Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 213
  • 572
  •   3
Отговори
# 480
Не е никак добра идея да пиете андрокур при опити за забременяване. Лекарят не Ви ли е казал това? Или Вие не споменахте, че целите забременяване?
За първото лекарство не мога да дам мнение, тъй като не го познавам.
Аз бих потърсила второ мнение от репродуктивен специалист, обикновените гинеколози рядко разбират от СПКЯ и изписват адекватно лечение.

Каза ми да забравя за бременност в следващата една година, и да пия Дровелис (противозачатъчни) в комбинация с Андрокур (за козметични цели). С контролни прегледи на 3 месеца, за да се следи действието. Но нещата, които прочетох за тези два медикамента ме отказаха почти категорично. Включително и мнения на момичета тук във форума.
Като цяло този лекар е известен (и то не с добро) в нашите среди - д-р Генов, гинеколог-ендокринолог. Излязох разревана от кабинета, след като ми каза да се откажа от забременяване скоро, цитирам, как съм щяла да износя цяла бременност с тия килограми... И дори да е прав, беше неприятно да се спомене този факт. Запазила съм си час при друга лекарка в сферата на репродуктивните проблеми идната седмица. Надявам се тя да има по-адекватно и оправдано мнение.

# 481
Bubolina, изводите не съм ги направила аз. Превела съм графата 'заключение' в началото на всеки медицински доклад. А ръководството на ESHRE се съставя от голям екип, на база множество проучвания, ревизира се през няколко години и за всяко нещо е посочено колко силни са доказателствата за въпросното твърдение. Те също приемат минимум 20 фоликула в поне един яйчник, открити със съвременна техника, за индикация за PCOM.  Тук даже се предлагат 25 и се посочва, че не е известно да има здравословни проблеми произлизащи от PCOМ при липса на друга симптоматика, свързана с PCOS (макар накрая да посочват, че според някои проучвания/не всички/ PCOM мoже да се счита за лек PCOS, но остава въпроса каква бройка определя поликистоза): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345633/

Точно вчера в друга тема една потребителка писа, че са ѝ преброили по 17Ф в яйчник на 22ри ден от МЦ, и д-р Калчев (който е сред големите имена в репродуктивната медицина) ѝ е казал, че в нейния случай това е посто индикация за голям резерв. За протокола, жената има 2 бързо  постигнати и износени без проблеми бременности.

По повод подрастващите, със сигурност няма само едно проучване, които приемат PCOM за норма при момичета под 19г:
1. Отново - ESHRE
2. https://tp.amegroups.org/article/view/16971/html - посочва се, че PCOM не може да бъде използвано при момичета за поставяне на диагноза PCOS, защото е нормална находка
3. https://www.mdpi.com/2075-4418/12/8/1931#B20-diagnostics-12-01931 - пак се посочва, че не бива ултразвуков преглед да се използва за поставяне на диагноза СПКЯ при подрастващи

Между другото, това е интересно за всички, страдащи от СПКЯ/PCOS според мен - има идея да се промени името на синдрома. Първо, защото някои жени с PCOS дори нямат PCOM, и второ, защото включването на яйчници/ovarian в името създава впечатление, че засяга само репродуктивната функция, което далеч не е така (СПКЯ е метаболитно състояние). Източник (един от много): https://lens.monash.edu/@medicine-health/2025/05/30/1387624/pcos … change-might-help

За сублинични прояви, изключения от правилото и предразположеност към OHSS съм съгласна, но отново не виждам как са релевантни в случая на петенце. Мисля, че всички сме съгласни, че хормонално акне не се среща само при СПКЯ. И наистина спирам, че наспамихме темата, макар и според мен със смислена дискусия.

# 482
  • Благоевград
Не е никак добра идея да пиете андрокур при опити за забременяване. Лекарят не Ви ли е казал това? Или Вие не споменахте, че целите забременяване?
Аз бих потърсила второ мнение от репродуктивен специалист, обикновените гинеколози рядко разбират от СПКЯ и изписват адекватно лечение.

Каза ми да забравя за бременност в следващата една година, и да пия Дровелис (противозачатъчни) в комбинация с Андрокур (за козметични цели). С контролни прегледи на 3 месеца, за да се следи действието. Но нещата, които прочетох за тези два медикамента ме отказаха почти категорично. Включително и мнения на момичета тук във форума.
Като цяло този лекар е известен (и то не с добро) в нашите среди - д-р Генов, гинеколог-ендокринолог. Излязох разревана от кабинета, след като ми каза да се откажа от забременяване скоро, цитирам, как съм щяла да износя цяла бременност с тия килограми... И дори да е прав, беше неприятно да се спомене този факт. Запазила съм си час при друга лекарка в сферата на репродуктивните проблеми идната седмица. Надявам се тя да има по-адекватно и оправдано мнение.

Преди години Генов искаше да ми гори несъществуваща раничка. Бягайте от там с 200.
Щом целите бременност, посъветвайте се с репродуктивен специалист, или доктор Калчев, Сигридов, има много добри лекари.
Моя приятелка с поликистоза и доста наднормено тегло забременя спонтанно и износи до термин почти 2 прекрасни момчета. Не се притеснявайте! Медицината е напреднала и щом сте взела решение за себе си, че ще се борите, ще се получи желаният резултат.

# 483
  • София
Аз исках само да дам като съвет, че ако дамата се насочи към Сигридов или Дяволов - обадете се по-добре по телефона и обяснете, иначе ако се водите по онлайн записванията за часове - Дяволов има час октомври, а Сигридов сигурно по-догодина..

# 484
Благодаря ви за отговорите. Имам час за д-р Савова в Щерев. Прочетох добри отзиви за нея и се надявам да разберем какво се случва.

Преди години Генов искаше да ми гори несъществуваща раничка. Бягайте от там с 200.
Щом целите бременност, посъветвайте се с репродуктивен специалист, или доктор Калчев, Сигридов, има много добри лекари.
Моя приятелка с поликистоза и доста наднормено тегло забременя спонтанно и износи до термин почти 2 прекрасни момчета. Не се притеснявайте! Медицината е напреднала и щом сте взела решение за себе си, че ще се борите, ще се получи желаният резултат.

Точно заради такива мнения реших да не продължа лечението си при този лекар. За съжаление не се бях осведомила предварително за тези му практики.
Моята първа бременност пак беше с наднормено тегло, тогава получих доста критики, коментари и лоши погледи от лекари, сестри и акушерки.. иска ми се ако имам възможност за втората (евентуално) да намаля килограмите, но за целта трябва да излекувам причината за тях... Абе дълъг път ме чака Simple Smile Ще чета темата с интерес.

# 485
  • Благоевград
Благодаря ви за отговорите. Имам час за д-р Савова в Щерев. Прочетох добри отзиви за нея и се надявам да разберем какво се случва.

Точно заради такива мнения реших да не продължа лечението си при този лекар. За съжаление не се бях осведомила предварително за тези му практики.
Моята първа бременност пак беше с наднормено тегло, тогава получих доста критики, коментари и лоши погледи от лекари, сестри и акушерки.. иска ми се ако имам възможност за втората (евентуално) да намаля килограмите, но за целта трябва да излекувам причината за тях... Абе дълъг път ме чака Simple Smile Ще чета темата с интерес.

И при Савова бях. Първо инвитро - забременях, но благодарение на нея и нескопосаното й проследяване имам загуба в 6 месец. Съветвам Ви, ако успеете да забременеете с нейна помощ, намерете си друг проследяващ. Доволна съм от Арабаджи, щом сте се насочила към Щерев.

# 486
  • София
Днес беше прегледа ми при д-р Сирманова и бързам да ви споделя. Първо не съм чакала изобщо, бях първи пациент за деня. Малко е особена Simple Smile Но някак приятно особена. Прегледа ме обстойно и прегледът беше с времетраене около 30-40мин.

Погледна ме на ехограф, направи и колпоскопия. За поликистозата - гледахме заедно ехографа, каза, че изобщо не вижда подобно нещо от рода на 15 и повече фоликула. Прегледа хубаво и левия, и десния яйчник - около 3-5 фоликула, което каза, че е напълно нормално. Аз бях меко казано учудена и тя ми казва "добре де, ето броим заедно, къде ги виждаш 15" Сега идва въпросът какво точно са гледали предишните? Това ми дойде като гръм от ясно небе, ще излезе, че никаква поликистоза нямам. Което би имало логика с това, че нямам никакви други симптоми. Докато преглеждаше матката видя миомен възел 1см от външната страна на матката. И за него бях учудена,защото дотук никой не ми е казвал,че е там. И докторката беше учудена, че не е видян.

За колпоскопията - маза ме с йод май, леко щипеше и там отдели доста време, пак гледахме заедно. Каза, че раничката, за която говоря, е много силно казано раничка и за момента според нея не изисква никакво специално внимание. Огледа хубаво навсякъде и каза, че според нея тази цитонамазка, на която ме изкараха предраково болна едва ли не, е грешна. Доколкото разбрах всичко изглежда нормално, но ако и сега втората цитонамазка излезе същата, вече ще мислим за биопсия и тн.

За акнето ми тя също потвърди това, което дотук другите бяха казали - че най-вероятно имам повишена чувствителност към нормални андрогени. Каза, че противозачатъчни ще решат проблема временно, после ще е същото.

Пусна ми изследване за човешки папилома вирус, течно-базирана цитонамазка и микробиология. И сега чакаме. Не можах да спя откакто излезе лошата цитонамазка и днес определено ми олекна. Д-р Сирманова със сигурност ми допадна и вдъхва доверие на лекар, който знае какво прави.

# 487
ПетенцеСтрахотна новина! Колпоскопията се извършва с туширане с два разтвора - единия йоден т.нар луголов разтвор и другия оцетна киселина. Двата разтвора по различен начин се усвояват от нормални клетки и атипични такива и това е идеята. При това положение нистина ще е добре да повторите цитонамазката и се надявам да е нормална група този път. 3-4 фоликула са съвсем различно нещо! Не пречи да си проследиш овулацията с домашни тестове или базална температура, ако ти се занимава, но и на този етап не е нужно.
За акнето - бих ти препоръчала апаратна процедура или серия от пилинги, но не сега през лятото т.к има опасност от пигментации. По този начин ще излющиш повърхностния слой на кожата и задържането на себум може да се подобри, а от там и дълбоките комедони. Не е панацея отново, но да пиеш противозачатъчни заради акне, не ми се струва резонно! Не ти препоръчвам третиноиди или ретинол т.к са противопоказни при планиране на бременност. Или ако ползваш, трябва да има едни 3-6 месеца изчистване преди да стартирате опити за бебе и обръщам внимание, защото не е шега работа! Всички деривати на вит. А са с доказан тератогенен ефект при плода т.е малформации!

# 488
Това за 3-6 месеца за ретиноидите е за тези за орална употреба. За обикновен крем ретинол и ретинал, които се продават без рецепта - спира като почнат да действат за бебе.

# 489
hoaxy Въпреки, че има минимална системна резорбция при топикални ретиноиди, ЕМА препоръчва да се избягват - https://www.ema.europa.eu/en/news/updated-measures-pregnancy-pre … ring-retinoid-use. Мое мнение е, че е хубаво да има уош-аут период, но аз съм доста обременена в тази посока. Както се казва - всеки сам си преценя и си носи рисковете след това!

# 490
  • София
За съжаление и да искам не мога да използвам, защото правя лазерна епилация и става жестока фоточувствителност. Ще видя някакви пилинги зимата както препоръчахте и ще помисля да си намеря добър козметик с опит. Благодаря ви, дано и резултатите от микробиологията и цитонамазката са така добри.

# 491
Петенце, препоръчвам ти да се обърнеш към дерматолог, който предлага подобни процедури, а не козметик

# 492
Петенце, радвам се, че всичко е точно. За мен още от началото по всичките ти обяснения беше ясно, че СПКЯ нямаш. Но хубаво, че си проследила другите неща, те не са шега работа. Съжалявам, че Юнакова не ти допадна, аз я препоръчах, защото бях доволна от двата прегледа при нея, но какво да ти кажа, лекарите са така - един ден работят с кеф, на другия претупват и тн.

# 493
Здравейте! Възможно ли е спкя да се ,,отключи" за шест месеца? Днес бях на преглед и гинеколожката ми заяви, че съм с поликистзни яйчници. На предишния преглед ( преди половин година, при друг специалист) не ми казаха нищо подобно. Не знам дали да търся още едно мнение...
Ето и снимките от ехографа, какво мислите?
Скрит текст:

.

# 494
  • София
Това е като моята история. Да, потърсете още едно мнение поне.

На мен ЧПВ 16 и 39 ми излязоха позитивни. Още чакам течно базираната цитология…

Общи условия

Активация на акаунт