Поликистозни яйчници - Тема 6

• 31 031
  • 547
  •   1
Отговори
# 525
Аз съм пила Дуфастон за обилен цикъл, нисък прогестерон, зацапвания извън цикъла. Докато го пиех , дали заради задръжки на вода , преди цикъл 2кг нагоре, след цикъл слизат, но като цяло бях качила 4 кг докато го пия. Като го спрях , след 2-3 месеца ги смъкнах. Цикъла стана оскъден ( от 6-7 дни на 4) зацапванията намаляха,  но ги имаше. Получава се и раздразнения, като възпаление , влагалищно от прогестерона. След спирането му постепенно симптомите се възвръщат. Нали не веднага, но за няколко месеца. И дали с времето или остаряване,  започна и сухота да имам. Според мен е заради нисък естроген. Та не знам дали всичко да приписвам на дуфастона. Ако имате сериозен дефицит на прогестерон не мисля,че дуфастона ще ви помогне. За това 2 при мен имаше частичен ефект. Самия Дуфастон е слаб , с малко мг прогестерон , а се пие по 1-2 таблетки ... Следващия етап , който предлагат масово гинеколози е противозачатъчни... Явно това им е методиката. Ако не стане със слабичкото , директно на цялостно заместване.

# 526
Здравейте! И аз съм с поликистозни яйчници и нередовен цикъл от малка. Сега правим опити да бременност. Гинекологът ми изписа дуфастон от 16 ден на цикъла. Ако случайно стане нещо през единия месец след това като започна дуфастона пак може ли да има проблем? И изобщо има ли забременели по тази схема на които не им идва месечния цикъл без прием на нещо ?

# 527
  • Благоевград
Дуфастон се приема след доказана овулация. Вие имате ли такава? При ПКЯ много често овулацията се измества след 14 ден, моята последно е била на 21 ден от МЦ.

# 528
Аз нямам всеки месец овулация.  Гинекологът ми каза, че жените с поликистозни яйчници има месеци в които имат овулация и в които нямат. Ама пък ако не пия нищо изобщо няма да ми дойде цикъла. Вие с домашни тестове ли си измервате дали сте в овулация е в кой ден започвате да ги правите? Значи ако овулацията ми е късна и да започна да ги пия от 16ти ден на цикъла, нищо няма да стане така ли…

# 529
  • Sofia
Домашните тестове показват само покачването на LН хормона, а не дали има действително овулация. При СПКЯ хормоните са разбъркани и домашните тестове могат да не са много достоверни.

Аз например съм с вечно позитивни тестове за овулация 😆 и единствения начин да се разбере дали има овулация и кога е фоликулометрията.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 10:14 от Brin de muguet

# 530
Дуфастон се приема след доказана овулация. Вие имате ли такава? При ПКЯ много често овулацията се измества след 14 ден, моята последно е била на 21 ден от МЦ.

Ако овулацията ви е на 21ден на колко дни ви е менструацията?
Относно овулирането, от ендокринолог знам,че жените след 35 годишна възраст по принцип почвали да не овулират всеки месец, независимо дали са болни от нещо....

Мен ме притеснява,че има различни видове кистозни синдроми и при мен , както го пия за често кървене и обилна менструация,  да не да засилва кървенето,  вместо да го спира, щом повечето го пият за предизвикване на менструация

# 531
Дуфастон няма да ви възстанови овулацията, а само менструацията (и то само докато го приемате). Тоест, с него цикълът ви ще бъде по-редовен, но това не винаги означава, че се случва овулация. Ако цикълът ви не идва без лекарства, най‑вероятно не oвулирате. Най-вероятно ви трябва стимулация, но преди това трябва да се изключат други хормонални причини, като проблеми с щитовидната жлеза, висок пролактин и т.н. Дуфастон, по принцип, решава само въпроса с менструацията и проблеми с прогестерона.

# 532
Другите хормони са ми в норма. Знам че само LH и FSH не са ми в правилното съотношение, но според лекаря това е нормално заради поликистозата. Иначе ми каза 6 месеца да пробваме по този начин с дуфастона дали ще стане работата, ако не вече стимулации … приемам също и Софи, не знам някой дали ги е приемал уж били някакви нови на пазара

# 533
Ако не искате да губите време, още през първите месеци можете да проследите дали имате доминантни фоликули и дали овулирате с помощта на фоликулометрия. Това няма да промени терапията ви, а просто може да ускори процеса 😊

# 534
  • Благоевград
Не си губещи нервите и времето с тестове за овулация. Най-точен метод е фоликулометрията.
Дуфастонът предизвиква кървене след като се спре, ако няма овулация, а ако е имало овулация и се започне прием, би могъл за подпомогне имплантация на ембриона.
Аз съм стигала и до 77 дни без цикъл.
Доволна от Мио Инозитол и Д Хиро Инозитол. При мен решиха проблема със стерилитета.

# 535
Другите хормони са ми в норма. Знам че само LH и FSH не са ми в правилното съотношение, но според лекаря това е нормално заради поликистозата. Иначе ми каза 6 месеца да пробваме по този начин с дуфастона дали ще стане работата, ако не вече стимулации … приемам също и Софи, не знам някой дали ги е приемал уж били някакви нови на пазара
Аз съм в аналогична ситуация - нарушено съотношение LH:FSH (около 5:1) и много ниски стойности на прогестерон, изследван на 21-ви ден, но без да следя овулация. Не са ми казали, пък и аз не съобразих. За протокола имам 3 раждания и съм в началото на 30-те.
Честно казано, малко ме притесняват нежеланите реакции, които дава Дуфастон. Действително има ли някакъв смисъл от лечението с него, след като се връщаш в изходна позиция след спирането на приема? Говоря за корекция на проблем с нивата на прогестерон и нередовни менструации. И ако приемът на прогестерон не е решение на проблема в дългосрочен план, то какво е? Колкото повече чета, толкова повече се отчайвам, че не достигам до някакво по-приемливо решение. Вече посетих диетолог, според мен храненето си е основополагащо и е в състояние да повлияе на повечето здравословни проблеми. Замислям се обаче за второ мнение при гинеколог и посещение при ендокринолог.

# 536
А тествали ли сте другите хормони как са? След три раждания не мисля, че кистите са проблема. Стига да са наред останалите жлези де. При мен има всеобщо ниски хормони

# 537

И ако приемът на прогестерон не е решение на проблема в дългосрочен план, то какво е?
Единственото някакво решение е здравословният начин на живот - балансирано хранене, движение и спорт, здрав сън, липса на стрес. На някои много помага инозитол. Ако симптомите са по-сериозни, за да се прикрият - КОК, но това вече не е за всеки. За съжаление, СПКЯ е недоизследвано, както, впрочем, и женският организъм като цяло.

# 538
Здравейте,
На 26 г съм.
От както имам цикъл ми е все нередовен,не ми идваше по 3,5 месеца дори година. Ходила съм на много гинеколози и всички казват,че съм добре и след като родя ще се нормализират нещата
Родих преди 3 години и цикъла си е все нередовен.
Идва през месец,а в момента не ми е идвал от май,тоест 3 месеца.
Преди 2 месеца бях на преглед каза ми че съм с поликистозни яйчници. Не било опасно и не се лекувало.Беше започнал да идва през месец, но сега отново го няма 3 месеца.
Явно решение от лекар няма да намеря за това пиша тук ,ако случайно някой е минал през същото
Благодаря

# 539
  • Пловдив
Здравейте!
Ако има доволни от лекри в Пловдив, моля за мнения...

Общи условия

Активация на акаунт