Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 215
  • 572
  •   2
Отговори
# 495
  • София
Здравейте, мили хора. Тъй като доста от вас се включиха с идеята да ми помогнат, се чувствам длъжна да ви споделя какво се случи и ще прекратя, защото минавам в друга тема и да не се скарат. След 15 дневно чакане на течно базираната цитология, днес най-накрая излезе. Притесняват ме малко резултатите, но имам час за понеделник при докторката да поговорим очи в очи, както поиска тя. Пуснах ги на чат-а, че на мен половината неща нищо не ми говорят. Та ще ми е интересно какъв подход ще избере докторката, след като, по моята логика поне, щом ЧПВ е стигнал до там, че да започне да прави “бели”, значи организмът не успява да се пребори сам. Ние вече направихме колпоскопията и тя видя въпросните лезии, но далеч не е толкова сериозно, колкото го бяха изкарали в Рамус, че съм пред умирачка.

Скрит текст:

# 496
  • Sofia
Здравейте, мили хора. Тъй като доста от вас се включиха с идеята да ми помогнат, се чувствам длъжна да ви споделя какво се случи и ще прекратя, защото минавам в друга тема и да не се скарат. След 15 дневно чакане на течно базираната цитология, днес най-накрая излезе. Притесняват ме малко резултатите, но имам час за понеделник при докторката да поговорим очи в очи, както поиска тя. Пуснах ги на чат-а, че на мен половината неща нищо не ми говорят. Та ще ми е интересно какъв подход ще избере докторката, след като, по моята логика поне, щом ЧПВ е стигнал до там, че да започне да прави “бели”, значи организмът не успява да се пребори сам. Ние вече направихме колпоскопията и тя видя въпросните лезии, но далеч не е толкова сериозно, колкото го бяха изкарали в Рамус, че съм пред умирачка.

Скрит текст:
Реално резултатът е един и същ.
Групата е все още III A, препоръките си остават колпоскопия и биопсия и това на фона на високорисковия щам 16 на ЧПВ.
Да, тук пишат лека дисплазия, а не средна/тежка. Но аз бих се запитала дали цитонамазката е взета от същото местенце като предната. Тоест не мисля, че могат да се получат резултати на средна/тежка дисплазия от нищото.
Браво за колпоскопията. Направи си и биопсия задължително, за да не се изпусне нещо.
ПП. III гр + дисплазия не е "пред умирачка". Означава, че има промени, които трябва да се видят какви са, и да се предприемат мерки, за да не стане по-лошо.

# 497
  • София
Ами, цитонамазката е взета след като показах/обясних резултатите от предишната и след направена колпоскопия, така че знам ли дали е от същото място. Надявам се. Докторката разполагаше с достатъчно информация, с която да работи. В понеделник съм на биопсия, така че засега съм спокойна, че съм в сигурни ръце.

Забравих да кажа, че втората цитонамазка е течно-базирана, съответно би следвало да е по-точна от предната, която беше ''обикновена'' цитонамазка. След колпоскопията докторката каза, че ''ето тук има нещо малко, но определено не изглежда като тежки лезии''.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 20:28 от Петенце

# 498
Здравейте,
откриха ми поликистозни яйчници още с втората менструация в живота ми когато бях на 17г.,  сега съм на 24г. изписаха ми противозачатъчни Ясмин и преднизолон Ф за завишения тестостерон. След време тестостерона се нормализира и прекратих приема на преднизолон Ф, но продалжих да пия Ясмин в продължение на 5-6 години. Пробвала съм и с Дуфастон, но не ми повлия добре и преминах пак на противозачатъчни. Преди 6м. ендокриноложка ми каза да спра Ясмина и да опитам с Катафертил сашета, вече 5 месеца ги пия и менструация няма, налага се да я предизвикавам с Дуфастн. Сега ми казват отново да започна противозачатъчните докато не започна да мисля за бременност. Когато искам деца да ги спра и да започна опити, ако не се получи естествено да започна терапия за овулация. Моля ви някой ако има подобна история да ми сподели неговия опит, вече съм отчаяна.

# 499
mil mam, дъщеря ми беше така, от 14 годишна с поликистозни яйчници. Първоначално й изписаха Диане за 6 месеца. Спря го и симптомите се завърнаха, яйчниците и се уголемяваха от кисти, окосмяване, акне. Водих я в София при уж светило ендрокриноложка. Тя каза генетично е, така ще бъде. Нищо не й изписа.Обаче тия яйчници като се уголемяват от кисти, започнаха да я болят, цикъл няма.Тогава я заведох при гинеколожка в нашия град,  тя изписа дуфастон,за предизвикване на цикъл и ми каза така: Ако искаш да се съхранят яйчниците на дъщеря ти и да не се стига до операция, трябва да пие противозачатъчни до решение за бременност. Изписа ясмин. Дъщеря ми го   пи 10 години. На 26 години взеха решение за бебе и на първия месец след спирането му забременя. След раждането на първото бебе пак започна ясмина, защото симптомите се завърнаха. След 2 години отново с ясмин пак го спря и отново забременя.Сега има две живи и здрави дечица.

# 500
Очевидно има за и против противозачатъчните.  Както помагат така и вредят. Знае ли човек кое да избере...

# 501
  • Sofia
Да, приемът на противозачатъчни, особено дългогодишният, трябва стриктно да се следи от лекар, който пуска и изследвания.

Също така, ако момичето не си е направило изследвания за генетична Тромбофилия, няма и да знае дали е носител.
А ако е носител, противозачатъчните изписвани на килограм могат да са животозастрашаващи.

# 502
То не се ли вижда от тромбоцитите?

# 503
Не, трябва си специално генетично изследване за тромбофилия - то са и няколко всъщност.

# 504
  • Sofia
То не се ли вижда от тромбоцитите?
Няма как да се види от тромбоцитите.

# 505
За съжаление много малко специалисти преди да предпишат ОК, се сещат да попитат пациентите си дали имат тромбофилия. Но проблема идва от там, че малко успяват да разчетат генетични изследвания и в повечето случаи не им говорят нищо. Нито на АГ, нито на ендокринолог.

# 506
Аз имам проблем с вените още от бременността. Въпреки това съм пила противозачатъчни

# 507
  • Sofia
Вените нямат общо с Тромбофилията.

А за противозачатъчните - зависи какви точно проблеми сте имали с вените.
Например при ДВТ противозачатъчните са категорично противопоказни.

# 508
Това, че сте пиша ОК и ви е нямало нищо е много добре, но не при всеки пациент това е приложимо. И заради такъв тип недоглеждане, много млади са с инсулт.
А ако имате проблеми с вените, го съобщавайте преди назначение на дадено лечение. Както и приема на прогестерон е много ключов при пациенти с тромбофилия.
Извинявам се за офтопика, но като се каже, че има проблем с вените, да се напише диагнозата поставена от ангиолог или флеболог.

# 509
Венозна недостатъчност мисля, че беше. За прогестерона помага ли? Кое е ключовото? Понеже съм и с всекидневно главоболие от месеци и близки имат инсулт, та взех да се притеснявам ,сега като споменавате, още повече, да не е наченки на инсулт с тия хормони....

Общи условия

Активация на акаунт