за главата вече. Пия и чай от турта и не знам си още какво. Тц.

# 365
Аз пък нямах нито един симптом, освен това че цикълът ми никога не беше редовен. Колко пъти ходих и се оплаквах, сменях лекарите, само единият миналата година каза че имам СПКЯ. Но и хормоните  ми са в норма, даже ИР нямам. Единствено пролактин и ТСХ са проблемни, но дори и за тях гинекологът каза, че "не са проблем". Ендокринологът, при когото отидох сама без лекарска препоръка, не е съгласен с него.

# 366
Аз се оправих чак след второто раждане...

Но за акнето много ми помагаше сутрин на гладно чаша вода с половин изцеден лимон. Опитай, гарантирам ти, че ще видиш резултати още след 7-10 дни.

# 367
Момичета, след един определен момент акнето вече не е резултат от хормони и прекомерно омазняване на кожата. Акнето представлява една хронична инфекция, която обхваща повърхностния слой на кожата. Това означава, че там има хронично възпаление. То от своя страна води до фиброза т.е образуване на съединителна тъкан, която няма свойствата на кератиноцитите( кожните клетки) Едно от тези свойства е да пропускат секретите от мастните жлези към повърхността на кожата, а тази функция е нарушена. На практика се образува един твърд пласт от клетки по повърхността на лицето и под него се задържа голяма част от мастната секреция. Това създава условия за бактериален растеж и отново инфекция. Консултирайте се с дерматолог, има различни подходи - пилинг, лазер … които помагат да се излющи този горен слой и да се възстанови нормалната структура на кожата на лицето. Казвам го като човек, който е минал през това. Но не ви съветвам да предприемете това, което и аз - лечение с изотретионин т.к има риск да скапе репродуктивния потенциал … Ако дълго време сте били с акне, дори и да оправите хормоните, трябва и локално лечение, което понякога е и доста продължително!

# 368
Здравейте, има ли някъде споделен списък с добри едокринолози от доволни дами с поликистозни яйчници ?
Преди 20 години бях с  аденом на хипофизата и  д-р Емил Начев ми помогна страшно много.Сега дъщеря ми е с поликистозни яйчници и търся адекватен лекар.Незнам в гонините д-р Начев как се е развил.....
Според мен този синдром трябва да се наблюдава от ендокринолог и гениколог в екип, но за съжаление не съм чула в БГ да има такъв вариант.

# 369
  • Sofia
На мен ендокринолозите всеки път ми казваха, че за поликистозни яйчници отговарят гинеколозите. Досега не съм попадала на ендокринолог, който да се занимава с това. Самият Начев преди години ми каза да се обърна към гинеколог.

И така си ходя : за щитовидната при ендокринолог, за яйчниците - гинеколог.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 20:39 от Brin de muguet

# 370
Има! Минах този месец при ендокриноложка, която на база на изследвания на полови хормони, щитовидни хормони, витамини, ПКК, глюкоза , захар и тн. направи цялостна терапия. Нямам резултат разбира се, дори не са пристигнали нещата още от iHerb ,които тя предписа , нямам и идея как ще се повлияя от тях , но със сигурност обърна внимание на всичко. Например, аз съм с изразена хипофункция на ЩЖ като fT4 е на долна граница, както и с СПКЯ в начална форма. За тези двете неща тя предписа Тирозин и Инозитол. Отделно адресирахме и много други дефицити и проблеми както с добавки, така и с диета и режим на хранене. Казва се Д-р Ан Недялкова. Доста е скъп първичният преглед , както и добавките след това, но ако човек е взел решение да се опита да оправи нещата по този начин, холистично, мисля че е добро начало Simple Smile

# 371
Аз, след като си пуснах хормони, отидох при гинеколог, който каза, че всичко е наред. Да, ама не. После сама отидох при ендокринолог — с него овладяхме леко завишения пролактин и TSH. За другите хормони, свързани със СПКЯ, той каза, че са в норма, но проблемът беше, че не овулирах и съответно имах нисък пролактин. По този въпрос ми каза да се обърна към гинеколог. Но имах късмет — майка му се оказа една от най-известните в Русе, затова реших да отида при нея с надеждата, че ако се наложи, ще работят заедно.

И съм съгласна с коментара по-горе — в България никой не се заема сериозно с лечението на СПКЯ. Ендокринолозите пращат при гинеколог, а гинеколозите — при ендокринолог. Трябва много усилия, за да попаднеш на своя лекар. Пожелавам ви успех!

# 372
Прогестерон вероятно имаш предвид, не пролактин.

# 373
Да, понеже имам проблеми и с пролактин, и с прогестерон, обърках се там, където говорих за овулацията.

# 374
имате ли кървене извън менструацията?

Общи условия

Активация на акаунт